Čím/jak sundat omítku???

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
qq
Kontaktovat uživatele:

Čím/jak sundat omítku???

#1 Příspěvek od qq »

Zdravím.

Potřebuju sundat omítku, protože při škrábání tapet v několika místěch opadla (tapety i omítka jsou po předchozích majitelích, čili k nim info nemám). Bohužel zbytek poměrně dost drží, ale nevěřím tomu, že za chvíli někde nevypadne další a to by po doomítnutí a natření bylo nemilé. Chci se tedy zeptat, jestli někdo nemáte typ, jak sundat omítku. Je na zděné příčce, něco jako ytong, ale starší typ (pohledově to vypadá jako nějaká křídovo sádrová tvárnice). Zkoušel jsem škrabák, který mi radilo vícero lidí. Chlapík v Hornbachu taky tvrdil, že to tím půjde, ale ani to nepronikne do omítky, tudíž ji to vůbec nenaruší. Bouchat to majzlíkem nejde, protože bych po pár ranách zboural celou zeď. Máte někdo nějaký tip, nebo radu, jak jste to dělali vy???

Díky všem :wink:

Ps.: škrabák jsem použil tenhle (v něm bych asi problém nehledal):
Obrázek
pepin

Re: Čím/jak sundat omítku???

#2 Příspěvek od pepin »

jestli to nepadá z nějakých 30-50 %, tak bych se na škrábání vyprdnul, dojel to přez penetraci zase omítkou--keraštuk, nebo něco podobného, pokud by to bylo vidět, že je to opravované--jako že asi bude, tak bych to natáhnul brousitelnou stěrkou--celou stěnu, obrousil, natřel a šel od toho--pokud by se to ještě někdy někde odlouplo, tak ta brousitelná stěrka jde v pohodě navázat--problém je pokud navazuješ klasický štuk.

Třeba u těch ytongu je problém, pokud to někdo natáhne omítkou bez mřížky, jak to pracuje, tak to pak takto odpadává--ted jsem měl jednu takovou zed jít opravovat, asi se jim má nabídka zdála drahá, tak se už neozvali--zaplat panbuh, kde to drží, tam to drží.
qq
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od qq »

Jestli mřížku myslíš perlinku, tak ta tam není :( Špachtlí to skoro nejde sundat, ale je tam několik míst, kde to naopak padá skoro samo. Postupně je vyťukávám, ale cca 1/4 stěny je jasná tak jsem si říkal, že by bylo asi lepší to sundat a udělat celé nové, ne?
dagx
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od dagx »

Škrabáků je mnoho druhů.Třeba to půjde jiným ale když to nejde oškrábat ani omlátit kladivem,tak to tam nech.Určitě to neodpadne.
omlať jen to co jde.Teď půjde o to jak silnou vrstvu budeš muset nanést abys dorovnal zbytek.
https://www.youtube.com/user/dagxcz/videos
http://dagx.rajce.idnes.cz/
pepin

#5 Příspěvek od pepin »

qq píše:Jestli mřížku myslíš perlinku, tak ta tam není :( Špachtlí to skoro nejde sundat, ale je tam několik míst, kde to naopak padá skoro samo. Postupně je vyťukávám, ale cca 1/4 stěny je jasná tak jsem si říkal, že by bylo asi lepší to sundat a udělat celé nové, ne?

tak určitě by bylo lepší to sundat komplet--u zákzníka bych to tak udělal, u sebe bych obešel jen ty místa kde to zvoní, ty odloupal---pokud by to šlo podsekávat špachtlí a loupalo se to v plátech, tak bych to sundal celé, jinak ne--napenetroval, natáhnul díry štukem--celoplošně pak brousitelnou stěrkou--nejspíš rigipsem--dá se zatočit za vlhka a v podstatě už jen broušením doladit, z kasický brousitelný stěrky je mraky bordelu a jemného prachu. Těžko ale takto po netu radit, jedno je jistý, pokud jde o panelák a né rodinný domek, tak pestrukta natřená barvou postačuje a ukrojí podstatně méně zbytečnýho promrhanýho času ze života a co mám osobní zkušenost, po čase se ti okouká a přijde obyčejná i mramorová naleštěná stěna :D

v každém případě, pokud bys unesl přetřenou pestruktu, tak opravdu opravit jen ty odpadlé místa, přetapetovat k sobě pestruktou--né přez sebe, přechody spár tapety přetřít naředěnou brousitelnou stěrkou--stáhnout vlhkým hadrem--aby byl zaplněný jen ten přechod těch pruhu, přetřít a hotovo.

ta tapeta to udrží, pokud to bude držet jen po obvodě té stěny.
walter2

#6 Příspěvek od walter2 »

Nestalo by za zvážení otlouct místa,která padají “samovolně“ ,srovnat a pak cele vzit perlinkou? perlinka chycena na mistech,kde budes mit omitku novou pridrzi mista,ktera by v budoucnu bez perlinky praskala. je to pracné,ale nám takto drží spravované stoleté omitky.
qq
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od qq »

Pepine, pestrukta je podle mě z louže pod okap, to jsem nemusel strhávat tu předchozí tapetu. Cokoliv, co jen leželo na skladě vedle tapety, mi do bytu nesmí... NEloupe se to v plátech, ale po kouscích třeba 3x5cm (ale už jsem vyťukal 3 plochy 40x60 cm a určitě to není konec) a občas to špachtlí podseknout jde, občas vůbec. Každopádně projdu stavebniny, kouknu se, co tam mají za stěrkové omítky a uvidím :wink:

