Odlití formy z Lukoprénu N 1522

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
corsair
Kontaktovat uživatele:

Re: Odlití formy z Lukoprénu N 1522

#16 Příspěvek od corsair »

Rovnou jsi mohl Lukopren dát z venku na model a potom zbytek dolít ze sádry-lukopren držím jen na jediné věci-sklu či na hladké keramice-ale je fakt,že by ti to okopírovalo i samolepky na modelu.Již jsem to tu kdysi psal-staré ale dobrá knižka o odlévání a dalším zpracování je:Odlévací materiály ve výtvarné praxi. Jinak na více kusů odlitků není zrovna N1522 vhodný, na to jsou silikony zn.Axxon apod. nicméně na pár kusů tedy zhruba do max. deseti je N1522 v pohodě
RimmerCZ
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od RimmerCZ »

Hele mezi nama ... stacilo koupit Proline kastli, ta vydrzi daleko vic nez original traxxas, pac je hrubsi a tim to hasne :)
E-Maxx, Frsky Taranis, 90 Toro, 150 FPV a 200 SOPTIK a ruzne mikropoletuchy
MichalR
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od MichalR »

Už napíšu pouze tuto jednu odpověď na nekonstruktivní příspěvky.
Tento zveřejněný návod je jak píšu na začátku určen pro zájemce o možnou variantu odlití formy z Lukoprénu. Všechny konstruktivní příspěvky a návody na fórech jsou ovšem nevím proč zality hromadou shitu typu mohl sis karosérii koupit a ne vyrábět formu. Kdybych si chtěl karosérii koupit, tak to udělám. Nicméně si ji chci vyrobit a chci si vyrobit i karosérii karbonovou - tu bych asi nesehnal že...

Arda: Jestli je podle tvého názoru tato technologie dobrá nebo jak píšeš vůbec ne, je úplně jedno. Podle mě nemáš žádnou osobní zkušenost s vakuováním ani se silikonovou formou - možná vyjma formičky od Tescomy:)

Corsair: Jasně, určitě budu vyrábět do 10 ks. Toho, že tento Lukoprén nevydrží tolik jako jiné si sem vědom. Lučební závody Kolín vyrábějí také odolnější produkty, které jsou ovšem dražší a myslím že na moje použití N 1522 stačí. S tím natíráním silikonu je to určitě jednodušší, to máš pravdu, nicméně já už to mám takto a výsledek bude určitě OK :)

Milan Nes: Tenhle silikon není konzistentně po zvulkanizování stejný jako běžný stavební silikon. Přirovnal bych ho zhruba pevností k takové té tuhé černé gumě, nevím na co se to používá. Snad budeš vědět co myslím. Když do toho píchneš prstem - odhaduji zatížení na ca. 3 kg/cm2, tak se to vůbec nedeformuje. Ve vakuu nedojde k žádné deformaci, už má forma za sebou první zkoušku odsátí v pytli a je to perfektní.
Naposledy upravil(a) MichalR dne sob 12.01.2013 16:42, celkem upraveno 1 x.
Letadla: K3600, F3K Isis, Champion 2,1m elektro, F3F Nemesis, Z226 EPP
qq
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od qq »

Taky používám lukopren 1522 k formování (i když jiných věcí) a používám jiný postup (pokud by někoho zajímal, není to toiž asi nic převratné, můžu popsat).
Za sebe řeknu jen tolik - kolega MichalR se tady snažil dát radu těm, kteří neví, kde začít, nebo váhají a nemají žádný postup vyzkoušený "na vlastní kůži". Jako takový není vůnec špatný a nechápu, proč ho hned někdo kritizuje! Samozřejmě je spousta jiných možností a mohlo to být o tom, že tady někdo napíše alternativu "gel coat, vlies, skelná tkanina" nebo jiný kaučuk apod. To se ale moc neděje, přitom tady mohla vzniknout taková malá galerie typu "how to"! Ačkoliv jsem ve většině věcí samouk a tudíž jsem vyzkoušel hodně různých postupů a spousty věcí už vím, co funguje a co je ztráta času, nedovolil bych si, jako někteří tady, navážet se do někoho, kdo se ostatním snaží pomoci. Obvykle tihle jedinci jen kritizují, ale sami svůj postup nenavrhnou a nepopíšou a to jsou důvody, proč na rozdíl od MichalaR, já žádné návody nevkládám, prostě vím, že by to tu někdo, kdo sám nic podobné ani nezkusil a je takový "kulturista teoretik" zepsul! Drž se chlape a nezanevři :wink:
corsair
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od corsair »

