Crashpc píše:..... Musím tedy indikovat s předstihem na ještě tvrdém napětí, což je dost obtížné. I tak se ale daří víc, než při mordování omezovačem v réglu.
To se dela jak?
Crashpc píše:..... Musím tedy indikovat s předstihem na ještě tvrdém napětí, což je dost obtížné. I tak se ale daří víc, než při mordování omezovačem v réglu.
VTjr píše:... Už zopárkrát som riešil u LiPoliek to, že sa odtrhol jeden z drôtov k servisnému konektoru. Musel som teda samozmršťovací obal baterky rozrezať, odlepiť izolačné vrstvy a tie drôty priletovať, či nahradiť kvalitnejšími ohybnejšími vodičmi. Následne všetko zaizolovať, zalepiť a nakoniec vopchať do veľkej samozmršťovačky a zafúkať teplovzdušnou pistoľou. Pritom sa dosť zohreje - a nedá sa tomu nijako zabrániť.
Tak čo s tým?
Druhá otázka sa týka poškodenia hliníkového obalu článku. Niektoré baterky nemajú na strane opačnej oproti vývodom žiadnu ochrannú fóliu (napr červené RAY) a z otvoru v čiernom samozmršťovacom obale vidno rovno obaly článkov z Al fólie. Pýtam sa, či pod týmto Al obalom je ešte nejaký iný?
VTjr píše:Natíska sa mi potom otázka, či je od výrobcov férové písať na obal plnú, vlastne iba teoretickú kapacitu? Je to fakticky zavádzanie spotrebiteľa.![]()
Mňa predsa nezaujíma nejaká fiktívna kapacita, ktorú tam síce ešte mám, ale vždy ju tam musím nechať, lebo jej vyčerpaním by som tie články zničil.![]()
VTjr píše: zafúkať teplovzdušnou pistoľou. Pritom sa dosť zohreje - a nedá sa tomu nijako zabrániť.
Tak čo s tým?
VTjr píše:Druhá otázka sa týka poškodenia hliníkového obalu článku. Niektoré baterky nemajú na strane opačnej oproti vývodom žiadnu ochrannú fóliu
mior píše:VTjr píše:... a nakoniec vopchať do veľkej samozmršťovačky a zafúkať teplovzdušnou pistoľou. Pritom sa dosť zohreje - a nedá sa tomu nijako zabrániť.
Tak čo s tým?
Nič. Pri takýchto opravách ide o teplo, ktoré je akoby lokálne, teda len na danom mieste vývodu. Je jasné, že sa aj lipolka trochu prehreje v tom mieste, ale nie celá. Doporučujem pri takýchto opravách naozaj dobrú a výkonnú letovačku, aby ten ohrev bol veľmi rýchly a len naozaj miestny. Netvrdím však, že aj toto malé prehriate nemá na lipolku vplyv, asi má, ale veľmi malý. Pre lipolku je likvidačný ohrev celoplošne zvnútra prehriatím od vnútorného odporu hmoty LiPO pretekajúcim prúdom.
mior píše:Druhá otázka sa týka poškodenia hliníkového obalu článku.
...
Pod hliníkovým obalom už žiadny obal nieje - aspoň u tých LiPo, ktoré som zo zvedavosti rozobral. Poškodenie tohto obalu je vždy veľmi nebezpečné!!! Na vlastné oči som videl vzbĺknutie Lipolky pri poškodení obalu lámacím nožíkom - prístup vzduchu ešte viac podporoval horenie, takisto pomačkaný obal je rizikový - havária lietadla spôsobila jeho požiar.
TomasC píše:VTjr píše: zafúkať teplovzdušnou pistoľou. Pritom sa dosť zohreje - a nedá sa tomu nijako zabrániť.
Tak čo s tým?
Neřešit, nějaká horkovzduška neprohřeje celý akumulátor. Měl by jsi vidět, jak je horká baterka při trvalém odběru 30C. Ale když se staráš, tak dá 200 startů po dva roky.
Co provádím s aku, když je třeba, se mrkni na blogu blog.php?u=8&b=94
RedAce píše:Měl bych dotaz, pokud dám lipolku na nabíječku (Accucell 6) a začnu nabíjet, hodnoty napětí, které mi nabíječka ukazuje jsou hodnoty naprázdno, nebo jsou tím nabíjením nějak zkreslené?
