Blade mCPX II - tipy, triky, nastavení a opravy

Vrtulníky do velikosti 450
Zamčeno
Zpráva
Autor
keras

Re: Blade mCPX II - tipy, triky, nastavení a opravy

#1006 Příspěvek od keras »

Není za co... :wink:
Hele, nahoru a dolů neboli radiální vůli už to má od novoty, ta tomu nevadí. Je to prostě uložené v gumách a radilálně se to dá i dost přemoct. Samozřejmě v řádech desetin...
Axiální neboli v ose hřídelky ta by měla být takřka nulová.
Ale dá se opravit buď:
-vyžší gumičky
-přidat podložky - to bys mohl zkusit
-v nejhorším případě zabrosit trochu hřídelku. To bych ale nedělal.
pár koaxů > colibri v4.5 > blade mcpx2 + dx6i
baui

#1007 Příspěvek od baui »

Nejlepsi je vazne vypodlozkovat makovici pod gumama, dela se to stejne na velkych helinach a funguje to ok.
Zvlastni spis je, ze jsem tam axialni vuli nikdy nemel i pres vsecky stiznosti tady :P
Tom
EvzEn

#1008 Příspěvek od EvzEn »

No, právě že me to jde i do stran.. Hlavně ten jeden grip, u kterýho je ten sroubek s plochou hlavickou.. Kdyz za nej zatahnu, trosku lítá do strany.. Zkusím rozebrat a porovnat na te straně gumičku, nebo to vypodložit tedy nejak..
keras

#1009 Příspěvek od keras »

no axiální se udělá když se vymačkají gumy nebo povolí šroubek. Ale to se udělá u radiální že jo :D Axiální vadí vrťasu daleko víc. Ono když se vymačká guma nebo povolí šroubek tak se udělají vlastně obě dvě no. Jde to ruku v ruce. Akorát radiálně se to dá v těch gumách přemoct a tím se zdá, že je vždycky větší...

Evžene taky se koukni jestli nejsou volné gripy na ložiskách, ne jen hřídel v ložiskách... :wink:
EvzEn

#1010 Příspěvek od EvzEn »

Jak to myslíš, jestli nejsou volné gripy na ložiskách ? Ty ložiska tam jdou nějak dotáhnout ??
keras

#1011 Příspěvek od keras »

nejdou, jsou tam nalisované... Tak jestli se to nepovolilo v těch pouzdrech ve gripech, kde jsou ložiska. Ale to snad by nemělo.
Teď jsem se díval ona je vůle i v ložiskách samotných (radiální) a i mezi příčnou hřídelí a ložiskama, to už jsem asi psal. Ale je to nějaká desetina, dvě, možná ani to ne...
Myslím, že to už moc řeším (řešíme). :lol:

Prostě takhle <-------> (axiálně) by příčná hřídel vůli mít neměla!!! nebo co nejmenší. Ta vrťasu právě vadí... Těžší list odstředivou silou povysune hřídel na stranu a háže to nebo když jsou vyvážené úplně přesně tak to lítá sem tam.
EvzEn

#1012 Příspěvek od EvzEn »

Jo, je pravda, že řešíme už každou vuli všude :D Ale hned jak budu mit čas zkusím předělat ten originální ocas naten s tou uhlíkovou tyčkou, třeba to pomůže..
Popravdě docela mi pomohlo, když sem trošku ohnul táhlo odserva kolektivu, sice to neni moc originální řešení, ale tak co..

Vibruje to ještě nekomu, nebo už jen me ? :D
keras

#1013 Příspěvek od keras »

EvzEn píše:zkusím předělat ten originální ocas naten s tou uhlíkovou tyčkou, třeba to pomůže..

Počkej jakej jinej by měl být ocas? :D I ten originální je přece uhlíkovej... :wink:

Já jsem dnes sundal hlavu a možná to máte ani o tom nevíte. Ta hlavní karbonová nebo chcete-li uhlíková hřídel byla nahoře od toho zajišťovacího vrutu v hlavě prasklá až nahoru. Cca 5mm. Prostě od dírky k čelu.
Ono to asi ničemu nevadí, protože ta hřídel je stažená v hlavě a nemá se to kam rozevírat. Přesto jsem to zakápnul prstolepem a i tu dírku na vrut také... Už jsem o tom psal. Zakápnul jsem i tu co drží aretační věneček hned nad horním ložiskem. Ono se to pak nežvejká...
Navíc mám opět ohnutou příčnou hřídelku :lol: Ale to se lehce opraví...

