Beta 1400 - souhrn a nová diskuze

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zamčeno

Jaký motor a regulátor používáte?

Originální motor
49
44%
Originální regulátor
34
30%
Regl. Turnigy 20A
0
Žádná hlasování
Regl. Turnigy 25A
3
3%
Regl. Turnigy 30A
7
6%
Jiný regl. 20A
0
Žádná hlasování
Jiný regl. 25A
5
4%
Jiný regl. 30A
7
6%
Motor CD2826/6 z HC
1
1%
Jiný motor
6
5%

Celkem hlasů: 112

Zpráva
Autor
Hafan
Kontaktovat uživatele:

Re: Beta 1400 - souhrn a nová diskuze

#1411 Příspěvek od Hafan »

Moje Betka mněla dneska problem,nechtělo se jí vůbec nahoru hned při startu prostě netáhla,ale na opak po čumáku šla na zem. Zkoušel jsem jestly není volná vrtule a zjistil jsem,že motor je jako uvolněný při přidání plynu se vzepjal jako by nahoru a tím tlačil čumák letadla dolu.Motorové lože je v pořádku neměl jsem žádnou havarii,prostě se jako vytahalo a začalo to při otáčkách pérovat. Přilepil jsem lože dvouma 3mm hranolky z balzy a vše v pohodě motor se ani nehne a Betka zase lítá jako dřív :wink: na večer bylo krásně,super polítání při západu slunce :wink:
Tchor
Kontaktovat uživatele:

#1412 Příspěvek od Tchor »

Michail píše:Zdravím.
Při jednom z mých nepovedených letů se mi povedlo odlomit horní část u vrtule a odlomit i motor z té dřevěné destičky. Což o to, je to EPP, takže to se slepí, ale nevíte někdo, prosím, jak se má vyosit vrtule na Betě? Hledal jsem v diskuzích, někde se píše, že to je jedno, někde, že to má být kolem 8° doleva (při pohledu zepředu), takže já fakt nevím... Je teda fakt, že jsem to na louce provizorně slepil páskou a lítalo to taky, ale když už to budu opravovat, tak to chci udělat pořádně, ať to chvilku vydrží...
A pak se bych ještě potřeboval jednu radu - během mých začátků a pádů s tím souvisejících se mi odlomily křídla v místě, kde jsou přichyceny k trupu šroubky. Prozatím to řeším lepící páskou se skelným vláknem, která drží křídla u trupu, ale zajímala by mě nějak rada, jak to vyřešit lépe a dlouhodobě...

Dík moc za odpovědi.

Tak jsem se sel podivat na zavesenou betu do strany je moror v nule a tak cca 1-2° nahoru.
ascentis

#1413 Příspěvek od ascentis »

Byl by někdo z vás tak hodný a zvážil svou plně osazenou Betu bez baterie.
TRex 100, Blade Nano cpx, Beta 1400, DX8 + Phoenix v4.0
Kuba5
Kontaktovat uživatele:

#1414 Příspěvek od Kuba5 »

ascentis píše:Byl by někdo z vás tak hodný a zvážil svou plně osazenou Betu bez baterie.

Má váží bez baterie cca 550g, ale bude to dost nepřesný. :)
Swift II | T9X(OpenTX)
pepe*
Kontaktovat uživatele:

#1415 Příspěvek od pepe* »

678g mám tam teda navíc gps modul, jinej regl, ale to je zanedbatelný
Graupner MX 20 HOTT, Supertrino mk II - Glavak 16", Extra 300, T-rex 500 PRO
Michal1PA

#1416 Příspěvek od Michal1PA »

Moja váži 530g bez baterky.
Kuba5
Kontaktovat uživatele:

#1417 Příspěvek od Kuba5 »

Byl jsem dneska lítat a poprvý jsem měl problém s chováním Bety. Při startu (nejdřív půl plynu) se model dost nakláněl doprava, ale vybral jsem to a lítalo to nádherně.
Při druhém startu jsem dal téměř plný plyn a situace samozřejmě horší. Nečekal jsem to, protože jsem myslel, že první start byl jen poryv větru. Hned po startu se to naklonilo tak, že letadlo přistálo po křídle. Naštěstí bez újmy, ale mám teď trošku strach jít do vzduchu znovu.
Jako první mě samozřejmě napadlo špatné vyosení motoru, ale to jsem vůbec nezkoumal, nicméně při pohledu zezadu vypadá, že je motor trošku nakloněný doleva. Je to správně?
Vzhledem k tomu, že jsem začátečník, nedokážu stoprocentně poznat, jestli se to ve vzduchu chová taky špatně nebo tam problém není, prostě nedokážu jen tak poznat, co je poryv větru nebo že jsem škrtnul o termiku a co už je problém s letadlem samotným. Řekl bych ale, že letadlo trošku zatáčí doprava i tak, ale fakt trošku, podle mě to zas tolik společného s problémama při startu nemá. Ve vzduchu je ta Beta asi dost lehká, protože stačí 1 - 2 m/s a letadlo neletí absolutně rovně, celkem dost to hází (nebo to už je zase problém letadla - případně pilota?).
Když jsem klouznul bez motoru, tak plachtil celkem rovně, max. trošku zahýbal, ale nenakláněl se (křidýlka).
Neví někdo v čem je problém? Je taky možný, že jsem to špatně hodil, nechtěně jsem držel páku nebo tak něco, ale to spíš ne. Počkám si na úplný bezvětří a zkusím to znovu třeba jen klouznout na 1/3 plynu a uvidím.

