Gyro do letadla

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

Re: Gyro do letadla

#106 Příspěvek od pkotatko »

Koukal jsem na video o nastavovani a tam mi to taky tak prislo. Jen se mi tomu nechtelo nejak porad verit. Proto se ptam. Diky.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
Homer.Simpson

#107 Příspěvek od Homer.Simpson »

Ja mam zapojene iba jedno :) Druhe je "navolno" aby som mohol pouzivat CROW MIX :wink: (FY-20a)
Futaba T-14MZ,Proxima II,Skywalker EPO,DJI F450 + NAZA M V2 + H3-2D,Tricopter
shrubber
Kontaktovat uživatele:

#108 Příspěvek od shrubber »

Třeba to berou tak, že nepotřebují diferenciaci křidélek, protože to gyro vykompenzuje směrovkou.
ex Modela T4, QB-15
Phoenix, DX6i, Easystar II, Blade Nano CP X
Igel
Kontaktovat uživatele:

#109 Příspěvek od Igel »

No mna by skor zaujimalo, ci pri zadnom podvozku stabilizuje na zemi polohu taku, aku ma. Lebo to je vyslovene chvostom dole. Alebo ci by v tom pripade malo byt zapinane v letovej polohe, teda o zadnym koleckom podlozenym.
WW2
Lark

#110 Příspěvek od Lark »

U FY-20A nevím, ale pokud jsem si dobře přeložil manuál, u FY-30A se horizontální letová poloha dá uložit při "vyrovnaném" modelu na zemi, nebo přesněji při vytrimovaném vodorovném letu a uložením po přistání. Další zapínání před startem už uloženou neutrální polohu neovlivňuje. Ještě jsem s tím neletěl, ale myslím, že na "dvoukolce" při zapnuté Autostabilizaci, by se měl model při startu "vyhoupnout" na dvě kola a jet rovně, dokud "nehrábneš" do řízení.
Jinak info pro ostatní kdo shání převodník USB/UART-TTL koupil jsem tento:
http://shop.snailinstruments.com/index.php?main_page=product_info&cPath=68_79&products_id=706&zenid=ac7ed071a37067deae5443854e774e7d
a ovladače jsou tady:
http://www.ftdichip.com/Drivers/VCP.htm
Chodí to spolu bez jakýchkoli problémů.
jio

#111 Příspěvek od jio »

O gyru také uvažuji a snad nedostanu za uši kvůli citaci od konkurence.

peterd: Keď vrtuľníkari montujú všeliaké stabilizácie na svoje stroje...tak niečo pre lietadielka je tiež......
popis....

Téma sice sleduji a popis k tomuto gyru jsem četl, ale i tak těm mašinkám stále moc nerozumím a nedovedu si představit rozdíl v chování při praktickém použití. Je v použitelnosti gyr FY-20 a FY-30 a tady toho skutečně tak výrazný rozdíl? Cena rozdílná je. Guardian je za $75, FY-20 a FY-30 za $115 a $130 a to je docela zajímavý rozdíl.

Nepotřebuji, aby to gyro "fungovalo za mě" když už to letí, tu berličku potřebuji hlavně jako dopomoc pro Pipera, když fouká zboku při startu a když půjdu na přistání. Dvoukolý podvozek a vysoký bednovitý trup jsem ještě neprovozoval.

edit: Ještě doplním citaci z RCG

Is this an FY20A or FY30A rebranded + PC software added - a plastic or aluminum case?

From my limited communications with Bill; I can say that this is based off of the Guardian stabilizer that is currently being used with the OSD PRO.
It is not a rebrand
This should be less sensitive to Vibration and Temperature than the Fytech stabilizer.
In summation, This should be a highly desirable stabilization unit.
pepin

#112 Příspěvek od pepin »

Podle mého ty pomocníčci-gyra a stabilizátory mají nepostradatelné uplatnění v aplikacích,kde to bez nich prostě nejde-vrtulníky,3D stíhačky,stabilizace u FPV zbytek je jen spěchání v modelařině,nic jiného,normální je jít kruček po kručku----teda pokud to beru jako radost z řízení----umravnostnění modelu----ogyrovat pipera fakt neberu jako překonání další mety na zájmové cestě,spíš mi to přijde hloupé.tisíce jiných s ním létá bez gyr a zvládá to ,tak proč né já.Samozřejmě já nemám tu potřebu vlastnit model,který ještě neuřídím,nebo se ho bojím víc,nežli je zdrávo,takže to vidím třeba jinak.
Lark

#113 Příspěvek od Lark »

U mě je to spíš naopak, prvotní záměr je do modelu pro natáčení videa z modelu, a protože už jsem prďola a začínaj se mi příšerně klepat pazoury, myslím že by mi to mohlo prodloužit schopnost rekreačního létání s akrobatem :cry: hlava mi to bere, ale pracky už neposlouchaj.
jio

#114 Příspěvek od jio »

pepin píše:ogyrovat pipera fakt neberu jako překonání další mety na zájmové cestě,spíš mi to přijde hloupé.tisíce jiných s ním létá bez gyr a zvládá to ,tak proč né já.Samozřejmě já nemám tu potřebu vlastnit model,který ještě neuřídím,nebo se ho bojím víc,nežli je zdrávo,takže to vidím třeba jinak.

