Použití brushless motoru jako alternátoru

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
jova
Kontaktovat uživatele:

Re: Použití brushless motoru jako alternátoru

#121 Příspěvek od jova »

Aby to mělo patřičně vypovídající hodnotu, chtělo by ten motor upevnit otočně a připevnit na něj rameno, kde by se měřila třeba váhou, síla která působí na jeho konci. Pak by se dala dopočítat účinnost. Ale nedělal bych si iluze, nebude nic moc :(
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
dt

#122 Příspěvek od dt »

Sofin píše:dt: Jestli máš k dispozici motorgenerátor, který dokáže dodávat trvale 80A@24V a váží 2,5kg, prosil bych taky jeden. :)
Sofin: Nemám a právě se snažíme dopracovat k tomu, jestli se takový generátor dá postavit s využitím modelářského spalovacího motoru v kombinaci s 2,5KW brushless motorem ve funkci generátoru :)

Něco ti povím.
Výrobou elektrocentrál se zabývá nemalá skupina firem. Pokud by existovala možnost, jak toho dosáhnout, už by takové elektrocentrály existovaly. Když se ale podíváš po dostupných elektrocentrálách na trhu, všechny do 2kW mají přes 13kg (plusminus). Ano, mají naprosto nepotřebné zakrytování a další věci, které by tam teoreticky pro tvůj účel být nemusely (třeba střídač), ale i po odstrojení na kost se podle mě nedá dostat pod 10kg, z notnou dávkou optimismu pod 8kg. A to je bez paliva. Taková je prostě realita.
Klidně to zkoušej, pohraj si s tím, ale já osobně jsem vůči výsledkům takových experimentů zcela skeptický.
Sofin

#123 Příspěvek od Sofin »

dt píše:Něco ti povím.
Výrobou elektrocentrál se zabývá nemalá skupina firem. Pokud by existovala možnost, jak toho dosáhnout, už by takové elektrocentrály existovaly. Když se ale podíváš po dostupných elektrocentrálách na trhu, všechny do 2kW mají přes 13kg (plusminus). Ano, mají naprosto nepotřebné zakrytování a další věci, které by tam teoreticky pro tvůj účel být nemusely (třeba střídač), ale i po odstrojení na kost se podle mě nedá dostat pod 10kg, z notnou dávkou optimismu pod 8kg. A to je bez paliva. Taková je prostě realita.
Klidně to zkoušej, pohraj si s tím, ale já osobně jsem vůči výsledkům takových experimentů zcela skeptický.

Tady je alternátor schopný dodat 1500W, hmotnost 980g:
http://www.sullivanuav.com/images/products/S675-500%20Data%20Sheet.pdf
Tady je spalovací motor 3.5hp to je 2.6KW, hmotnost s příslušenstvím 970g
Něco málo na hliníkovou konstrukci pro uchycení a nádrže, jsme na 2.5kg
jag42

#124 Příspěvek od jag42 »

Počasí nestálo za nic, tak jsem si trochu hrál:
Motorek 2212/1400KV upnutý v malém Dremlu s pákou 135mm položenou na váze v klidu vynulované.
Na motorku třífázový usměrňovač (6 diod) a na něm jako zátěž žárovka.
Naměřeno:

Motorek dával 3,04V při 1,37A to je 4,17W
Váha ukázala 10g (0,1N) x 0,135m rameno = 0,0135Nm moment
Otáčky odhadem podle stupnice na Dremelu 14000ot/min = 233 ot/sec
Příkon motoru: 2*3,14*233*0,0135= 19,8W
Učinnost je 21%
Tím Tě asi nepotěším, ale dalo se to čekat.
dt

#125 Příspěvek od dt »

Sofin píše:Tady je alternátor schopný dodat 1500W

Jak dlouho? Jmenovitý výkon je 500W. Na 1500 ho uvaříš. Z těch grafů mi vychází, že má vnitřní odpor kolem 0,3 Ohm. Mám pokračovat v násobilce? :)
Sofin

#126 Příspěvek od Sofin »

jag42 píše:Počasí nestálo za nic, tak jsem si trochu hrál:
Motorek 2212/1400KV upnutý v malém Dremlu s pákou 135mm položenou na váze v klidu vynulované.
Na motorku třífázový usměrňovač (6 diod) a na něm jako zátěž žárovka.
Naměřeno:

Motorek dával 3,04V při 1,37A to je 4,17W
Váha ukázala 10g (0,1N) x 0,135m rameno = 0,0135Nm moment
Otáčky odhadem podle stupnice na Dremelu 14000ot/min = 233 ot/sec
Příkon motoru: 2*3,14*233*0,0135= 19,8W
Učinnost je 21%
Tím Tě asi nepotěším, ale dalo se to čekat.

