Multiplex Royal EVO 9

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
Tomino_421
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od Tomino_421 »

Ještě jeden dotaz bych měl.:)
když si k tomu rádiu dokoupím ty dva zbylý přepínače, znamená to, že budu moct ovládat 9+2=11 kanálů?
dík
Tomáš Hejzlar
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od lubo1 »

Tomino_421 píše:Ještě jeden dotaz bych měl.:)
když si k tomu rádiu dokoupím ty dva zbylý přepínače, znamená to, že budu moct ovládat 9+2=11 kanálů?
dík

Evo 9 zvládne "len" 9 kanálov, E12 - 12kanálov bez ohľadu na prepínače a ovládače
Honza

#18 Příspěvek od Honza »

Ne, budeš řídit pořád jen 9 serv, ale můžeš spínat více funkcí.
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od lubo1 »

Honza píše:Ne, budeš řídit pořád jen 9 serv, ale můžeš spínat více funkcí.

U Eva t funguje opačne, môžeš menej spínačmi spínať viac funkcii....
Vtip je v tom, že na prepínač let režimov, môžeš zavesiť aj DR, expo, spínače mixov.....
E nového Eva PRO sa dajú dokúpiť knple so zabudovanými prepínačmi, ale ptom prestane byť Evo palcovou súpravou a stáva sa len pultovkou
Honza

#20 Příspěvek od Honza »

Ja to vim, Multiplexu jsem mel nekolik a dodnes mam. Tomino psal, ze chce litat svah, kdyz jsem koukal do navodu Mike Shellima, co vsechno se muze na tom vetroni chtit, byl jsem u vytrzeni. To jsou programovaci orgie, kazdej prepinac dobrej.

Pokud se nemýlím, ty kniply jsou i u první verze Royal Evo.
jio

#21 Příspěvek od jio »

Ta nová verze má kniply kovové a drážkováním, které nekloužou v prstech.

Mám krátké na palce a mohu jen doporučit.
bitovod

#22 Příspěvek od bitovod »

Zdravím, vytahuju staré vlákno o EVO, abych informace trochu držely pohromadě.

Koupil jsem a zrestauroval Royal EVO 9, (FW 1.40, naběháno 468 hodin - jako bývalý čtenář Mayovek říkám "uf, uf!", zdá se mi to hodně - nebo není?), osazen TX Assan, vyroben pult a teď snad všechno chodí, jak má - a já si říkám, co s ním teď, sakra, budu dělat? :)

Samozřejmě lítat, ale protože jsem uživatelem Futaby FX-14 (bez komentáře, prosím, také jsem si na to přišel :) ), a T9x, snažím se proniknout do tajů programování, které se diametrálně liší od zbytku světa.

Přečetl jsem všechna vlákna o EVO tady, většinu vláken o EVO na rcgroups - už když jsem vybíral, co si koupit, a stejně na to koukám jak Telemannovy vrata. Jistě, letadlo s dvěma servy na křidélka jsem si do toho napípal bez manuálů, ale s výhradami :)

Mám pár nejasností - pochopil jsem dobře, že rozložení ovladačů (tedy tenhle čudlík bude na letové fáze a támhleten zase na chcípání motoru atd.) si sice můžu předefinovat podle sebe, ale pouze pro celý vysílač a ne pro každý model extra? Nebo jsem něco nepochopil?

Jak, kde a na čem máte nastavené letové fáze? Nějak se mi nedaří nastavit letové fáze tak, aby používaly jen jeden třípolohový přepínač - tu Main phase taktně vynechat (a používat NORMAL, THERMIC, LANDING), ideálně tak, aby rádio ten přepínač u konkrétního modelu úplně ignorovalo, tedy neřvalo, že ho přepínám do neexistující -škrtnuté- fáze. Že to jde vím - model, který tam nechal původní majitel, letové fáze neměl a přitom také na žádný přepínač neřval.

Další věc - absolutně, naprosto a vůbec jsem nepochopil timery. Jsem zamozřejmě zvyklý jen na jeden, ale jsou tam další dva, o kterých nemám nejmenší šajn, k čemu a jak jsou použitelné. Umím si napípat ten tradiční odpočítávací timer pro motor, to je v pohodě, umím i ten přičítací pro celkovou dobu letu nastavit na přepínač (tuším J), ale líbilo by se mi to nějak spouštět společně, ale plynem ovládat jen ten countdown. Jde to?

