Super výkonné elektrovětroně - povídání
Re: Super výkonné elektrovětroně - povídání
Nooo, nevím čím to je, ale poříázením Vikinga je tady těch zateměných kapánek víc
Kluci neblbněte, je to pořád jenom elektrizované Bčko. Až jich budete létat víc, třeba už tak hákat nebudete. Ono to chce odstup. Já mám Dingo, jestli je lepší nebo horší nemá smysl rozebírat, ale fakt si z toho neucmrkávám. Když s ním létám, je to lahoda a pohlazení na duši, ale že bych tady musel co den uslintávat a velebit ho do nebes, to fakt ne.
-
petrajksner
Pro: ST
No a pochopitelně konektory v křídle navolno, takže na kurvítko.
Stando rozveď to, proč tím myslíš kurvítko, uznávám, že plandající konektor tam kolikrát vadí a nemá to tu estetiku, ale bydlím v kraji kde se uznává jeden konektor na volno, páč máš 100% jistotu že se konektor zasunul a popřípadě se v křídle neodlepil, ale mojí verzi nikomu nevnucuji, a kdyby čistě náhodou, jako že dojít nemůže, došlo k povysunutí křídla, tak se ten konektor nerozpojí a ovládáš křídlo dál.
Konektor je věc názoru jestli oba lepit nebo né.
No a pochopitelně konektory v křídle navolno, takže na kurvítko.
Stando rozveď to, proč tím myslíš kurvítko, uznávám, že plandající konektor tam kolikrát vadí a nemá to tu estetiku, ale bydlím v kraji kde se uznává jeden konektor na volno, páč máš 100% jistotu že se konektor zasunul a popřípadě se v křídle neodlepil, ale mojí verzi nikomu nevnucuji, a kdyby čistě náhodou, jako že dojít nemůže, došlo k povysunutí křídla, tak se ten konektor nerozpojí a ovládáš křídlo dál.
Konektor je věc názoru jestli oba lepit nebo né.
To jsem taky nepochopil...-) Já používám konektory fix/fix, ale jen pokud kontrukce křídlo,trup neumožńuje jakýkoli pohyb v místě spoje. Občas i pak fix/free a není s tím žádný problém.
Jinak..Ascot a Dingo, je sice gynekologie, ale už dostatečně profláknutá a vcelku zmáknutá instalace....též nechápu
re..ST
Stando máme tě rádi, neb jsi jeden z nás, ale chce to trošku nadhledu!!!
Takže, hezky šoupej fotky a stavbu na blog, ať je co číst.
Dalibor
Jinak..Ascot a Dingo, je sice gynekologie, ale už dostatečně profláknutá a vcelku zmáknutá instalace....též nechápu
re..ST
Dalibor
graup15 píše:To jsem taky nepochopil...-) Já používám konektory fix/fix, ale jen pokud kontrukce křídlo,trup neumožńuje jakýkoli pohyb v místě spoje. Občas i pak fix/free a není s tím žádný problém.
re..ST
Dalibor
...jenom volně navážu - i pro mě jsou výroky některých " mistrů " nepochopitelné, obzvlášť, když někdo ještě k tomu přidá argument, že modelaří od 1973...
...i když elektry není moje hlavní zábava, rád tady čtu mnohé vynikající technické nápady ( zejména graup) a červenám se zrovna tak nad mnoha ehm - hloupostmi, no jo, vše není dokonalé...
- posedlost Vikingem - v životě mě nenapadlo, že bych se měl povyšovat nad ostatní, že mám Vikouše ( a mám ho od 2006 - jeden z prvních prototypů - když ještě fungoval JS+VV )
, takže dnes starý éro ( berte to s rezervou ), mezitím udělal třeba VV další a další , lepší a lepší typy ( a nejenom on )...to je život. Všechny tyto stroje jsou dokonalé, ale dokonalejší mohou být použitými technickými finesami ale zejména piloty s trochou nadhledu a grácií. A to se, mám pocit, že zejména na tomto foru jaksi nenosí - naštěstí na letišti už to bývá pohoda, tam se některý věci okecat nedaj...
