koupe easystaru

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
powder
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od powder »

mart píše:tak sem jeste zacal premyslet o Easy Glider, zatim mam pocit, ze me to potahne spis k vetronum, jsou na nej dobre ohlasy, takze pokud by mel nekdo namitku proc ano, nebo ne, rad si to prectu, a samozrejme rad bych nejaky navrh co nakoupit, at nedopadnu jako s focusem.

Tak jsem to v tomto vlákně vzal za špatný konec... sorry ... :oops:

Pokud Tě víc láká plachtění a svahování než visení za vrtulí, tak Easy Glider je super volba! Jako druhé (první) letadlo ho můžu vřele doporučit. Napsáno o něm zde bylo už hodně, tak jen pohledej...
Po jeho zvládnutí můžeš bez obav přejít na termický nebo svahový model s konstrukčním křídlem.
Je trochu "chlupatější", ale přesto termiku chytá poměrně snadno a ani razantnější polétání ve větru s ním není nemožné. Ale žádný "svahouš" to rozhodně není!

Razantnější motorizace nic objevného nepřinese. Ideální je pohon s výkonem 120-150W (příkon tedy cca do 200W)...

Mě se velmi osvědčil motor Mega ACn 16/25/6 se sklopkou Aeronaut 10x6 na trámci Aeronaut 38/0/8/3 (nějak už není k sehnání) a regulátor TMM 1816-3 EXPERT+. V této konfiguraci ochotně stoupá a odběr nepřesáhne 13A.
Zkoušel jsem nasadit i listy 10x8, proud na zemi se dostal k 19A a zaznamenal jsem viditelný nárůst maximální horizontální rychlosti. Ale EG není žádný hotliner a tak šly zase do šuplíku.

Investice do "České" elektroniky rozhodně nelituju. Samozřejmě lze vybrat i Čínu, ale pak bych nešetřil alespoň na přijímači.
Pokud se rozhodneš pro TX na 2,4GHz, pak neuděláš chybu prakticky s žádným dostupným přijímačem. Na 35 MHz bych rozhodně volil osvědčenou značku - schulze alpha, MZK sexta, Hitec HFD a z Čínských je až nečekaně spolehlivý (ťuk, ťuk) Corona RP6D1 (disponuje i funkčním FailSafe a maskováním rušení).

Z čínské elektroniky bych volil červený Turnigy 2217 (KV podle zvolené vrtule), regulátor libovolný do 25A a sklopku 10x6 - 10x8 na trámci 40 mm.
Akumulátor LiPol tříčlánek (3S). Na termiku létám s 1100mAh (lehký je tady lepší), pokud více fouká, používám 1800 - 2200mAh. S udržením CG není problém, baterii lze posouvat v trupu.

A ještě poznámka k volbě rádia (vysílače). Zvol raději 7 (a více) kanálový. Obzvlášť pokud se chceš věnovat větroňům. 1 kanál motor (háček), 2 křidélka, 2 klapky, 1 směrovka, 1 výškovka = 7 kanálů!
mart
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od mart »

Je trochu "chlupatější", ale přesto termiku chytá poměrně snadno a ani razantnější polétání ve větru s ním není nemožné. Ale žádný "svahouš" to rozhodně není!

co znamena "chlupatější" ? :) a Ale žádný "svahouš" to rozhodně není! chapu, ze to bude s gliderem horsi na svahy, ale dotaz spis vyplyva z toho ze o svazich nic nevim :)

dotaz jen pro tebe ..
vsiml sem si ze preferujes nakupy v CR, mohu pochopit jistou miru patriotismu, nebo i dalsi duvody.. ale, hodne lidi nakupuje na hobycity, nejak sem nepostrehl nespokojenost s kvalitou a ceny jsou v podstate na polovine, co v tom je?
diky mart[/list]
Jetson
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Jetson »

Já zase nechápu to počítání kanálů. Ještě si umím představit křidélka na solo servech s mixem i když nechápu praktický přínos tohoto řešení, ale hlavně si u modelu neumím moc představit proporcionální vysouvání klapek a ještě navíc extra kanálama. Je to fakt neznalost, tak prosím odpovídat klidně ironicky, ale i s informacemi.
powder
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od powder »

mart píše:co znamena "chlupatější" ? :) a Ale žádný "svahouš" to rozhodně není! chapu, ze to bude s gliderem horsi na svahy, ale dotaz spis vyplyva z toho ze o svazich nic nevim :)