Dá se nějak zrušit throttle cut - tedy kromě toho, že ho globálně oddefinuju z tlačítka? Trochu mě znervózňuje, že i když mám elektru, v servomonitoru nevidím plyn na nule, na nulu spadne až při stisku T-Cut - asi jen psychický problém, to neumím posoudit.

Někde jsem četl (u Kolmana?) větu "nový uživatel po zapnutí jen kouká na dislej a napadá ho myšlenka, že mu do toho rádia něco zapomněli dát". Jo, to je přesné. Navíc tam vidím spoustu položek, které bych hrozně rád editoval, a ty mrchy nejdou :) Je to v jiných verzích FW lepší? Uvažuju o tom, že -po sezóně, až budu vědět, co vlastně chci- pošlu vysílač Germánům na upgrade na 2.x a celkovou kontrolu, jen nevím, jestli to má nějaký smysl.

Jo a ještě jeden "detail" - vzhledem k tomu, že původní majitel si možná předefinoval ovladače podle sebe, nemáte někdo čudlítka v defaultu? Rád bych si ho "zmršil" sám - ale až budu vědět, kde co a proč chci mít, to zatím netuším.

Máte někdo osazený knipl s tlačítky? Na co je používáte? Já jsem je hodně chtěl, protože jsem je chtěl - ale teď se mi i v pultu zdají ty kniply hodně dlouhé (mám je samozřejmě nadoraz posazené dolů) a uvažuju o demontáži, ale rád bych věděl, o co můžu přijít.

No ono těch dotazů na zkušené EVOisty (neplést s egoistama, ti jsou jinde :) ) určitě ještě pár bude, ale už takhle je jich na jeden příspěvek víc než dost...

Díky za každou relevantní informaci.

Bit

P.S.: Jinak "těžiště mých zájmů" se obrací spíš k větroňům středních rozměrů, tedy do 3m, vrtulníky nelítám, akrobaty nerad, ale ničím - takže se mi zdá, že EVO je právě tak akorát pro mne. A kromě toho se mi děsně líbí :)
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
honz74
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od honz74 »

Rozložení ovladačů - máš 5 možností. Základní nastavení je motorák, větroň, heli a 2 volné. Jestli lítáš větroně, tak měj klidně 5 svých variant

Letové fáze si nastavíš na jakýkoli přepínač v menu SETUP. Používat je nemusíš, prostě si nepřiřadíš žádnej přepínač (je to jako u rozložení ovladačů, 5 možností)

Timery jsou v návodu docela rozumně popsané. Na větroni mám například motorový čas na páce plynu + celkový čas, který spouštím tlačítkem.

Plyn je u motoráku nastaven od 30procent, můžeš si stáhnou trim na nulu.
a tím pádem zhasínání motoru bude nefukční.

Ohledné koukání "alá Kolman" Mě pomohl Tutorial, je ke stažení na stránkách MPX.

V návodu , bod 22.1 je původní nastavení ovladačů s 22.2 míxů.

Knipl s tlačítky mám , ale nepoužívám.Mám je jenom proto, že jsou dlouhé. Trojůhelníkový profil nevidím ideální ty hliníkový jsem zatím nepořídil.
OldaS
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od OldaS »

Vítej do klubu

bitovod píše:Mám pár nejasností - pochopil jsem dobře, že rozložení ovladačů (tedy tenhle čudlík bude na letové fáze a támhleten zase na chcípání motoru atd.) si sice můžu předefinovat podle sebe, ale pouze pro celý vysílač a ne pro každý model extra? Nebo jsem něco nepochopil?

Ano pochopil jsi to částečně správně. Ve vysílačce jsou Assignment
- přidělení těch je pět a ty si přiděluješ k modelu. Představa tvůrců byla taková že asi budeš chtít ovládat stejně všechny větroně a jinak ale stejně všechny motoráky. Změna v konkrétním Assignment ovlivní všechny modely který ho používají. Assignment u modelu jde měnit.

bitovod píše:
Jak, kde a na čem máte nastavené letové fáze? Nějak se mi nedaří nastavit letové fáze tak, aby používaly jen jeden třípolohový přepínač - tu Main phase taktně vynechat (a používat NORMAL, THERMIC, LANDING), ideálně tak, aby rádio ten přepínač u konkrétního modelu úplně ignorovalo, tedy neřvalo, že ho přepínám do neexistující -škrtnuté- fáze. Že to jde vím - model, který tam nechal původní majitel, letové fáze neměl a přitom také na žádný přepínač neřval.

