Jestli ji prostě máte "skladem", nebo to děláte až na základě objednávky.
Notos
- RiMr
- Kontaktovat uživatele:
Kluci, máte ty trubky (co máte v nabídce) nadělané v šuplíku?
Dopředu ale musím říci, že mé srovnání je hlavně vůči kompozitovým strojkům. S touto skladbou materiálu jsem se setkal jen u svého prvního F3Káčka a to byl Vertex od LS model ( ten má olepené jádro abachi ) a letitého Isise od Ondry Rezlera.
Takže.
1. hody - jde pěkně nahoru,nikam to neuhýbá. Toto je hlavně o tom jak je to slepeno, že výrobce má křídlo z jádra říznuté nezkroucené a potvrdil se umýsl s dvojitým uhlíkovým nosníkem = křídlo se při "razantním" hodu nekroutí
2. Let - při naklapkovaném křídle při termice se mi jej nepodařilo utrhnout. Je stále příjemně ovladatelný při hoooodně pomalém kroužení. Při velkém přetažení jen sklopí nos a letí dál. ( může být jinak při jiném těžišti )
3. pronikavost - není to špatné oproti mým předchozím zkušenostem. Jen jsem si už zvykl na kompozitové éro a tam je to lepší.
Svoje základní seřízení napíšu později, ještě ladím. A taky jsem měl malou příhodu s trupem při svojem návratu z Vercelli. Tento víkend přehážu výbavu do nového trupu a doplním základní nastavení.
Moje prozatimní shrnutí.
V republice se vyrábí několik koncepčně podobných letadel. Kluci se dostali kvalitou hodně daleko. A když jsem viděl některé éra od zahraničních výrobců, tak před výrobou z ČR smeká.
Notos je v některých detailech kousek dál, líbí se mi uhlík na náběžce, pevnost křídla v krutu, uhlíkem vystužený konec křídla. Co je z mého pohledu "problém" tak to je skleněná tkanina. Je to již na hraně jejich vlastností. Proč to takhle píši - křidélka jsou měkké, pozor porovnávám to s kompozitem. U kompozitu když chytnete křidélko na jeho koncích a zkusíte s jej zkroutit tak Vám to půjde podle skladby materiálu buď málo nebo vůbec. U notose je průhyb cca 6 mm. Toto se může projevit při lítání v silnějším větru.
Přes to, když mě oslovilo pár nových zájemců o tuto kategorii, tak jsem vřele doporučíl.
Marcel
Dopředu ale musím říci, že mé srovnání je hlavně vůči kompozitovým strojkům. S touto skladbou materiálu jsem se setkal jen u svého prvního F3Káčka a to byl Vertex od LS model ( ten má olepené jádro abachi ) a letitého Isise od Ondry Rezlera.
Takže.
1. hody - jde pěkně nahoru,nikam to neuhýbá. Toto je hlavně o tom jak je to slepeno, že výrobce má křídlo z jádra říznuté nezkroucené a potvrdil se umýsl s dvojitým uhlíkovým nosníkem = křídlo se při "razantním" hodu nekroutí
2. Let - při naklapkovaném křídle při termice se mi jej nepodařilo utrhnout. Je stále příjemně ovladatelný při hoooodně pomalém kroužení. Při velkém přetažení jen sklopí nos a letí dál. ( může být jinak při jiném těžišti )
3. pronikavost - není to špatné oproti mým předchozím zkušenostem. Jen jsem si už zvykl na kompozitové éro a tam je to lepší.
Svoje základní seřízení napíšu později, ještě ladím. A taky jsem měl malou příhodu s trupem při svojem návratu z Vercelli. Tento víkend přehážu výbavu do nového trupu a doplním základní nastavení.
Moje prozatimní shrnutí.
V republice se vyrábí několik koncepčně podobných letadel. Kluci se dostali kvalitou hodně daleko. A když jsem viděl některé éra od zahraničních výrobců, tak před výrobou z ČR smeká.
Notos je v některých detailech kousek dál, líbí se mi uhlík na náběžce, pevnost křídla v krutu, uhlíkem vystužený konec křídla. Co je z mého pohledu "problém" tak to je skleněná tkanina. Je to již na hraně jejich vlastností. Proč to takhle píši - křidélka jsou měkké, pozor porovnávám to s kompozitem. U kompozitu když chytnete křidélko na jeho koncích a zkusíte s jej zkroutit tak Vám to půjde podle skladby materiálu buď málo nebo vůbec. U notose je průhyb cca 6 mm. Toto se může projevit při lítání v silnějším větru.
