GSM GPS Tracker

Rámy pro coptery, závěsy pro kamery a jiná mechanika na coptérách
Zpráva
Autor
Drondys

Re: GSM GPS Tracker

#16 Příspěvek od Drondys »

Našel jsem na webu vyhledávač leteckých modelů od Flajzara viz tento odkaz.

Obrázek

Vysílač má necelých 6g a rozměry 35 x 12 x 7,5mm (napájení 5V např. z přijímačovek nebo z BECu). Podle popisu začne vysílač automaticky vysílat vyhledávací signál až po 15-ti minutách od zapnutí napájení. Vysílač je navíc vybaven akustickou signalizací (piezoměničěm) údajně pro lepší orientaci poté co se pomocí přijímače dostanete do blízkosti modelu.

Přijímač je namontován na směrové anténě. Otáčením antény se zaměřuje směr, ze kterého vysílač vysílá. Přijímač má výstup na sluchátka tj. intenzita signálu se indikuje zvukově.

Podle popisu je dosah do 500 m a mělo by to vysílat v u nás legálním pásmu 434MHz.

Nemáte s tím někdo zkušenosti ?
Woita
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Woita »

To bych do výběru asi nezahrnoval. Dosah AŽ 500m může být taky 100m, podle okamžitých podmínek. A to je žalostně málo. Mohlo by to být dobré tak na hledání modelu, který přistál ve vysoké trávě blízko pilota, a jen není v trávě vidět. Na klasický ulítlý éro je asi lepší ten GPS tracker.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
Drondys

#18 Příspěvek od Drondys »

Woita píše:To bych do výběru asi nezahrnoval. Dosah AŽ 500m může být taky 100m. A to je žalostně málo. Mohlo by to být dobré tak na hledání modelu který přistál ve vysoké trávě blízko pilota, a jen není v trávě vidět. Na klasický ulítlý éro je asi lepší ten GPS tracker.

Neházel bych flintu do žita dokud k tomu nejsou podrobnější informace z reálného použití. Právě proto se ptám kdo s tím má zkušenoti, aby se mohl pochlubit skutečně otestovaným dosahem. Pokud by to těch cca 500 m mělo případně s nějakou drobnou úpravou dokonce i více tak to může v řadě případů stačit.
Drondys

#19 Příspěvek od Drondys »

Mimochodem ideální by bylo pásmo 869,400 až 869,650 MHz kde je u nás všeobecným oprávněním č. VO-R/10/05.2014-3 povolen výkon až 500 mW při klíčovacím poměru do 10% což by pro tento účel bohatě postačovalo tj. v době aktivovaného vysílače by stačilo pokud by vysílal jen krátce například po dobu cca 20 ms s periodou cca 250 ms apod.

S výkonem 500 mW v pásmu 869,400 až 869,650 MHz by byl dosah dokonce ještě o něco málo lepší než má MarcoPolo, který vysílá v u nás nepovoleném pásmu 902,5 až 906.5 Mhz s výkonem 250 mW. Přitom MarcoPolo má deklarovaný dosah na přímou viditelnost do 2 mil tj. cca 3,2 Km, v otevřeném terénu s kopečky a překážkami cca 0,5 míle tj. cca 800 m až 1 míle tj. do 1,6 Km. To už je celkem slušný dosah, který by s těmi 500 mW v pásmu 869,400 až 869,650 MHz mohl být ještě o něco málo lepší.
kraro

#20 Příspěvek od kraro »

http://www.flytrex.com/ - to by možná pomohlo při hledání stroje.
gardenroute

#21 Příspěvek od gardenroute »

Flytrex je na GPS bázi, a je to spise klasicky letový logger pro záznam trasy pro další postproces (např. naklicovani telemetrie a trasy letu do finálního videa). Ačkoliv ta nova verze Live ma cosi jako telemetrii on-line pres 2G datovou mikroSIM někam na FB a Google Maps.. Příliš závislé na další infrastruktuře, ale jako logger to je moc pěkná hračka.
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
kraro

#22 Příspěvek od kraro »

Ano, to zařízení Flytrex Live jsem měl na mysli. http://www.flytrex.com/shop/products/fl ... trex-live/
gardenroute

