Je libo reálný vrtulník

Všechno co je o modelech vrtulníků, ale nevejde se do jiné vrtulníkové kategorie.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od Nakadah »

No sem podobneho nazoru jako Jmalik. Za ty penize mam luxusne vybaveny a svizny ultralight. Nevyhoda je proste potreba letiste. Ultralahky CH-7 Kompres sem parkrat videl, vyptaval se majitele a cumel co to umi. Ale ten Rotax 914 Turbo hnany porad na 5.500ot/min me nenaplnoval duverou. Nedavno prisli s modelem CH-77 se sedadly vedle sebe, to uz aspon vypada lepe. Doufam ze vyrobce u tohodle modelu odstranil vznik prasklin v listech vyrovnavaciho rotoru - loni v listopadu stalo utrhnuti listu jednoho pilota zivot. Jak se ukazalo, zavada vznikala opakovane a i na dalsich strojich. Nak
Peteer
Kontaktovat uživatele:

Re: je libo reálný vrtulník?

#17 Příspěvek od Peteer »

OPR píše:
JMalik píše:
Peteer píše:cena je 2 mill. cca četl jsem o tom i článek už to u nás jeden pán postavil

.......Asi nejznámější je Kompres. První skutečně použitelný z těch mrňat je .......

To už to zase smí lítat? Vím o tom že to trpělo nějakjma neduhama materiálu ( byl i kajambol) a něco se kolem toho řešilo. Ví někdo víc?

pro všechny - pouze jsem to sem psal že mě ten stroj zaujal a zajímal mě Váš názor, nemám žádný zájem to provozovat nebo kupovat, nemám na to finance ani čas, jen mě ten stroj zaujal :D
HITEC AURORA - EC-135 T2 Policie ČR TR 500, T-REX 700 3G, T-REX 100
RadovanH
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od RadovanH »

K těmhle UL vrtulníkům bych moc důvěru neměl. Rezerva ve výkonu nuluvá a dimenzování pevnosti na hranici.
Tenhle pilot měl tenkrát štěstí: http://www.youtube.com/watch?v=dnDSiAPQ ... re=related
Ten druhej co spadl vloni už ne.
A tady je ještě jedno videjko z hezký předletový kontroly: :wink: http://www.youtube.com/watch?v=Otbg6SGX ... re=related
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Nakadah »

No prave v Prerove tehdy p. Brumar predvadel co vsechno se da s vrtasem delat, i kdyz provadeni akrobatickych obratu ull vrtulniky maji zakazano. Chtel predvest souvrat a vysadil mu motor. Navic v male vysce, na autorotaci uz moc vysky nezbyvalo. Kazdopadne se tehdy podruhe narodil...

To druhy video zajimavy, jako mechanicku ji ty nehty ponekud znevyhodnuji, ale jinak palec nahoru ze to zvladne i sama vytlacit z hangaru :) Nak
Troll

#20 Příspěvek od Troll »

Jeden na začátku zmiňovaný Rotorway byl úspěšně postaven ve Vyškově. Byl jsem přítomen u motorových zkoušek. Stavebnice byla myslím z Dánska, nevím přesně, už je to pár let. Ten vrtulník vypadá pěkně, má to ovšem i pár věcí co se mi zrovna moc nezamlovaly. Jeho hlavní problém je, že je už moc těžký a nejde provozovat jako ultralehký a tudíž je třeba průkaz alespoň PPL(H) ( soukromý pilot vrtulníků) a musí splňovat vše jako normální v rejstříku zapsaný stroj. Pokud vím, tak se měla dělat i verze s turbínou.Zalítával to jeden známý,( samozřejmě načerno :( ) jak to s tím vrtulníkem je dnes, nevím.
Všechny ty ultralehké vrtulníky jsou udělány tak, aby si i méně movitý zájemce mohl zalétat a tudíž jsou o mnoha kompromisech. Výsledek je, že to sice funguje, ale nenadchne. V Olomouci byl i jeden jednomístný vrtulník ze stavebnice za cca jedno mega. Už je taky po smrti. Ten vrtulník, pilot to rozchodil. Bohužel u nás neplatí myšlenka - koupím si vrtulník a budu si létat z mojí zahrady na kamarádovu. Není to tak zcela snadné a kdo to bude takto provozovat, koleduje si o těžké obstrukce ze strany úřadů.
Peteer
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Peteer »

Troll píše:Jeden Ten vrtulník, pilot to rozchodil. Bohužel u nás neplatí myšlenka - koupím si vrtulník a budu si létat z mojí zahrady na kamarádovu. Není to tak zcela snadné a kdo to bude takto provozovat, koleduje si o těžké obstrukce ze strany úřadů.

ono jak by to potom tady v Čechách vypadalo?Bylo by to hodně nebezpečný 8O
HITEC AURORA - EC-135 T2 Policie ČR TR 500, T-REX 700 3G, T-REX 100
raging

#22 Příspěvek od raging »

Nakadah píše:No prave v Prerove tehdy p. Brumar predvadel co vsechno se da s vrtasem delat, i kdyz provadeni akrobatickych obratu ull vrtulniky maji zakazano. Chtel predvest souvrat a vysadil mu motor. Navic v male vysce, na autorotaci uz moc vysky nezbyvalo. Kazdopadne se tehdy podruhe narodil...

