Baterie pre F3K

RC házedla - kategorie, která má hodně blízko k "opravdovému" sportu.
Odpovědět
Zpráva
Autor
JiriB

Re: Baterie pre F3K

#106 Příspěvek od JiriB »

maroslong píše:Moc nechápem, prečo sa káčkari stále držia najhoršej baterkovej technológie aká kedy bola - NiMH. Na Dymondy používam 2S LiPol 360 mAh napriamo, tam kde mám Atlasy alebo MKS to isté s BECom. Jednoznačnou výhodou je možnosť dobitia na pretekoch za pár minút, životnosť je podobná a hmotí to s BECom menej ako NiMH. BEC je lineárny, 5 A, zbastlený za 10 minút z troch súčiastok.

Možná proto, že bez BEC ukazuje telemetrie přímo napětí aku a je tudíž možnost si to hlídat napřímo a ... také si mnozí říkají, že "nejspolehlivější součást na aparátu je ta, která na něm není"... :)
kitemonkee

#107 Příspěvek od kitemonkee »

maroslong píše:Moc nechápem, prečo sa káčkari stále držia najhoršej baterkovej technológie aká kedy bola - NiMH. Na Dymondy používam 2S LiPol 360 mAh napriamo, tam kde mám Atlasy alebo MKS to isté s BECom. Jednoznačnou výhodou je možnosť dobitia na pretekoch za pár minút, životnosť je podobná a hmotí to s BECom menej ako NiMH. BEC je lineárny, 5 A, zbastlený za 10 minút z troch súčiastok.

Ľudia majú rôzne dôvody...
Tiež nie som z NiMh packov bohvieako "odviazaný", ale mám ich slušnú zásobu zo staršieho Káčka kde bol problém použiť niečo iné (presný výrez na 4x2/3AAA, dováženie, atď...).
A takisto oficiálny údaj na krabičke z D-60 - "Voltage Range 3.6-7.4V", mi teda moc odhodlania na prechod k 2S LiPol nepridáva...
Na preteky nechodím.
frsky x7 & frsky xLite | telink toro & zohd orbit & hacker tomahawk.ng
Nacelnik

#108 Příspěvek od Nacelnik »

Ahoj, mohu tě poprosit o seznam oněch 3 součástek?
děkuji moc.
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#109 Příspěvek od lakotamm »

Nacelnik píše:
Ahoj, mohu tě poprosit o seznam oněch 3 součástek?
děkuji moc.

Ja mám 78S05, ale radšej tam daj nejaký LDO stabilizátor - povedzme LM1084.
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
maroslong
Kontaktovat uživatele:

#110 Příspěvek od maroslong »

Jasné, napríklad stabilizátor LM1084IT-05 a dva tantalové kondíky 10 μF/10V.
rosťa

#111 Příspěvek od rosťa »

maroslong píše:Jasné, napríklad stabilizátor LM1084IT-05 a dva tantalové kondíky 10 μF/10V.

Ahoj,
a bylo by možné i s nákresem plošného spoje a rozmístění součástek???
Dík R.
maroslong
Kontaktovat uživatele:

#112 Příspěvek od maroslong »

Ahoj, žiadny plošák nie je potrebný, sú to len dva rovnaké kondenzátory pripojené medzi zem a vstup a zem a výstup, pripájkované priamo na vývody stabilizátora (má len tri: vstup, výstup a zem).
Nacelnik

#113 Příspěvek od Nacelnik »

maroslong píše:Jasné, napríklad stabilizátor LM1084IT-05 a dva tantalové kondíky 10 μF/10V.

Ahoj,
přečetl jsem si datasheet. A zarazilo mě, že tento regulátor LM1084IT má teplotní senzor a po dosažení limitu se vypne.

Máte ověřené v praxi, že po 1h létání je teplota "v pohodě" ?

Na trubce jsem našel, že pod trvalou zátěří 450mAh se po 12min vypínal - dosáhl teploty vysoce přesahující 100°C

D.
PS: Asi zůstanu u NiMh...
maroslong
Kontaktovat uživatele:

#114 Příspěvek od maroslong »

Jasné, lietame na tom súťažne s niekoľkými modelmi tuším už tri sezóny a nikdy sa žiadne zlyhanie nekonalo. Ani v najväčších letných hicoch.
Nacelnik

#115 Příspěvek od Nacelnik »

A při tréninku to máš zapnuté třebas i hodinu?
maroslong
Kontaktovat uživatele:

#116 Příspěvek od maroslong »

Áno, pri tréningoch lietame bežne hodinu aj viac, cca po hodine a pol sa mi zvyčajne ozve telemetria, tak dobíjam. Považujem to za veľmi spoľahlivú vec. Napriek tomu v ďalších modeloch už BEC nebude, budú HV servá a dvojčlánok napriamo.
Nacelnik

#117 Příspěvek od Nacelnik »

A ještě jedna věc - ta linearita způsobuje pokles napětí 5V?

Přesněji, mám li nabité Lipolky na 8,4V tak měnič dává 5V. Jestli chápu správně ten datasheet, tak při poklesu na 6,5V a níže tak začíná klesat dodávané napětí měničem?
maroslong
Kontaktovat uživatele:

#118 Příspěvek od maroslong »

Je to Low Drop regulátor s poklesom 1,5 V, takže áno, pod 6,5 V vstupného napätia začne pokles aj na výstupe. Dvojčlánok LiPol bude ale pri takom malom prúde pri napätí 6,5 V už úplne vybitý, takže je to jedno. Ja mám nastavený alarm na 3,5 V na článok. Keď sa ozve, pristávam a nabíjam (na pretekoch samozrejme preventívne skôr). Pričom do dvojčlánku 360 mAh priemerne dotlačím okolo 330 mAh, takže je tam ešte malá rezerva.
Nacelnik

#119 Příspěvek od Nacelnik »

maroslong píše: Ja mám nastavený alarm na 3,5 V na článok. .

Tohle mě zajímá, jak to sleduješ?
maroslong
Kontaktovat uživatele:

#120 Příspěvek od maroslong »

Telemetria FrSky. Niektoré prijímače majú zvlášť oddelený analógový vstup napätia a tam mám cez odporový delič pripojenú baterku pred BECom. Nemeria zvlášť každý článok, ale to nevadí.
Odpovědět

Zpět na „F3K/HLG/DLG“