Tri/Quad/Hexa/Octo-Copter Základné informácie

Chcete začít s copterem a nenašli jste odpověď v některém z již existujících témat.
Zpráva
Autor
Homer.Simpson

Re: Tri/Quad/Hexa/Octo-Copter Základné informácie

#16 Příspěvek od Homer.Simpson »

koulinek píše:Ale ani Y6 si nesedne bez 1 motoru "sám" je třeba to korigovat řízením (vyzkoušeno osobně při vyčudění réglu)

jasne ze nie sam... ale napr s NAZA...
Pajix píše:
Homer.Simpson píše:ako je to vlastne z vypadkom pohonnej jednotky u hexa?

S tím mám 14 dní starou zkušenost.
Ve výšce 5m při zavěšení se rozlétla jedna vrtule na dvě části. Roztrhla se na dva stejné díly, které odletěly do pryč. Zůstal jen holý unašeč. Coptéra se přetočila na záda a směrovala k zemi. Řídící jednotka Naza-M to zaznamenala a pokusila se vyrovnat coptér do původní polohy. Světe div se, "ono se jí to povedlo na jedničku". Byl jsem tou rychlostí tak zaskočen, že jsem se na nic nezmohl. Zbylé motory vyletěli do plných otáček a v mžiku byl copter zpět ve správné poloze, při které jsem mohl bezpečně sednout na zem. Měl jsem zapnutý letový režim "Attitude". Nevím jak by to dopadlo v menší výšce a v režimu "manual", ale asi špatně.

Tak tu je na to odpoved...To je super...tak nejak som dufal, ze sa s tym da letet aj bez jednej vrtule...Tym padom mam ja rozhodnute...Kludne sem pridavajte dalsie skusenosti, ak nejake mate...Quad by to asi neustal...ci?
Octocopteru tym padom mozu zlihat az tri motory? ak su neni dva vedla seba?(pocitam s profi jednotkou typu napr. WK)
Futaba T-14MZ,Proxima II,Skywalker EPO,DJI F450 + NAZA M V2 + H3-2D,Tricopter
Troll

#17 Příspěvek od Troll »

Já bych nad hexa az tak nejásal. Svého casu jsem u hexa zkousel jak ustoji výpadek jednoho motoru. Asi tak v jednom případě z pěti to ustál. Cím tezsi copter,tim horsi výsledek, Hexa je fajn kdyz je treba vozit váhu, ale nad spolehlivostí bych radostí zrovna neplesal.
johny107

#18 Příspěvek od johny107 »

Ja mam dvoch quadov,uz si mozem povedat,ze mam aj cosi odlietane, no nikdy sa mi nestalo,ze sa mi rozpadla vrtula,vypovedal motor alebo odisiel regulator....Max sa mi tak cervik povolil na motore..resp zacala preklzovat oska.
Bolo pocut piskot,copter siel rychlejsie k zemi,no level mod drzal poctivo copter v rovine..Nic strasne iba tvrdsie pristatie..Na toto uz existuje riesenie.Drobny zarez do osky na stykovej ploche s cervikom..Co sa tyka letoveho casu, urcite si viac polietas s quadom alebo s tricopterom..
U hexa vidim iba ako vyhodu vyssiu nosnost..
Homer.Simpson

#19 Příspěvek od Homer.Simpson »

Troll píše:Já bych nad hexa az tak nejásal. Svého casu jsem u hexa zkousel jak ustoji výpadek jednoho motoru. Asi tak v jednom případě z pěti to ustál. Cím tezsi copter,tim horsi výsledek, Hexa je fajn kdyz je treba vozit váhu, ale nad spolehlivostí bych radostí zrovna neplesal.

Co by si volil, keby ze chces stroj na fpv a natacanie videi pomocou GoPro a tohoto gimbalu http://www.aeroxcraft.com/index.php?main_page=product_info&cPath=4&products_id=5 za pomoci NAZA+GPS?Najlepsi pomer stabilita/letovy cas/odolnost poveternostnym vplyvom/spolahlivost/cena...V takomto poradi dolezitosti...Proste take poloprofi vybavenie na tocenie kamosov kiteboardistov, kamosov co saskuju na autach, na stvorkolkach...a tak...nieco aku tu ma jeden kolega...http://vimeo.com/49103467
ziadne kyvanie obrazu a tak podobne...PP neberte do uvahy...
Futaba T-14MZ,Proxima II,Skywalker EPO,DJI F450 + NAZA M V2 + H3-2D,Tricopter
Troll

