Notos

RC házedla - kategorie, která má hodně blízko k "opravdovému" sportu.
Zpráva
Autor
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od RiMr »

Kluci, máte ty trubky (co máte v nabídce) nadělané v šuplíku? :)
Jestli ji prostě máte "skladem", nebo to děláte až na základě objednávky.

#17 Příspěvek od petris »

makyk píše:Výškovka je přilaminována ke kozlíku. Přes kozlík je to ještě pojištěno přelaminovanou tkaninou.
Marcel

Díky moc za vyčerpávající odpověď.
Petr
makyk
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od makyk »

Přidám pár postřehů s lítání.

Dopředu ale musím říci, že mé srovnání je hlavně vůči kompozitovým strojkům. S touto skladbou materiálu jsem se setkal jen u svého prvního F3Káčka a to byl Vertex od LS model ( ten má olepené jádro abachi ) a letitého Isise od Ondry Rezlera.

Takže.
1. hody - jde pěkně nahoru,nikam to neuhýbá. Toto je hlavně o tom jak je to slepeno, že výrobce má křídlo z jádra říznuté nezkroucené a potvrdil se umýsl s dvojitým uhlíkovým nosníkem = křídlo se při "razantním" hodu nekroutí
2. Let - při naklapkovaném křídle při termice se mi jej nepodařilo utrhnout. Je stále příjemně ovladatelný při hoooodně pomalém kroužení. Při velkém přetažení jen sklopí nos a letí dál. ( může být jinak při jiném těžišti )
3. pronikavost - není to špatné oproti mým předchozím zkušenostem. Jen jsem si už zvykl na kompozitové éro a tam je to lepší.

Svoje základní seřízení napíšu později, ještě ladím. A taky jsem měl malou příhodu s trupem při svojem návratu z Vercelli. Tento víkend přehážu výbavu do nového trupu a doplním základní nastavení.

Moje prozatimní shrnutí.
V republice se vyrábí několik koncepčně podobných letadel. Kluci se dostali kvalitou hodně daleko. A když jsem viděl některé éra od zahraničních výrobců, tak před výrobou z ČR smeká.
Notos je v některých detailech kousek dál, líbí se mi uhlík na náběžce, pevnost křídla v krutu, uhlíkem vystužený konec křídla. Co je z mého pohledu "problém" tak to je skleněná tkanina. Je to již na hraně jejich vlastností. Proč to takhle píši - křidélka jsou měkké, pozor porovnávám to s kompozitem. U kompozitu když chytnete křidélko na jeho koncích a zkusíte s jej zkroutit tak Vám to půjde podle skladby materiálu buď málo nebo vůbec. U notose je průhyb cca 6 mm. Toto se může projevit při lítání v silnějším větru.

Přes to, když mě oslovilo pár nových zájemců o tuto kategorii, tak jsem vřele doporučíl.

Marcel
makyk
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od makyk »

Pokračuji v základním nastavení.

Letovku mám na 272g, težiště 81 mm od náběžky.

Křidélka nahoru 22 mm, dolů 7 mm
VOP nahoru 7mm, dolů 7 mm
SOP pravá i levá 10mm

baterfly křidélka dolů 22mm, VOP dolů 4 mm

Letové režimy
1. start - křidélka nahoru 2mm, Vop 0mm
2. kluz - vše v nule
3. termika - křidélka dolů 2mm ( pevná výchylka ) VOP 0 mm ( může se měnit dle větru, zapnutý mixu směrovka - křidélka
4. termika 1- křidélka 0mm, Vop 0 mm. Zapnutý mix VOP-Křidélka, VOP nahoru 6mm proporcionálně křidélka dolů 4 mm. Zapnutý mix směrovka - křídélka

Marcel
makyk
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od makyk »

V dnešním větrném počasí proběhl nový zálet Notose. Jediná změna, která bude v nastavení bude posunutí těžiště na 79 mm.

Nějaké fotky jsou doplněny tady http://makyk.rajce.idnes.cz/Notos_F3K_Ypsi/

Co příjemně překvapilo, tak přes to, že jsem tvrdil o křídélkách že jsou měkké, tak i při tom větru absolutně bez problému.

Martin svoji práci dělá perfektně.

Marcel
robin
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od robin »

Notos vyzera vo vzduchu výborne. Moje estetické oko trochu vyvádzajú z miery tie tvoje ocasky, ale len čo sa týka farebného prevedenia... :wink:

Ešte jeden možno trochu naivný dotaz: ako si dosiahol, že máš pri hode výškovku v nule?
makyk
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od makyk »

Ber to jako základní nastavení, které se mění hlavně dle povětrnostních podmínek. Jinak zkušenější mi kdysi říkali, že jsem trefil přesně těžiště.
Marcel

PS: s ocaskami není ještě Anténka tak daleko, aby je stříkal a já bych to po něm ani nechtěl. Barva je daná odzkoušeným materiálem jádra.Co se mu ale už povedlo na jedničku s hvězdičkou, je pevnost versus hmotnost. Standartně je dělá obojí za 13g a s pevnostní není problém. Kvalita 1A.
robin
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od robin »

OK.