Waltere2, to s tou perlinkou jsem taky zvažoval. Dohodit vypadlá místa, pak celé natáhnout fajnovou, zahladit perlinku a přejet filcem, ale mám strach, jak to bude držet :roll: Jak dlouho to takhle máš? Díky.
pepin

#8 Příspěvek od pepin »

qq píše: Cokoliv, co jen leželo na skladě vedle tapety, mi do bytu nesmí....

tak to chápu, někdo to tak má a klasická omítka je opravdu na pohled příjemější,pokud se to ale odlupuje poruznu trošku skoro všude, tak by to asi opravdu chtělo dolu celý--možná by neuškodila fotka.

to s tím přetažením perlinkou by fungovalo, alůe nesmělo by tě pak znervoznovat, že na poklep za čas poznáč zase odfouklé místa a pokud budeš třeba vrtat něco do zdi, tak hrozí, že se ti to místo pak vyboulí.--ostatně to by bylo stejné i s tou pestruktou.
Pišta
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Pišta »

Ahoj, sice nejsem vyučený zedník ani nic podobného, ale už opravuji v pořadí druhý barák.
Já bych to udělal takto: poklepem vyhledat vzdutá místa - oškrábat špachtlí, případně zabrat trošku majzlem (ale jako špachtlí - škrábat)
- co nepůjde neupadne ani časem, zdrsnit ostatní plochy tím tvým škrabákem
- napenetrovat komplet
- podle tloušťky oškrábané omítky (vytmelit) buďto lepidlem nebo sádrovou omítkou
-zatáhnout perlinku do lepidla
a nakonec fajnovku. Používám HASIT - je dobrej.
S uvedeným postupem mám jen dobré zkušenosti.

Absence perlinky takovýchto tvárnicových příčkách (typ YTONG a pod.) je zásadní chyba. Rádo to v místech lepených spojů praská.
Futaba včíl 9Z opět 35 Mhz PCM
roman71

#10 Příspěvek od roman71 »

zdar,souhlasím s pištů,perlinka do lepidla a finiš minerální fajnová(jemný štuk)
walter2

#11 Příspěvek od walter2 »

qq píše:Pepine, pestrukta je podle mě z louže pod okap, to jsem nemusel strhávat tu předchozí tapetu. Cokoliv, co jen leželo na skladě vedle tapety, mi do bytu nesmí... NEloupe se to v plátech, ale po kouscích třeba 3x5cm (ale už jsem vyťukal 3 plochy 40x60 cm a určitě to není konec) a občas to špachtlí podseknout jde, občas vůbec. Každopádně projdu stavebniny, kouknu se, co tam mají za stěrkové omítky a uvidím :wink:

Waltere2, to s tou perlinkou jsem taky zvažoval. Dohodit vypadlá místa, pak celé natáhnout fajnovou, zahladit perlinku a přejet filcem, ale mám strach, jak to bude držet :roll: Jak dlouho to takhle máš? Díky.

5 let a na jednom miste perlinku vynechali a jsou tam mikrotrhlinky. stropy na rakosovem podkladu jsem neotloukal vubec a drzi paradne opravené perlinkou. starou omitku perlinka umi zachranit.
jackboy
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od jackboy »

tohle ti pomuze .Jen to dost prasi.Dobre je mat brusku napojenu na prumyslovej vysavac ...das to s tim dolu az na panel ...pouziva sa to aj ked ti povoli salung a vytlaci beton ...
http://www.uni-max.cz/brusne-diamantove ... systemy/l/

s kotucom 125 mas beznu stenu hotovu za 1hod ...doporucujem kombinezu brejle a respirator ...jde to rychle -hruby diamant .Stejne to da dole aj fasadu ...ak mas toho vic je aj profi masina oplati sa ak mas cely barak osekavat ... :wink:
qq
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od qq »

Jackboyi, tohle je mazec. Nějak jsem asi zaspal dobu a vůbec jsem netušil, že něco takové je. Znal jsem jen diamantové řezné. Myslíš, že bude lepší první, nebo druhý typ?
Obrázek Obrázek

Jinak fotku mrknu, jestli mám v telefonu a jinak dodám zítra...

Zatím díky chlapi :wink:
jackboy
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od jackboy »

co je podklad ??Problem je ak das moc hruby sezere to i cihlu nebo blok .V spanelsku jsem s tim opravoval co dosrali pri salovani na betonaz ..jak sloup tak preklad a taky podlahu ...ono asi nej bude ten 125mm ...250 je moc tezky a na ruce zatez delat ve vertikalu ...zeber ten na levo lamelovy ten na pravo je lepsi na podlahy ...
http://www.hilti.sk/holsk/page/module/p ... Oid=417342
Naposledy upravil(a) jackboy dne pon 20.05.2013 0:10, celkem upraveno 1 x.
pepin

#15 Příspěvek od pepin »

tak držím palce s tím broušením, počítej s tím, že zaprášená bude celá vesnice, nebo město kde bydlíš :D jak jsem psal, já bych dal pestruktu---né jako někdy--ted už bych to měl i vymalované a jak by vylezlo sluníčko, tak bych šel ven s letadlem :D

Počítej s tíém, že jsi na RC mánii, reálně hrozí, že ten barák nebo byt někdo doporučí komplet zbourat a začít uplně znovu :D
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“