RadioMaster TX16S

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
ddano007
Kontaktovat uživatele:

Re: RadioMaster TX16S

#121 Příspěvek od ddano007 »

Janek2 píše:... Ale ruku na srdce, kdo toto z nás dodržuje....

Ja.
Ale je pravda, že sa to moc nedá dodržať, keď akrobat zavesíš na vrtuľu :lol:
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
Janek2

#122 Příspěvek od Janek2 »

ddano007 píše:
Ja.
Ale je pravda, že sa to moc nedá dodržať, keď akrobat zavesíš na vrtuľu :lol:

Jistě že se to nedá dodržet. Letadlo je pořád v pohybu. Jednoduše řečeno anténa v letadle pořád mění svou polohu. A tomu nejde nijak zabránit. :P
Awandalor

#123 Příspěvek od Awandalor »

Tak dnes jsem se konečně proletěl.

Zkusil jsem test dosahu. Low power mod by měl být cca 1/30 normálního výkonu.

V low power modu v range testu na cca 70m (krokováno) jsem měl RSSI 78 - přímý výhled na model. Stačí anténu chyti do ruky nebo se otočit zády k modelu a RSSI kleslo pod 40. (RSSI se udává v dB to co v režimu testu dosahu openTX oznacuje RSSI je v logu RQly - asi něco jako kvalita signálu - maximální hodnota je "100"). V letadle je přijímač Flysky FS-IA10B antény v pravém úhlu, jedna svisle a druhá souběžná s osou trupu.

Na běžné non - FPV létání to musí bohatě stačit. Byl jsem dnes ve 300m AGL a ne kolmo nademnou a signál byl naprosto v pořádku.

Podle logu během letu bylo při 300m výšky RQly 73, za celou dobu letu nebylo RQly méně než 73. Automaticky nastavený alarm je na RQly 45 (42 kritický).
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#124 Příspěvek od ddano007 »

Awandalor píše:... za celou dobu letu nebylo RQly méně než 73. Automaticky nastavený alarm je na RQly 45 (42 kritický).

Nechcem ti kaziť náladu takto večer a navyše si to dobre nepamätám...
Tie hodnoty 42 a 45 tuším platia len pre RSSI úroveň pre FrSky protokol. Pre FlySky je to tuším inak...
Ale to lovím len tak z podvedomia, FlySky prijímače nelietam... skús popátrať v dokumentácii pre multimodul, prípadne sa spýtať na fóre pre MTM na RCGroups rovno Pascala...
EDIT
https://www.multi-module.org/using-the- ... ky-afhds2a
Naposledy upravil(a) ddano007 dne čtv 11.06.2020 23:25, celkem upraveno 1 x.
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
ellet

#125 Příspěvek od ellet »

Awandalor píše:...Podle logu během letu bylo při 300m výšky RQly 73, za celou dobu letu nebylo RQly méně než 73. Automaticky nastavený alarm je na RQly 45 (42 kritický).
Nemám zkušenost s Flysky, podle hodnot to ale opravdu vypadá na kvalitu signálu a zaměnit to za RSSI může být hodně nebezpečné (a není to v db).
Awandalor

#126 Příspěvek od Awandalor »

Podle logu když je RSSI -60dB tak to odpovídá RQly 100 a těchto 100 zobrazuje vysílačka i při range testu ale je tam nápis RSSI a nejsou jednotky.

Při RSSI -83dB je RQly 73

Zkusím odpoledne nalogovat ten range test.
Přílohy
Tohle zobrazuje vysílačka při range testu. 100 je nejvyšší hodnota - nejlepší signál.
Tohle zobrazuje vysílačka při range testu. 100 je nejvyšší hodnota - nejlepší signál.
Myslím že při range testu zobrazuje údaj RQly
Myslím že při range testu zobrazuje údaj RQly
ellet

#127 Příspěvek od ellet »

