Při záběhu po 5 minutách šlus :-(

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
Luky-plane

Re: Při záběhu po 5 minutách šlus :-(

#16 Příspěvek od Luky-plane »

StanleyT28 píše:Spise nez polemizovat nad pouzitim syntetiky vs. ricin, mimochodem u 4T mi to prijde v pohode, protoze motor neni tesny jako 2 T, me zarazi spise to, ze tazatel motor zabihal na volnobeh a pridaval otacky soupatkem karburace. Nebo to tak z prispevku vypliva. To je chyba nejvetsi, zabiha se s plne otevrenym soupatkem a otacky se reguluji obohacovanim jehlou. Ale jestli to tak delal, beru zpet.

Ano je to přesně tak jak píšeš. Takže jsem to dělal hodně blbě. V návodu o tom, jak má být otevřené šoupě nic není. Píšou jen, že má být hlavní jehla o 1.5 otáčky otevřená, to by ale znamenalo, že motor bude běžet v hodně vysokých otáčkách. Aby mohlo být šoupě naplno otevřené, musí být přece jehla povolena o hodně víc.

Jinak se spouštěním motoru to dopadlo včera stejně a musím se přiznat, že si připadám jako úplná trubka :( . Vyčistil jsem nádrž i karburátor a dobil žhavící aku. Výsledek - nic. Zkusím objednat jinou svíčku, protože mě už nic jiného nenapadá. I ten způsob jak motor naposledy zhasl tomu napovídá. Kdyby mu došlo palivo, zvedly by se před zhasnutím otáčky. To se však nestalo.

Co se týče paliva, tak jsem namíchal tuto směs na zabíhání (někde jsem to tu četl). Do 1l Rapiconu 10% nitro jsem přimíchal 50 ml ricinu (takže +-5%). V tom snad problém být nemůže.

Luky-plane
Z-50LS - ŠAD, Z-50LX - maketa 1:4 (OK-XRD), Multiplex -Funray, Twister, Optic 6, Spectra 24
AR1
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od AR1 »

S tím otevřeným šoupětem to nevidím tak jednoznačně. Myslím, že dokoce jsem přímo tento dotaz někdy v minulosti tady položil jako téma, a někdo to dělá, někdo ne. Já ne. Protože když jsme si zabíhal 4T, tak při plným otevřením šel do velkých otáček a jehlou to ovlivnit nešlo, dokonce mi vypadla do ruky a motor pořád šel. Takže jsem musel mít šoupátko přivřený. Zabíhal jsem taky nitrovaným palivem.

Co se týká svíčky, jestli žhaví - vyndej jí a napoj do žhavítka, jestli se "rozsvítí", tak to s ní asi taky nebude. Motor při protáčení vrtulí saje palivo? Jinak 4T mi chytal tak, že jsem ho prostě ulil tak, že šlo palivo z výfuku, pak jsem zapnul žhavení a motor protočil starterem, a šel skoro hned.
http://ar1.rajce.idnes.cz/
igorb

#18 Příspěvek od igorb »

AR1 píše:S tím otevřeným šoupětem to nevidím tak jednoznačně. Myslím, že dokoce jsem přímo tento dotaz někdy v minulosti tady položil jako téma, a někdo to dělá, někdo ne. Já ne. Protože když jsme si zabíhal 4T, tak při plným otevřením šel do velkých otáček a jehlou to ovlivnit nešlo, dokonce mi vypadla do ruky a motor pořád šel. Takže jsem musel mít šoupátko přivřený.

presne tak, supatko moze byt privrete dovoli to zmes ktora nie jeprilis bohata, bohata zmes so syntetickym olejom maze velmi slabo ... v ziadnom pripade ale nie supatko blizko volnobeznej polohy, motor musi davat vykon, musi mat rozumnu teplotu
coro

#19 Příspěvek od coro »

O spalovákoch neviem tamer nič, ale keď som zabiehal ASP 10ccm 4T, tak obohatením zmesi pekne otáčky znížil aj pri plnom plyne.. Myslím si že to tak malo byť.. a to že to motor prežil a pekne šlape síce nič neznamená ale je to lepší výsledok.