Rád si počkám na výsledek, tedy aby bylo jasno držím palce, auta mě sice neberou,ale za svůj život jsem v modelařině použil s jistotou přes více jak 40 kg N1522, již od roku 1984 takže já se těším.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od JirkaA »

Panove qq a spol., uvedomte si, ze jste na verejnem diskusnim foru. To mimochodem znamena, ze tady lide diskutuji. Je to jejich pravo pokud pri tom neporusuji pravidla. Emoce nad jinymi nazory jsou docela zbytecne.
OK2WY
RadimHnilica
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od RadimHnilica »

Pěkné téma budu sledovat
tady jeden můj článek o formování do pružných pryskyřic i když se jedná o jinou věc
http://www.modellshow.cz/valecne_zpravo ... rursel.pdf

dělám z toho popsaného Elastosilu taky tzv svlíkací formy které používám pro výrobu pilotů někdy sem o tom napíšu
Radim
paplik

#23 Příspěvek od paplik »

nevíte, kde sehnat tak půl kila lukoprenu? já jsem se ptal ve městě v obchodě s lepidly a tmely, a tam prodávali N 1000 za 450 Kč. Na N1522 jsem se radši ani neptal. CHtěl bych si odlét malou formičku, ale neche se mi kupovat celé kilo. zkoušel jsem to ze sádry, ale když tu hlavičku namažu vazelínou, neobtiskne se celá.
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Milan Nes »

jinak ja taky dekuju za navod, moc si cenim toho kdyz je to nekdo ochoten udelat neco takoveho pro ostatni ... nebyt takovych navodu tak sem se nikdy neposunul dal a dneska litam stale polystyrenaky :)
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
davelbc
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od davelbc »

JirkaA píše:Panove qq a spol., uvedomte si, ze jste na verejnem diskusnim foru. To mimochodem znamena, ze tady lide diskutuji. Je to jejich pravo pokud pri tom neporusuji pravidla. Emoce nad jinymi nazory jsou docela zbytecne.

myslím že tyto "emoce" jsou naprosto na místě. jsou tu lidé kteří z užitečného příspěvku udělají sbírku plků. nikomu jeho názor neberu ale... když no foru hledám užitečné rady, kterých je tu mraky musím se prokousávat hromadou zcestných keců a dost často mě to předčasně odradí. často toto odradí i šikovné lidi, kteří by toho poradit uměli mnoho a mnoho! tady je dílna, má se tu tedy "dělat". příspěvek o tom co si můžu koupit sem nepatří.

to paplik: mám obavu, že půl kila tohoto lukoprénu asi neseženeš, tohle bude minimum http://www.lucebni.cz/E-shop%20Lucebni/Lukopren%20N%201522/ pokud tě netíží finanční situace klíďo to kup, uvidíš co z toho všechno uděláš a kilo ti nakonec bude málo. :wink: v drogeriích budou na tvůj požadavek většinou koukat z otevřenými ústy. odlévací kaučuk jim mnoho říkat nebude... :)

vzniklý materiál je dostatečně tuhý a pevný i na vakuum, především je-li podložen další sádrovou či betonovou formou. pravda že nevydrží jako kompozitová forma, ale vydrží dost a dost pro vlastní potřeby a navíc je to rychlejší a troufám si říct i snadnější než forma z pryskyřic, přesnost také není nejhorší. jsem moc zvědavý co se z formy vyloupne, už se těším až to spatří světlo světa! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
RimmerCZ
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od RimmerCZ »

Hele se necilte, nemyslel jsem to zle. Pouze reaguji na fakt, ze si rikal, ze mladej kastli rozsekal, tak rikam, ze oproti origo kastli jsou tu jine alternativy, ktere dyl vydrzi. Pokud ti na tomhle primarne slo o to si kastli vyrobit, tak fajn, taky cesta. Pokousel jsem se tohle udelat pomoci sadrove formy. Bohuzel jsem zjistil, ze ten 1mm lexan i kdyz jsem nahral, nez jsem prenesl a ustavil a zacal vakuovat (deska s dirama vespod napojena na prumyslovy vysavac), tak to to v nekterych mistech ztuhlo uz a uz to neslo. Nahrival jsem to trema 800W spiralama, plochu velikosti cca 45x65 cm a jeste jsem tomu pomahal horkovzduskou. Jo a lexan by se mel pred nahrivanim vysusit tj. neco nad 100 stupnu po nejakou dobu, aby se z nej dostala vlhkost a pak pri tech 220-250 kdy se tusim tavi, aby se tam nedelaly bublinky odparovanim vody. Lexan he totiz hydroskopicky nebo jak se otmu rika :) Proste do sebe natahne vlhkost. Jinak hodne stesti aby ti vakuovani vyslo. Pokud mas teda vakuovacku udelanou, tak to asi pujde dobre, ja to delal na kolene, kde jsem nahrival vedle pod spiralou (musi se zeshora, jinak ja se prohne, tak by to misto nahrivalo jeste vic ) a pak to prenesl vedle na tu vakuovaci desku.
E-Maxx, Frsky Taranis, 90 Toro, 150 FPV a 200 SOPTIK a ruzne mikropoletuchy
davelbc
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od davelbc »