Přes to, když mě oslovilo pár nových zájemců o tuto kategorii, tak jsem vřele doporučíl.
Marcel
Pokračuji v základním nastavení.
Letovku mám na 272g, težiště 81 mm od náběžky.
Křidélka nahoru 22 mm, dolů 7 mm
VOP nahoru 7mm, dolů 7 mm
SOP pravá i levá 10mm
baterfly křidélka dolů 22mm, VOP dolů 4 mm
Letové režimy
1. start - křidélka nahoru 2mm, Vop 0mm
2. kluz - vše v nule
3. termika - křidélka dolů 2mm ( pevná výchylka ) VOP 0 mm ( může se měnit dle větru, zapnutý mixu směrovka - křidélka
4. termika 1- křidélka 0mm, Vop 0 mm. Zapnutý mix VOP-Křidélka, VOP nahoru 6mm proporcionálně křidélka dolů 4 mm. Zapnutý mix směrovka - křídélka
Marcel
Letovku mám na 272g, težiště 81 mm od náběžky.
Křidélka nahoru 22 mm, dolů 7 mm
VOP nahoru 7mm, dolů 7 mm
SOP pravá i levá 10mm
baterfly křidélka dolů 22mm, VOP dolů 4 mm
Letové režimy
1. start - křidélka nahoru 2mm, Vop 0mm
2. kluz - vše v nule
3. termika - křidélka dolů 2mm ( pevná výchylka ) VOP 0 mm ( může se měnit dle větru, zapnutý mixu směrovka - křidélka
4. termika 1- křidélka 0mm, Vop 0 mm. Zapnutý mix VOP-Křidélka, VOP nahoru 6mm proporcionálně křidélka dolů 4 mm. Zapnutý mix směrovka - křídélka
Marcel
V dnešním větrném počasí proběhl nový zálet Notose. Jediná změna, která bude v nastavení bude posunutí těžiště na 79 mm.
Nějaké fotky jsou doplněny tady http://makyk.rajce.idnes.cz/Notos_F3K_Ypsi/
Co příjemně překvapilo, tak přes to, že jsem tvrdil o křídélkách že jsou měkké, tak i při tom větru absolutně bez problému.
Martin svoji práci dělá perfektně.
Marcel
Nějaké fotky jsou doplněny tady http://makyk.rajce.idnes.cz/Notos_F3K_Ypsi/
Co příjemně překvapilo, tak přes to, že jsem tvrdil o křídélkách že jsou měkké, tak i při tom větru absolutně bez problému.
Martin svoji práci dělá perfektně.
Marcel
Ber to jako základní nastavení, které se mění hlavně dle povětrnostních podmínek. Jinak zkušenější mi kdysi říkali, že jsem trefil přesně těžiště.
Marcel
PS: s ocaskami není ještě Anténka tak daleko, aby je stříkal a já bych to po něm ani nechtěl. Barva je daná odzkoušeným materiálem jádra.Co se mu ale už povedlo na jedničku s hvězdičkou, je pevnost versus hmotnost. Standartně je dělá obojí za 13g a s pevnostní není problém. Kvalita 1A.
Marcel
PS: s ocaskami není ještě Anténka tak daleko, aby je stříkal a já bych to po něm ani nechtěl. Barva je daná odzkoušeným materiálem jádra.Co se mu ale už povedlo na jedničku s hvězdičkou, je pevnost versus hmotnost. Standartně je dělá obojí za 13g a s pevnostní není problém. Kvalita 1A.
- robin
- Kontaktovat uživatele:
OK.
Na margo tych ocasiek: nepochybujem o kvalite Antenkovej prace, len mi napadlo, ze keby som testoval nove ero od nejakeho vyrobcu, tak by som sa ho snazil postavit cele z jeho vyrobenych sucasti. Aj kvoli odhaleniu pripadnych slabin (v tomto pripade ocasiek od Martina Bilka).