Tak to je bída :)
Crempa

#127 Příspěvek od Crempa »

Je me jasny ze jsem trosku offtopic protoze muj napad nevoni benzinem :-) ale... Proc proste nenechat baterky na zemi a neudelat "upoutanou kvadrokopteru" :-D razem klesne vaha tj. nepotrebujes takovej vykon a ta kabelaz by tak nemusela bejt ani moc tezka....
Na ztraty v lufte kasles protoze na zemi to muzes krmit klidne zase z ty centraly a hlavni vyhoda... Kdyz to vezme roha tak jen pujdes po drate :-D
Sofin

#128 Příspěvek od Sofin »

Crempa píše:Je me jasny ze jsem trosku offtopic protoze muj napad nevoni benzinem :-) ale... Proc proste nenechat baterky na zemi a neudelat "upoutanou kvadrokopteru" :-D razem klesne vaha tj. nepotrebujes takovej vykon a ta kabelaz by tak nemusela bejt ani moc tezka....
Na ztraty v lufte kasles protoze na zemi to muzes krmit klidne zase z ty centraly a hlavni vyhoda... Kdyz to vezme roha tak jen pujdes po drate :-D

:) To už tady je:
http://www.skysapience.com/products/the-hovermast-100
Tady ani tak nejde o nutnost to vyřešit tímto způsobem, jako spíš o to vyvrátit nebo potvrdit že je ten hybridní pohon realizovatelný. Jinak by opravdu bylo jednodušší postavit vzducholoď nebo tu upoutanou kopteru...
Stejně tak už existuje koptera kde je jeden hlavní rotor se spalovákem a 4 pro stabilizaci a přesun elektrické:
http://www.youtube.com/watch?v=oecdWPQk8wo&list=LLoDQD92jN_smvZLugNMOGuA
JosefSvejk

#129 Příspěvek od JosefSvejk »

Crempa píše:Je me jasny ze jsem trosku offtopic protoze muj napad nevoni benzinem :-) ale... Proc proste nenechat baterky na zemi a neudelat "upoutanou kvadrokopteru" :-D razem klesne vaha tj. nepotrebujes takovej vykon a ta kabelaz by tak nemusela bejt ani moc tezka....

Kdysi jsem o tom taky uvažoval. Ale.
Jakým napětím to chceš krmit? Když nízkým, budou velké proudy a kabel těžký. Když vysokým, tak budeš potřebovat výkonný měnič a ten bude těžký. I tak nebude hmotnost kabelu zanedbatelná (lepší izolace). Záleželo by hlavně na výšce.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Sofin

#130 Příspěvek od Sofin »

JosefSvejk píše:Kdysi jsem o tom taky uvažoval. Ale.
Jakým napětím to chceš krmit? Když nízkým, budou velké proudy a kabel těžký. Když vysokým, tak budeš potřebovat výkonný měnič a ten bude těžký. I tak nebude hmotnost kabelu zanedbatelná (lepší izolace). Záleželo by hlavně na výšce.

Já bych řekl, že jediná možnost jak to udělat je pouštět po kabelu střídavé, co nejvyšší napětí. Třeba 230V nebo 400V z elektrocentrály a až nahoře z toho udělat měničem napětí vhodné pro motory.
dt

#131 Příspěvek od dt »

Sofin píše:Já bych řekl, že jediná možnost jak to udělat je pouštět po kabelu střídavé, co nejvyšší napětí. Třeba 230V nebo 400V z elektrocentrály a až nahoře z toho udělat měničem napětí vhodné pro motory.

Jediná určitě není. :wink:
Nicméně než to začne někdo zkoušet, dovolil bych si upozornit na určité hodnoty napětí, které se v elektrotechnice ještě považují za bezpečné. Přičemž střídavé jsou nižší než stejnosměrné. To jenom aby s tím dotyčný experimentátor počítal dřív, než se rozhodne kolem sebe házet elektrifikované laso. :?

Zpět k tématu. Pokud by si OP chtěl počíst, zde poněkud fousaté vlákno na RCG: http://www.rcgroups.com/forums/showthre ... ost5407170
A zde jeden, který na to šel stylově přes dvouválec boxer žhavík (na ty motory mám slabost): http://www.krohpit.ru/2013/11/hybrid-ca ... n-eng.html

Nicméně poměr výkon/váha stále nic moc.
Sofin

#132 Příspěvek od Sofin »

dt píše:A zde jeden, který na to šel stylově přes dvouválec boxer žhavík (na ty motory mám slabost): http://www.krohpit.ru/2013/11/hybrid-ca ... n-eng.html

No vida, to je v podstatě přesně to samé co jsem měl na mysli :wink:
dt

#133 Příspěvek od dt »

No jo, ale 1500W z toho nedostal ani náhodou.
Píše že napětí pod zátěží to dávalo 12V@40A a jakmile se to zahřeje (tím proudem), tak stoupá vnitřní odpor a proud padá na 20A. Takže 240W. 8)

Nicméně líbí se mi, že tím vyřešil zároveň startování toho motoru, to je frajeřina. A tu pružnou spojku taky docela vymazlil.
Kovboj

#134 Příspěvek od Kovboj »

dt píše:Pokud by existovala možnost, jak toho dosáhnout, už by takové elektrocentrály existovaly. Když se ale podíváš po dostupných elektrocentrálách na trhu, všechny do 2kW mají přes 13kg (plusminus).

Takové stroje musí být jednak "blbovzdorné" a hlavně mít velkou životnost za konkurenceschpnou cenu. Pokud by se obětovala životnost z řádu stovek a tisíc hodin na desítky až stovky minut a neřešila se cena, určitě by se s vahou dalo dost dělat. Ale nemělo by to smysl...
Sofin

#135 Příspěvek od Sofin »

dt píše:Nicméně líbí se mi, že tím vyřešil zároveň startování toho motoru, to je frajeřina. A tu pružnou spojku taky docela vymazlil.

Úplně stejně to mám navržené taky, po elektrické i mechanické stránce, až se tomu divím, jak se to podobá. Asi to moc jinak vymyslet nejde. Přesně takovou spojku(tu první verzi co tam měl) jsem v pátek našel na ebay. Ale je vidět, že nestačí a chce to tu pevnější variantu. Nicméně s tím padáním výkonu je to mrzuté, ale nehažme flintu do žita...
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“