EPP Jak 54 RC-factory

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Jiří Kolář-BAN2

#16 Příspěvek od Jiří Kolář-BAN2 »

Vigo píše:Když dobře uděláš uhlíková táhla vždy z jedné strany mělo by to být stejné. Důležité je dodržet všude správné úhly a pozice zalepených pák. Možná je to těžší a možná mi to zkušení letci zkritizují, ale mě to přijde lepší než trápení s nitěmi.

Už jsem se na to chystal dvakrát. Teď zkusím ty nitě(povolené) a uvidím.Pokud to bude v poho , nechám to být. Slouží to dobře a nic to neváží. Navíc jsem to"zdokonalil". Mám na každé páce 2 šroubky(každá strana svůj). :lol: K tomu mě donutily ty nitě. Už jsem nevěděl jak dál. Je to sice zoufalství, ale můžu napínat každou stranu zvlášť.Fundovaní snad prominou. :lol: Ale účel to splnilo. Vyřezat 2mm závit je otázka chvilky.
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Vigo »

Jj chápu, že předělat to je docela pruda. Navíc nějaká ta váha taky přibude. Celkem tipuju tak do 5g?

Yaka si plánuji pořídit a asi rovnou udělám táhla. Pokusím se dát serva trochu dozadějc aby byla táhla kratší.
Naposledy upravil(a) Vigo dne úte 02.06.2009 10:28, celkem upraveno 1 x.
wroum
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od wroum »

Vigo píše:Jj chápu, že předělat to je docela pruda. Navíc nějaká ta váha taky přibude. Celkem tipuju tak do 5g?

Yaka si plánuji pořídit a asi rovnou udělám táhla. Pokusím se dát serva trochu dozadějc aby byla táhůa kratší.

mel jsem nite na jednom eru a nebyl jsem s tim moc spokojenej - bud porad vrcelo servo, nebo to melo vakl vetsi nez bych si pral. Ale asi to proste neumim tak vyladit jako nekdo kdo to bezne pouziva. Predelal jsem to na uhlikovy tahla (kousek struny se Z ohybem, uhlik, vterinak, smrstovacka). Tahlo k SOP mohlo mit tak 35 cm a vazilo 1,3g komplet.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od TomasC »

Použití "kevkaru" (obchodní název) přináší mnohem jednodušší instalaci a dle mě je i přesnější. Také lze s tímto systémem dosáhnout větší výchylky!

Na posledním letadle to mám takto. Od každé strany páky serva mi vede niť dvojitě k páce kormidla. Po kontrole, že jsou páky rovnoběžné, tak na obou stranách zalepím niť k páce. Případné napnutí řeším tak, že povolím paku na servu, několikrát s ní zatočím kolem osy, dvojité nitě se skroutí a tím zkrátí, až je vhodně napnuto. Inspirace truhlářskou pilou je zřejmá.

Další možnost a to včetně obrázků je zde: http://www.rc-factory.cz/inshop/files/d ... t_jazz.pdf obrázek 15 a 16
Jiří Kolář-BAN2

#20 Příspěvek od Jiří Kolář-BAN2 »

Koukám, že nejsem až takový břídil. Ty nitě jsou opravdu oříšek. Tak dnes zkusím povolit nitě v nule a uvidím, co to udělá. Pokud to zase bude na ho.., tak tam dám blimpy a uhlík. Díky za inspiraci.

P.S. Ještě nitě nevzdávám. Přece to nějak musí jít. To trimování mě vadí. Dnes znovu. Učím se létat a během letu pořád kontroluji. To je na dvě věci. :mrgreen:
Jiří Kolář-BAN2

#21 Příspěvek od Jiří Kolář-BAN2 »

Takže nitě jsou povolené, 2 šrouby na páce se osvědčily. Teď to jen zkusit. Nic netáhne v nule. Uvidím, co to udělá. :lol: Snažil jsem se k tomu přistoupit nenasrán a asi se to podařilo. Dám vědět. Není to špatné řešení (pokud se to psychicky zvládne). Funguje to opravdu jako naviják.
ËWRYBADY
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od ËWRYBADY »