Používám MAIN na H tlačítku letový režim NORMAL a fáze na J přepínači LANDIG, TERMAL, SPEED. Přepínač je předvolba a tlačítko je default režim letadla. Především se mi to hodí při přistávání, pokud chci opakovat nebo opravit přiblížení tak cvrknu do tlačítka letadlo se přestaví do normální konfigurace.
MAIN fázi vynecháš když jí nepřiřadíš přepínač

bitovod píše:Další věc - absolutně, naprosto a vůbec jsem nepochopil timery. Jsem zamozřejmě zvyklý jen na jeden, ale jsou tam další dva, o kterých nemám nejmenší šajn, k čemu a jak jsou použitelné. Umím si napípat ten tradiční odpočítávací timer pro motor, to je v pohodě, umím i ten přičítací pro celkovou dobu letu nastavit na přepínač (tuším J), ale líbilo by se mi to nějak spouštět společně, ale plynem ovládat jen ten countdown. Jde to?

Mám EVO upgradnuté a tak to mám trochu jinak. Upgrade doporučuji. Jinak stopky jsou na delší povídání.

bitovod píše:Dá se nějak zrušit throttle cut - tedy kromě toho, že ho globálně oddefinuju z tlačítka? Trochu mě znervózňuje, že i když mám elektru, v servomonitoru nevidím plyn na nule, na nulu spadne až při stisku T-Cut - asi jen psychický problém, to neumím posoudit.

Nevadí to regulátor si to přebere, Jinak throttle cut zrušíš když mu nepřiřadíš přepínač. Pokud chceš mít plyn na nule stáhni ho tam trimem.

bitovod píše:Uvažuju o tom, že -po sezóně, až budu vědět, co vlastně chci- pošlu vysílač Germánům na upgrade na 2.x a celkovou kontrolu, jen nevím, jestli to má nějaký smysl.

Pokud máš možnost tak ho tam pošli už teď. Nebudeš muset upravovat nastavení všech modelů které tam za sezonu nasypeš.

bitovod píše:Jo a ještě jeden "detail" - vzhledem k tomu, že původní majitel si možná předefinoval ovladače podle sebe, nemáte někdo čudlítka v defaultu? Rád bych si ho "zmršil" sám - ale až budu vědět, kde co a proč chci mít, to zatím netuším.

Pohledej na internetu. Jinak reset konfigurace + kalibrace jde spustit přes software pro flash firmware a zálohování vysílače. Je k tomu potřeba kabel který doporučuji koupit nebo udělat.

bitovod píše:Máte někdo osazený knipl s tlačítky? Na co je používáte? Já jsem je hodně chtěl, protože jsem je chtěl - ale teď se mi i v pultu zdají ty kniply hodně dlouhé (mám je samozřejmě nadoraz posazené dolů) a uvažuju o demontáži, ale rád bych věděl, o co můžu přijít.

Kniply s přepínači se hodí jenom pro pultové létání.

bitovod píše:P.S.: Jinak "těžiště mých zájmů" se obrací spíš k větroňům středních rozměrů, tedy do 3m, vrtulníky nelítám, akrobaty nerad, ale ničím - takže se mi zdá, že EVO je právě tak akorát pro mne. A kromě toho se mi děsně líbí :)

EVO je prý pro větroňáře to pravé
Multiplex Royal Evo9 upgradované na Pro9 (fw 2.62) + 2,4GHz DuplexEX (Neboť jak praví Avenger: Duplexák nehádá Duplexák ví.)
bitovod

#25 Příspěvek od bitovod »

honz74 píše:Rozložení ovladačů - máš 5 možností. Základní nastavení je motorák, větroň, heli a 2 volné. Jestli lítáš větroně, tak měj klidně 5 svých variant

Letové fáze si nastavíš na jakýkoli přepínač v menu SETUP. Používat je nemusíš, prostě si nepřiřadíš žádnej přepínač (je to jako u rozložení ovladačů, 5 možností)

Timery jsou v návodu docela rozumně popsané. Na větroni mám například motorový čas na páce plynu + celkový čas, který spouštím tlačítkem.

Plyn je u motoráku nastaven od 30procent, můžeš si stáhnou trim na nulu.
a tím pádem zhasínání motoru bude nefukční.

Ohledné koukání "alá Kolman" Mě pomohl Tutorial, je ke stažení na stránkách MPX.

V návodu , bod 22.1 je původní nastavení ovladačů s 22.2 míxů.