#23 Příspěvek od gardenroute »

Bohužel to vyzaduje datový tarif od GPS/2G operátora, mozny problém s datovým roamingem v zahranici a myslím, ze to nemají funkční ve vsech sítích, je tam myslím podpora jen pro některé zahraniční operátory. Dale nutnost přístupu k mobilnímu internetu - data on-line jsou přístupná pres webové aplikace a sociální sítě...
kuro99

#24 Příspěvek od kuro99 »

ano drahe a tak ako je spomenute zavisle na dalsej infrastrukture.

chce to nieco autonomne

ked uz vyplaznut vela penazi tak kludne toto
http://www.optimaltracking.com/en/catal ... rbled-blue
TDR + NEO
Woita
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Woita »

Další malá krabička:
http://minigps-cz.com/
Ale nikde jsem se nedočetl, jestli umí zaslat souřadnice na vyžádání. Rozměry jsou pěkné, na modely by to mohlo být dobré (tedy jestli to má tu funkčnost zaslání na vyžádání).

Něco takového na 99% koupím.

Mimochodem:
předevčírem se mi bohatě zaplatil Aurorácký systém, o kterém jsem psal maličko výše. Ulítnul mi (už druhý :( ) vrtulník, tentokrát jsem ho měl vybyvený GPS systémem. Souřadnice jsem zadal do mobilu a šel si pro něj. Byl několik metrů od signalizované pozice, v obilném poli, cca 360m od místa vzletu. Bez hledacího systému absolutně bez šance ho najít. Ještě by to chtělo dovybavit akustickou signalizací, i těch pár metrů v obilí není žádná legrace. Několik minut jsme to hledali, s nějakým audiomajákem by to byla záležitost 10 vteřin.

Mrkněte na vlákno:
viewtopic.php?f=127&t=66710&p=1136925#p1136925
Můj příspěvek ze soboty 26. črc, 2014 19:49
... ať je zde něco konkrétního z praxe :lol: :lol: :lol:
Drondys

#26 Příspěvek od Drondys »

kuro99 píše:ked uz vyplaznut vela penazi tak kludne toto

Tento systém je založen na GPS, akorát data se neposílají přes GSM, ale přímo radiovým spojením do přijímače. Takže to není závislé na GSM a nepotřebuje to žádnou SIM kartu. Vysílač i přijímač v sobě obsahují GPS čip. Přijímač má ještě navíc v sobě i kompas, který se kalibruje. Vysílač dat vysílá svoji GPS pozici do přijímače na frekvenci 869.525 MHz s výkonem 500mW povoleným v EU včetně ČR. Klíčovací poměr to má dle manuálu viz tento odkaz jen 0,9%. V manuálu je i prohlášení o shodě pro EU. Splňuje to tedy požadavky všeobecného oprávnění č. VO-R/10/05.2014-3. Přijímač zobrazuje pozici cíle i vzdálenost a směr k němu na svém displeji. Takže k dohledávání není nutné mít jiné zařízení jako třeba navigaci nebo telefon s navigací. Dosah vysílače je cca 3 km v otevřeném terénu. Hmotnost vysílače je ve verzi pro letecké modely 32g a rozměry 48x35x14 mm. Plně nabitá baterie vysílače vydrží na jedno nabití dle manuálu okolo 13 hodin provozu a baterie přijímače ještě o hodinu déle. Přijímač zaznamenává trasu pohybu do své paměti a lze ho připojit k PC a zobrazit trasu v aplikaci Google Earth.

Navíc přijímač umožňuje dohledávání více vysílačů. Jednotlivé vysílače se dají pojmenovat textem a pak se zobrazují na displeji přijímače s příslušným názvem. Takže pokud někdo pravidelně létá ve skupině s dalšími tak by se to dalo využít, že by se pořídila jedna kompletní sada vysílače do modelu s přijímačem a příslušenstvím a k tomu navíc několik vysílačů pro další modely. Pokud by někomu ze skupiny model ulétl tak by si vzal přijímač a vyrazil by po trase pro svůj model.
Drondys

#27 Příspěvek od Drondys »

Woita píše:Další malá krabička: http://minigps-cz.com/

Tohle je systém založený na GPS a data se posílají přes GSM. Vyžaduje to tedy SIM kartu.

