Náběžná a odtoková hrana konstrukčního křídla

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
coro

Re: Navezna a odtokova hrana konstrukcniho kridla

#16 Příspěvek od coro »

Podľa rozmerov je to naozaj malá hĺbka kde sa uvedené hrúbky balzy asi neuživia ani na odtokovke, a 1mm balza už je asi náročnejšia na prácu aby sa nekrútila už pri lepení.
Mám také krídla na BabyGrob od JR models (1500mm, podobná hĺbka ledva cez 10cm) - kúpil som to ARF a až po pár letoch zistil že stojina tam pod poťahom nie je, párkrát som tam len čosi vlepil medzi zbortené nosníky ale stále to povolilo niekde inde...

Boli tam smrekové nosníky asi 4x2 ak odhadujem dobre, medzi nimi pár milimetrov vzduchu, ten horný nosník sa vždy zbortil medzi rebrami až sa dotkol spodného. Už len narovnaním tak zlomeného smreku a pár kvapiek sekunďáku, samozrejme s vlepením kúska balzy stačilo na to že to zas lietalo a povolilo to už na inom mieste...
Námahu na šmyk som si pri tom pohľade nejak neuvedomil, podstatné bolo udržať to rovné, takže si stále myslím že až tak podstatné aby bola stojina"nastojato" to byť nemusí - aspoń pri tomto rozmere.
VTjr

#17 Příspěvek od VTjr »

b3hcz píše:No je to muj pokus o vyrobu kridla pro F3k/RCH, takze predpokladam korenovy profil AG455 / AG 45 a na konci AG 47. Sice jsem toho moc nenastavel, ale pred x lety ;) jsem nejake konstrukcni kridlo stavel ...
Chtel bych to udelat podobne jako to ma K 1500 s tim, ze to nechci na kruhovy hod.

Jó, tak jsem se koukal na ten profil. Jeho tloušťka je v rozmezí 6 až 7%, takže s podkritickým proudéním ani při menší hloubce asi nebude problém (ale snažil bych se dostat Re aspoň na hodnotu 50 000).
Já bych spíš doporučil konstrukci rovného centroplánu s hloubkou 180mm a trochu se sužující uši tak na 130mm.
Vzhledem k malé tloušťce profilu však vidím problém s pevností konstrukce. Na skládanou odtokovku tedy zapomeneme a jako nosníky bych dal dva uhlíkové jolkly, nebo plné pásnice. Stojina mezi nimi je podmínkou a dobrá by byla torzná skříň s tuhým náběžné části (se zhora i zdola až po ty nosníky) z 1,5mm kvalitní balsy. Je to dobré i z důvodu lepšího dodržení tvaru profilu, kde jeho vlastnosti determinuje především dodržení náběžné části.

Jinak našel jsem na toto téma na webu zajímavý dokument
http://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace_ ... e_id=15133
Možná se ti to bude hodit jako inspirace.

Příjemný den
:)
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
VTjr

#18 Příspěvek od VTjr »

coro píše:Podľa rozmerov je to naozaj malá hĺbka kde sa uvedené hrúbky balzy asi neuživia ani na odtokovke, a 1mm balza už je asi náročnejšia na prácu aby sa nekrútila už pri lepení.
Mám také krídla na BabyGrob od JR models (1500mm, podobná hĺbka ledva cez 10cm) - kúpil som to ARF a až po pár letoch zistil že stojina tam pod poťahom nie je, párkrát som tam len čosi vlepil medzi zbortené nosníky ale stále to povolilo niekde inde...

Boli tam smrekové nosníky asi 4x2 ak odhadujem dobre, medzi nimi pár milimetrov vzduchu, ten horný nosník sa vždy zbortil medzi rebrami až sa dotkol spodného. Už len narovnaním tak zlomeného smreku a pár kvapiek sekunďáku, samozrejme s vlepením kúska balzy stačilo na to že to zas lietalo a povolilo to už na inom mieste...
Námahu na šmyk som si pri tom pohľade nejak neuvedomil, podstatné bolo udržať to rovné, takže si stále myslím že až tak podstatné aby bola stojina"nastojato" to byť nemusí - aspoń pri tomto rozmere.

