Odbavování zásilek jdoucích do ČR přes Českou poštu

Nakupujete na internetu, hledáte radu jak zaplatit, co a kde koupit nebo schánice něco v modelářských kamenných prodejnách?
Odpovědět
Zpráva
Autor
cernyto

Re: Odbavování zásilek jdoucích do ČR přes Českou poštu

#286 Příspěvek od cernyto »

Tak ja se pridam i se svou troskou do mlyna: objednal jsem na HobbyKingu Turnigy9x 7.3., expedice 9.3., na singpostu se to objevilo 13.3., odletelo to 19.3., v CR to 22.3. stopli postaci, 24.3. odeslany pozadovany dokumenty a 28.3. doruceno s vypalnym 96Kc, takze celkem uspech :D
Turnigy 9X, Beta 1400, Pioneer, SkySurfer 1400, Colibri v4,5, Pelikan Supertracer, V922
Alonso68
Kontaktovat uživatele:

#287 Příspěvek od Alonso68 »

Včera jsem si byl vyřídit proclení balíčku z HK na poště v Košířích. Vše proběhlo hladce, bez front, za cca 15 min jsem byl venku. Ušetřil jsem 2 dolary na poštovném (9,99 místo 2x 5,99), ale stálo mě to skoro 300Kč = DPH + poplatek poště. Moje blbost. Co mě ale zarazilo, že DPH počítali z celé ceny včetně poštovného. ( Cena 36 dolarů +9,99 poštovné = DPH 195Kč).
Victronix
Kontaktovat uživatele:

#288 Příspěvek od Victronix »

Však jo, už to tady bylo x-krát.
DX6i
Minimag, Windrider FOX, CAP 232 EPP MS Composit, Mono2, Extra 300 EPP
Drondys

#289 Příspěvek od Drondys »

Alonso68 píše:Co mě ale zarazilo, že DPH počítali z celé ceny včetně poštovného. ( Cena 36 dolarů +9,99 poštovné = DPH 195Kč).

To je v pořádku. Zřejmě si to pleteš s DPH limitem 22 Eur, pro který se jen pro účel porovnání zda je či není limit překročen u neobchodních zásilek s běžným poštovným tj. ne EMS zahrnuje jen cena zboží bez poštovného, ale jakmile je cena zboží v zásilce nad limitem 22 Eur tak už se samozřejmě počítá DPH i z poštovného. I dříve se do základu pro výpočet DPH zahrnovala cena poštovného tj. není to nic neobvyklého.

Všechny informace včetně té z čeho všeho se počítá DPH (tj. mimo jiné i z poštovného) jsou shrnuty v úvodním příspěvku tohoto tématu viz tento odkaz. Stačí si to tam jen prostudovat.
s.e.t.y

#290 Příspěvek od s.e.t.y »

Zdravím místní osazenstvo a přidávám se s prosbou o pomoc. Také mi včera přišel dopis od pošty s vyžádáním plné moci. S tím, že tam jsou čtyři různé varianty a)-d) k zakroužkování, aby mě pošta jako deklarant zastupoval:
a) veškerá celní prohlášení
b) převzetí rozhodnutí v celním řízení a platební výběry
c) vzdání se opravných prostředků
d) protokoly o ústním prohlášení a protokoly o podaném vysvětlení

Můžete mi prosím objasnit co znamenají především body b) a d)? A co mám zakroužkovat (zboží je neobchodní povahy), tak aby pošta za mě vše vyřídila, ale zároveň jí nechci dávat příliš pravomocí viz. vzdání se opravných prostředků...

Díky!
pankilian

#291 Příspěvek od pankilian »

s.e.t.y - predpokladam, ze mne dorazil uplne stejny papir - o krozkouvani na nem nic neni... podpisem stvrzujes vsechno.

Kazdopadne te chapu, nicmene plati, ze plnou moc muzes kdykoliv odvolat + co se malo vi - kdyby cokoliv, vzdy se da zpetne (rozumej s datem v minulosti) sepsat plna moc s nekym jinym, protoze podle § 28 odst. 4 zákona č. 280/2009 Sb.:

Zvolí-li si zmocnitel nového zmocněnce, platí, že okamžikem uplatnění nové plné moci u správce daně vypověděl plnou moc dosavadnímu zmocněnci v rozsahu, ve kterém byla udělena plná moc novému zmocněnci.