Nevím o tom, že bych psal něco o tom, že potřebuji překonat další metu a že bych ho neuřídil. Jde přesně o to, co jsem napsal. Zkus si to znovu přečíst a pak zkus reagovat k tématu.

A pokud ty gyra jsou při ceně 75 dolarů dostupné a tvoří cca desetinu ceny celého modelu, tak proč zahodit jinak zajímavý kus života, který jsem strávil stavbou a také docela dost peněz které mě to celé včetně vybavení stálo jen proto, že jsem hrdina a dokázal (nevím komu, sám sobě si nic dokazovat nemusím), že se nebojím se víc než je zdrávo? Jen proto abych mohl machrovat? Na to mě neužije, to rád přenechám jiným.

Pokud potřebou překonávání met oplýváš, buď rád. Já touto cestou jít nemusím a nemám potřebu si nic dokazovat.

Než podobné narážky by mě spíše zajímalo to srovnání od někoho, kdo gyrům rozumí.
pepin

#115 Příspěvek od pepin »

jio promin,přeji mnoho uspěchu při seřizování gyra během přistání na které se necítíš bez gyra.----to jsem tam četl.proč se čertit,ty máš názor,já mám názor,nic jiného.
Lark

#116 Příspěvek od Lark »

pepine jak jsi přišel na to "seřizování gyra během přistání" ? U FY30A ani za letu nic seřizovat nejde a nic takového není potřeba. Při záletu se jen uloží do paměti postoj modelu při vodorovném letu a při dalších letech se jenom přepínají režimy, nebo stabilizaci vyřadíš. U FY30A zapneš "Autostabilizační mód" a ten stabilizátor sám udržuje horizontální přímý let, takže by mělo jít přistát jen ovládáním plynu. U Guardianu by tomu měl asi odpovídat 2D režim. Zatím jsem s tím ještě neletěl, ale podle přečtených informací a shlédnutých videí to tak funguje.
pepin

#117 Příspěvek od pepin »

Lark píše:pepine jak jsi přišel na to "seřizování gyra během přistání" ? U FY30A ani za letu nic seřizovat nejde a nic takového není potřeba. Při záletu se jen uloží do paměti postoj modelu při vodorovném letu a při dalších letech se jenom přepínají režimy, nebo stabilizaci vyřadíš. U FY30A zapneš "Autostabilizační mód" a ten stabilizátor sám udržuje horizontální přímý let, takže by mělo jít přistát jen ovládáním plynu. U Guardianu by tomu měl asi odpovídat 2D režim. Zatím jsem s tím ještě neletěl, ale podle přečtených informací a shlédnutých videí to tak funguje.

já něco podobného loni plánoval u jednoho neposlušného větroně,jako poslední šance,jak o něj nepřijít---teda taky mě dost táhlo to ověřit v praxi a dost se veškeré rady právě motaly okolo nastavování a hlavně okolo problému,kdy by celé zastabilizování křidélek kontra mohlo být nakonec při minimálních rychlostech kontraproduktivní----definitivní utržení proudnic----což je tedy i má doměnka,že pokud není křídlo ofukované----malá rychlost letu,kmitání křidélek pak není zrovna přínosem.Třeba ale technologie od té doby pokročila.

Nějaká citlivost se snad nastavuje i tady?
FeriGGGG

#118 Příspěvek od FeriGGGG »

citlivosť=GAIN, sa nastavovať dá

ak lietadlo letí príliš pomaly áž sa prepadne -to gyro neodčaruje, nie je Chauck Norris

rozdiel medzi FY-20a / FY-30a už bol spomenutý vyšie :wink:
dx6,beastX,A3PRO,guardian2D/3D,FY-30,i86,as3x,R3XS,fox2.3,pulse1.6,hypertaxi,extra300,ryba3d,cracyak
Lark

#119 Příspěvek od Lark »

Samozřejmě pod minimálkou už s tím nic vyčarovat nejde. Proto jsem taky napsal "ovládáním plynu".
FeriGGGG

#120 Příspěvek od FeriGGGG »

onboard s pulse1600
-lietadlo má pôvodne vybanie
-smerovku často koriguje fy-30a gyro ...aby ste sa nečudovali :wink:
na konci mi nečakane zdochla baterka (bude už zlá) áž tak že i regulator sa komplet vypol a lietadlo ostalo bez elektriny, paf do poľa, naštastie sa lietadlu okrem trochu ohnutého čumaka nič nestalo :D :D tak že som s ním vedel dať ešte jedno testovacie kolo 8)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Z_Q_dD0TSDU[/youtube]
dx6,beastX,A3PRO,guardian2D/3D,FY-30,i86,as3x,R3XS,fox2.3,pulse1.6,hypertaxi,extra300,ryba3d,cracyak
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“