Čau.
Včera jsem koupil Yaka.A chtěl bych udělat směrovku a vejškovku na táhla.Mám koupenou ocelovou strunu s bowdenem.Akorát se mi zdá že je dost ohebná! Tak nevím jestli by nebylo lepší dát serva dozadu aby struna měla 10-20cm. Ale aby zas vyšlo těžiště.Jak to mám udělat?Díky.
A nemáte někdo český návod? Měl jsem k tomu jen EN..
Chopso 7EW , MSH PROTOS 500 , Torsion SOLID Blades
Futaba 8FG
Jiří Kolář-BAN2

#23 Příspěvek od Jiří Kolář-BAN2 »

ËWRYBADY píše:Čau.
Včera jsem koupil Yaka.A chtěl bych udělat směrovku a vejškovku na táhla.Mám koupenou ocelovou strunu s bowdenem.Akorát se mi zdá že je dost ohebná! Tak nevím jestli by nebylo lepší dát serva dozadu aby struna měla 10-20cm. Ale aby zas vyšlo těžiště.Jak to mám udělat?Díky.
A nemáte někdo český návod? Měl jsem k tomu jen EN..

Já jsem tam ty nitě nechal. Trochu jsem je povolil v neutrálu a zatím je měnit nebudu. Těch možností jak je udělat je dost. TomasC to má také jinak. A pokud táhla, tak uhlík . Ale místo nití. Na ty velké páky u serv( z obou stran). Pokud chceš dát táhlo jen z jedné strany, tak to bych nedělal. Já jsem to taky vyřešil jinak. Napínací šroub mám na obou koncích páky serva. Navíc v tom CZ návodu je to namalované stejně jako EN verzi. :lol:
V loži podvozku máš 2 kulaté výřezy. Ty nalepíš na konec páky serva(té velké ze sklotextitu). Provrtáš díru 1,5mm a vyřežeš závit 2mm. Protože jsem nedával bačkory, vystřihl jsem si další 2 kolečka ze sklotextitu. Ty nalepil na druhý konec páky a udělal to samé. Niť jsem přitáhl šroubem, protáhl pákou kormidla a přitáhl šroubem na druhém konci páky serva(ne moc napnutou). Srovnal jsem kormidlo(SOP,VOP) a zalepil niť v pákách kormidel. Sice jsem to naporvé zprasil, ale na druhý pokus to vyšlo. A poštelování je jen povolením šroubu a napnutím nitě.
A co se týká těžiště, tak na to bacha. Jen jsem vyměnil regulátor a posouval jsem přijímač o 3 cm.
Vzhledem k tomu, že jsem už jednou vyrobil z Blasta těžkotonážníka, dal jsem si bacha na váhu. A vyplatilo se.Létá to super, pomalu i rychle. Jeden pád jsem už měl, ale podařilo se mi ho obrátit tak, že spadl na všechny tři. Bez závad.
ËWRYBADY
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od ËWRYBADY »

No tak se pokusim to asi udělat taky na nitě..Ale furt teda nevím jak to přichytit k těm pákám.? A to ze sklotextilu přidělám na páku serva jak?Vteřiňákem?A budou na vejškovku a směrovku stačit serva HXT 900?
Futaba 8FG
Jiří Kolář-BAN2

#25 Příspěvek od Jiří Kolář-BAN2 »

Je tam ještě jedna vychytávka. Lepení křídel k trupu. Zářez tam sice je, ale pozor na polohu křídla a VOP.. Když to napatláš lepidlem, dáš do zářezu a přitlačíš jak píšou v návodu, můžeš křídla v pohodě potlačit dolů nebo nahoru vůči VOP. Takže při lepení kontrolovat osu. Dle uhlíkové výztuhy. Jinak je to jako sranda. :lol:
ËWRYBADY
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od ËWRYBADY »

No právě jsem to přilepil.. :D A myslím že to snad bude OK..A jak s těma servama HXT900?
Futaba 8FG
Jiří Kolář-BAN2

#27 Příspěvek od Jiří Kolář-BAN2 »

ËWRYBADY píše:No tak se pokusim to asi udělat taky na nitě..Ale furt teda nevím jak to přichytit k těm pákám.? A to ze sklotextilu přidělám na páku serva jak?Vteřiňákem?A budou na vejškovku a směrovku stačit serva HXT 900?

