Plánek na jednoduché házedlo

Modely od vypuštění neřízené. Házedla, gumáky i volné motoráky. Jak soutěžní, tak rekreační
Zpráva
Autor
LittleFalco

Plánek na jednoduché házedlo

#1 Příspěvek od LittleFalco »

Potomstvo mi dospelo do veku, kdy uz je nacase trenovat rucicky :-) Postavili jsme spolu Rikkyho - jednoduche hazedlo, bohuzel, ma pri pouzivani dost velikou amortizaci :roll: Chtel bych, aby deti dalsi letadlo uz postavili uplne od nuly a nejenom lepili vyrezane dily ze stavebnice k sobe. Libilo by se mi prave neco jako Rikky, jednoduche, ucelove a slusne letajici ero. Kridlo z prohnuteho platu balsy. Neco jsem nasel u Veky, ale tam se musi brousit plat balsy do profilu, takze si nejsem jist, jestli to deti zvladnou a take zivotnosti modelu. Vim, ze dost toho vychazelo ve stersich modelarich, bohuzel uz jsme to pred lety vsechno vyhazel. Nemate nekdo odkaz, nebo planek na nejaky osvedceny model?Diky.Ales
Zpátky doma, v kopcích :-)
olisoft

Re: Plánek na jednoduché házedlo

#2 Příspěvek od olisoft »

Skus pohladat tu na fore, Hiesbok daval pdf planik jednoducheho hadzadla. Trup z balzy, papierove kridla s nabezkou vystuzenou drotom.
LittleFalco

#3 Příspěvek od LittleFalco »

Hledal jsem tady, hledam i jinde a stale nic, co by se mi libilo..
tks
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od tks »

O jak malých dětech tu je řeč?
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
Budajik
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Budajik »

Co zkusit postavit Jestřába? Lítá suprově a není moc složitý na stavbu. A pokud to jsou malé děti tak stačí Pinďa nebo Vlaštovka.
http://lmkchropyne.webpark.cz/planky/pinda_vlastovka_jestrab.pdf
Tady jsou taky nějaké a nevypadají vůbec špatně:
http://simekdan.webzdarma.cz/download/dwn.php
veka1
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od veka1 »

... pokud by to nutně nemuselo být házedlo, osvědčili se mi vystřelovátka s křídlem z plátku balsy tj, není nutné brousit profil + trup ze dvou smrkových lišt, viz malůvka v tomto vlákně:
viewtopic.php?f=26&t=57742

PS. pro vystřelování je vhodné zadní část trupu prodloužit cc 15-20mm za vop, aby to šlo dobře chytit a napnout gumu

veka1
JMalik

#7 Příspěvek od JMalik »

LittleFalco píše:Potomstvo mi dospelo do veku, kdy uz je nacase trenovat rucicky :-) Postavili jsme spolu Rikkyho - jednoduche hazedlo, bohuzel, ma pri pouzivani dost velikou amortizaci :roll: Chtel bych, aby deti dalsi letadlo uz postavili uplne od nuly a nejenom lepili vyrezane dily ze stavebnice k sobe. Libilo by se mi prave neco jako Rikky, jednoduche, ucelove a slusne letajici ero. Kridlo z prohnuteho platu balsy. Neco jsem nasel u Veky, ale tam se musi brousit plat balsy do profilu, takze si nejsem jist, jestli to deti zvladnou a take zivotnosti modelu. Vim, ze dost toho vychazelo ve stersich modelarich, bohuzel uz jsme to pred lety vsechno vyhazel. Nemate nekdo odkaz, nebo planek na nejaky osvedceny model?Diky.Ales