Knipl s tlačítky mám , ale nepoužívám.Mám je jenom proto, že jsou dlouhé. Trojůhelníkový profil nevidím ideální ty hliníkový jsem zatím nepořídil.

Díky za odpověď. Rozložení si asi svoje udělám, nějak mi nedošlo, že je tam ta možnost.

S těmi letovými fázemi to právě moc nepobírám: Ano, v Setupu nastavím oba přepínače (jeden dvoupolohový, jeden třípolohový) kamkoli, ale to platí globálně, pro všechna letadla. OK, alespoň se nebudu plést, když poletím s jiným a budu to mít jednotně, to má logiku.

Ale pokud budu mít dvě letadla, na jednom chci používat dvě letové fáze (prakticky spíš jen setup pro přistání) a na druhém všechny čtyři, tak si musím vybrat v Preferences toho konkrétního modelu. No a tam mám všechny čtyři s tím, že třeba dvě můžu škrtnou, ale když omylem přecvaknu vypínač fází, který zrovna nepoužívám (jako bych chtěl zařadit tu škrtnutou fázi), rádio mi na displeji ukáže to přeškrtnutou a začne pípat, připadalo by mi logičtější, kdyby neudělalo vůbec nic.

Ad timery - no jo, je pravda, že celkový čas by se dal spouštět třeba tlačítkem na kniplu (teď nevím, dá se to nastavit na to horní, aby fungovalo na on-off? Momentálně už nejsem u rádia fyzicky.)

Tím tutorialem myslíš tu útlou brožurku, co má tuším 208 stran A4? Jo, tu jsem stáhnul a stihnul jsem si přečíst obsah a úvod :) Ale asi bude užitečná, vypadá na to.

Ad plyn - "je u motoráku nastaven na 30%". Jak? Kde? Čím? Pomocí trimu v kalibraci serva se mi to nedařilo, nevím, projdu to.

Každopádně díky.
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
OldaS
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od OldaS »

bitovod píše:Ano, v Setupu nastavím oba přepínače (jeden dvoupolohový, jeden třípolohový) kamkoli, ale to platí globálně, pro všechna letadla.

Jsi si jistý na mém radiu po upgrade je to součástí Assignment a těch je 5

bitovod píše:Ad plyn - "je u motoráku nastaven na 30%". Jak? Kde? Čím? Pomocí trimu v kalibraci serva se mi to nedařilo, nevím, projdu to.

Tlačítky trimu, která jsou pod pákou plynu.
Multiplex Royal Evo9 upgradované na Pro9 (fw 2.62) + 2,4GHz DuplexEX (Neboť jak praví Avenger: Duplexák nehádá Duplexák ví.)
OldaS
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od OldaS »

Pokud chceš český návod v PDF. Tak mám pro Royal EVO i pro Royal PRO.
coro

#28 Příspěvek od coro »

Kalibrace serva je kalibrace, a volnobeh spalováku je obyčajný trim pod kniplom.
- pre elektro je normálne ak ho máš na nule, ale dalo by sa to mať nastavené aj ako skutočný voľnobeh čiže malé otáčky.
bitovod

#29 Příspěvek od bitovod »

OldaS píše:Jsi si jistý na mém radiu po upgrade je to součástí Assignment a těch je 5

No jistý si nejsem, já jsem strávil napípáváním první odpoledne, dřív nebylo to rádio plně bojeschopné, a mám tam v 1.40, po upgradu na 2.x už to může vypadat taky jinak. Jinak český návod mám (ten Pelikánův), akorát je pro verzi 1.02, takže taky v drobnostech nesedí. Každopádně to prozkoumám důkladněji, bohužel až zítra.

OldaS píše:Tlačítky trimu, která jsou pod pákou plynu.

Aha, použít "normální trim" mě vůbec nenapadlo, jsem to pořád hledal v nějakém nastavení...
bitovod

#30 Příspěvek od bitovod »

coro píše:Kalibrace serva je kalibrace, a volnobeh spalováku je obyčajný trim pod kniplom.
- pre elektro je normálne ak ho máš na nule, ale dalo by sa to mať nastavené aj ako skutočný voľnobeh čiže malé otáčky.

No při prvním spuštění s přijímačem, regulátorem, servy a připojeným motorem (bez vrtule) mne docela vyděsilo, že motor nejde vypnout. Furt to vrčelo a furt to vrčelo, tak jsem jednou rukou držel T-Cut a druhou šmátral po baterkách :)
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“