Na servu máš nějakou oboustrannou nebo kulatou páku. Ve stavebnici je velká páka na SOP a VOP(na servo). Pokud bude díra(středová) na pův. páku serva stačit, pouze ji přilepíš vteřiňáke(můžeš omotat nití). Já tam dal šroubky 1,6mm. Pokud ne, musíš vyvrtat větší díru(do té velké páky) tak, aby tam prošel šroub pův, páky serva. Tím je to hotové. Zbývá jen přilepit konce(kulaté), vyvrtat díru a udělat závit.
A ty serva neznám. Hlavně z toho není nutné dělat superdělo. Pokud má něco kolem 10g, tak to bude v pohodě(raději do 10g).

Pokud nebudeš něco (co jsem napsal) chápat, raději mi napiš do SZ mobil. Zavolám Ti .
bida
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od bida »

TomasC píše:Použití "kevkaru" (obchodní název) přináší mnohem jednodušší instalaci a dle mě je i přesnější. Také lze s tímto systémem dosáhnout větší výchylky!

Na posledním letadle to mám takto. Od každé strany páky serva mi vede niť dvojitě k páce kormidla. Po kontrole, že jsou páky rovnoběžné, tak na obou stranách zalepím niť k páce. Případné napnutí řeším tak, že povolím paku na servu, několikrát s ní zatočím kolem osy, dvojité nitě se skroutí a tím zkrátí, až je vhodně napnuto. Inspirace truhlářskou pilou je zřejmá.

Další možnost a to včetně obrázků je zde: http://www.rc-factory.cz/inshop/files/d ... t_jazz.pdf obrázek 15 a 16

také není na závadu nit ve stavebnici nechat vyvěsit(třeba uvázat za lustr,dát na konec závaží,nechat dva dny) a potom teprve instalovat....
ËWRYBADY
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od ËWRYBADY »

Tak už vím jak to udělám..Dám to na ty lanka,ale takhle: http://www.rcgroups.com/forums/attachme ... id=2060229 půjde to lehce povolit nebo napnout,takže to bude seštelovaný hned.snad :) Teď ještě potřebuju poradit s motorem a reglem..
Motor buď tenhle: http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... _Outrunner a na něj asi vrtuli 10x4,7? A jakou?Nebo to je všechno stejný?
nebo tenhle motor: http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... _Outrunner a na něj vrtuli 11x4,7? Moc se v tom nevyznám..
A regl jsem myslel tenhle: http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... Controller Ten by mohl být dobrej.
Takže co je lepší vzít za motor a s jakou vrtulí?Díky..
Futaba 8FG
Jiří Kolář-BAN2

#30 Příspěvek od Jiří Kolář-BAN2 »

Ty lanka jsou skoro stejné řešení jako ty šroubky, co tam mám. S motorem Ti neporadím. Mají tam doporučené 3 motory, já tam mám Waypoint(mají ho v nabídce). Regl 18A Scanner. Určitě pořád počítej hmotnost. Ten druhý motor je už hodně těžký. Moc bych nevymýšlel. Už jsem to jednou udělal s Blastem a vyučil jsem se.

Ne vždy se ušetřené korunky vrátí. Nemám tam nic abnormálně těžkého, ale dostat se v pohodě do váhy(tím mám na mysli, že se tu někdy dost s váhou blafuje) asi problém bude. Pokud se moc vymýšlí. Kde můžeš opravdu ušetřit, jsou baterie. Myslím, že jediná možnost(na úkor letového času). Ať Ti to létá. :lol:
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“