PS možná by bylo i dobré si uvědomit, že tyto brusy jsou stvořeny pro to, aby byly dokonalým závodním náčiním a ne načinčaným drahokamem, kde budu řešit jestli křidélka nahoru 15 ne 14 st - zkus přistát na kopci a budeš mít jasno....( a nepotřebuješ ani motor )
PSPS vynikající ale na tom je, že výrobce těchto skvělých mašinek má práci a to stojí za trochu řečí na DF
...a nakonec - u všech svých modelů používám konektor fix trup a volný v křídle odjakživa ( ještě od doby, kdy při přístání většinou vyjela křídla ) a nikdy jsem neměl jediný problém - ani u motoráků...), naopak, pokud není osazení fix -fix dokonalé, problémy vznikají )
johl píše:pánové mám jeden dotaz:
co si myslíte o nastavení křidélek směrem vzhůru při B fly mixu ?
Mě se zdá, že se to kdovíjak neprojeví na brzdném efektu, pokud si chci ještě nechat prostor pro řízení křidélky. Pokud to nastavím tak, aby se to trochu projevilo, tak stejně křidélky už řídit nemohu.
Pokud si křidélka nastavím trochu vzhůru, tak jediný pozitivní efekt bych viděl, že si udělám jakýsi negativ na křídle a model dále mohu řídit i křidélky.
Nejvíc mi model stejně zabrzdí klapky.
Jak to má byýt optimálně?
Když vysunuješ klapky, tak zvyšuješ vztlak, snižuješ pádovou rychlost = letí to na výrazně menší rychlosti.
Když k tomu začneš vyklápět křidélka nahoru, tak křidélky brzdíš, snižuješ vztlak. Začne to ještě rychleji klesat. Při maximálně otevřeném butterfly nejvíce zkrátíš dráhu potřebnou k přistání. Háček je v tom, že specielně u naložených hotlinerů nemůžeš ta křidélka vyklopit extrémně nahoru, protože to skutečně upadne, nepodrovnáš to, při té malé rychlosti už nepomůže přitáhnout výškovkou, protože je velmi málo účinná.
Řeší se to třeba tak, že si najdeš maximální polohu klapek, kdy to letí a dá se to ještě přiměřeně řídit a k tomu si dáš tak velké vyklopení křidélek nahoru, aby to šlo rozumně podrovnat. Je jasné, že pokud máš naplno butterfly, tak s tím nebudeš točit zatáčky, protože to snadno upadne. Běžně se přistává tak, že si dáš tenhle režim přistání v dostatečné výšce a nalétneš si normálně okruh na přistání, kdy ten sestup koriguješ řízením Butterfly. Je nutné to mít na knyplu, potom se to dá plynule řídit, nahrazuje to ovládání motoru.
Až po čtvrté zatáčce v přímém letu dáš plynule podle potřeby max. Butterfly a už to jenom koriguješ rovně, ne zatáčky.
(Pokud máš vyklopená křidélka hodně nahoru, tak řídíš normálně tak, že stačí pohyb jen druhého křidélka dolů. Chce to mít v tomhle režimu dost velké výchylky, protože to letí pomalu. Nutně potřebuješ ještě mix do výškovky a ten ideálně nastavit jako mnohobodovou křivku, protože ta kompenzace není lineární.)
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
když je hnusně v čechách, tak se to dá přežít, ale když je hnusně v Alpách, tak to naštve
http://uloz.to/xEGDBit7/seiser-2011-avi
Píšu normálně, jak mi zobák narostl, prostě jsem si vzpomněl na dril z předcházejících let, kdy jsem modelařil z Daliborových fotodokumentacích ze stavby Vikinga, a nechtěl jsem si uříznou ostudu, až to někdo bude zkoumat. Dneska jsem si to potvrdil na mladýho ENJOY3, kterýho jsem kompletoval. Byli jsme na závodech F5J v Hořicích a tak jsem měl možnost si ověřit svoje konstrukční postupy v praxi a ve stresu závodů. Musím říct , že všechno fungovalo na 100% , takže jsme oba spokojený.