Nevedel som aký je to profil, samozrejme skladaná odtokovka pri takom tenkom nepripadá do úvahy, ale už som to uviedol na pravú mieru v inom príspevku.
Stojina je vždy dobrá aj keby mala roky pozdĺž, leba pri takej malej výške je samozrejme technologicky veľmi náročné ju vyrobiť s rokmi naprieč. Alebo použi tenkú 0,8mm preglejku!
jardah62

#19 Příspěvek od jardah62 »

VTjr píše:
jardah62 píše:Co to má být za typ modelu (volný větroň, RC větroň, RC elektrolet,......)? Jaký bude charakter létání (začátečnické otloukání nebo pouze jemná přistání na upravené plochy)? Od toho se bude odvíjet potřebná robustnost a výsledná hmotnost konstrukce.
Náběžku i odtokovku jsem vždycky brousil z hranolu, v drtivé většině případů od oka. Ono předpokládat, že se koupí vše ve správných tvarech a jen poslepuje k sobě je scestné. Bez smirku a broušení žádný modelář nevyrostl. To je pak rozumější (a asi i levnější) koupit hotový model. Pak ale dotyčný není modelář ale jen létač.

Se vším souhlasím, jen s tou poslední radou na závěr se nemohu ztotožnit.
Tady se nám snaží jedne kupovač-létač posunou to řad plnokrevných modelářů stavěčů a ty ho hned od toho kroku odradíš.

Já jen upozornil na většinou neefektivní snahu koupit hotové broušené náběžky a odtokovky. Jinak samozřejmě nového modeláře vítám a budu podporovat. Před jakoukoliv radou ohledně konstrukce by ale chtělo nejdřív znát účel zamýšleného modelu. Volný větroň bude mít jinou konstrukci než RC hotliner a velikostně budou cca stejní.
Jardah
VTjr

#20 Příspěvek od VTjr »

jardah62 píše:
VTjr píše:Se vším souhlasím, jen s tou poslední radou na závěr se nemohu ztotožnit.
Tady se nám snaží jedne kupovač-létač posunou to řad plnokrevných modelářů stavěčů a ty ho hned od toho kroku odradíš.

Já jen upozornil na většinou neefektivní snahu koupit hotové broušené náběžky a odtokovky. Jinak samozřejmě nového modeláře vítám a budu podporovat. Před jakoukoliv radou ohledně konstrukce by ale chtělo nejdřív znát účel zamýšleného modelu. Volný větroň bude mít jinou konstrukci než RC hotliner a velikostně budou cca stejní.

Z té diskuse jsem pochopil, že to Zřejmě bude házedlo F3K. A ten profil je šíleně tenký 6 až 7% - to ale znamená, že konstrukčně se to bude dost špatně vyrábět. Však jsem mu radil uhlíkové nosníky se stojinou uprostřed a torzní skříň (ale bude se to asi špatně stavět). Navíc ta náběžka fakt nebude vhodná z polotovaru, protože bude dost ostrá. Na jejím tvaru dost záleží, protože především její přesnost má významný vliv na vlastnosti profilu.
No nevím. Mám za to, že náš přítel si jako konstruční stavební prvotinu nevybral zrovna nejlehčí zadání. Kdyby stavěl křídlo nejakého rekreačního hornoplocha nebo i 3D akrobata, měl by to mnohem snazší. Křídla větroňů a házedel zvlášť jsou vžy dost náročné protože mají velkou štíhlost a profily jsou tenké. A navíc se od nich očekávají dobré vlastnosti a proto se musí i tvar profilu dodržet z velkou přesností. A taky dobrý povrch. Na souměrném profilu pomalého akrobata se toho nedá tolik pokazit. U větroně rozhodují zlomky milimetrů, zvlášť u tak malých.

Ale to je jen můj názor, doufám, že když si to přečte tak ho zrovna já od stavby neodradím. Třeba je výjimečně zručný a najde vhodné rádce.
:)
b3hcz

#21 Příspěvek od b3hcz »

Jsem moc rad za Vase pripominky ;) V kazdem pripade me z tohoto neodradite a budu si stat za tim, ze bych to chtel zkusit, i kdyz se to ve finale nemusi podarit. Uz si chvili hraju v programu Profili, kde je mozne si navrhnout cele kridlo vcetne jeho provedeni. Co se tyka nosniku, tak tam bych zvolil asi jak uz bylo zmineno uhlikovou trubku 3/2 a nebo 2x uhlikovy pasek misto nosniku. S torzni skrini vicemene pocitam, ale pouze v 1 mm provedeni, tim bych mohl vyresit problem s nabezkou, aspon podle me. No a to posleni je odtokovka, to bude asi velky orisek, tam to bohuzel nemam presne doresene.