EDIT: Ještě jedná taková poznámka... když jsem dřív lítal na jiném místě, při druhém letu i třetím byly přistání nádherný, beta to docela natahovala, poslední tři lety (na jinym místě) mi Beta strašně brzdí při plachtění, přistávám a prostě ztratim rychlost a pošlu to na zem dřív než bych chtěl, není to rána, ale není to prostě hezký přistání a štve mě to, protože nechápu, proč to dřív šlo a proč to teď tak nehorázně brzdí. Samozřejmě přistávávám proti větru.

EDIT 2: Jo a to vyosení, co je tam teď je doleva při pohledu zezadu dopředu a při pohledu zepředu dozadu (proti směru letu) je doprava.
Swift II | T9X(OpenTX)
Ditys

#1418 Příspěvek od Ditys »

Řekl bych, že konstrukce uložení motoru prakticky vylučuje nějaké vyosení - jedině dát pod motor podložku(-ky). Vyzkoušet jednoduše - nabrat výšku, let vodorovně a dupnout na plyn. Vychýlí se nebo ne 8) .
Mně třeba přesně nelícují výškovka a hlavní křídla - nejsou rovnoběžné. To lze ale snadno vyřešit malým rozdílovým subtrimem u křidélek. Zrovna dneska se plachtilo skvěle.
Beta 1400, Wolf 450ME, Kestrel 500, Turnigy 9X V2, Turnigy Accucell 6
Kuba5
Kontaktovat uživatele:

#1419 Příspěvek od Kuba5 »

Ditys píše:Řekl bych, že konstrukce uložení motoru prakticky vylučuje nějaké vyosení - jedině dát pod motor podložku(-ky). Vyzkoušet jednoduše - nabrat výšku, let vodorovně a dupnout na plyn. Vychýlí se nebo ne 8) .
Mně třeba přesně nelícují výškovka a hlavní křídla - nejsou rovnoběžné. To lze ale snadno vyřešit malým rozdílovým subtrimem u křidélek. Zrovna dneska se plachtilo skvěle.

Jo, taky jsem si říkal... nejspíš to byl nějaký omyl, zítra mi příjdou nové baterky, tak jestli bude počasí, zkusím to znovu.
Mně taky výškovka nesedí s křídlem, ale ono by to i tak mohlo být, u volných modelů taky často záměrně nesedí výškovka s křídlem.
Swift II | T9X(OpenTX)
Kuba5
Kontaktovat uživatele:

#1420 Příspěvek od Kuba5 »

Tak se opravdu stal nějaký omyl, dneska jsem byl záletnout Betu s 2200mAh aku a musím říct, že Beta plachtí stokrát líp a teď je to teprve hodné éro...
Mimochodem, příjdu domu, zapojím to k nabíječce a paráda. Napětí článků na začátku nabíjení přesně 3.70V, to je myslím ideální ne? Akorát jsem si říkal, že jdu asi zbytečně brzy, takže si příště musim dávat pozor a přistát ve stejnou chvíli.
Swift II | T9X(OpenTX)
jag42

#1421 Příspěvek od jag42 »

Určitě je lepší skončit dříve a odnášet něco navíc v baterce domů, než ji zbytečně dojit nadoraz. Pro takovéhle modely mám baterky tři a vetšinou vylétám jen dvě a už mi to stačí. Jedna baterka je málo.
Kuba5
Kontaktovat uživatele:

#1422 Příspěvek od Kuba5 »

jag42 píše:Určitě je lepší skončit dříve a odnášet něco navíc v baterce domů, než ji zbytečně dojit nadoraz. Pro takovéhle modely mám baterky tři a vetšinou vylétám jen dvě a už mi to stačí. Jedna baterka je málo.

Jo, lítám 5m za barákem, takže to je v pohodě, za hodinu mám nabito a můžu jít dál. Mám jednu setovku 1300mAh, jednu 2200mAh a brzy budu mít další 2200mAh, tak mi to bude stačit, akorát musím dovážit setovku, ale to není problém.

EDIT: Akorát možná přidám třeba 10g závaží na zadek, možná už je to až moc těžký na předek, protože musím mít dost vytrimovanou výškovku, jinak to jde k zemi rychle.
Swift II | T9X(OpenTX)
Ditys

#1423 Příspěvek od Ditys »

Závaží dozadu bych nedával - čím větší zátěž, tím rychleji půjde dolů. Zaměřit se na předek - regulátor posunout co nejvíc dozadu (mám ho až za servy), i baterka se dá šoupnout blíž k těžišti. Pak to funguje asi takto: výškovka na nule, plyn 60% - držím výšku, plyn nad 60% - mírně stoupám. Baterka 2200 mAh.
Beta 1400, Wolf 450ME, Kestrel 500, Turnigy 9X V2, Turnigy Accucell 6
Hafan
Kontaktovat uživatele:

#1424 Příspěvek od Hafan »

Ditys píše:Závaží dozadu bych nedával - čím větší zátěž, tím rychleji půjde dolů. Zaměřit se na předek - regulátor posunout co nejvíc dozadu (mám ho až za servy), i baterka se dá šoupnout blíž k těžišti. Pak to funguje asi takto: výškovka na nule, plyn 60% - držím výšku, plyn nad 60% - mírně stoupám. Baterka 2200 mAh.

TAky to tak mám,včera v podvečer 35 min s jedním přistáním a do baterky jsem pak doma dotankoval 1800 mAh :wink:
Kuba5
Kontaktovat uživatele:

#1425 Příspěvek od Kuba5 »

ok, posunu regl. Díky
Swift II | T9X(OpenTX)
Zamčeno

Zpět na „Letadla - začátečník“