DJI0300 - DJI - F300 Phantom RC set kvadrokoptéry 2.4GHz

Fórum pro všechny DJI Phantomy.
Zamčeno
Zpráva
Autor
Václav Procházka

Re: DJI0300 - DJI - F300 Phantom RC set kvadrokoptéry 2.4GHz

#1111 Příspěvek od Václav Procházka »

Silenoz píše:Jak je to s pojistenim, kdyby mi F-300ka spadla, rozbila okno, padla na auto, nebo nedej boze na lidi?
Byl jsem se ptat informacne v Allianz a bylo mi receno, ze by se na to melo vztahovat pojisteni na odpovednost, ktere stoji rocne cca 1.000,- a vysse plneni je jeden milion.
Staci toto pojisteni, nebo musi byt jine, specialni? Nekde jsem zahledl, ze nekdo plati snad 5-6000,- za rok, co je to za pojistku? To same jen na vyssi plneni?
Diky

Komerční pojištění stojí na 1 rok okolo 7 tis.

Pro nekomerční účely doporučuji toto pojištění http://www.cmma.cz/pojisteni

Jinak je samozřejmě si potřeba uvědomit, že i když jsi pojištěný, neznamená, že pojišťovna bude vždy plnit.
Pokud člověk bude s dronem nedej bůh ! Létat ve městě na domy, lidmi, auty a způsobí škodu, tak od plnění každá pojišťovna dá ruce pryč, z důvodu nebezpečného počínání.

S modely jako jsou vrtulníky, letadla, drony se létá na vyhrazených plochách, určitě né ve městě.
Jinak od dubna 2014 budou muset všichni prodejci v ČR těchto modelů projít proškolením, bez kterého nebudou moc tyto modely prodávat (aktuelně se to řeší na ministerstvu, ČMMA a ÚCL.

Na Slovensku už také musí mít provozovatel koptery licenci pilota, certifikaci stroje a pojištění.

Poplatky za komerční focení a natáčení z dronu na Slovensku : 1000€ na rok + pojištění v sumě cca 3500€ na rok, které pokrývá 7 typů pojištění, od chyby pilota až po poškození majetku a nedej bůh smrt. To povolení vydávají, jen pokud máš toto splněné + jen na komerční účely s možností nahlédnutí do projektu.

Jen pro zajímavost v Praze, byla minulý týden fotit z dronu jedna slovenská firma. Během dne platili poplatky : na 2 místech
1. stará část Prahy (historické združení)
2. magistrátu
Točili na náměstí a okolo historických budov, poplatky stály 300€. Byl v tom i vjezd vozidlem na místo realizace.
Silenoz

#1112 Příspěvek od Silenoz »

Tak to je mazec!!!
Myslim, ale kdyz s dronem nebudu letat pro penize - nebudu prodavat fotky a videa, tak bych komercni pojisteni mit nemusel? To by mohlo stacit to od Allinaz, ci ne?
gardenroute

#1113 Příspěvek od gardenroute »

kompletni tematice pojisteni zde jede jedno specilani tema ? :wink: staci trochu pohledat...
muze to admin odtud presunout ?
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
dochodca

#1114 Příspěvek od dochodca »

Stabilita a ovladanie
Stoji zato si pozriet http://www.ted.com/talks/raffaello_d_andrea_the_astounding_athletic_power_of_quadcopters.html

Vision 2 vrtule a nemusi sa vrtat: http://www.ebay.com/itm/261340030834

Ja som dostal original 10"x3,8" vrtule od DJI a je zaujimave, ze su z uplne iného materialu ako tie,co som zlomil. Tie prve boli z asi z ABS, tieto vyzeraju ako z nylonu a su maksie., ale vaha a rozmery su rovnake. Prisli mi aj dve nove baterie original Phantom. Vcera som s tym lietal, hlavne som bol zvedavy na cas, a ako tie nove vrtule budu stabilne. Video som dal sem: https://www.youtube.com/watch?v=Ez6VqCtb6TM
To video nie je zaujimave, len som tak poletoval. Ale dal som ho kvôli kontrole casu.
Celkova vaha s orig. baterkami je o cosi mensia -1,380kg.
Stabilita videa sa mi zda o malo horsia, ako s tymi starymi z ABS. Budem ich musiet znova kupit.
Zaujimavejsie je, ze stopky som si nastavil na 16 min., a Phantom mi cca v 15.30 raz kratko zablikal a potom uz nic. Aj tak som to v 16 min. zastavil(urcite by to lietalo aspon o minutu dlhsie),pretoze chcem tieto baterky setrit. Budem lietat na 12 min. Predtým som lietal casto az do trvalého blikania.
Naposledy upravil(a) dochodca dne čtv 05.12.2013 14:01, celkem upraveno 3 x.
gardenroute

#1115 Příspěvek od gardenroute »

dochodca píše:Stabilita a ovladanie
Stoji zato si pozriet http://www.ted.com/talks/raffaello_d_andrea_the_astounding_athletic_power_of_quadcopters.html

Vision 2 vrtule a nemusi sa vrtat: http://www.ebay.com/itm/261340030834

Vidim, ze take intenzivne sledujes to dulezite na RCgroups, ale pozor, ty karbon kopie Vision vrtuli tam testoval jeden zkuseny uzivatel ElGuano, ktereho znam jiz dele, sice dosahl o cca 2,5 min. lepsi letovy cas, ALE, stezuje si na velkou nestabilitu letadla.