Awandalor píše:Podle logu když je RSSI -60dB tak to odpovídá RQly 100...
Nic ve zlém, ale tyhle vlasní úvahy můžou způsobit problém. Je potřeba rozlišovat sílu signálu a kvalitu signálu. Nelze mezi nimi dělat žádný přepočet, protože spolu nesouvisí.
Stručně. Kvalitou je vyjádřena chybovost přijatých paketů. V ideálním prostředí (bez odrazů, rušení...) bude 100 i když síla signálu bude na hranici příjmu. Potom může následovat rychlý, strmý pokles hodnoty se všemi důsledky.
A naopak, i při silném signálu můža být kvalita signálu tak mizerná, že bude příjem nemožný. (To se ale na poli za městem vyskatuje jen mimořádně. Tam kam chodím já - vůbec.)
Awandalor

#128 Příspěvek od Awandalor »

ellet píše:Nic ve zlém, ale tyhle vlasní úvahy můžou způsobit problém.

No mně jde o to jak si mám vykládat tu hodnotu RSSI pri range testu - viz obrázek ze simu. Když neodpovídá hodnotě RSSI kterou mám v logu - viz obrázek z logu.
Janek2

#129 Příspěvek od Janek2 »

Awandalor napsal:
Zkusil jsem napipat jedno obyc letadlo a vše bez problémů i flysky telemetrie funguje.

Jak jsi tam dostal Flysky telemetrii. Já mám ten modul do šachty a už mě funguje s Flysky přijímačem. Mám jej v Taranisu QX7. Když do přijímače zapojím napěťové čidlo, najedu na telemetrii a programuju to jako kdybych tam měl Taranisácký přijímač s napěťovým čidlem, tak se nic neděje. Dělám to podle Rimra a prostě nic. Nevím, jestli to vůbec půjde.
Janek2

#130 Příspěvek od Janek2 »

Ještě jsem zkusil s přijímačem Range test a je na nule. Takže vysílač Frsky TaranisQx7 s Vf dílem (modulem) Jumper JP 4in1 a přijímačem Flysky FS-iA6B telemetricky nefunkční.
ellet

#131 Příspěvek od ellet »

Awandalor píše:No mně jde o to jak si mám vykládat tu hodnotu RSSI pri range testu - viz obrázek ze simu. Když neodpovídá hodnotě RSSI kterou mám v logu - viz obrázek z logu.

Zřejmě to OTX přepočítává na hodnoty "obvyklé". Nejlepší nastavení uděláš, když uděláš test s plným výkonem vysílače. Vzdaluješ se a sleduješ kdy přestanou serva (nebo sepnutí žárovky...) fungovat. Tuto hodnotu + něco (cca 5) nastavíš pro alarm (a + ještě něco pro první varování).
ellet

#132 Příspěvek od ellet »

Janek2 píše:Ještě jsem zkusil s přijímačem Range test a je na nule. Takže vysílač Frsky TaranisQx7 s Vf dílem (modulem) Jumper JP 4in1 a přijímačem Flysky FS-iA6B telemetricky nefunkční.
Zkoušel jsem multimodul Jumper se stejným přijímačem v Taranisu i v Horusu. Telemetrie funguje. Range test taky.
edit: Možná nemáš vypnutý interní modul.(?)
Janek2

#133 Příspěvek od Janek2 »

elet píše:
Zkoušel jsem multimodul Jumper se stejným přijímačem v Taranisu i v Horusu. Telemetrie funguje. Range test taky.

Tak nevím co dělám špatně. Když to programuji, tak v telemetrické obrazovce dám "detekovat nové senzory a po chvíli zastavím autodetekci". Už když dám "detekovat nové senzory", tak s přijímačem Frsky X8R tam naskočí napětí přijímačové baterie. Když to dělám stejně s přijímačem Flysky FS-iA6B, tak tam nenaskočí nic. Takže už tady je chyba. Jak to programuješ Ty, že Ti to funguje? Na Taranisu QX7 mám verzi 2.3.7. Takže nic starého.
ellet

#134 Příspěvek od ellet »

Nechci to tady moc probírat (protože to patří dřív do vlákna o multimodulu), proto jsem to dopsal do předchozího příspěvku, tak to zopakuji. Myslím, že nemáš vypnutý interní modul.
Janek2

#135 Příspěvek od Janek2 »

Tak jo. Nebudem to tady pitvat. Jen to, že interní modul vyplí mám. Jinak dík za odpovědi.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“