Letosni veletrh Model Hobby - bude to propadak?

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zpráva
Autor
jakub_czakovice
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od jakub_czakovice »

Ad powder:

Dobře mojehobby stánek 58600,-
prezentace pro obchodní partnery žrádlo volné vstupenky řekněme 15000
Ubytování 5 dní 5 lidí 5x500x(5) 12500
Diety a proplacení přesčasů 4 zaměstnanců (5tý jsi ty) za 5 dní to je cca 500 na každého za st čt pá a (stejně by dělali v práci) 1500 za každý víkendový den (a z mezd daně a socka zdrávko) takže zjednodušeně něco kolem 24 000
Doprava 150 km 2x dodávka po 6 kč za km tam i zpět cca 3600
Náklady na katalogy a jiné věci které rozeberou zákazníci 5000
To co ti ukradnou nebo poničí 15000
Náklady na cesty po praze pozveš zaměstnance na večeři, jezdíš nějakým osobákem 5000

A rázem jsme na 138 700,- takže to bude 140 000 protože jsem se někde seknul :-). Když připočítáš to co by zaměstnanci mohli minimálně vyprodukovat na svém pracovišti máš náklady 160 000,- (170000)

Táák a dejme tomu že nejsi zrovna obří obchodník spíš překupníček a makáš s cash margin 25% Tak na to abys to utáh potřebuješ za ty 4 dny utržit něco kolem 650 000 CZK a to se ti s největší pravděpodobností nepovede. Takže jinými slovy zadotuješ propagaci své firmy tedy ok marketingové náklady. Jenže ty dnes můžeš vynaložit lépe a účelněji, protože to co na tvém stánku potenciální zákazníci nakoukali rádi zapomenou pokud jim večer kámoš pošle odkaz kde v číně nakoupí to co prodáváš o 50% levněji.

Tznm zajímavé to může být pouze v případě kdy ti náklady nebo jejich většinu uhradí strategický partner, kterému tam budeš prezentovat jeho brand. A všechny takové firmy tam 100% nebudou chybět.

(rychlé výpočty někde tam může být chybka)
když jsem hrával minigolf měli jsme heslo: "tak ať to padá" :-)
petr-powder
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od petr-powder »

pro Jakuba: moje reakce s výčtem nákladů na stánek byla reakce na to, že se tu psalo jak výstaviště zdražuje plochu pro vystavovatele, ale teď jsi jen dokázal to, že nejde ani tak o nálady na stánek. Ten opravdu nedosahuje stovek tisíc. Ve výstavnictví jsem se pohyboval sice před daceti lety, ale z té doby vím, že to není o holém výčtu nákladů. To kam měl směřovat můj příspěvek je ten závěr. To, že MH je tržiště. Je koncipované jako velkoprodejna a tou se také stala. Od MH bych čekal více. Mělo by to být místo, setkání modelářů, ukázek toho, co sice na internetu vidíš, ale nemůžeš vyzkoušet. Stánky by neměly být nahuštěné tak, aby se uličkou nedalo projít bez rizika, že zničíte to, co jste si právě pořídili. Více prostoru by mělo být věnováno předvedení novinek a to by mělo být i náležtě prezentováno. Ale o jakých novinkách má být řeč, když je MH na konci sezony a né na jejím začátku, kde má taková prezentace význam.

Prostě nejde jn o peníze, tedy né v tom prvoplánovém pohledu, ale o jejich správné využití. S náklady se počítá, ale musí se za ně také něco dostat. Z pohledu nákladůnení MH žádnou špičkou, ale bohužel nabízí strašně málo. A o to tu jde.... tedy podle mého názoru.
petr-powder
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od petr-powder »

Jo a ještě k tomu tvému výpočtu návratnosti nákladů ... pokud by vystavovatelé počítali s tím, že se jim náklady vrátí za dobu výstavy, nikdo by nikdy na žádné výstavě nebyl.