Chlupatější - jako že je to jenom přeci kus "polystyrenu" :) v porovnání s krásně hladkým povrchem potaženého konstrukčního křídla...
A na svah a do prudkého větru není moc vhodný, protože má poměrně malé plošné zatížení (je lehký) a taky podélně i torzně "pracuje" - vítr s ním prostě mává...

mart píše:vsiml sem si ze preferujes nakupy v CR, mohu pochopit jistou miru patriotismu, nebo i dalsi duvody.. ale, hodne lidi nakupuje na hobycity, nejak sem nepostrehl nespokojenost s kvalitou a ceny jsou v podstate na polovine, co v tom je?

Je to i o patriotismu, jo. Ale neřekl jsem, že nenakupuju na HC! - viz můj příspěvek o Catalině. Ta je od A po Z z Číny.
Ale třeba motor od Mega mám v EG skoro 4 roky a zažil nejeden karambol. Stále je jako nový - v tomto ohledu se na českou kvalitu Číňan nedostane.
Čínské regulátory jsem odvařil celkem tři. Jeti a MGM drží už několik let!
Atd. ...
powder
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od powder »

Jetson píše:Já zase nechápu to počítání kanálů. Ještě si umím představit křidélka na solo servech s mixem i když nechápu praktický přínos tohoto řešení, ale hlavně si u modelu neumím moc představit proporcionální vysouvání klapek a ještě navíc extra kanálama. Je to fakt neznalost, tak prosím odpovídat klidně ironicky, ale i s informacemi.

Důvodů je poměrně mnoho - jsou tu jiní machři, kteří dají dohromady všechny...

Například se u větroňů neochotných zatáčet mixuji klapky s křidélky, taky lze přesně dotrimovat neutrál, když mechanicky už nevládneš atp. ...
Klapky lze ovládat i jedním kanálem, ale soupravy na to nemívají nastavené mixy (pro 2+1).

EDIT: Proporcionální vysouvání klapek je také běžné. V různých letových režimech je běžné vysouvání od 30% do 100%...
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Marek71 »

mart:
Pokiaľ budeš kupovať EG, tak predpokladám už verziu Pro...
Ak to osadíš komponentami, ktoré som ja použil v Relaxovi, bude to lietať veľmi dobre:
http://www.rcalbum.com/index.php?action=dtl&id=900

Videl som EG takto osadeného a bolo to bez problémov. Len by som vybral nejaké slušné a overené baterky, tie moje HXT, zdá sa, pomaly meknú :-(

A čo sa týka vysielačky, tak na EG bohate postačí aj DX6i, otázkou je, čo chceš lietať ďalej... tých 6 kanálov na večšie vetrone nebude stačiť, resp. nebude stačiť bez nejakých kompromisov. To je už na tebe.
Truggy od TeamC - Torch E TR8Te
Moj RC web: www.mojefotogalerie.com/rc
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od lubo1 »

Jetson píše:Já zase nechápu to počítání kanálů. Ještě si umím představit křidélka na solo servech s mixem i když nechápu praktický přínos tohoto řešení, ale hlavně si u modelu neumím moc představit proporcionální vysouvání klapek a ještě navíc extra kanálama. Je to fakt neznalost, tak prosím odpovídat klidně ironicky, ale i s informacemi.

Riadiť klapky, alebo spoilery inak ako proporcionálne je prasárna... Ono aj výškovka, alebo smerovka by šla dať na prepínač a aj sa tak kedysi riadilo - špagomatik - ale určite by sa to v dnešej dobe radilo do kategórie Sado-maso....
Keď každé servo zabuduješ zrkadlovo na opačnú polovicu krídla - potrebuješ aby chodili voči sebe opačne - jedno bude mať reverz...
Na každej polovici sa trochu utneš (+-1mm) s pákou na krídelku a vo výsledku bude mať každé inú výchylku...
A to podstatné... ak si skúsiš nastaviť povedzme obe krídelká hore ako brzdy a k tomu diferenciaciu len mechanicky, myslím, že prídeš na to, že to je na prd a dá sa to len pri množstve kompromisov....
To nespomínam Crow - krídelká hore, klapky dolu s korekciou výškovky ....
Navyše pod pojmom VETROŇ si nie každý predstavuje WildHawka a spol..
http://lubo111.rajce.idnes.cz
j3nda
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od j3nda »