Co se tyka vyuziti letadla, tak trup bude z F3K, ale litat to chci na gumicuku, takze na kruhovy hod muzete zapomenout ;) Jedine co bych chtel zachovat jsou vztlakovky/kridelka jako u F3K.

Pres vikend se pokusim dat dokupy sablony zeber a hodim to sem, pak me to muzete okomentovat ;)
Frsky X9 Lite S
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od lubo1 »

b3hcz píše:
Pres vikend se pokusim dat dokupy sablony zeber a hodim to sem, pak me to muzete okomentovat ;)

Neaké to krídlo som už postavil.....
Môj názor - 1 mm balza na torzke pre gumicuk je málo - najskôr sa zbortí.
Hotová nábežka..... kupuje sa podľa použitého profilu a tých použiteľných nábežiek zase tak moc nieje....
Ak aj zoženieš - dosť často sú krivé a to je problém....
Ak je aj rovná - je dobré si vziať váhu a vážiť - váha sa pohybuje +- 100%
Odtokovka - tam je to s tvarom jednoduchšie, ale čo sa týka krivosti a váhy - je to podobné.
Ak aj nezoženieš - brúsenie je síce málo záživné, ale dá sa...
Pár fotiek zo stavby krídla je tu http://fotoalba.centrum.cz/photos.php?aid=2304257
http://lubo111.rajce.idnes.cz
Decca
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Decca »

Náběžku dělam radši z hranolu. ...vyblbnu se s hoblíkem a potrénuju okometrii:-) Jinak držim palce při tvém počínání, také jsem nadšenej stavěč. Doporučuji nějaké konstrukční samostudium, než se do něčeho pustíš něco si sám přečti a prostuduj, jak a proč se to či ono při konstrukci používá. Svuj návrh si dobře promysli a uvažuj pokud možno tak, aby se ti to stavělo dobře a křídlo bylo jednoduché. Muj první prototyp je pro inspiraci takovej http://www.rcalbum.com/index.php?action ... e=&id=3997 ...je to lehké hodné letadélko, snese razantní výstřel a má pouze torzní skříňku. To co sneslo do dnešní doby je neskutečné, prolétalo se mnou možné i nemožné a je to vděčné letadlo. ..další které už mám dávno zalétané a nezklamalo ani na jeden den a je to muj oblíbenej výletní model do kopců a luk je tento http://www.rcalbum.com/index.php?action ... e=&id=3996 Snese razantní výstřel, sestup ze stoupavého proudu a létá skoro samo...ovšem tady jsem se dopustil několik chyb na které jsem byl jedním místním uživatelem upozorněn a do budoucích projektů správně poučen. ...snad ti to k něčemu bude... hodně štěstí!
veka1
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od veka1 »

b3hcz píše:Jsem moc rad za Vase pripominky ;) V kazdem pripade me z tohoto neodradite a budu si stat za tim, ze bych to chtel zkusit, i kdyz se to ve finale nemusi podarit. Uz si chvili hraju v programu Profili, kde je mozne si navrhnout cele kridlo vcetne jeho provedeni. Co se tyka nosniku, tak tam bych zvolil asi jak uz bylo zmineno uhlikovou trubku 3/2 a nebo 2x uhlikovy pasek misto nosniku. S torzni skrini vicemene pocitam, ale pouze v 1 mm provedeni, tim bych mohl vyresit problem s nabezkou, aspon podle me. No a to posleni je odtokovka, to bude asi velky orisek, tam to bohuzel nemam presne doresene.

Co se tyka vyuziti letadla, tak trup bude z F3K, ale litat to chci na gumicuku, takze na kruhovy hod muzete zapomenout ;) Jedine co bych chtel zachovat jsou vztlakovky/kridelka jako u F3K.

.. tož ,příteli. Když už se pouštíš do takových experimentů, bylo by možná vhodné zkouknout ,jak to již docela dlouho mají vyřešeno borci u volňásků . .
Používají štíhlá křídla s tenkými profily ,na kterých bývá několikanásobně vyšší ohybové zatížení ,něž dokáže vytvořit nějaký gumicuk. Současně se podívej jak může vypadat tenká a pevná odtoková lišta :wink: :
http://www.f1a.info/models/f1a/md10/
https://picasaweb.google.com/1005888498 ... cSlovakia#
http://www.espritmodel.com/explanation- ... ology.aspx

