Multiplex Funray

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
Petronel

Re: Multiplex Funray

#106 Příspěvek od Petronel »

Ahoj pánové,
děkuji všem za velmi cenné rady! Viděl jsem na YT ukázky letů a přišlo mně to být šílený :-) Ale poladím, nastavím menší výchylky apod. a bude to v pohodě. Ještě pořeším nacvakávací vidličku na výškovku kvůli lepšímu nasazování při každém transportu.
BoŠ

#107 Příspěvek od BoŠ »

Petronel píše:Ahoj pánové,
děkuji všem za velmi cenné rady! Viděl jsem na YT ukázky letů a přišlo mně to být šílený :-) Ale poladím, nastavím menší výchylky apod. a bude to v pohodě. Ještě pořeším nacvakávací vidličku na výškovku kvůli lepšímu nasazování při každém transportu.
Upevnění výškovky včetně vidličky používám originální, zatím bez problémů
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
zdzd

#108 Příspěvek od zdzd »

Výškovku mám mírně upravenou, protože jsem někde zaznamenal, že se někomu při vysoké rychlosti utrhla pohyblivá část. Tak jsem to u kořene skrze závěs prošil "do osmičky" kevlarovou nití a zajistil vteřinovkou. Na táhlo jsem dal kovovou nacvakávací vidličku a tak to můžu rychle a jednoduše zapojovat a odpojovat bez nutnosti šroubování a nastavování.
Přílohy
Prošití
Prošití
Vidlička a prošití.
Vidlička a prošití.
Petronel

#109 Příspěvek od Petronel »

zdzd píše:Výškovku mám mírně upravenou, protože jsem někde zaznamenal, že se někomu při vysoké rychlosti utrhla pohyblivá část. Tak jsem to u kořene skrze závěs prošil "do osmičky" kevlarovou nití a zajistil vteřinovkou. Na táhlo jsem dal kovovou nacvakávací vidličku a tak to můžu rychle a jednoduše zapojovat a odpojovat bez nutnosti šroubování a nastavování.

Perfektní řešení, jednodušeji to už nejde. Takhle se složí celý FR za pár minut :-)
Jiri

#110 Příspěvek od Jiri »

zdzd píše:Na táhlo jsem dal kovovou nacvakávací vidličku a tak to můžu rychle a jednoduše zapojovat a odpojovat bez nutnosti šroubování a nastavování.

Nevím přesně, jak to má Funray, ale jeden z mých synů má EasyStar 2 už několik let, a tam se při sundání VOP jednoduše vycvakne celý ten hliníkový váleček, co v něm končí lanovod z vidličky a při montáži zase nacvakne. Nasazovat kovovou vidličku je pracnější (mám na jiném modelu).
V každém případě se tam nic nešroubuje/nenastavuje, prostě cvak / cvak ajeto. Funguje to několik let a Multiplex s tím takto počítal, takže mi trochu uchází přínos té vidličky. Má to Funray nějak zásadně odlišně?
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
zdzd

#111 Příspěvek od zdzd »

Jiri píše:Nevím přesně, jak to má Funray, ale jeden z mých synů má EasyStar 2 už několik let, a tam se při sundání VOP jednoduše vycvakne celý ten hliníkový váleček, co v něm končí lanovod z vidličky a při montáži zase nacvakne. Nasazovat kovovou vidličku je pracnější (mám na jiném modelu).
V každém případě se tam nic nešroubuje/nenastavuje, prostě cvak / cvak ajeto. Funguje to několik let a Multiplex s tím takto počítal, takže mi trochu uchází přínos té vidličky. Má to Funray nějak zásadně odlišně?

Tak vidličku nacvaknu rozhodně rychleji než ten váleček. Navíc nehrozí nebezpečí, že se ta vidlice na váleček časem ohlodá, ztratí se z ní stahovací gumička a pod.

