Nabíjedlo Turnigy A-6-10 200W

Nabíječky, zdroje, přístroje
Zpráva
Autor
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od Doktor »

U mě je problém ten, že bych ji potřeboval využít hlavně pro aku LiFe a občas na došťouchnutí rádia (NiCd). A tady je to s ní v pr****.
Jinak sem tak nějak zjišťoval poštu a dle poštovního kalkulátoru by to bylo za cca 4 kila. Kdybych měl jistotu že mi příde funkční nabíjedlo, tak bych do toho asi šel, ale co když pošlou to samé?
Váham, zda se to raději nepokusit prodat někomu na nabíjení Li-Pol. To jediné to asi zvládá.
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Doktor »

Tak bohužel další špatná zkušenost. Sem si myslel, že jediné aku Li-Pol to celkem zvládá. Omyl!
Dokud sem nabíjel srovnané sady, tak vše v pohodě. Ale jak přišla na řadu sda "lehce" rozjetá, tak to bylo v pr****! Jelikož toto zařízení vyhodnocuje konec nabíjení na základě napětí sady, tak pokud se připojí rozjetá aku, tak toto zařízení vůbec nebere v potaz že už některé články přebíjí na více jak 4,2V, protože součet napětí jednotlivých článků ještě nedává konečné vypínací napětí!
Balancer sice balancuje, ale pokud nestíhá, tak je to tomu zařízení naprosto u pr****! Skandál! Tady už jde sranda stranou!

LiFe v režimu Balance to nabíjí do doby než na některém článku není naměřeno 3,7V! Pak je nabíjení ukončeno nápisem "connection break"! :roll:

Tímto pasuji tento vehykl na nabíjedlo olověných akumulátorů! Nic jiného se tomu svěřit nedá! Na výběr je buď samotnej režim Pb (14,7V), nebo přes LiFe (14,4V). Do budoucna plánuju nějakou olověnou "trakci". Takže bude mít práci hlavně tady. Jinak olovo v autě a motu.
Sejny

#18 Příspěvek od Sejny »

Přesně takto se chová i turnigy 80W :wink:
TRX E-Revo, NEU 1515, eZRun 80A, Futaba 3PM, iCharger 3010B, Mystery B6, Schulze LiPoCard.
TRX Revo 3.3 5309, TRX E-Revo VXL. Sbírám Traxxasy :)
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Doktor »

Sejny píše:Přesně takto se chová i turnigy 80W :wink:

Pak předpokládám, že stejnej "soft" bude asi mít i ta 400W! :wink:
gamer007
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od gamer007 »

Doktore a nemůže ten tvůj kousek jen blbnout v softu? Mě se tohle jěště nestalo. Rozházenou sadu to jen nabíjí dost dlouho, ale nikdy tam nedal víc jak 4,19V na článek. Pozorujete tohle jěště někdo? Co to případně znamená pro lipolku, když se dostane třeba na 4,23V na článek, smrt?
T-rex 600EFL, Prôtos 500, Miniprôtos, Solo Pro 180, Ansmann X2, Beatle110BS
Futaba T8FG,GT3C
arda1
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od arda1 »

gamer007 píše: Co to případně znamená pro lipolku, když se dostane třeba na 4,23V na článek, smrt?
Nemělo by. :wink:
ICQ 638556901
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Doktor »

Že by byl zrovna můj kousek nějak pošahanej je klidně možný. Zvažoval sem reklamaci, ale vzhledem k poštovnému sem to vzdal. Navíc mi v rozhodování pomohla reakce od "Erek-tus" ohledně nabíjení NiXX. To už jsou dva kusy co nezvládaj nabití aku NiXX. Riskovat tedy že mi z HC pošlou něco podobného už nehodlam. Na cestě je iCh 106B+.
Té TGY 200W sem včera koupil "na hraní" olovo 105Ah. Takže nakonec ji nerozšlapu, protože z ní udělam "olovobijce" (auto, moto, trakce). :wink:

Jinak k tomu nabíjení Li. Pokud máš aku srovnané a balancer je stačí svým výkonem rovnat, tak je to OK. Zkus schválně nabít nějakou celkem rozjetou aku s rozdílem na článcích alespoň 0,1V (pokud něco takového máš). Dej třeba větší nab. proud aby to nestíhal rovnat balancer. Pokud to poleze na nějakém článku nad 4,2V, tak neni potom vůbec vázanej balancer na soft nabíjení Li (muj případ). Což je hodně špatně. Nevim jak u Tvého kusu, ale u mého kusu je průser to, že přechod z fáze CC na CV a samotné ukončení nabíjení je vázané na celkové napětí sady. A to je s ohledem na bezpečnost nabíjení prostě průser. Pak stačí připojit nějakou "nemocnou" aku, ponechat nabíjení bez dozoru a máš zaděláno na problém.