Na margo tych ocasiek: nepochybujem o kvalite Antenkovej prace, len mi napadlo, ze keby som testoval nove ero od nejakeho vyrobcu, tak by som sa ho snazil postavit cele z jeho vyrobenych sucasti. Aj kvoli odhaleniu pripadnych slabin (v tomto pripade ocasiek od Martina Bilka).
//len pre uplnost - s tymi co mam na Fenixovi som uplne spokojny :wink: //

A k tomu tazisku: rozumiem tomu dobre, ze pokial musim pri hode potlacat smerovku, mal by som ist s taziskom dozadu?
ST
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od ST »

S tou pevností u ocasek je to dost ošidné. Nováček potřebuje jinou pevnost , než někdo kdo už má trochu s F3k nalítáno. Moje ocasky jsou za 10,8g a taky si dovolím tvrdit , že jsou pevnostně OK. Tedy přežijí zatížení při hodu. Ale pokud spadne model z ruky nebo regálu na ocasky, tak to už asi je jiná liga.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
maroslong
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od maroslong »

robin píše:rozumiem tomu dobre, ze pokial musim pri hode potlacat smerovku, mal by som ist s taziskom dozadu?

:D To hádžeš v nožáku? :D Jasné preklep...
Keď má krídlo aj VOP správne nastavenie voči osi trupu (tým pádom aj voči sebe) a ťažisko je v správnej polohe (overené "dive" testom) a je skôr v zadnej optimálnej polohe, tiež mi na viacerých skúšaných modeloch stačilo pri hode vychýliť krídelká cca 2mm hore a potlačiť nebolo nutné. Pri ťažisku "do vetra", teda kúsok dopredu už bolo treba kúsok (do 1mm) potlačiť. Záleží asi aj na technike hodu.
robin
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od robin »

V nožáku, ako inak. Predvediem na Žilinských hodoch! :lol:

OK. Skusim nastavit na novom ere.
lastfever

#27 Příspěvek od lastfever »

Ahoj, chtel bych si tohle ero koupit jako prvni slusny hazedlo, jestli mi ho muzete doporucit nebo ne. Zatim sem lital jen s alulou, takze zkusenosti zatim moc nemam. A hlavne bych se chtel zeptat jak je to s vybavou do tohohle letadla. Jinak jak je to s dosahem prijimace?? Ta gondola je uhlikova a vim ze treba spektra ma na to prijimac s delsimi fousy, ale ja koukal, ze stejne jako ja tam vyrobce ma nafocenou optimu 7, Sice bych to videl na optimu 6, ale i tak resim, jestli nebudu muset nejak dostat ven BODA antenu hitecu. Diky za info
makyk
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od makyk »

[quote="lastfever"]Ahoj, chtel bych si tohle ero koupit jako prvni slusny hazedlo, jestli mi ho muzete doporucit nebo ne. Zatim sem lital jen s alulou, takze zkusenosti zatim moc nemam. A hlavne bych se chtel zeptat jak je to s vybavou do tohohle letadla. Jinak jak je to s dosahem prijimace?? Ta gondola je uhlikova a vim ze treba spektra ma na to prijimac s delsimi fousy, ale ja koukal, ze stejne jako ja tam vyrobce ma nafocenou optimu 7, Sice bych to videl na optimu 6, ale i tak resim, jestli nebudu muset nejak dostat ven BODA antenu hitecu. Diky za info[/quote

ad, 1 - doporučím, další možnost vyběru je Isis, Longshot ( myšleno materiálovým složením )
ad 2 - pročti si některé vlákna najdeš doporučené serva, neprohloupíš do křídel s Dymondy D60, na VOP a SOP Dymond D47
ad 3 - nerozumím co máš na mysli, gondolka je skleněná s uhlíkovou výstuhou pod křídlem, lítal jsem s jednoanténím přijímačem, anténa vytažená ven a neměl jsem problém.

Marcel
lastfever

#29 Příspěvek od lastfever »

prave tohle, jesli budu muset nejak antenku tahat ven, nebo jestli ji klidne muzu nechat vevnitr
makyk
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od makyk »

Každý ti řekne, raději ven a čím dřív tím líp. Jistota je jistota. Nejvhodnější směr je ze špice dolů. Mám bohaté zkušenosti s umístěním antém systému 2,4 GHz. Bohužel díky nevhodnému umístnění zahořelo pár letadel. :-(
Marcel
Odpovědět

Zpět na „F3K/HLG/DLG“