//len pre uplnost - s tymi co mam na Fenixovi som uplne spokojny
//
A k tomu tazisku: rozumiem tomu dobre, ze pokial musim pri hode potlacat smerovku, mal by som ist s taziskom dozadu?
Na margo tych ocasiek: nepochybujem o kvalite Antenkovej prace, len mi napadlo, ze keby som testoval nove ero od nejakeho vyrobcu, tak by som sa ho snazil postavit cele z jeho vyrobenych sucasti. Aj kvoli odhaleniu pripadnych slabin (v tomto pripade ocasiek od Martina Bilka).
//len pre uplnost - s tymi co mam na Fenixovi som uplne spokojny
A k tomu tazisku: rozumiem tomu dobre, ze pokial musim pri hode potlacat smerovku, mal by som ist s taziskom dozadu?
S tou pevností u ocasek je to dost ošidné. Nováček potřebuje jinou pevnost , než někdo kdo už má trochu s F3k nalítáno. Moje ocasky jsou za 10,8g a taky si dovolím tvrdit , že jsou pevnostně OK. Tedy přežijí zatížení při hodu. Ale pokud spadne model z ruky nebo regálu na ocasky, tak to už asi je jiná liga.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
- maroslong
- Kontaktovat uživatele:
robin píše:rozumiem tomu dobre, ze pokial musim pri hode potlacat smerovku, mal by som ist s taziskom dozadu?
Keď má krídlo aj VOP správne nastavenie voči osi trupu (tým pádom aj voči sebe) a ťažisko je v správnej polohe (overené "dive" testom) a je skôr v zadnej optimálnej polohe, tiež mi na viacerých skúšaných modeloch stačilo pri hode vychýliť krídelká cca 2mm hore a potlačiť nebolo nutné. Pri ťažisku "do vetra", teda kúsok dopredu už bolo treba kúsok (do 1mm) potlačiť. Záleží asi aj na technike hodu.
Ahoj, chtel bych si tohle ero koupit jako prvni slusny hazedlo, jestli mi ho muzete doporucit nebo ne. Zatim sem lital jen s alulou, takze zkusenosti zatim moc nemam. A hlavne bych se chtel zeptat jak je to s vybavou do tohohle letadla. Jinak jak je to s dosahem prijimace?? Ta gondola je uhlikova a vim ze treba spektra ma na to prijimac s delsimi fousy, ale ja koukal, ze stejne jako ja tam vyrobce ma nafocenou optimu 7, Sice bych to videl na optimu 6, ale i tak resim, jestli nebudu muset nejak dostat ven BODA antenu hitecu. Diky za info
[quote="lastfever"]Ahoj, chtel bych si tohle ero koupit jako prvni slusny hazedlo, jestli mi ho muzete doporucit nebo ne. Zatim sem lital jen s alulou, takze zkusenosti zatim moc nemam. A hlavne bych se chtel zeptat jak je to s vybavou do tohohle letadla. Jinak jak je to s dosahem prijimace?? Ta gondola je uhlikova a vim ze treba spektra ma na to prijimac s delsimi fousy, ale ja koukal, ze stejne jako ja tam vyrobce ma nafocenou optimu 7, Sice bych to videl na optimu 6, ale i tak resim, jestli nebudu muset nejak dostat ven BODA antenu hitecu. Diky za info[/quote
ad, 1 - doporučím, další možnost vyběru je Isis, Longshot ( myšleno materiálovým složením )
ad 2 - pročti si některé vlákna najdeš doporučené serva, neprohloupíš do křídel s Dymondy D60, na VOP a SOP Dymond D47
ad 3 - nerozumím co máš na mysli, gondolka je skleněná s uhlíkovou výstuhou pod křídlem, lítal jsem s jednoanténím přijímačem, anténa vytažená ven a neměl jsem problém.
Marcel
ad, 1 - doporučím, další možnost vyběru je Isis, Longshot ( myšleno materiálovým složením )
ad 2 - pročti si některé vlákna najdeš doporučené serva, neprohloupíš do křídel s Dymondy D60, na VOP a SOP Dymond D47
ad 3 - nerozumím co máš na mysli, gondolka je skleněná s uhlíkovou výstuhou pod křídlem, lítal jsem s jednoanténím přijímačem, anténa vytažená ven a neměl jsem problém.
Marcel