Schválně to vyzkoušej. Samotného by mě zajímalo, zda je nemocnej jen muj kus. Ale píšeš, že se Ti ještě nestalo, že by nabíječka nabila na víc jak 4,19V. Potom je klidně možný, že se zrovna muj kus nepoved. Nasvědčovalo by tomu chování nabíjedla ve všech režimech.
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Doktor »

arda1 píše:
gamer007 píše: Co to případně znamená pro lipolku, když se dostane třeba na 4,23V na článek, smrt?
Nemělo by. :wink:

Tady nejde ani tak o to co se stane s aku Li-Pol jež nabíječka nabije na 4,23V, jako o to, že to vůbec nabíječka dovolí! Příště by tam nemuselo být 4,23V ale třeba 4,32V.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od arda1 »

A měřil jsi to na balančáku DMM nebo to bylo dle údaje na displeji?
ICQ 638556901
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Doktor »

arda1 píše:A měřil jsi to na balančáku DMM nebo to bylo dle údaje na displeji?

To je otázka na koho? :wink:
arda1
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od arda1 »

Doktor píše:
arda1 píše:A měřil jsi to na balančáku DMM nebo to bylo dle údaje na displeji?

To je otázka na koho? :wink:
Tak ty píšeš že ti napětí vylezlo výš než 4.2 V ne?
ICQ 638556901
gamer007
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od gamer007 »

Právě že jsem to už nevědomky zkusil. Nabíjel jsem 3S 750mAh proudem 2C, ta baterka dlouho ležela a na začátku nabíjení měla cca. 3,6V 3,5V 3,6V, takže rozdíl 0,1V tam byl. Nabíjení teda trvalo asi 90 minut, ale skončilo na hodnotách 4,17-4,18V
T-rex 600EFL, Prôtos 500, Miniprôtos, Solo Pro 180, Ansmann X2, Beatle110BS
Futaba T8FG,GT3C
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Doktor »

>arda
Balancer sem proměřoval hned na začátku viz. první příspěvek. Na základě toho sem dospěl k tomu, že to měří celkem věrohodně.
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Doktor »

>gamer
Až budu mít náladu, tak zkusim vědomě rozjet nějakou aku a dam vědět jak to dopadlo. :wink:
Kuna2

#30 Příspěvek od Kuna2 »

Ahoj, dnes jsem zkusil hodit pořádně rozjetej a rozbalancovanej tříčlánek na G T Power V5 (Turnigy 200W je přejmenovaná G T power A6-10). Konkrétně 800 mAh tříčlánek, kde článek 1 má cca 350 mAh, ostatní tak 700, všechny články jsem jednotlivě vybil. Nabíjení 2C, balancer samozřejmě nestíhal dorovnávat napětí na prvním článku. Problém je v tom, že pokud nabíječka vybíjí (balancuje) článek, tak na něm vidí menší napětí (článek je zatíženej), pokud je toto napětí (pro nabíječku) menší než 4,2 V, tak stále pouští plný proud, přitom skutečný napětí je větší a tím dochází k přebíjení. Nabíječka sice pravidelně (jednou za 10-15 sekund?) měří napětí na článcích bez balancování, přitom jí napětí na článku vyjede nad 4,2 V a ona proud sníží (tj nezáleží jí jen na celkovým napětí packu), ale jak začne zas balancovat, tak pro ní napětí zas spadne a ona proud zvedne zpátky nahoru a přebíjí - správně by už proud pokud ho někdy sníží po dosažení 4,2 v na čl. neměla znovu už zvyšovat. Jen doplním, že ten článek vylezl až na 4,4 V.
Je to docela blbá chyba nebo spíš nedořešenost v softwaru, ale na druhou stranu se projeví jen pokud se články rozjedou o řádově stovku mAh za jeden cykl. Co dodat, programátoři byli kokoti. Sám jsem si nabíječku s balancerem stavěl a programoval a to, že když se balancuje, tak je měření nahovno a nesmí se na něj brát ohled mi bylo po pár testech jasný, tj při dosáhnutí max napětí na prvním článku se musí proud snížit a už se nezvyšuje, a v krajím případě se ostatní články donabijou proudem, kterým se balancuje.
Zkusím dodat graf průběhů napětí z tý G T Power V5.
Edit: graf:
Obrázek
Poznámka k grafu - měřič, kterým jsem to zaznamenával přeměřuje asi o 50 mV.
Po dosažení 4,2 na prvním článku je vidět, jak si při checkování napětí sníží proud jak jsem popisoval a tím padá napětí na článkách. Po hodině jsem to vypnul, jinak by asi dobalancovala všechny články na 4,2.
Odpovědět

Zpět na „Pozemní elektronika“