mart píše:tak sem jeste zacal premyslet o Easy Glider, zatim mam pocit, ze me to potahne spis k vetronum, jsou na nej dobre ohlasy, takze pokud by mel nekdo namitku proc ano, nebo ne, rad si to prectu, a samozrejme rad bych nejaky navrh co nakoupit, at nedopadnu jako s focusem.
Tak jsem to v tomto vlákně vzal za špatný konec... sorry ...
Pokud Tě víc láká plachtění a svahování než visení za vrtulí, tak Easy Glider je super volba! Jako druhé (první) letadlo ho můžu vřele doporučit. Napsáno o něm zde bylo už hodně, tak jen pohledej...
Po jeho zvládnutí můžeš bez obav přejít na termický nebo svahový model s konstrukčním křídlem.
Je trochu "chlupatější", ale přesto termiku chytá poměrně snadno a ani razantnější polétání ve větru s ním není nemožné. Ale žádný "svahouš" to rozhodně není!
Razantnější motorizace nic objevného nepřinese. Ideální je pohon s výkonem 120-150W (příkon tedy cca do 200W)...
Mě se velmi osvědčil motor Mega ACn 16/25/6 se sklopkou Aeronaut 10x6 na trámci Aeronaut 38/0/8/3 (nějak už není k sehnání) a regulátor TMM 1816-3 EXPERT+. V této konfiguraci ochotně stoupá a odběr nepřesáhne 13A.
Zkoušel jsem nasadit i listy 10x8, proud na zemi se dostal k 19A a zaznamenal jsem viditelný nárůst maximální horizontální rychlosti. Ale EG není žádný hotliner a tak šly zase do šuplíku.
Investice do "České" elektroniky rozhodně nelituju. Samozřejmě lze vybrat i Čínu, ale pak bych nešetřil alespoň na přijímači.
Pokud se rozhodneš pro TX na 2,4GHz, pak neuděláš chybu prakticky s žádným dostupným přijímačem. Na 35 MHz bych rozhodně volil osvědčenou značku - schulze alpha, MZK sexta, Hitec HFD a z Čínských je až nečekaně spolehlivý (ťuk, ťuk) Corona RP6D1 (disponuje i funkčním FailSafe a maskováním rušení).
Z čínské elektroniky bych volil červený Turnigy 2217 (KV podle zvolené vrtule), regulátor libovolný do 25A a sklopku 10x6 - 10x8 na trámci 40 mm.
Akumulátor LiPol tříčlánek (3S). Na termiku létám s 1100mAh (lehký je tady lepší), pokud více fouká, používám 1800 - 2200mAh. S udržením CG není problém, baterii lze posouvat v trupu.
A ještě poznámka k volbě rádia (vysílače). Zvol raději 7 (a více) kanálový. Obzvlášť pokud se chceš věnovat větroňům. 1 kanál motor (háček), 2 křidélka, 2 klapky, 1 směrovka, 1 výškovka = 7 kanálů!