To druhy video zajimavy, jako mechanicku ji ty nehty ponekud znevyhodnuji, ale jinak palec nahoru ze to zvladne i sama vytlacit z hangaru :) Nak
Tehdy jsem v Přerově byl,viděl jsem Ivošův manévr...on mu motor ani nevysadil, souvrat prováděl v malé výšce :!:
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Nakadah »

Aha cili proste sel moc strme dolu, vyska nedostatecna a "pretahl" to. Resp. dostal se do svisleho obtekani rotoru a finito. Nak
raging

#24 Příspěvek od raging »

Napřed to vypadalo na vírový prstenec,ale je vidět,že nějakou dopřednou rychlost měl,každopádně,jak říkáš,přetažení a zbrzdění hl.rotoru :(
Sefis8

#25 Příspěvek od Sefis8 »

naša zábavka sa proti tomu dole zdá byť ešte celkom lacná a bezpečná
:lol: :lol: :lol:...
http://www.youtube.com/watch?v=Kz21_wH7hKE
T8FG, T-REX 600 ESP, T-REX 450 Sport, DX8, mCPX, mSR, Phoenix, Raytronic C60
JMalik

#26 Příspěvek od JMalik »

Nakadah píše:Aha cili proste sel moc strme dolu, vyska nedostatecna a "pretahl" to. Resp. dostal se do svisleho obtekani rotoru a finito. Nak

Tohle je prostě stejné jako akrobacie s UL motorákem. Není to na to!
Mixer je na hranici výkonu a nedostaneš se z průseru, protože se to zadusí.
Ten motorák zase nepotřebuje nutně výkon motoru, ale všechny dvousedadlovky jsou přes maximální hmotnosti a je dost velké riziko, že to vidloš rozláme i v tom sudovém výkrutu. Další věc je, že ty nejrychlejší mají maximálku 300km/h a jejich majitelé to ověřují. :wink:
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od Nakadah »

Jo to muzu potvrdit, jeden muj znamy se pravidelne nahanel s vrtulnikem LZS Ostrava, kdykoliv ho potkal pri letu. Rotax 914 Turbo vrcel naplno a on radostne hlasil ze letel rychleji :D Ted uz jsem ho dlouho nepotkal, takze si asi zrejme nasel jiny konicek (ach ti zbohatlici). Nak
AdamProg
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od AdamProg »

Hmm vrtulnik, to by se mi taky moc libilo, ale bohuzel si to nemuzu dovolit :(
Ale taky jsem jeden cas koukal po lowcost vrtulnikach, ale stejne na to clovek potrebuje dost penez a musi byt clovek dost velkej dobrodruh a kutil. Nejvetsi lowcost, kterej jsem zatim nasel(z klasickou koncepci s pohanenou NR a VR) je asi tenhle http://www.vortechonline.com/g1/ :-D
Otazka jestli ta G-1 vubec leta.
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Nakadah »

Vrtulnik pohaneny dvouvalcem rotax 503 s jednim karbem? Pamatuju si jak sem byl rad, ze sme se ho zbavili a nahradili 582kou :D i tak, 48HP se mi zda krute bez rezervy :) Nak
maramara

Re: je libo reálný vrtulník?

#30 Příspěvek od maramara »

Je to sice starší diskuze, ale pokud by to někoho zajímalo, tak ten maník co má heliport u Řitky pořád lítá. Dokonce snad komerčně, protože jakmile se trochu oteplí nebo není extra vichr, tak u toho hangáru stojí auta a lidi čekají na svezení. Teď už má nějaký čas R-44.

Co jsem se kdysi ptal na stavebním úřadě, tak pro heliport musíte jenom dodržet odstupy od budov a co je horší, musíte ho stavět v oblasti úzením plánem určené pro komerční nebo průmyslovou výstavbu, což ten jeho heliport stojí.

Osobně jsem koukal na CH-77 a na koukání a lítání po kraji ten strojek podle mě stačí. Akorát by mi jako některým tady, vadil ten Rotax, který nemá dobrou pověst ani u ULL letadel.
Marat Safin
Odpovědět

Zpět na „Heli - jiné“