Možno tam to Nitro spôsobilo že ani na príliš bohatú zmes nespomalil?? To teda neviem, nitro som ešte nikdy zblízka nevidel.. Dokonca som radšej hľadal palivo s ricínom na zábeh, než syntetiku..
.. Inak ja ako úplný nováčik a neskúsený metylom takmer nepobozkaný,
tipujem sviečku. To že svieti, aspoň podľa mňa, zas až tak veľa neznamená (aj keď to je samozrejme základ, lebo keby nehriala vôbec tak určite nič..)..
igorb

#20 Příspěvek od igorb »

Luky-plane píše:Do 1l Rapiconu 10% nitro jsem přimíchal 50 ml ricinu (takže +-5%). V tom snad problém být nemůže.

nie, to bolo spravne, niektore oleje su na zabeh uplne nevhodne, pokial nevies aky olej tam bol, tak ten ricin tomu moze zachranit prdel

namontuj motor dole hlavou ako som pisal, injekciou mu vstrekni palivo do karburatoru a niekolko krat ho pretoc ... ak je motor dole hlavou, vyhadze prebytocne plaivo von vyfukom ... pripoj zhavenie, nechaj ho nejaky cas zhavit (5s) aby vypalil palivo co sa dostalo do sviecky (bude zaliata) a skus ho pomaly rukou dostat do kompresie, musi "kopnut" ... ak kopne, tak proste normalne pretoc vrtulu rukou, motor chyti ... ak s tym mas problem a bojis sa o prsty, tak odzhav, pretoc motor starterom aby v nom zostali len zbytky paliva, prizhav a skus nastartovat starterom ... v kazdom pripade ak motor takto chyti aspon par vybuchov, mas problem s privodom paliva ... ak nie, hladaj cybu niekde vo valci ... ak sviecka zhavi, tak je ok, skontroluj ci su dobre nastavene ventily, musis jasne vidiet (pocut, citit) kompresiu, nasavanie, vyfuk pri pomalom pretacani vrtule .. ak nie, skontroluj ventily
StanleyT28
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od StanleyT28 »

K těm otáčkám s otevřeným karbecem: ono není dle mě principem dát motoru co nejnižší otáčky. Pokud se motor obohatí opravdu na maximum, je i poměrně chladný a to také dobré není. Poenta je v rozumně vyvážené bohaté směsi, otáčkách a teplotě motoru. Záběhem na volnoběh se syrový motor nejen nedostatečně maže, ale ani nechladí a nevyplachuje se otěr, který vzniká třením pohyblivých částí, proto se doporučuje otevřený karburátor a bohatá směs. Zkoušeli jsme zabíhat i 2T jen na syntetiku a nevznikl žádný problém. Rozhodně si nemyslim, že by byl problém co máš způsobený záběhem. Někde bude zrada, ať už ve žhavení, nastavení ap. ale pokud motor těsní a vše funguje, není důvod, aby neběžel.
Dulen

#22 Příspěvek od Dulen »

S tou svíčkou že svítí ve žhavítku to taky není pokaždý pravda.Stane se že svítí ale nechytí stalo se mi to už mockrát.Dal jsem novou funglovku a motor šel dal jsem tu původní a zase nic toť moje zkušenosti.
Katana50 rozpětí1350mm délka1270mm váha3.0kg motor PH 8.5ccm,Swallow-90 rozpětí1680mm
pikus 1
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od pikus 1 »

Tak dle mého každý zabíhá trošku jinak a má své "vyzkoušené" postupy...
Můj postup:
Zabíhám na ricín (dále na jedu na synt.) a první nádrž hodně nabohato.
Nastartovat standartně tj. na 1/4 plynu a jehla cca 1,1/2 ot.
Po nastartování přidávat plyn (otevírat šoupě) a současně povolovat jehlu ( ale opatrně, aby motor nezhasl a nebo naopak nevyjel do vysokých otáček)
Dostat se do bodu- plný plyn (otevřené šoupě) a jehla povolena na tolik, aby se motor dostal do taroku. (tj. hodně zvýšený nepravidelný chod).
Ke konci nádrže lehce přitahovat jehlu, aby se otáčky lehce zvýšily a motor dostal
pravidelnější chod. Vydržet cca 5s a poté opět povolit na bohato, aby se motor opět bohatou směsí ochladil. To celé střídat a dobu vyších otáček prodlužovat po cca 5s.
Potom nechad motor úplně vychladnout.
2 nádrž ještě v tomto režimu. Opět nechat vychladnout.
3 nádrž už jen s lehce bohatší směsí a "hrát si jen s plynem" ( střídat volnoběh střední otáčky a max.).

K problému:

Myslím si, že se ti motor ke konci začal "povolovat" a tím žačal být dost bohatý a tím přidáním plynu jsi ho ještě více obohatil a zdechl. Ale to vše může být negativně podpořeno volnoběžnou jehlou, která bude nastavena asi na více bohato. Proto mohl při "přechodu" ( 1/2 plynu) zdechnout.
Dle mého je broblém v nastavení....
Zkus trochu přitáhnout (o pár zoubků hlavní jehlu) a když to nepomůže tak i volnoběžnou o (1/5) . Vrátit to můžeš vždycky. :wink:
K létání nepotřebuji mít v dosahu trafostanici...
Luky-plane

#24 Příspěvek od Luky-plane »

Díky všem za rady.