Myslim, ze narazil na stejny problem, jako ja pred Afrikou, kdy jsem narychlo testoval hodne podobne CF 9" vrtule s Graupner profilem od Resatka, kdy se me Ptaak choval velmi, velmi podobne, jako on take popisuje. Hodne nezvladatelne... :wink:

A mam pocit, ze jsou tezsi nez ty plastaky od DJI, a NAZA se s takovou rotujici hmotou (gyroskopicky efekt ?) asi tezko vyrovnana - DJI nekde pise (uz si nepamatuji link), ze zasadne CF vrtule nedoporucuje, protoze ridici algoritmy NAZA pocitaji mj. s mekkosti a lehkosti plast. vrtuli (?!)

Doplneno - ty vrtule nejsou tezke, jsou dokonce lehci nez orig. P2V vrtule, ale asi bude problem ta jejich jinak dobra tvrdost/pevnost... Jeste to budu dale sledovat.
Naposledy upravil(a) gardenroute dne čtv 05.12.2013 15:20, celkem upraveno 1 x.
dochodca

#1116 Příspěvek od dochodca »

gardenroute píše:Vidim, ze take intenzivne sledujes to dulezite na RCgroups, A mam pocit, ze jsou tezsi nez ty plastaky od DJI, a NAZA se s takovou rotujici hmotou (gyroskopicky efekt ?) asi tezko vyrovnana - DJI nekde pise (uz si nepamatuji link), ze zasadne CF vrtule nedoporucuje, protoze ridici algoritmy NAZA pocitaji mj. s mekkosti a lehkosti plast. vrtuli (?!)

Ano, prihlasil som sa do RCgroups, a sem tam sa tam najdu zaujimave prispevky aj ked vacsina je nezaujimava a je tam toho strasne mnoho, takze som pozrel mozno 5%.
S tymi vrtulami mas plnu pravdu ja mam CF hodne a vzdy som mal problem s jemnou nestabilitou videa, 9" sa mi ani nepodarilo riadne nastavit teraz pouzivam jedine plastove. Ale este sa k nastavovaniu CF urcite vratim pretoze je to vyzva.
Václav Procházka

#1117 Příspěvek od Václav Procházka »

NAZA pocitaji mj. s mekkosti a lehkosti plast. vrtuli (?!)
Záleží jaký je požadován letový styl, jestli klidnější nebo agresivnější.
Juzz70 létá pouze FPV a jemu nezaměnitelný agresivnější styl a tam jsou karbonové vhodnější. Vrtule se při změnách neprohýbají, nekroutí.
Na Phantomu aktuálně létám karbonové vrtule RCT 8x4,5 a zatím jsem s nimi asi nejvíce (letově) spokojený. Na velkém koptru používám dřevěné párované XOAR 13/6,5 ten mám, ale na klidnější záběry.
gardenroute

#1118 Příspěvek od gardenroute »

Václav Procházka píše:"gardenroute - NAZA pocitaji mj. s mekkosti a lehkosti plast. vrtuli (?!)"
Záleží jaký je požadován letový styl, jestli klidnější nebo agresivnější.
Juzz70 létá pouze FPV a jemu nezaměnitelný agresivnější styl a tam jsou karbonové vhodnější. Vrtule se při změnách neprohýbají, nekroutí.
Na Phantomu aktuálně létám karbonové vrtule RCT 8x4,5 a zatím jsem s nimi asi nejvíce (letově) spokojený. Na velkém koptru používám dřevěné párované XOAR 13/6,5 ten mám, ale na klidnější záběry.
To je nepochopeni, nebo "Václav Procházka" spatne precetl vse, co se tematu tykalo...
Tady neni rec o CF vrtulich obecne, ja osobne take letam bez sebemensich problemu s CF vrtulemi 8" i 9". Byla tady jasne rec o tom novem "extremnim" DJI designu vrtuli pouzitem poprve na Vision vrtulich a konkretne o jejich CF klonech, ktere se objevily na eBay.
Zoolx

#1119 Příspěvek od Zoolx »

Dobrý večer všem,

kamarád našel, že se už začínají objevovat informaci o Phantomu 2 (ne Vision). Co na to říkáte?