Vývoj dřevěných konstrukcí křídel F1A , jak časem rostli požadavky na jejich pevnost z důvodu zvyšování zatížení od vystřelení, můžeš vidět i na tomto odkazu:
http://www.vekamodel.cz/volne-modely-kategorie-f1a/

Pozn.dobré by bylo rozšířit si znalosti z mechaniky letu ,konstrukce letadel, pošťourat se v pružnosti a pevnosti,nauce o materiálech používaných ke stavbě letadel a pak to bude brnkačka :) .

veka1
b3hcz

#25 Příspěvek od b3hcz »

Moc si vazim vseho co jste mi tu napsali ;) Ale i tak bych chtel zkusit to co jsem zde naznacil resp. popsal ;)
Chapu, ze to nebude jednoduche, ale napadla me jina ve ohleden nabezne hrany kridla a D-boxu. Co kdybych nabeznou hranu nahradil vyplni D-boxu XPS? A pak na do cele hodl ten 1mm D-box. Doufam, ze mi rozumite ;)

Mimochodem existuje jeste jiny program nez Profili, pokud mozno free? Jde mi o to, ze mi nejde vyexportovat mnou navyzene kridlo pac to chce verzi PRO :(
Frsky X9 Lite S
Decca
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Decca »

No nechci ti do toho mluvit, ale nepřemýšlej nad složitostma...křídlo které zamýšlíš snese uplně jednoduchej koncept, při zamýšlených rozměrech. Pevné a rychle to postavíš. Plán si narýsuj rukou, nebo v google sketchUp...a máš to...ten program profili stejně za tebe všechno neudělá.
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od lubo1 »

b3hcz píše:Moc si vazim vseho co jste mi tu napsali ;) Ale i tak bych chtel zkusit to co jsem zde naznacil resp. popsal ;)
Chapu, ze to nebude jednoduche, ale napadla me jina ve ohleden nabezne hrany kridla a D-boxu. Co kdybych nabeznou hranu nahradil vyplni D-boxu XPS? A pak na do cele hodl ten 1mm D-box. Doufam, ze mi rozumite ;)

Mimochodem existuje jeste jiny program nez Profili, pokud mozno free? Jde mi o to, ze mi nejde vyexportovat mnou navyzene kridlo pac to chce verzi PRO :(

ťažko radiť.... 1 mm balza je málo - pri ostrejšom pritiahnutí sa zbortí...... Neviem v čom máš problém - tá nábežka je trivialna záležitosť...... Brúsiť sa dá vcelku jednoducho. Ceruzkou naznačíš tetivu po celej dlžke, nahrubo prihobľuješ, alebo vezmeš hrubším šmirglom no a na presný rozmer a tvar to došolíchaš pomocou povedzme negatívnej šablóny prednej časti krídla...... v profili je to označené ako "template for nose" ......
čo sa týka kreslenia pôdorysu ..... ty nemáš ceruzku, pravítko a papier??????
Na niečo podobné ako na obrázku potrebuješ počítač? a potom budeš zháňať kde tlačiť???? To máš potom ťažké...
Přílohy
DSC01283.JPG
http://lubo111.rajce.idnes.cz
b3hcz

#28 Příspěvek od b3hcz »

Asi me za to ukamenujete, ale ja jsem to chtel exportovat do DXF a tyto zebra bych si nechal vyrezat laserem, aby to bylo presne.
Tuzku a papir samozrejme mam, ale na co v dnesni dobe pocitacu ;)

to Decca: no nevim jak to presne myslis, ale cim vice se hrabu v programu Profili, tim vice zjistuji, ze tam lze udelat i veci ktere potrebuji viz obr. ;)
Přílohy
obr.png
Frsky X9 Lite S
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od jyrry »

lubo1 píše:....Na niečo podobné ako na obrázku potrebuješ počítač? ......

na jednoduchem se to nauci, na slozitejsim jsi s tuzkou a papirem silne pozadu ..... :-)
jyrry.webnode.cz
BUBI

#30 Příspěvek od BUBI »

jyrry píše:
lubo1 píše:....Na niečo podobné ako na obrázku potrebuješ počítač? ......

na jednoduchem se to nauci, na slozitejsim jsi s tuzkou a papirem silne pozadu ..... :-)

S tužkou a papierom si pozadu iba ak ti ide o čas a pohodlnosť. V dobách keď neexistovali počítače sa dali naprojektovať a nakresliť sakra zložité veci.
Jano Bubeník
Odpovědět

Zpět na „Dílna“