Cokoliv, co by Posta jako tvuj zmocnenec provedla po datu sepsani nove plne moci s nekym jinym, by bylo neplatne...

Takze klid a nohy v teple :wink:
Alonso68
Kontaktovat uživatele:

#292 Příspěvek od Alonso68 »

Tak už mi zase stopli další balíček. Frsky DHT modul za 21,56 + 3,99 poštovné. Předpokládám, že DPH platit nebudu, ale zase tam nechám výpalné poště. Toho vola na poště bych nakopal.
Edit 24.4. Tak se omlouvám pošťákům, balíček je doma bez výpalného.
mato1221
Kontaktovat uživatele:

Co vsetko poslat mailom colnikom ?

#293 Příspěvek od mato1221 »

Zdravím prišiel mi prvý krát list že mi zadržali zásielku na SK colnici. Chcel by som to vybaviť cez mail ale neviem na aký mail lebo v tom dopise sú 2 adresy a čo napísať ako predmet správy a čo im do toho mailu treba napísať. Ďakujem
Drondys

Re: Co vsetko poslat mailom colnikom ?

#294 Příspěvek od Drondys »

mato1221 píše:Zdravím prišiel mi prvý krát list že mi zadržali zásielku na SK colnici. Chcel by som to vybaviť cez mail ale neviem na aký mail lebo v tom dopise sú 2 adresy a čo napísať ako predmet správy a čo im do toho mailu treba napísať. Ďakujem

Mrkni na úvodní příspěvek v tomto tématu viz tento odkaz a tam viz sekce Pokud si od Vás vyžádají dokumenty k zásilce. Je to sice popis pro Českou poštu, ale pro Slovenskou to bude ohledně požadovaných dokumentů nejspíš velmi podobné. Takže se podle toho můžeš inspirovat a poslat jim dokumenty, které jsou v tom odkazovaném popisu zmíněny. Jinak požadované dokumenty by měly být zmíněny i v tom dopise co jsi dostal. Zkus si ho ještě jednou a pořádně přečíst nebo sem dej jeho fotokopii.

Ohledně emailové adresy. Pokud v tom dopise co jsi dostal není jasně uvedeno, na kterou z nich to máš poslat tak to pošli na obě co jsou tam uvedeny.
tackett

#295 Příspěvek od tackett »

Můžete mi někdo poradit?
Celníci po mě chtějí znovu poslat výpis z účtu s tím, že tam bude jasné u které banky je účet vedený, přestože jsem jim výpis účtu i výpis z Paypalu poslal.
Mám to chápat jako, že se mi budou vrtat v účtu a zjišťovat si platby?
Jakým způsobem jim mám doložit kde jsem zboží nakoupil, když bylo koupeno z burzy na diskuzním fóru a oni po mě chtějí fakturu?
Předem díky
cilek

#296 Příspěvek od cilek »

A jaký výpis jsi jim poslal, že nebylo poznat, u jaké banky je účet veden? Neboj, přístup k účtu jim banka jen tak nedá. Potřebují ale, aby byl výpis věrohodný, aby to nebyl nějaký tvůj přepis, do kterého si můžeš napsat cokoliv. A pokud nemáš fakturu, tak to dolož dopisem s prohlášením a podpisem. To by mělo stačit.
tackett

#297 Příspěvek od tackett »

Normálně tisk obrazovky do pdf oříznutý o horní proužek kde je zůstatek na účtu, do kterého jim nic není.
Dělal jsem to tak již několikrát a nikdy problém nebyl. Navíc je tam vidět číslo účtu bez kódu banky, IBAN a dokonce
jméno.
Drondys

#298 Příspěvek od Drondys »

tackett píše:Můžete mi někdo poradit?

Celníci po mě chtějí znovu poslat výpis z účtu s tím, že tam bude jasné u které banky je účet vedený, přestože jsem jim výpis účtu i výpis z Paypalu poslal.

Mám to chápat jako, že se mi budou vrtat v účtu a zjišťovat si platby?