Viz:

http://www.atlantahobby.com/store/pc/viewPrd.asp?idproduct=18083&idcategory=0

nebo

http://aerialmediapros.com/store/home/485-dji-phantom-2-with-h3-2d-combo.html

Je to prakticky Phantom 2 Vision bez kamery, namísto toho je tam Zenmuse gimbal, frekvence pro řízení, a celý vnitřek stejný jako u P2V. Alespoň se mi to tak jeví.

Z
Phantom 4P+ / Mavic Pro + DJI Googles + MarcoPolo Locator
hanysek

#1120 Příspěvek od hanysek »

Já zahlídl akorát gimbal na VISION. možná by někoho zjaímalo, ale nevím jestli to je nějaká směrodatná informace.
gimbal pro Phantom Vision
Václav Procházka

#1121 Příspěvek od Václav Procházka »

"gardenroute - rozumím :-)
gardenroute

Phantom v.2

#1122 Příspěvek od gardenroute »

- dostupnost u nas nevim, ale UK oficialne 9.12., cena kolem £500
- samosvorne vrtule z P2V
- bater. system 5.200 mAh z P2V (25 min.!)
- motherboard konecne opet s CANbus, abych mohl pripojit drahy a nyni nevyuzivany svuj iOSD MkII
- integr. CANbus, dostatek Voltu a dlouhy letovy cas nabizi vyuziti i pro 2.4 G Bluetooth Datalink
- modifik. RC system (to co se jiz objevilo u v 1.1.1)
Zoolx

Re: Phantom v.2

#1123 Příspěvek od Zoolx »

gardenroute píše:- dostupnost u nas nevim, ale UK oficialne 9.12., cena kolem £500
- samosvorne vrtule z P2V
- bater. system 5.200 mAh z P2V (25 min.!)
- motherboard konecne opet s CANbus, abych mohl pripojit drahy a nyni nevyuzivany svuj iOSD MkII
- integr. CANbus, dostatek Voltu a dlouhy letovy cas nabizi vyuziti i pro 2.4 G Bluetooth Datalink
- modifik. RC system (to co se jiz objevilo u v 1.1.1)

Díky za revizi a informaci. Mně by hodně zajímalo, zda je vnitřek Phantom 2 Vision stejný. Tedy zda se dá namísto kamery se současným závěsem dát na stroj pořádný gimbal s GP. Zda by zůstala zachována funkčnost - komunikace s mobilem a ovládání tiltu přes aplikaci, případně gyro... To bych do toho šel, když teď padla na polovičku cena Zenmuse..

Koupil jsem teď k P2V druhou baterku a beru stroj do Dolomit na lyže. P1 nechávám doma na jiné létání. Jde mi zejména o výdrž a dosah, uvidíme, co z toho bude... :)

Z.
gardenroute

Re: Phantom v.2

#1124 Příspěvek od gardenroute »

Zoolx píše:Díky za revizi a informaci. Mně by hodně zajímalo, zda je vnitřek Phantom 2 Vision stejný. ....Koupil jsem teď k P2V druhou baterku a beru stroj do Dolomit na lyže. P1 nechávám doma na jiné létání. Jde mi zejména o výdrž a dosah, uvidíme, co z toho bude... :)Z.
Trochu nerozumim, ja psal o chystane P 2ce, ne o satavajicim P Vision ? Vzdyt Ty Vision mas ?
Vnitrek 2ky bude asi trochu jiny, min. tvar spodniho shellu, napajeci system, jina zakl. deska...

Osobne me to hodne zajima, obzvlaste info o CANbus je prizniva, soudruzi z HK totiz pri navrhu upgrade zakladni desky pro P1 zapomeli na prave na CANbus, a tak vsichni, kteri jsem upgrade provedli jsem si nasledni mohli sve iOSD (MKii nebo mini) strcit do zadku. Predtim jsem je meli pripojene pres samostatny modul PMU V2, nyni prave integrovany na nove zakladni desce (upgrade). Dodnes od leta to nebyli schopni doresit, jen prazdne kecy, ze to resi :(
Zoolx

#1125 Příspěvek od Zoolx »

To já vím, že jsi psal o P2, tak to i bylo myšleno. Přemýšlel jsem právě nad rozdíly "střívek" u P2 a P2V... Ale vlastně jsi mi i odpověděl. Proč ale iOSD? Nepletu-li se jako laik, je to jednotka přenášející telemetrické údaje, ne? A P2V už toto přenáší na mobil komplet. To samé asi bude umět P2... Nebo ne? Možná se v tom zamotávám... Díky za objasnění.

Docela to od nich byl i chytrý obchodní tah (směrem do firmy, ne ku zákazníkům). Pustili napřed P2V, teprve pak s odstupem P2...

Hezký den,
Z.

P.S. Nebyl někdo večer létat? :-P
Zamčeno

Zpět na „Coptery - DJI Phantom“