Jinak k tomu Ascotu, ano je to profláknutá konstrukce, ale musí se tu udělat , tak že je to možné používat dlouhodobě bez možností zásahu tzv. kurvítek. Což zrovna u toho co se mi dostalo do rukou na kompletaci není až tak košér. Problém je v tom, že budu muset respektovat spoustu kompromisů které už nejsem schopen změnit a to mě s pominutím sere.
Jinak k tomu Ascotu, ano je to profláknutá konstrukce, ale musí se tu udělat , tak že je to možné používat dlouhodobě bez možností zásahu tzv. kurvítek. Což zrovna u toho co se mi dostalo do rukou na kompletaci není až tak košér. Problém je v tom, že budu muset respektovat spoustu kompromisů které už nejsem schopen změnit a to mě s pominutím sere.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
ST píše: Problém je v tom, že budu muset respektovat spoustu kompromisů které už nejsem schopen změnit a to mě s pominutím sere.
víš v čem je zásadní problém? ŽE SE SNAŽÍŠ NALEŠTIT HOVNO
pokud máš nejvyšší nároky, tak kupuj obezřetně a hlavně pouze nové věci
hele já vám ukážu co teď mám na stole já, ale to pak budu muset chodit kanálama :-d
momentálně sundavám acetonem barvu z tohodle a je to trochu sádlo máslo :-d
http://www.espritmodel.com/wilco-f5b-hotliner-arf.aspx
a pak se začne laminovaaaaat
ehm
momentálně sundavám acetonem barvu z tohodle a je to trochu sádlo máslo :-d
http://www.espritmodel.com/wilco-f5b-hotliner-arf.aspx
a pak se začne laminovaaaaat
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......
KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Pepine, dneska jsem viděl to naleštěný hovno, co jsi spravoval Rumcajsovi a musím hluboce smeknout. Fakt dobrá práce. Beru to tak, aby ten co bude lítat s érem na kterým jsem se taky podepsal bude spokojeně lítat a né řešit hromadu problémů kvůli kterým to bude vytahovat jen minimálně se strachem aby se něco nepodělalo.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
Milane to Wilco se mi hodně líbí a zaujalo mě, že ho mají v NL a DE skladu na Hobbykingu (pod názvem Inertia). Už nějaký ten pátek o něm přemýšlím jako o budoucí náhradě Optimy. Jenom nevím, jestli riskovat letadlo za 4k z HK, když za 5k je nová Ariane, která je léty osvědčená.
pepin píše:když je hnusně v čechách, tak se to dá přežít, ale když je hnusně v Alpách, tak to naštve![]()
Vždyť jste lítali...a nejenom vy:-)
graup15 píše:Vždyť jste lítali...a nejenom vy:-)Navíc ten kolorit mraků v úrovni létání nemá chybu
jo jeden den se létat dalo , ale já byl vcelku spokojenej, alespon jsme to tam poruznu prošli jako správný turisti
do toho bych ero neposlal ... by se mi roztrasly kolena :-d takze do alp uz nechci tohle je masakr :-d
SOVA is YouR CO-pilot
ST píše: Beru to tak, aby ten co bude lítat s érem na kterým jsem se taky podepsal bude spokojeně lítat a né řešit hromadu problémů kvůli kterým to bude vytahovat jen minimálně se strachem aby se něco nepodělalo.
to jo, ale je opravdu hnusný mluvit o bazarovym eru, že je tam všechno špatně a blbě, to seš jak zedník, kterej na opravě začne hned mudrovat, jak ti před ním to odflákli a proto to po pedesáti letech je potřeba trošku opravit
kdybys to ero osazoval v době, kdy bylo nové, tak by ti to třeba tak jak je to udělané přišlo naprosto standartní.
máš u toho blbý řeči, o nic jiného nejde--teda pokud ta super čuper přestavba nakonec nebude postrádat finanční efekt a smysl a nezapomínej, že většina modelářu má ty era na létání, ne aby o nich jen kecala a imrvére je tunili do bezvědomí.