Jak precizně seřizujete vrtulník
- Arcicorsa
- Kontaktovat uživatele:
Jak precizně seřizujete vrtulník
Taková blbá otázka ale mě by to zajímalo.. Já to totiž asi přeháním
, jak to vše složím a od oka doladím, nastavím FBL jednotku, tak pak to dám na zem abych kolem toho měl místo a třeba 2h kolem toho běhám s digi úhloměrem a dolaďuji to vše s přesností 0,1° pokud to mechanika dovolí
.. Není to už přehnané?? S jakou přesností to dolaďujete?? Je tedy pravda že když to takto nastavím tak pak už nemusím na 99% nic mechanicky dolaďovat a i stopa je dokonalá
..
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
Re: Jak precizně seřizujete vrtulník
Takhle je to správně.
Taky to tak dělám. Jen si asi víc hraju s mechanickým nastavením.Pak už toho nemusím tolik ladit elektronicky.
Taky to tak dělám. Jen si asi víc hraju s mechanickým nastavením.Pak už toho nemusím tolik ladit elektronicky.
Aurora 9T-Rex 550X DominatorT-Rex450sportT-Rex250Phoenix simICharger 208BReaktor 300W 20A
Já si myslím, že to skutečně přeháníš. Kvalitně postavený ( tohle je důležité
) vrtulník seřídím pohodlně za půl hodiny s obyčejnými mechanickými pomůckami.Na desetiny stupně si nehraju ani náhodou. Kupodivu to létá dost dobře i tak.
Ale když Tě to baví, tak proč ne. 
- pkotatko
- Kontaktovat uživatele:
Ano i ne. Kvalitne heli postavit je zaklad. Pod to se podepisuji.
Pak se snazim naprosto presne nastavit vsechno do nuly. Dalsi zaklad. Pokud je vsechno v nule prefektne, tak na stopu uz potom nemusim sahnout (s dobrymi listy) a heli se chova linearne. Rozsahy kolektivu a cykliky, tak tam si dovolim tvrdit, ze nepresnosti do pul stupne nepoznas. Ale kdyz mam cas a naladu, tak si s tim taky pohraju. Mam rad dokonalost.
Uz nekolik let se mi nestalo ze bych potreboval ladit stopu pri zaletu na letisti. Pokud by to tak bylo, tak vim ze je neco zasadne spatne.
Dlouho jsem nemel digitalni uhlomer. Nevidel jsem nejakou potrebu. No, clovek se meni a dneska ho nedam z ruky. Je to fajn vec.
Pak se snazim naprosto presne nastavit vsechno do nuly. Dalsi zaklad. Pokud je vsechno v nule prefektne, tak na stopu uz potom nemusim sahnout (s dobrymi listy) a heli se chova linearne. Rozsahy kolektivu a cykliky, tak tam si dovolim tvrdit, ze nepresnosti do pul stupne nepoznas. Ale kdyz mam cas a naladu, tak si s tim taky pohraju. Mam rad dokonalost.
Uz nekolik let se mi nestalo ze bych potreboval ladit stopu pri zaletu na letisti. Pokud by to tak bylo, tak vim ze je neco zasadne spatne.
Dlouho jsem nemel digitalni uhlomer. Nevidel jsem nejakou potrebu. No, clovek se meni a dneska ho nedam z ruky. Je to fajn vec.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
Ja pouzivam dig. uhlomer a pripravek na cykliku. Kdyz to clovek dela podle oko, tak to nikdy netrefi presne. Pokud pouziji pripravky, tak na letisti v 99,9% uz nemusim na nic sahnout
- chopsondick
Nastavuju podle oka, jelikož uhloměr ani nemám. Stejnak +-1stupeň ani nepoznáš.
Chopso 7EW, Logo 600, Ballistic
BOMBY
BOMBY
Ja uz taky ne ... mam 2 merky a uz ani nevim kde 
- František Koudelka
- Kontaktovat uživatele:
Ja napisu za sebe, s rexem 500 jsem si pred rokem opravdu vyhral, nejaky digi uhlomery teda nemam, ale opravdu jsem to serizoval peclive a pak jen na drobne dotrimovani to viselo prakticky samo
, 450 uz tolik neresim, protoze je to levna heli a mam ji vice mene na uceni, takze kdyz si budu s tim hrat dve hodiny, stejne nic poradne vńevyladim, kvuli uz dost oletane rotorove hlave a stejne je predpoklad ze pak budu zkouset nejaky obrat a prastim s tim a cela prace je pryc, davam duraz na to aby vse bylo radne utazeno, zajisteno, povede se to jak kdy, ale vzdy to leta v pohode, prijatelne ke stavu heli, uz to neni to co to byvalo, chtelo by to generalku rotorove hlavy, ale ted uz sem s tim dlouho neprastil tak cekam, az to prijde tak to trosku poladim
ale k puvodnim dotazu, ja osobne jsem pro kvalitni serizeni, je to zaklad, klidne bych si s tim hral celej den
ale k puvodnim dotazu, ja osobne jsem pro kvalitni serizeni, je to zaklad, klidne bych si s tim hral celej den
Nezlob se Béďo, já mám dneska špatnej den
- Arcicorsa
- Kontaktovat uživatele:
pkotatko píše:Ano i ne. Kvalitne heli postavit je zaklad. Pod to se podepisuji.