Výstava je marketingový počin a má přinést více než kamžitý zisk. A jsme zpátky tam kde jsem už byl. Zase musíme řešit otázku né kolik za ten týden zaplatím, ale co získám.
jakub_czakovice
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od jakub_czakovice »

Samo že chápu že to bude mít dlouhodobý efekt, jenže to je právě to co dle mého názoru klesá ve spojení s hroznou internetovou záplavou zboží. Podle mě je to počin ztrátový
když jsem hrával minigolf měli jsme heslo: "tak ať to padá" :-)
petr-powder
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od petr-powder »

Svým způsobem je každá výstava a veletrh ztrátový. Na druhou ztranu to vem tak, že obyčejný smrtelník čato uvažuje tím způsobem, že když toho či onoho obchodníka na takové akci nenajde, začne ho považovat za "horšího", svůj názor rozšíří a obchodníkovi klesne prestiž. Obchodník bez prstiže je všeobecně považován za špatného a tak nakupujeme u těch, kteří, podle našeho názoru, prestiž mají.

No nic, jak je vidět, názor máme nakonec stejný, jen každýz jiného začátku.

Skutečností ale je, že pokud se pořadatelé MH nebudou snažit přicházet s novými nápady a se zvýšením "zajímavosti" výstavy pro vystavovatele, změní se MH v burzu s čínským zbožím. :cry:
Kovboj

#21 Příspěvek od Kovboj »

jakub_czakovice píše:Jenže ty dnes můžeš vynaložit lépe a účelněji, protože to co na tvém stánku potenciální zákazníci nakoukali rádi zapomenou pokud jim večer kámoš pošle odkaz kde v číně nakoupí to co prodáváš o 50% levněji.

Máš samozřejmě pravdu. Ale zapoměl jsi započítat dvě věci:

- to že tě uvidí osobně na výstavě ti trošku zlepší image, je hezké když máš nějakou oblíbenou firmu tak že ji můžeš takhle navštívit osobně.

- ale hlavně, uvidí tě tam lidi, které normálně neoslovíš! 'Starý mazák' na veletrhu nic nového asi neuvidí, ale pro 'běžného' člověka, kterému by se něco podobného líbilo nebo chce koupit model dítěti je malý zázrak každý RC model. Ať už je to malý dvourotorák, rychlá loď nebo kompletní set letadla.
Takovéhle lidi inzercí v modelářských časopisech neoslovíš a zbývají ti jen inzerát v normálních novinách, televizi, rádiu nebo nějaká masivní kampaň na netu. A to je kolikrát cenově srovnatelné s tím veletrhem, navíc s těmi lidmi můžeš na rozdíl od reklamy přímo mluvit...
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Podle me ma MH nekolik slabin:

1) Doprovodny program je porad stejny a slaby (staticka vystavka cca 10ti velkych modelu - kazdy rok tech samych, ukazka haloletu - podivny "VIP" hloucek za siti, bazenek, na kterem se nic nedeje. Jedine co je docela pekne je velke staveniste s RC nakladakama a bagrama, ale to je zase jaksi trochu mimo "main stream").

2) Vystavni slevy jsou o nicem.

3) Minimalni ukazka novinek. Zadne prekvapeni. Zadne "svetove premiery".

4) Celkove porstredi je bez atmosfery. Stanky jen tak suse umistene vedle sebe a nic. Zadne efektni dekorace, zadne vizualni efekty, zadne ukazky v pohybu (cinske prdolety nepocitam).

5) Soutez "vyrobek roku" je take podivuhodna. Jehi vyhodnoceni se deje tak nejak zahadne "na pozadi" a dost netransparentne.

Zatim jsem na vystave byl 2x a ac jsem se tam pokazde tesil, tak vysledny dojem byl spise rozpacity. Nekolik hodin jsem tam pobihal a porad cekal, "kdy uz to zacne" - kdy se dostavi to okouzleni a ten svatecni zazitek, ze jsem tam byl a videl to. Ale nakonec jsem musel priznat, ze nic z toho se uz asi opravdu nedostavi a ze jsem vazne nic nepreheldl - ze to je opravdu vsechno... :?
petr-powder
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od petr-powder »

to: Vduchoplavec

jj myslím, že jsi to pojmenoval správně. Dokázal jsi vyjádřit pocity, které mám i já. Na výstavu se těším a ujít si jí "zatím" nenechám. Ale jak dlouho může člověk ty zklamání vydržet?