#20 Příspěvek od Troll »

Já bych udělal quad o velikosti cca 60- 70 cm mezi motory. Vrtule, motory a baterka podle toho, jaký potřebuješ letový čas. Protože to bude vozit dost elektroniky a kameru se závěsem, tak to bude i dost těžké ( relativně), musí se to solidně uvézt , takže motory budou použitelné cca od 50g nahoru. Ty 50g bych považoval za minimum, zvolil bych motory cca 70g s vrtulemi 10-11 palců. Baterka rozumné minimum 3s3000 odhadnul bych jako optimum 3s4000 .S takovými motory to uveze i 5000mAh . Hexa v podstatě nic neřeší kromě únosnosti, Y6 by taky nemusel být špatný, ale musí být dobře omotorován a lehký. Pak vysazení motoru v pohodě přežije.Zato je to celé dražší a opět relativně těžší než quad. Pokud bude těžký, anebo slabé motory, taky spadne. Okto vyřeší vysazení motoru, ale je drahý a pohon je méně účinný protože vrtule budou těsně u sebe. Pokud nebudou, bude to hrozně velká kráva co se špatně vozí a opět to ztěžkne protože bude hodně dlouhých ramen. Do tricopteru na natáčení bych nešel, sice je dobrý na blbnutí, ale subjektivně bych řekl, že je ta koncepce méně stabilní než ostatní. Gyro a servo se zadním motorem furt šmrdlá a způsobuje to větší neklid copteru než změny otáček u jiných koncepcí.Nevím co přesně máš na mysli odolností vůči povětrnostním podmínkám? to má být vodotěsné aby to lítalo v dešti , anebo jsi myslel odolnost vůči větru? S vodou neposloužím, ale vítr coptery ovlivňuje velmi. Zvláště pokud to má viset na místě. Takže je velmi vhodné, aby to mělo co nejmenší plochu ( s tím jsem taky laboroval) . Pak to vítr odfoukává méně. Jenomže ty jsi psal, že tam bude GPS, a tak otázka plochy není až tak kritická.GPS v Naze to pořeší.Pokud budeš někde daleko, GPS udrží polohu líp než to dokáže pilot. Nicméně je dobré, nepřidělávat mu zbytečně práci. Pokud myslíš odolnost vůči turbulenci, tak tady pomůže jedině dobrá řídící jednotka a rychlé regly.
bzukyn

#21 Příspěvek od bzukyn »

johny107 píše:Ja mam dvoch quadov,uz si mozem povedat,ze mam aj cosi odlietane, no nikdy sa mi nestalo,ze sa mi rozpadla vrtula,vypovedal motor alebo odisiel regulator....Max sa mi tak cervik povolil na motore..resp zacala preklzovat oska.
Bolo pocut piskot,copter siel rychlejsie k zemi,no level mod drzal poctivo copter v rovine..Nic strasne iba tvrdsie pristatie..Na toto uz existuje riesenie.Drobny zarez do osky na stykovej ploche s cervikom..Co sa tyka letoveho casu, urcite si viac polietas s quadom alebo s tricopterom..
U hexa vidim iba ako vyhodu vyssiu nosnost..

Jseš štastný pilot.Během minulého týdne mně 2x ulítlo po listu ze třílisté vrtule v luftě.
Z plastové dvoulisté uletěl list už na zemi. (možná mráz Máchale :cry: )
bzukyn

#22 Příspěvek od bzukyn »

Nějaká zkušenost nebo odhad s výpadkem motoru,reglu na Hexakoteru H ?
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od koulinek »

bzukyn píše:Nějaká zkušenost nebo odhad s výpadkem motoru,reglu na Hexakoteru H ?

"H" je nějaké konfigurace? já zažil vyčuděnej régl na svojí Y6 a dalo se to dostat na zem bez úhony. Třeba mírně korygovat na páčkách.
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
ananas

#24 Příspěvek od ananas »

Ja znam jen Octocopter H Obrázek ale hexa H može byt zajimava ale naza ji nevede :-( jo už sem našel i HexaH Obrázek
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od koulinek »

Ajo, tohle mi nedocvaklo, někde je tu postnuté video s "H" 12 copterem :D
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
Odpovědět

Zpět na „Coptery - začátečník“