Zkrátka, cvakání válečku jsem rovnou zavrhnul.
BoŠ

#112 Příspěvek od BoŠ »

Jiri píše:Nevím přesně, jak to má Funray, ale jeden z mých synů má EasyStar 2 už několik let, a tam se při sundání VOP jednoduše vycvakne celý ten hliníkový váleček, co v něm končí lanovod z vidličky a při montáži zase nacvakne. Nasazovat kovovou vidličku je pracnější (mám na jiném modelu).
Funray to má stejné, a zatím to funguje tak, jak má.
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
petr1990
Kontaktovat uživatele:

#113 Příspěvek od petr1990 »

Panove resim problem a nevim jak z neho ven. Pres vikend jsem poskladal stavebnici Funraye. Postupoval jsem dle navodu a u serv kridelek a klapek jsem zkratil plastovou paku serva o dva otvory.

Nyni ovsem nemuzu nastvavit pozadovanou velikost vychylek. U kridelek je nyni vychylka +- 20mm. Vaha je 100%. Dle navodu ma byt +30 a -20. Radio Taranis.
Miro_V

#114 Příspěvek od Miro_V »

petr1990 píše:Panove resim problem a nevim jak z neho ven. Pres vikend jsem poskladal stavebnici Funraye. Postupoval jsem dle navodu a u serv kridelek a klapek jsem zkratil plastovou paku serva o dva otvory.

Nyni ovsem nemuzu nastvavit pozadovanou velikost vychylek. U kridelek je nyni vychylka +- 20mm. Vaha je 100%. Dle navodu ma byt +30 a -20. Radio Taranis.

Bud nove paky alebo tiahla ci bovdeny upevnit do dierky blizsie kormidlam (na pakach kormidiel) , pokial to ide.
Ale skor tie nove paky.

Niekedy ide zvacsit pohyb serv vo vysielaci - standartne je +-100% , niekde ide pouzit napr. +-125% , zalezi aj na servre ci to dovoli...

A ked budes mat vychylky dostatocne tak nastavit diferenciaciu krideliek , ak treba, aby vychylky boli podla navodu. V pripade nutnosti nastavit koncove polohy serv vo vysielaci.

Moznosti je viac , zalezi na moznostiach ake mas...
Radiomaster TX16s / FrSky Horus X12s / Spektrum Dx8 G2 + pár lietadielok....
petr1990
Kontaktovat uživatele:

#115 Příspěvek od petr1990 »

Diky Miro, moznost upevnit bowden blize ke kormidlu je. Tak zkusim tuto variantu. Vylepovat se mi cele servo nechce.. Servo me nepusti pres 100% vahy. Diferenciaci pouzivam. Diky moc!
BoŠ

#116 Příspěvek od BoŠ »

petr1990 píše:Panove resim problem a nevim jak z neho ven. Pres vikend jsem poskladal stavebnici Funraye. Postupoval jsem dle navodu a u serv kridelek a klapek jsem zkratil plastovou paku serva o dva otvory.

Nastav si na rádiu rozšířené výchylky.
petr1990
Kontaktovat uživatele:

#117 Příspěvek od petr1990 »

BoŠ píše:Nastav si na rádiu rozšířené výchylky.

Uprimne, nevim jak na to.. Je to v servech, nebo rovnou v mixu? Moc diky za radu.
BoŠ

#118 Příspěvek od BoŠ »

petr1990 píše:
Uprimne, nevim jak na to.. Je to v servech, nebo rovnou v mixu? Moc diky za radu.
Pokud máš OpenTx, tak je to menu modelu, obrazovka Nastavení, položka Kanál +/- 125%, zaškrtnout volbu.
zelkar

#119 Příspěvek od zelkar »

BoŠ píše:Pokud máš OpenTx, tak je to menu modelu, obrazovka Nastavení, položka Kanál +/- 125%, zaškrtnout volbu.
A pak musíš ještě zvětšit maximální výchylku v Servech (jde to tuším do 150). Pokud to ovšem servo umí a dovolí.
Nemůžeš taky nastavit max hodnotu, které servo s pákou mechanicky nedá :!:
FrSky / Dingo, F5J ...
petr1990
Kontaktovat uživatele:

#120 Příspěvek od petr1990 »

Diky za rady, pomohlo!
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“