no a teď se vžijte do pocitů těch vystavujících. Dají tomu spoustu práce i peněz a ono je to nějaké neúplné .. něco tomu chybí .. nějaký ten pocit vyvrcholení ( tím nemyslím to kopulační :wink: )
Lindbergh
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Lindbergh »

petr-powder píše:to: Vduchoplavec

jj myslím, že jsi to pojmenoval správně. Dokázal jsi vyjádřit pocity, které mám i já. Na výstavu se těším a ujít si jí "zatím" nenechám. Ale jak dlouho může člověk ty zklamání vydržet?

no a teď se vžijte do pocitů těch vystavujících. Dají tomu spoustu práce i peněz a ono je to nějaké neúplné .. něco tomu chybí .. nějaký ten pocit vyvrcholení ( tím nemyslím to kopulační :wink: )

Jo Pražákům, těm je tu hej :D Když máte výstavu pár kilometrů tramvají...ale co máme říkat my mimopražští :cry: Jedeme X kilometrů autem, pak projedeme narvanou Prahou, pak zažijeme první šok na přeplněném parkovišti, pak druhý šok u kasy a třetí šok po konci výstavy bez kopulace :D No a pak se mám nadchnout a jet tam z Plzně. A co maj říkat chudáci z větší dálky... :roll:
KDO NEPADÁ, LÉTÁ POD SVOJE MOŽNOSTI!
petr-powder
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od petr-powder »

to:Lindbergh

jj ... přesně tak .. čím větší dálka, tím větší zklamání a tím rychlejší rozhodnutí .. UŽ NIKDY .. :wink:
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Lindbergh: Jednoznacne. Kdyz by se to konalo rekneme v Brne, tak nejedu zcela urcite. Ale to je u me normalni. Jet autem dal nez hodinu to uz musi byt FAKT vazny dovod...
Kovboj

#27 Příspěvek od Kovboj »

Lindbergh píše:Jedeme X kilometrů autem, pak projedeme narvanou Prahou, pak zažijeme první šok na přeplněném parkovišti, pak druhý šok u kasy a třetí šok po konci výstavy bez kopulace :D No a pak se mám nadchnout a jet tam z Plzně. A co maj říkat chudáci z větší dálky... :roll:

No od Hradce po nové dálnici je to celkem ok, kousek před Černým mostem zatočím a dojedu v poklidu 'zadem' do Letňan. Naprosto pohodová cesta bez motání se po Praze.
Kdybych měl jet přes město tak auto nechám na odstavném parkovišti a dojedu metrem. Raději jet hodinu metrem, než se nervovat v autě přes cenou Prahu :evil:
RadimHnilica
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od RadimHnilica »

myslím že v rámci republiky je to všude kousek.Byl jsem jednou a víckrát už nepojedu ne proto že to mám daleko to mě netlačí ale proto že není o co stát nebylo tam nic co by mě mohlo zaujmout nebo co bych už neviděl během roku u ochodníků nebo na soutěžích a sletech
Radim
Walhalla
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Walhalla »

tim ze tam je tedka metro, tak se pojedu podivat. minule jsem taky byl, ale jen v rychlosti prolitnul.. byl jsem tam hlavne kvuli necemu jinemu.. Zjistoval jsem "prodejnost" naseho projektu (s modelarstvim nic spolecneho - stolni hra)... a modelarsky koutky jsem jen probehli...

ale letos tam pujdu. minule autem, to uz urcite ne.. loni chcalo a dodneska mam auto zasrany od toho bahna.. (jasne nemam, uz davno jsem ho umyl, ale zni to dobre ne? .. ja vim nezni.. vypada to, ze jsem st strasny prase).

Nic extra neocekavam, nic ve "sleve" kupovat nechci.. jen se proste chci jit podivat...
jarda_chabry
Kontaktovat uživatele:

RE

#30 Příspěvek od jarda_chabry »

Výstavy a veletrhy zabíjí hlavně nenažranost pronajímatele. Účastníme se výstav v úplně jiném sortimentu a každý rok snižujeme místa, kam jsme sříve jezdily. Prostě je to drahý.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“