Pak se snazim naprosto presne nastavit vsechno do nuly. Dalsi zaklad. Pokud je vsechno v nule prefektne, tak na stopu uz potom nemusim sahnout (s dobrymi listy) a heli se chova linearne ...........
Tak máme stejný postup
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
Pár laických otázek. Pokud mám správně nastavenou "0°" na listech může se stát, že mám rozhozenou stopu? A co pak s tím?
Jak se letově projevuje rozhozená stopa? U 450 jsem stopu měřil klasicky barevnými proužky, ale u Protose na to nemám žaludek
.
Jak se letově projevuje rozhozená stopa? U 450 jsem stopu měřil klasicky barevnými proužky, ale u Protose na to nemám žaludek
T14SG,Katana S50V2, Protos 500, T-rex700E
- OPR
- Kontaktovat uživatele:
To že Ti na listech vyjde 0° ještě neznamená, že bude sedět stopa. U horších listů ( občasi u těch kvalitních) se můžeš častěji setkat s možnejma výrobníma odchylkama jednoho listů vůči tomu druhému. I když je zkontroluješ a mají oba těžiště ve stejném místě a i hmotnst - mohou mít rozdílnou tuhost, po délce listu a nebo může jeden vůči tomu druhém vykazovat mírnou zkroucenost. Okem, to skoro nepoznáš, ale když to roztočíš, zjistíš, že věci můžou bejt jinak.
Precizně seřizovat stopu rotorových listů, se vyplatí daleko víc, než se honit za dokonalým vyvážením listů. Pokojný chod nosného rotoru je důležitý a má zásadní vliv na stav mechaniky a její opotřebení.
Stopu na Protosu 500 seřídíš tím samým způsobem. Roztočíš, odstoupíš cca 2m od toho, podíváš se zda rotorovej disk chodí v jedné rovině a pokud ne, je úplně jedno jakým táhlem budeš kroutit. jen si pamatuj, kterým jsi krouti a o kolik. A zda jsi utahoval nebo povoloval
Precizně seřizovat stopu rotorových listů, se vyplatí daleko víc, než se honit za dokonalým vyvážením listů. Pokojný chod nosného rotoru je důležitý a má zásadní vliv na stav mechaniky a její opotřebení.
Stopu na Protosu 500 seřídíš tím samým způsobem. Roztočíš, odstoupíš cca 2m od toho, podíváš se zda rotorovej disk chodí v jedné rovině a pokud ne, je úplně jedno jakým táhlem budeš kroutit. jen si pamatuj, kterým jsi krouti a o kolik. A zda jsi utahoval nebo povoloval
Naposledy upravil(a) OPR dne pon 01.07.2013 21:48, celkem upraveno 2 x.
- Arcicorsa
- Kontaktovat uživatele:
Pokud jsem použil kvalitní listí tak je vždy stopa super.. Jinak u Snipera či Rexe 600 si zavisím cca 3m od sebe v rovině očí a je krásně vidět zda je stopa OK.. Jinak za mě se rozjetá stopa projevuje vibracemi a hlučností rotoru heli, za letu nejsem schopný poznat že je to rozhozené (max 0,5cm když je něco špatně) tak nechám odpovědět zkušenější
...
OK. Díky. Zkusím snížit otáčky na přijatelnou míru nasadím si helmu a štít a mrknu na to. 
T14SG,Katana S50V2, Protos 500, T-rex700E
- František Koudelka
- Kontaktovat uživatele:
450 se da seridit v ruce, ale ja sem to vzdycky nejdriv roztocil na vyssi otacky, kdyby z toho neco uletelo tak abych to nemel v obliceji, ale jinak se da chytit do ruky a postupne pridavat kolektiv az vrtas ztrati vahu a pak koukat, u 500 uz tohle nedelam, to uz je vetsi silnejsi stroj, uz by to mohlo utect z ruky, zavisim treba dva metry od sebe a kouknu na listy, s tou 450 sem toto delal kdyz jeste neumel poradne viset, ale ted uz i tu 450 zkouknu vez vzduchu
Nezlob se Béďo, já mám dneska špatnej den
- OPR
- Kontaktovat uživatele:
IvoR1 píše:OK. Díky. Zkusím snížit otáčky na přijatelnou míru nasadím si helmu a štít a mrknu na to.
Zasádní chyba. Stopa Ti musí sedět, jak když bičem práskne právě v pracovních otáčkách rotoru. Dokonce při nižších otáčkách na zemi se může objevit jev, pozemní neposednosti, a ta se Ti bude přenášet, mrška
A nebo si to zavis 3m od sebe a mrkni na to když listy makaj. Ale od toho co bys naměřil na zemi, bys něměl být daleko. Pokud stopa na zemi je OK a ve visu ne ......