Woita píše:...ale nikde jsem se nedočetl, jestli umí zaslat souřadnice na vyžádání.

Tak to jsi zřejmě na tom tebou odkazovaném webu vůbec nečetl sekci Použití, protože tam je to uvedeno viz citace.

GPS sledovací zařízení zprovozníme po vložení SIM karty zasláním první SMS zprávy. Když následně vytočíme číslo patřící ke kartě, po zazvonění mini GPS zařízení pošle zpět volajícímu aktuální souřadnice, rychlost jízdy a stav nabití akumulatoru.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Woita »

Tak to jsem fakt nepřečetl, děkuju za info. Takže základní funkčnost tam je O.K.
V tom případě by se mi to docela líbilo, jen jestli to bude skutečně fungovat (někdo zde varoval před kopiemi, které nefungují dobře).

Ještě jedna věc mě ale trápí:

Při havarovaném modelu může tento být hlavou vzhůru. Co potom pošle ten lokátor za údaj? Bude mít GPS signál? A v případě, že aktuální GPS signál mít nebude, pošle třeba poslední známou GPS pozici? To by bylo hrozně fajn, ale kdoví, jestli se takto zachová?
Pak by to bylo dokonalé.

To bych rád zkusil. Kdyby byl seriozní e-shop, tak by se to dalo vzít a vyzkoušet, v případě že by to namakalo se to dá vrátit.
Naposledy upravil(a) Woita dne pon 28.07.2014 9:53, celkem upraveno 1 x.
gardenroute

#29 Příspěvek od gardenroute »

kuro99 píše:ano drahe a tak ako je spomenute zavisle na dalsej infrastrukture.
chce to nieco autonomne
ked uz vyplaznut vela penazi tak kludne toto
O tomhle predrazenem francouzském systému jsem psal již někdy před 1/2 rokem, když jsem poprvé zvazoval pořízení MarcoPolo.
Je to velké, těžké, drahé a nic moc vydrz letadloveno tagu...
Drondys

#30 Příspěvek od Drondys »

gardenroute píše:O tomhle predrazenem francouzském systému jsem psal již někdy před 1/2 rokem, když jsem poprvé zvazoval pořízení MarcoPolo. Je to velké, těžké, drahé a nic moc vydrz letadloveno tagu...

Není to zas taková hrůza.

V nabídce mají verzi vysílače pro letecké modely, která by měla být brzy v prodeji a má hmotnost jen 32g a rozměry 48x35x14 mm taky nejsou zas tak velké. Výdrž baterie vysílače na jedno nabití je cca 13 hodin což je celkem slušné.

Navíc přijímač umožňuje dohledávání více vysílačů. Jednotlivé vysílače se dají pojmenovat textem a pak se zobrazují na displeji přijímače s příslušným názvem. Takže pokud někdo pravidelně létá ve skupině s dalšími případně by to mohl využít i nějaký klub leteckých modelářů apod. a členové klubu by si to pak mohli při létání na klubovém letišti půjčovat. Klub by si pořídil jednu kompletní sadu vysílače do modelu s přijímačem a příslušenstvím a k tomu navíc několik vysílačů pro další uživatele. Pokud by někomu ze skupiny model ulétl tak by si vzal přijímač a vyrazil by po trase pro svůj model.

Přijímač zobrazuje pozici cíle i vzdálenost a směr k němu na svém displeji. Takže k dohledávání není nutné mít jiné zařízení jako třeba navigaci nebo telefon s navigací.

Zařízení je navíc i v souladu s všeobecným oprávněním ČTÚ.

Není to nejlevnější, ale pro někoho nebo třeba pro některý klub ta cena nemusí být zas takovou překážkou. Výhodou může být i ta možnost sdílení jednoho přijímače pro mnoho (až 100) vysílačů čímž se cena o něco sníží oproti tomu pokud by se pro každého uživatele kupovala kompletní sada.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - technika“