Jde mi o to, že většinou, když po létání dám nabíjet baterku, naskočí napětí okolo 11V-11,3V (jde o 3S 2200mAh) a během chvilky se ustálí někde na hranici 11,4V-11,5V. Znamená to tedy, že vybíjím baterku cca na těch bezpečných 3,7V na článek, nebo bych měl končit dříve?
Nemám žádný multimetr, takže nabíječka je v současnosti moje jediná možnost jak měřit napětí baterky...
RedAce píše:...Nemám žádný multimetr, takže nabíječka je v současnosti moje jediná možnost jak měřit napětí baterky...
VTjr píše:....Teď opravdu nevím, zda existují i inteligentní regulátory, které mají inteligentní BEC s obvody vyhodnocujícími hranici vybití pohonné baterie ne pevně nastavenou hodnotou napětí, ale ji umí korigovat v závislosti od odebíraného proudu? .....
jyrry píše:VTjr píše:....Teď opravdu nevím, zda existují i inteligentní regulátory, které mají inteligentní BEC s obvody vyhodnocujícími hranici vybití pohonné baterie ne pevně nastavenou hodnotou napětí, ale ji umí korigovat v závislosti od odebíraného proudu? .....
To taky nevim, ale jsou trochu mene inteligentni regly kterym se da uzivatelsky nastavit hranice omezeni/vypnuti a v soucinnosti s pouzivanim hlavy (zkusenosti, znalost co a proc) to funguje celkem uspokojive
To "najednou vypnou", to maji snad jen ty uplne nejblbejsi a nejlevnejsi bez programovani; bezne se da volit mezi nahlou smrti a pozvolnym odumrenim...
Letani na cas funguje taky jen za jistych podminek, hlavne kdy ero bere porad cca stejne, pripadne jsou vychytavky jako zrychlovani behu casu stopek podle urovne plynu (Turnigy 9X)...
Pri sledovani telemetrickych udaju, at ctenim aktualniho napeti nebo vyhodnoceni alarmem, je tu hlavu nutne take pouzit a vedet, pri jakem napeti vlastne chci ukoncit letecke evoluce a premyslet o pristani, takze to vselek taky neni... To je ve vysledku rovnocene dobre nastavenemu reglu...
Asi nejefektivnejsi je online (tele) sledovani vyletane kapacity, srovnavani s nasledne dobitou kapacitou.
tak to vidim ja ...
coro píše:Ono to je zas o inom, baterka vo vysielači, baterka v hotlineri, baterka v polomakete, baterka v akroabte..
Tvrdím že je obrovský rozdiel medzi Lipol baterkami rôznych typov - tak ako by baterka z mobilu vyšumela alebo aspoň nedržala napätie ani volt, keby jej niekto naložil 45C odber, tak je odlišná v nejakých detailoch aj tá baterka stavaná na vysoký prúd. Nemusí zniesť niečo iné - možno skladovanie plne nabitá nad 25 stupňov, alebo v mraze, alebo hlbšie vybitie... alebo niečo o čom neviem.
Proste je baterka výsledkom dosť vážneho vývoja ktorý je zameraný na niečo konkrétne, a iná baterka je zameraná (alebo sa im náhodou podarilo) na niečo iné a nemusí to byť vhodné pre iné použitie.
To ostatne platilo už pri niklákoch alebo pri olove.
Napríklad dosť sa písalo o snahe zabrániť požiaru pri prebíjaní, prísadou ktorá pri prekročení napätia pokryla elektródy nevodivým sajrajtom a tým akoby prerušila obvod - na článku mohlo byť 15V a nezahorel.. Myslím si že niektoré z týchto pokusov sa dostali aj medzi modelárov a neboli ešte úplne dokonalé, a vtedy sa začalo skladovať ich na 50% vybité a v chlade. Čo teda robím dodnes a osvedčilo sa..
Hlboké vybitie dostatočným prúdom zas môže (vraj) preniesť meď medzi elektródy a začať samovybíjanie (čo zdravá lipolka takmer nemá). Ale hlboké vybitie aj tamer na nulu malým prúdom, naopak mnohé sady prežili takmer bez následkov.. Samozrejme nie opakovane..