DepronCup - soutěž elektrovětroňů

Vlákna jednotlivých modelářských klubů.
Pravidla fóra
Pokuste se zde neřešit technické problémy. Téma, které bude mít více než 100stránek ukončete a založte další. Díky
Odpovědět
Zpráva
Autor
kope
Kontaktovat uživatele:

Re: Depron Cup - 22.7.2012 Dívčí hrady

#106 Příspěvek od kope »

Jak říkáš-uvidíme...
Mimochodem, nemáte někdo srovnání AXI2208/26 a AXI2208/20?
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
Abu
Kontaktovat uživatele:

#107 Příspěvek od Abu »

Co na tom chces srovnavat ?
26ka ma na dvojclanek prilis male kv a velke Ri. Aspon pro soutezni pouziti.
20ka s vrtuli 10x6 je osvedceny pohon, ktery bezpecne vydrzi tech 30s i vlete a s tvrdou baterkou.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
kope
Kontaktovat uživatele:

#108 Příspěvek od kope »

No přesně tohle jsem potřeboval vědět. Vím, že 20 je v pohodě (sám jí mám v magicovi), zajímalo mne, jak je na tom ta 26. Nabídli mi jí z 2. ruky za rozumný peníz, tak jsem chtěl zjistit, jestli má cenu jí koupit.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#109 Příspěvek od DAF »

Abu píše:... 20ka s vrtuli 10x6 je osvedceny pohon, ktery bezpecne vydrzi tech 30s i vlete a s tvrdou baterkou.

Faktem je, že po té, co jsem dal tento pohon, stoupá to jak F-35 do nevidím a celkem obrovskou rychlostí. Jen je otázkou, co považovat už za tvrdou baterku. Sám tam mám tisícovku s inzerovanými 40Cečky.
P.S. Jsem překvapen zájme o účast. Už je tam 7 závodníků, i když někteří jen straší :lol: . Přepokládám, že Hawk62 svou poznámkou přihlásil s určitou mírou pravděpodobnosti i Bossáka (že mu držím v těžké chvilce palce).
Hitec Aurora 9X
Luzr
Kontaktovat uživatele:

#110 Příspěvek od Luzr »

Technicka poznamka pro moderatora (Abu): Nestalo by zato zmenit nazev threadu (uz je to rok...:) a presunout ho z "Akce a jina setkani"/"Minule" nekam jinam (treba "Vetrone"?).
Abu
Kontaktovat uživatele:

#111 Příspěvek od Abu »

Luzr - ano, mas pravdu, je to tady ponekud nesmyslne zarazene, neco s tim udelam.

kope píše:No přesně tohle jsem potřeboval vědět. Vím, že 20 je v pohodě (sám jí mám v magicovi), zajímalo mne, jak je na tom ta 26. Nabídli mi jí z 2. ruky za rozumný peníz, tak jsem chtěl zjistit, jestli má cenu jí koupit.

Motor je to urcite skvelej, jako vsechny AXIky :wink: Ale na tuhle konkretni aplikaci je 20ka vyrazne lepsi. Lital jsem nekolik sezon Dulasky s kv 1450, tzn zhruba stejne jako AXI 26, nebylo to spatne, ale po vymene za AXI 20 (stejna baterka a model) byly dosahovane vysky za 30s zhruba o 20-30% vyssi.
bitovod

Re: DepronCup - soutěž elektrovětroňů

#112 Příspěvek od bitovod »

Hernajs, třičtvrtě roku si člověk o VDC nečte, aby nebyl zbytečně otrávenej (nebylo kdy a stavět a v podstatě ani lítat) a teď koukám, co se to z laciné a ryze amatérské soutěže stalo. Původně to byl depron plus potah papírem na křídla a ocas, pak přišel laminát na trup, teď se tu řeší potah dřevem a fólií na řezaných křídlech, (skoro) všichni přezbrojili na AXI...

Já už mám rok skoro postavená (jen dobrousit a potáhnout :)) docela zajímavá křídla, uhlíkovou rouru na trup, motor, regl i baterky mi tu taky leží - a teď koukám, že to celý můžu vyhodit a začít znova (snad s výjimkou té trubky), to jsou mi věci... No jo, jak člověk rok chybí, už si ředitel hledá náhradu :)
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
Abu
Kontaktovat uživatele:

#113 Příspěvek od Abu »

Ja si porad myslim, ze v soucasnem "zavodnim poli" nejsou kridla z polystyrenu potazena papirem zadny vykonnostni hendikep, a trup muze byt klidne z cehokoli, pokud nebude moc tezky.

Ohledne pohonu - AXI je jistota, ale vhodne zvolena cina bude slouzit velice podobne za zlomek ceny (ja Axi pouzil proto, ze byl nahodou v supliku, a nahodou to byl ten spravny 45g se spravnym kv).
Ono to stejne nema smysl s tema vykonama hnat moc vysoko, protoze za 30s se 550g model dostane do uz skoro neprijemne vysky.
kope
Kontaktovat uživatele:

#114 Příspěvek od kope »

Abu píše:Ja si porad myslim, ze v soucasnem "zavodnim poli" nejsou kridla z polystyrenu potazena papirem zadny vykonnostni hendikep...