Mám dva dotazy:
Když pootáčím hl. hřídelí když se mi hne v tom ozubeném kolečku tak držím ozub. kolečko v prsteh a točím za hlavu. Nebo to děláte jinak?(možná to i od toho prdlo :lol: ) Ale ta otázka. Proč v tom tak hrozně přeskakuje jako kdyby byl mezi ozub kolečkem a hl. hřídelkou tisícihran??? Myslel jsem že to je od motoru od magnetů, ale jak to držím prstama tak tam se to ani nehne. Nechápu odkud to jde?

Druhá věc
Přišel jsem na to že desku cykliky mám prasklou. Nebo to tam takhle má být? Je rozřízlá (prasklá?) úplně přesně mezi zadním zdvojeným-obráceným uchytem na kloub. Je mi divné že je úplně přesně uprostřed a ještě přes ty výstupky co drží ložisko.
Jako vůbec to ničemu nevadí a navíc to krásně pruží a při karambolu to ložisko vyskočí ven. To dříve nedělalo tak mám právě podezření že to je prasklina... Nebo jen jak jsem to namazal tak to víc klouže a vyskakuje to ven? Nevím.
Nicméně je to suprová deformační zóna. Teď ani nespadávají táhla ke gripům (když se s tím řízne) jen prostě vyskočí ložisko které se lehce namáčkne zpět.
Je to schválně nebo je to prasklé?
morphix69

#1014 Příspěvek od morphix69 »

podle me praskly..stalo se mi to same...po nejaqky dobe zacalo vyskakovat lozisko po padu
a prasklina byla uplne rovna...zakap sem to ,,prstolepem,, ale stejne sem presel na kovovou protoze se mi polamali kloubky na pohyblivy casti desky , kloubky na tahla ke gripum

jak narovnavas pricnou hridel?
Dx7se, Blade mCPx V2, Mini PROTOS ;)
EvzEn

#1015 Příspěvek od EvzEn »

Já jí třeba rovnám tak, že povolím jeden grip vetsinou ten s krizovým sroubekm ten co je v nem ten plochý nechám a točím s ním tak abych videl jak se hridel vlni nebo nevlní...
Nakonec pak vezmu klešte a mačkám a mačkám až je to rovný:)
Ale mám pocit že to s tím gripem už tu nekdo psal :)
morphix69

#1016 Příspěvek od morphix69 »

jj to sem nekdo psal a kdyz sem to nedavno zkousel tak sem si niceho nevsim..to musi bejt uz asi poradne ohly
ted to zkusim uvidim jestli uz to mam taky hodne a zkusim narovnat..
Dx7se, Blade mCPx V2, Mini PROTOS ;)
EvzEn

#1017 Příspěvek od EvzEn »

Ani ne, u tohohle zpusobu si to vsimneš i když to má minimální výchylky..
Pokud by ti tenhle nevyhovoval, tak tyčku vyhod ven a válej jí po stole uvidíš, jestli se vlní nebo ne :)
keras

#1018 Příspěvek od keras »

to jsem psal já :wink:
Ano nejlepší je jí vyndat a válet po nějaké rovné zabroušené desce s dobrou rovinností... Kostka, prismo a pod. Pak si centrofixou udělat tečku v nejvyžším bodě, hřídelku upnout do sklíčidla (3 nebo 4 pakny), ťuk, ťuk, ťuk a za chvíli je rovná!!!

Ohledně cykliky, koukal jsem na to pod mikroskopem, a je to tak rovné, že se mi nechce věřit že je to prasklina :oops: Vypadá to jako že je to schválně?
Nicméně lepit to rozhodně nebudu, nemá to chybu při karambolech. Ložisko snadno vyskočí, táhla spadnou z kloubů opravdu jen minimálně. :)

Edit: ano to rozříznutí tam je chválně. Našel jsem několik fotek kde to je. Takže NELEPIT!!!
Ten poslední obrázek je hustej :lol:
Přílohy
4.jpg
3.jpg
1.jpg
Janek78

#1019 Příspěvek od Janek78 »

Zdravim radu starsich, tak mam opet zahadu, po cca minute kdy je mcpx klidny se zacne klonit hodne dopredu az se nakonec rozhoupe ze se neda ustat, zadni servo jsem menil, celkem to nema nalitano skoro nic, jedine co me napada ze by nejak zlobily predni? Pred casem jsem je z nouze cistil WD. Nejake napady?
Trex 500
Trex 600E Pro
DX 7
Tsisters

#1020 Příspěvek od Tsisters »

No nevím jestli VD je zrovná dobrá volba.Ikdyž já dráhu poťáku čistím alpou,lékařský líh kupuju už hodně dlouho,ale vždycky si na něho spomenu až doma :mrgreen:
AGILE 7,2/ AGILE 5.5/ DEVIL 420/ T-REX 500PRO-Sportline/ RJX X-TRON 500/ EXTRA 300/ FPV QAV 210/
Zamčeno

Zpět na „Heli - do 450“