powder píše:Technologie FASST rušení neeliminuje. Pouze se řídicí signál rozpoznává jako datové slovo s jednoznačnou adresou přijímače v záhlaví datagramu. Z toho vyplývá, že stejně odolný rušení bude PCM přijímač na frekvenci 35 nebo 40 MHz. Nekorektní datové slovo je také ignorováno.
A plechový plot nebo železné zábradlí patří do kategorie "jedna paní povídala". Samozřejmě, že za velmi specifických podmínek může signál odrážet ve formě interferenčního rušení. Na to je ale odolný už "obyčejný" přijímač s duálním směšováním.

Znovu opakuji - datagramový přenos řídicího signálu JE dobrá věc. Ale přesto není všespasitelná. A zbytečná euforie a mýty se šíří z neznalosti uživatelů - modelářů.
Zkrátka datový přenos s modulací v rozprostřeném spektru je dobrý nápad, ale za ty peníze je přidaná hodnota malá (neříkám žádná!).

srandisto napr. ten fasst, ktery zde zminujes ti behem vteriny objede vsechny kanaly x-krat dokola, pokud je nektery kanal zarusen nic se nedeje domluvi se po jinem, s pcm muzes srovnavat treba assan ktery ti na jiny kanal spolehlive nepreskoci, ale zrovna s fasstem si slapnul trochu vedle...
nerikam, ze 2,4GHz je samospasitelene, jsou zde spolehlive i mene spolehlive systemy a i FASSt ma svoje chyby, napriklad vetsi citlivost na pokles napeti, takze kdyz si nekdo neumi udelat rozvody v letadle na 35MHz bude padat i na 2,4GHz, ale funguje to - u nas na letisti se nedalo na 35MHz spolehnout, s FASSTem zatim bez problemu, nerikam, ze se mi s nim nemuze nic stat, ale tu sanci vidim podstatne nepravdepodobnejsi, nez na 35MHz kde staci jeden blbec s radiem na stejne frekvenci

a pokud srovnavam porovnatelne napr ASSAN a PCM, tak assan vychazi cenove lepe
mart
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od mart »

Marek71 píše:mart:
Pokiaľ budeš kupovať EG, tak predpokladám už verziu Pro...
Ak to osadíš komponentami, ktoré som ja použil v Relaxovi, bude to lietať veľmi dobre:
http://www.rcalbum.com/index.php?action=dtl&id=900

Videl som EG takto osadeného a bolo to bez problémov. Len by som vybral nejaké slušné a overené baterky, tie moje HXT, zdá sa, pomaly meknú :-(

A čo sa týka vysielačky, tak na EG bohate postačí aj DX6i, otázkou je, čo chceš lietať ďalej... tých 6 kanálov na večšie vetrone nebude stačiť, resp. nebude stačiť bez nejakých kompromisov. To je už na tebe.

dekuji za odpoved
ano, verzi PRO

je toto spravne?

reg : http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=4312

motor : http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=5690
nebo
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=5691

skl. vrt. : http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=5331

serva : necham si doporucit za rozumny peniz odzkousene

baterie : necham si doporucit za rozumny peniz odzkousene

nabijecka : urcite investice do budoucna, pocitacovych zdroju doma par mam, sice celkem starsich, pokud budou stacit .. necham si poradit

vysilac : http://inwoodmodels.com/ asi neni o cem diskutovat, pochybuji ze se v dohledne dobe dostanu ke klapkam, pokud ano, ceka me dalsi investice, lepsi dx6i na prodej za 2,5 litru, nez nepouzivane radio za 10tis ve skrini
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Marek71 »

Ja mám ten Turnigy 2217/20 (860 ot./V) a s ním je potom ideálna vrtuľa 11x6. Ale doporučil by som vrtuľu aj kužel radšej z domácich zdrojov, konkrétne kužel na www.pohodalet.cz (alebo niektorého z predajcov) a vrtuľu napr. nejakú Graupner, alebo Aeronautku. Tú z HC by som radšej neriskoval... Priemer kužeľa ti upresní niekto z majiteľov EG.