Počkám teď na lepší počasí a potom uvidíme. Žhavičku jsem dnes pro jistotu objednal novou.

Luky-plane
Z-50LS - ŠAD, Z-50LX - maketa 1:4 (OK-XRD), Multiplex -Funray, Twister, Optic 6, Spectra 24
Luky-plane

Jakou žhavičku?

#25 Příspěvek od Luky-plane »

Ahojte,

objednal jsem origo - http://www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=35901

Ještě jsem ale objevil tyhle dvě a chci se zeptat jaký je v nich rozdíl?

Tuhle doporučuje výrobce motoru jako alternativu k originálu:
http://www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=8532
a
u téhle píšou, že je extra teplá:
http://www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=26447

Luky-plane
mnov

#26 Příspěvek od mnov »

Osobně bych použil vyzkoušenou svíčku OS MAX F.
coro

#27 Příspěvek od coro »

mnov píše:Osobně bych použil vyzkoušenou svíčku OS MAX F.

To som dostal kedysi ako dobrú radu a držím sa jej.
inak ten motor asi má návod, a v ňom možno toto.
ŽHAVÍCÍ SVÍČKA

Volba žhavící svíčky závisí na typu motoru (dvoudobý/čtyřdobý), kubatuře motoru a použitém palivu. A.S.P. pro svoje motory
dodává univerzální svíčku GP-1, která velmi dobře vyhovuje v dvou- i čtyřtaktnich motorech. Pokud se rozhodnete vyzkoušet i
jiné svíčky, řiďte se následujícími doporučeními: Dvoudobé motory do 3,5 cm3 vyžadují teplou nebo střední svíčku (Glowmaster
S1/S2, O.S. MAX A3, Novarossi C5, Malina M1/M2), kubatury 3,5-10cm3 potom studenou (Glowmaster S3, O.S. MAX No.8,
Novarossi C6, Malina M3), motory nad 1Oom3 běhají dobře na super studené svíčky nebo svíčky s můstkem (Glowmaster S4,
Novarossi N7RC, Malina M4). Čtyřtakty vyžadují speciální dlouhé svíčky (O.S. MAX F, Malina F), dobře fungují i se svíčkami s
můstkem (Novarossi N7RC) Dlouhé svíčky pro čtyřtakty mohou fungovat velmi dobře i ve dvoudobých motorech kubatur nad
15cm3. V praxi začněte se základním doporučeným typem, postupem času můžete vyzkoušet další pro dosažení optimálního
výkonu a spolehlivého chodu.

... myslím že "dlouhé" ani nemusí byť o dĺžke, ale skorej o čase??
igorb

#28 Příspěvek od igorb »

to "dlouhe" znamena "long reach" ako napriklad OS "F" dlhe su z dvoch dovodov, 1/ aby mali dlhsie vlakno, co ich posunie do teplejsich a 2/ aby ich pri montazi dole hlavou nezalialo pri startovani

treba ale pametat ze long reach sviecky nie su do vsetkych motorov, treba davat pozor ci nie je prilis dlha, moze sa stat ze do nej narazi piest alebo ventily ... cize treba zistit ci je pre dany motor vhodna .. pokial je to mensi motor, rovnako dobra bude aj thunderbolt 4C co je rovnako tepla sviecka ale kratke svicky maju obycajne malinko vecsi vykon vo vysokych otackach

osobne si myslim ze os "f" bude do toho motora spolahliva volba ale nezatazoval by som sa tym pri zabehu, zvolil by som si co najlacnejsiu 4C sviecku, aj tak sa po zabehu vymeni, dokonca by som povedal ze studensia sviecka byde aj vyhodou, lebo motor bude lepsie reagovat na otvorenie ihly ... ale nerobil by som z toho pri zabehu vedu
StanleyT28
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od StanleyT28 »

Igorb> z jakého důvodu doporučuješ výměnu svíčky po záběhu? Nikdy jsem necítil potřebu ji pak měnit.
von boberov

#30 Příspěvek od von boberov »

Možná to bude podobný. Při záběhu motoru v bratrovým veteránu šly ze začátku svíčky do háje po pár km. Důvod- větší % kovových částic ve spalinách ty svíčky prostě vyzkratovaly. Po více km tenhle jev ustal.
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“