Silenoz píše:Jak je to s pojistenim, kdyby mi F-300ka spadla, rozbila okno, padla na auto, nebo nedej boze na lidi?
Byl jsem se ptat informacne v Allianz a bylo mi receno, ze by se na to melo vztahovat pojisteni na odpovednost, ktere stoji rocne cca 1.000,- a vysse plneni je jeden milion.
Staci toto pojisteni, nebo musi byt jine, specialni? Nekde jsem zahledl, ze nekdo plati snad 5-6000,- za rok, co je to za pojistku? To same jen na vyssi plneni?
Diky
Komerční pojištění stojí na 1 rok okolo 7 tis.
Pro nekomerční účely doporučuji toto pojištění http://www.cmma.cz/pojisteni
Jinak je samozřejmě si potřeba uvědomit, že i když jsi pojištěný, neznamená, že pojišťovna bude vždy plnit.
Pokud člověk bude s dronem nedej bůh ! Létat ve městě na domy, lidmi, auty a způsobí škodu, tak od plnění každá pojišťovna dá ruce pryč, z důvodu nebezpečného počínání.
S modely jako jsou vrtulníky, letadla, drony se létá na vyhrazených plochách, určitě né ve městě.
Jinak od dubna 2014 budou muset všichni prodejci v ČR těchto modelů projít proškolením, bez kterého nebudou moc tyto modely prodávat (aktuelně se to řeší na ministerstvu, ČMMA a ÚCL.
Na Slovensku už také musí mít provozovatel koptery licenci pilota, certifikaci stroje a pojištění.
Poplatky za komerční focení a natáčení z dronu na Slovensku : 1000€ na rok + pojištění v sumě cca 3500€ na rok, které pokrývá 7 typů pojištění, od chyby pilota až po poškození majetku a nedej bůh smrt. To povolení vydávají, jen pokud máš toto splněné + jen na komerční účely s možností nahlédnutí do projektu.
Jen pro zajímavost v Praze, byla minulý týden fotit z dronu jedna slovenská firma. Během dne platili poplatky : na 2 místech
1. stará část Prahy (historické združení)
2. magistrátu
Točili na náměstí a okolo historických budov, poplatky stály 300€. Byl v tom i vjezd vozidlem na místo realizace.