Jakým způsobem jim mám doložit kde jsem zboží nakoupil, když bylo koupeno z burzy na diskuzním fóru a oni po mě chtějí fakturu?

Předem díky

Především je dobré si uvědomit, že to po tobě nechtějí celníci, ale pracovník České pošty na pozici celního deklaranta, který je často zvědavější než všichni celnici dohromady a i když mu pošleš sebe podrobnější informace včetně popisu velikosti ponožek co nosíš apod. tak to třeba nakonec stejně poplete. :lol:

Pokud jsi z Prahy nebo blízkého okolí u Prahy a máš možnost si to na poštu Praha 120 zajít proclít osobně tak si tam raději zajdi. Není potřeba se toho bát. Trvá to chvilku, a to podstatné vyřídíš přímo s celníkama. Výpis z PayPalu stačí v takovém případě vytisknout na papír a vzít sebou a ostatní vyřídíš ústně. Nezapomeň si sebou vzít podací a skladové číslo té zásilky, které by mělo být uvedeno v tom dopisu co jsi dostal od České pošty (pozn. nejlépe si sebou vem i ten dopis). Celníci jsou v tomto ohledu daleko sdílnější než někteří "pomatení" celní deklaranti České pošty.

Mrkni na úvodní příspěvek v tomto tématu viz tento odkaz a tam viz sekce Pokud si od Vás vyžádají dokumenty k zásilce. Tam si nastuduj co a jak se dokládá.

Pokud jsi to platil Paypalem měl by jim stačit výpis z PayPalu. Z PayPal účtu lze platit i když k němu není přiřazena žádná platební karta ani bankovní účet. Sám takto běžně platím a není s tím při dokladování pro celní účely žádný problém. Pokud by po mě chtěli výpis z bankovního účtu tak bych jim napsal, že peníze ze kterých to bylo placeno mám dlouhodobě přímo na tom Papal účtu a hotovo. Jinak přístup do tvého Paypal účtu samozřejmě nemají.

Za dostatečně důvěryhodný z hlediska potvrzení provedené platby považují celníci výpis co ti poslal v potvrzujícím emailu k té provedené platně přímo Paypal, případně můžeš provést výpis nejlépe do PDF té konkrétní jedné platby přímo ze svého PayPal účtu jak je zmíněno v tom odkazovaném příspěvku.

Popis dalších dokumentů vhodných pro doložení k zásilce je taktéž jasně a podrobně uveden viz již zmíněný odkaz. Prohlášení o účelu dováženého zboží stačí při osobním proclení uvést ústně. Tak si to tam podrobně nastuduj a zařiď se podle toho.

Pokud jsi zboží kupoval přes nějakou burzu/inzerát apod. tak jim to napiš nebo řekni ústně pokud si to půjdeš vyřizovat osobně, že to bylo na základě inzerátu a pokud ještě existuje stránka s tím inzerátem v té diskusi tak jim to vytiskni. Pokud už neexistuje tak jim napiš nebo při osobním proclení řekni, že ten původní inzerát už neexistuje a ty nemáš jeho kopii a tudíž jim kromě platby nic jiného doložit nemůžeš leda jim můžeš ještě přiložit případný výtisk emailové komunikace pokud ti nějaké informace k zásilce odeslané na základě toho prodeje ten prodávající poslal emailem např. pokud ti napsal kdy to odeslal a s jakým podacím číslem balíku apod.
JM

#299 Příspěvek od JM »

Chce pošta VŽDY i výpis z Paypalu, nebo stačí ta stránka od HK, kde mají sumy "vylhané" dle toho, jaká byla udána hodnota při objednávce?
Traxxas Summit 5607 - 2x2S LiPo - iCharger 106B+
Bixler2-Turnigy 9X v2
Drondys

#300 Příspěvek od Drondys »

JM píše:Chce pošta VŽDY i výpis z Paypalu, nebo stačí ta stránka od HK, kde mají sumy "vylhané" dle toho, jaká byla udána hodnota při objednávce?

Hlavní je potvrzení provedené platby tj. výpis od PayPalu nebo banky podle toho jak to bylo placeno.
Odpovědět

Zpět na „Internetové a jiné nákupy“