Servá sú odskúšané a za veľmi rozumný peniaz tie HXT900 z HC:
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... roduct=662

Baterky ťažko doporučiť, skús pohľadať v diskusii. Problém je, že aj tá istá značka može mať kolísavú kvalitu v závislosti na kapacite, príp. dátume produkcie :-(

Nabíjačku kúp podľa výkonu a podľa fin. limitu, ktorý na ňu máš. Ak máš zdroj, tak je to dobré, na začiatok určite postačí a nie si omedzený nabíjačkami so vstavaným zdrojom. Tiež sú tu o tom diskusie, skúsenosti nemám, neporadím.
Truggy od TeamC - Torch E TR8Te
Moj RC web: www.mojefotogalerie.com/rc
mart
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od mart »

jake nazory jsou na tuto nabijecku?
http://www.rcshop.eu/nabijecka-propeak- ... 10112.html
za cenu asi 2100 kc vcetne balanceru, novou

a treba tuto baterii
https://www.hobbycity.com/hobbycity/sto ... ipoly_Pack
Naposledy upravil(a) mart dne pon 20.10.2008 19:58, celkem upraveno 1 x.
powder
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od powder »

Marek71 píše:Ja mám ten Turnigy 2217/20 (860 ot./V) a s ním je potom ideálna vrtuľa 11x6.
...

Měřil jsi proudový odběr? Docela by mě zajímalo, jestli už nebude "v červených" s 18A regulátorem...

to mart: Mě by se tam víc líbil ten 2217/16 a 10x6 (pro svižnější výtah 10x8). Ideální by bylo vyzkoušet obě varianty a zvolit optimálnější a dát sem výsledek měření :lol:

Jinak ten kužel určitě ne větší jak 40 mm! - takhle to vypadalo po instalaci trámce Aeronaut 38 mm s kuželem:
Obrázek Obrázek Obrázek
powder
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od powder »

mart píše:serva : necham si doporucit za rozumny peniz odzkousene

Jak už psal Marek71, HXT900 (Čína) bude vyhovující. Jejich rozměr je totožný s Hitec HS-55 - ty přesně pasují do otvorů ve křídlech.
Pro ovládání výškovky a směrovky je počítáno s 16g Hitec HS-81 - ideální je tedy použít tyto. Pokud jsou 300,- za servo moc, tak zvol něco o podobné síle a ideálně i rozměru (30x12x30) z levnějších vod.
Rozhodě na ovládání výškovky bych HXT900 nepoužíval - dlouho tam nevydrží. Navíc je potom třeba zmenšit/"ucpat" otvor pro serva.

Sám marně pátrám po servech rozměrově odpovídajících právě HS-81 - máte někdo tip?
mart
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od mart »

Jinak ten kužel určitě ne větší jak 40 mm! - takhle to vypadalo po instalaci trámce Aeronaut 38 mm s kuželem:

mohl bys pls dat priklad kuzele na http://www.pohodalet.cz/cz/hlavni.htm ? je tam obrovsky vyber, tapu ...
powder
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od powder »

mart píše:mohl bys pls dat priklad kuzele ...

Kužel se vybírá s ohledem na použité listy.
Takže pokud budu uvažovat Aeronaut 10x6, 10x7, 10x8, 11x6, tak šířka kořenu listů je 6 mm, průměr otvoru pro čep je 2 mm.

Takže potřebuješ kužel
K36 - K40; KL 3,17; V40-46*2*6

K - to je vlastně průměr nejširšího místa kuželu.
KL - velikost otvoru v kleštině (volíš podle průměru hřídele motoru)
V40*?*? - rozteč trámce (o tolik bude "větší" vrtule)
V?*6*2 - 6 je šířka kořenu listů a 2 průměr otvoru pro čep v listu

například tedy - Duralové kužele Klasik - 1513 K36 KL3,17 V42*2*6
Ten bych volil já, ale na mě se vůbec neohlížej :wink:
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“