RimmerCZ píše:Hele se necilte, nemyslel jsem to zle. Pouze reaguji na fakt, ze si rikal, ze mladej kastli rozsekal, tak rikam, ze oproti origo kastli jsou tu jine alternativy, ktere dyl vydrzi. Pokud ti na tomhle primarne slo o to si kastli vyrobit, tak fajn, taky cesta. Pokousel jsem se tohle udelat pomoci sadrove formy. Bohuzel jsem zjistil, ze ten 1mm lexan i kdyz jsem nahral, nez jsem prenesl a ustavil a zacal vakuovat (deska s dirama vespod napojena na prumyslovy vysavac), tak to to v nekterych mistech ztuhlo uz a uz to neslo. Nahrival jsem to trema 800W spiralama, plochu velikosti cca 45x65 cm a jeste jsem tomu pomahal horkovzduskou. Jo a lexan by se mel pred nahrivanim vysusit tj. neco nad 100 stupnu po nejakou dobu, aby se z nej dostala vlhkost a pak pri tech 220-250 kdy se tusim tavi, aby se tam nedelaly bublinky odparovanim vody. Lexan he totiz hydroskopicky nebo jak se otmu rika :) Proste do sebe natahne vlhkost. Jinak hodne stesti aby ti vakuovani vyslo. Pokud mas teda vakuovacku udelanou, tak to asi pujde dobre, ja to delal na kolene, kde jsem nahrival vedle pod spiralou (musi se zeshora, jinak ja se prohne, tak by to misto nahrivalo jeste vic ) a pak to prenesl vedle na tu vakuovaci desku.

mám pocit, že nejen že děláš předčasné závěry, ale ještě špatně čteš! pokud tomu já dobře rozumím jde o to mít formu na kastli v záloze a použít jí až bude třeba, tedy až ji synek rozšlehá. Druhá věc je způsob výroby kastle, o žádném lexanu, či podobné teplem tvarovatelné folii zde není řeč, pokud čtu dobře jde o laminování sklem či uhlíkem ve vakuu. ale proč nerozvinout i tento způsob formování, řekl bych že to sem rozhodopádně patří. :wink:
qq
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od qq »

JirkaA píše:Panove qq a spol., uvedomte si, ze jste na verejnem diskusnim foru. To mimochodem znamena, ze tady lide diskutuji. Je to jejich pravo pokud pri tom neporusuji pravidla. Emoce nad jinymi nazory jsou docela zbytecne.
To by sis měl uvědomit zejména ty, jelikož jsi moderátor, navíc diskuse nijak nezakazuje emoce! Další věcí je, že mě nevadí diskuse, to v žádném případě. Mě vadí lemplové, kteří jen kritizují práci ostatních a sami neukážou ani husí brk! A sám sis, pokud máš kousek soudnosti, musel všimnout, že se to tu děje (a není těžké vyjmenovat pár opakujících se jmen) a to nemá s diskutováním pranic společné :wink:
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od mihlit »

Myslíte, že by šlo na malou formu použít místo lukoprenu silikonový tmel? Potřebuji udělat kopii jednoho malého předmětu. Tak mi vyhovuje lukoprén, že kvůli tomu nemusím kupovat nic na separování. No a tak mě napadl ten silikonový tmel, který doma mám, takže bych nemusel třeba kupovat ani ten lukoprén. Stačí mi jedna kopie, takže životnost formy mě nezajímá.
robotmz

#30 Příspěvek od robotmz »

kolega z práce doma čaroval so silikónom.
Urobil mydlovú vodu /z tekutého mydla/, do nej vytlačil silikón, pod vodou spracoval, vytiahol von, vytvaroval a nechal 4 či 5 hodín zaschnúť a forma už držala svoj tvar.
Ale ruky musíš mať neustále od tej mydlovej vody, pretože ináč sa ťa začne silikón chytať...
Odpovědět

Zpět na „Dílna“