Souhlas, já volil "dřevo" čistě jen proto, abych si to vyzkoušel. Pokud bude čas a chuť tak možná mudělám stejná (podobná) křídla a použíju potah papírem, který je popsaný na stránkách vekamodel.
bitovod

#115 Příspěvek od bitovod »

No dobře, tak já to teda ničit nebudu a zkusím to dostavět. Ovšem pravdou je, že kdybych tušil něco o tom, že se může použít tuhý potah dřevem, že by ta konstrukce vypadala maloučko jinak...

Fakt je, že už mám od té doby v hlavě zase už úplně jiná křídla, uvidíme, jak se to vyvine - mám snad poslední víkend pracovní, pak už snad bude volno i na nějakou zábavu.

EDIT: A fakt neni problém v dřevěném potahu? To bych totiž asi ty stávající křídla potáhnul balsou, profil mají tak akorát do větru, to by mohlo klapnout. A druhá křídla extra lehká na termiku a klid...
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
DAF
Kontaktovat uživatele:

#116 Příspěvek od DAF »

4 bitovod tady calendar.php?view=event&calEid=63 je kalendář, kde jsem si dovolil kromě samotné pozvánky na akci (původní závod byl z jasných důvodů zrušen) vložit také pravidla, která byla jako finální verze odsouhlasena (nevím, že by byla nějaká změna a doposud nikdo proti jejích znění neprotestoval).
Mimochodem, do loňského roku jsem měl model, který vznikl na přelomu let 2007/8 a jediný up grade byla změna čtyřstovky s převodem za jakýsi Turnigy 2209 (ale nevím lomeno kolik). Nahoru to lezlo jako šnek, ovšem když si to našlo termiku, tak se to v luftě také udrželo. Dokonce jsem jednou přelétal i Abua, čímž chci říct, že umístit se můžou i vrata od stodoly, pokud se do luftu správně hodí. Takže opravdu není potřeba kosmické technologie s inženýry ze Skunkworks, aby člověk měl aspoň trochu konkurenceschopný stroj. Důležité je to dostat nahoru natolik, abys měl čas najít stoupák a tam se pak udržet. Ne jako pepin, který přišel a řekl "budiž stoupák" a byl, byl tak mezi vítězi, pak řekl "budiž klesák" a prakticky po skončení motorové fáze do něj ustředil a ustřeďoval ho až na zem :lol: . Tkže dej do hromady nějaký létající aparát a přijď, budeš vítán. Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se 8) .
Hitec Aurora 9X
bitovod

#117 Příspěvek od bitovod »

Díky, aktuální pravidla jsem neznal.

Mám ještě jeden dotaz - větou "je povolen libovolná potah (papírovy, vliesový, skelná či uhlíková tkanina či cokoliv jiného) celoplošně přilepeny na PS/EPP bublinkový podklad" mám rozumět mj. to, že je POVINNÝ tuhý (PS či EPP) podklad pro potah, tedy tam v praxi musí být deska depronu či řízlé jádro? V tom extralehkém termickém křídle jsem uvažoval o depronové konstrukci, potažené modelspanem nebo fólií (tak jako u klasických termických "lehoušů", akorát s trochu odlišnou konstrukcí, danou materiálem).
DAF
Kontaktovat uživatele:

#118 Příspěvek od DAF »

Jestli jsem dobře pochopil tvůj dotaz, tak "tó tu nemamo!" Ty bys chtěl křídlo jakoby klasické konstrukce, ale z depronu, a na něj potah? Zatím nikdo jiný s podobným nápadem snad ani nepřišel. Moje křídlo má klasickou dřevěnou vnitřní konstrukci s (celo)potahem depronem s balsovou náběžkou a odtokovkou, bez dalšího na povrchu. Kluci mají jádro buď říznuté, nebo také něco uvnitř a potah depronem, navíc pak přes to mívají buď hnědou pásku, nebo jiný papír. Pepin měl nádherné křídlo z EPS s nalaminovaným Vliesovým potahem.
Za sebe se domnívám, že by to možná až takový problém být neměl, většina bude z depronu, či jiných bublinek, ale myslím, že by své mohli (a měli!) vyjádřit i ostatní.
Hitec Aurora 9X
kope
Kontaktovat uživatele:

#119 Příspěvek od kope »

DAF píše:Jestli jsem dobře pochopil tvůj dotaz, tak "tó tu nemamo!" Ty bys chtěl křídlo jakoby klasické konstrukce, ale z depronu, a na něj potah? Zatím nikdo jiný s podobným nápadem snad ani nepřišel. ...

Jakto že nepřišel -já jo!!!!! Měl jsem nápad udělat depronovou konstrukci (žebra) a potáhnout jí mylarem. Pak jsem od toho upustil, protože z diskuse tady vyplynulo, že by to nebylo dostatečně tuhé.
Genagen
Kontaktovat uživatele:

#120 Příspěvek od Genagen »

DAF píše: Zatím nikdo jiný s podobným nápadem snad ani nepřišel

S timhle realne letal preci uz Luzr. Akorat volil jednodussi profil - misto zeber pouzil jenom stojinu.
Odpovědět

Zpět na „Kluby“