Orientace vrtule na samokřídlo

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
Woita
Kontaktovat uživatele:

Re: Orientace vrtule na samokřídlo

#31 Příspěvek od Woita »

Ty heleď, možná že to nikdy nikdo exaktně nestanovil, půlka lidí to bere tak a druhá půlka naopak. Jsem si jistý že i v odborných publikacích wiki nevyjímaje najdeme oba výkaldy. Takže nezbývá nežli tyto pojmy zrušit a začít znovu. Navrhuji pojmy břichatý a vychrtlý. Tam se nedá zmýlit. :lol: :lol: :lol:
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
jio

#32 Příspěvek od jio »

Sice jsem už ze školy hodně dlouho, ale v matematice to skutečně s tou kávou platí. Hovoří se tam o funkcích a křivkách, které z nich vzniknou. A těleso pak vzniká rotací této křivky, která rotuje kolem své osy. Proto je to u těles opačně. Konvexní křivka vytváří konkávní těleso.

Ale jak píšu, jsem už ze školy hodně dlouho a paměť už také není to co bývala. :-)

Ale přesto se mi ještě vybavila jedna poučka. Do konkAvni napíšeš A a do konVexni napíšeš V.
VTjr

#33 Příspěvek od VTjr »

jio píše:...A těleso pak vzniká rotací této křivky, která rotuje kolem své osy. Proto je to u těles opačně. Konvexní křivka vytváří konkávní těleso.
...
Do konkAvni napíšeš A a do konVexni napíšeš V.

To je taky dobré, i když se to opět týká těch latinských pojmů. My bychom ale potřebovali nejakou mnemotechnickou pomůcku jak rozlišit vypuklé od vyduté aby bylo hned jasno co je bŕichaté a co vychrtlé :lol:

No a s tou rotací to není zas tak jednoznačné. Ne každá křivka má definovanou nějakou osu. Takové, jako parabola, elipsa nebo hyperbola, je sice mají, ale obecná křivka může mít osu v jekémkoli směru. A pojem konvexní/konkávní můžeme přece aplikovat na jakoukoli funkci, grafem které pak bude obecná libovolná křivka. Tá navíc může být v některých částech konkávní a jinde konvexní. NO a teď kolem které osy ji máme otáčet aby vzniklo rotační těleso? Když sínusoidu budeme rotovat kolem osy X tak dostaneme něco jiného než kdybychom ji rotovali kolem přímky s ní rovnoběžnou, ovšem posunutou nahoru tak, že by byla nad jejími vrcholy. Navíc zakřivené plochy v prostoru vůbec nemusí být výsledkem rotace, mohou být také naprosto obecného nepravidelného tvaru.

Obávám se, že touhle matematickou diskusí, jsme se už dostali pořádne OT. Tazatel už asi ani nechápe co tady řešíme a jak to souvisí s jeho tlačným pohonem :oops:
Ale škoda toho nechat, když je to tak zajímavé :lol:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
VTjr

#34 Příspěvek od VTjr »

Woita píše:...Navrhuji pojmy břichatý a vychrtlý. Tam se nedá zmýlit. :lol: :lol: :lol:

No to by znělo moc triviálně. :roll: Pro tak ryze odborné pojmy by nezaškodilo aspoň trochu latiny do toho.
Já myslím, že lepší bude "obézní" a "anorexní".
:lol: :lol: :lol:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
RS955i

#35 Příspěvek od RS955i »

V modelářské praxi tažná vrtule = tlačná vrtule. Jinak napsáno - ta samá vrtule co se používá jako tažná se používá i jako tlačná.

S týmto nemôžem úplne súhlasiť.
Aspoň u vrtule APC-E je problém v polohe vymedzovacieho krúžku.
Keďže je u taznej orientovaný na strane odtokovej hrany vrtule,pri montazi na unasac v tlacnom usporiadaní tento nedosiahne na presný valcovy priemer unasaca ale iba na zavit ktorý je spravidla o niečo menšieho priemeru vzniká radialna vola a tým nežiaduce vibrácie.
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od juraj.jurej »

Ja len k otázke. Správny obrázok je č1 a z pohľadu zo zadu modelu otáčanie proti smeru hod. ručičiek.
FrSky Tandem X20
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od JirkaA »

juraj.jurej píše:Ja len k otázke. Správny obrázok je č1 a z pohľadu zo zadu modelu otáčanie proti smeru hod. ručičiek.

rozmysli si to jeste jednou...
OK2WY
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od juraj.jurej »

rozmysli si to jeste jednou...[/quote]

V čom sa mýlim?
FrSky Tandem X20
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od JirkaA »

juraj.jurej píše:
V čom sa mýlim?

Sorry, beru zpět, přehlédl jsem že je to opačná vrtule. ;)
OK2WY
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od juraj.jurej »

V čom sa mýlim?[/quote]

Sorry, beru zpět, přehlédl jsem že je to opačná vrtule. ;)[/quote]

Nič sa nedeje. Presne tak on kúpil quázy tlačnú. (čiže opačnú)
FrSky Tandem X20
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od Doktor »

RS955i píše:V modelářské praxi tažná vrtule = tlačná vrtule. Jinak napsáno - ta samá vrtule co se používá jako tažná se používá i jako tlačná.

S týmto nemôžem úplne súhlasiť.
Aspoň u vrtule APC-E je problém v polohe vymedzovacieho krúžku.
Keďže je u taznej orientovaný na strane odtokovej hrany vrtule,pri montazi na unasac v tlacnom usporiadaní tento nedosiahne na presný valcovy priemer unasaca ale iba na zavit ktorý je spravidla o niečo menšieho priemeru vzniká radialna vola a tým nežiaduce vibrácie.
Já ti rozumim. Ale těžko budeš hledat na trhu vrtuli s vymezovacím kroužkem o které bude možné prohlásit že je skutečně tlačná díky středu kterej má dosedací plochu na straně náběžky (možná tak vrtule dřevěné nebo CFK které mají střed zrcadlově stejnej). Taková vrtule by byla silně specifická a zřejmě by se jí prodalo tak málo kusů, že se nikomu z výrobců nevyplatí vůbec dělat na takové vrtule formy. Takže nám stejně nezbývá než použít jako tlačnou vrtuli "tažnou" pravo či levotočivou.
juraj.jurej píše:Presne tak on kúpil quázy tlačnú. (čiže opačnú)
Já si myslim že koupil jen "levotočivú". :wink:
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“