Klasické házedlo budou dost rychle devastovat. Nejde ani tak o to broušení křídla, ale chce to postavit lehké, jim to neseřídíš tak, aby to každým druhým hodem neposlali o zem, budete lepit trupy.....
Docela dobré je něco na vystřelování gumou. Je toho šíleně, létá to všechno přiměřeně dobře, postaví to sami, když je budeš trochu dozorovat.
(Už si nepamatuji jméno toho, kdo to kreslil dřív snad do každého čísla Modeláře a myslím, že se to objevuje občas i teď. Od něj to byly prakticky všechno vojenské stíhačky, ale najdeš i vystřelovacího Luňáka apod.)
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
LittleFalco

#8 Příspěvek od LittleFalco »

Vystrelovani gumou jsme zkouseli take, ale nenauci se letadlo hazet. Proto chci ciste hazedlo, pak zkusime neco s vrtuli na gumu. Dozorovat, no spise dozorostavet :D, te nejmladsi jsou dva a pul roku. Proto se bojim vyroby profilu z prkenka balsy.
Kdyz to spatnym hodem zcudi, nebo rozslapnou, budeme stavet nove. Aspon si zacnou veci vazit a nespolehat, ze tata koupi novy.. :roll:
JMalik

#9 Příspěvek od JMalik »

Potom bych si klidně vybral z odkazů co dával Budajik. Není to konstrukčně obtížné, létat to bude všechno velmi dobře. Jenom prostě ze začátku to nebude mít ty správné profily. Ale i to půjde. Namaluj jim ze začátku měkkou tužkou čáru v nejvyšším místě profilu a ať se pokusí to nějak k tomu dobrousit (ti trochu starší :wink: ).
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
vojta mansfeld
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od vojta mansfeld »

Budajik píše:Co zkusit postavit Jestřába? Lítá suprově a není moc složitý na stavbu. A pokud to jsou malé děti tak stačí Pinďa nebo Vlaštovka.
http://lmkchropyne.webpark.cz/planky/pinda_vlastovka_jestrab.pdf
Tady jsou taky nějaké a nevypadají vůbec špatně:
http://simekdan.webzdarma.cz/download/dwn.php

Není někde výkres jednotlivých žeber na Jestřába? Asi ne co? Já jsem hrozně línej to všechny ty žebra měřit nebo vybrušovat, vždycky se osvěčila metoda nalepit na balzu a vyžíznout přesně ty rozměry. A lítá ten Jestřáb dobře i zvětšenej? Nedávno jsem na něj čirou náhodou narazil na netu a vytiskl si ho s rozpětím tuším 70 cm (odhad, nechce se mi to hledat a měřit)
Pioneer,Superzoom XL,Rally XP,F3K Manta,E-Hawk 1500,FPV MaxiSwift,MiniExtra 330,Quad500,FPV Swift2.
tks
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od tks »

Nechápu, na co potřebuješ na letadýlko pro takový špunty vůbec plánek? Modeláři jsou asi fakt ohrožený druh.

Já klukům stavím hlavně to, co se jim líbí a je atraktivní. Takže vystřelovací žralok nebo prehistorický ptakoještěr to jistí. :-)
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
LittleFalco

#12 Příspěvek od LittleFalco »

Tak uz mam vybrano. Dekuji vsem za rady a odkazy.
To TKS: treba proto, ze nechci riskovat zklamani. Kdyz to bude podle planku, tak to proste bude dobre litat. Na toho zraloka si pamatuju, vysel v modelari. Nemas planek? :wink: :lol: :lol:
jio

#13 Příspěvek od jio »

Pokud máš vybráno, tak doufám, že pro malého špunta je to něco s rozpětím do 300 mm.
LittleFalco

#14 Příspěvek od LittleFalco »

240 rozpeti, 260 delka, ani ne jedno prkenko balsy.
Obri makety vetronu zacnou stavet az pristi rok :lol:
jio

#15 Příspěvek od jio »

Dobře jsi vybral. Není nic divnějšího, jak vidět otecka, jak dá 5letému špuntovi do ruky větší házedlo. Syn s 440 začal házet když mu bylo cca 13-14 let a i tak to občas odneslo rameno a loket. Bylo to tak na hraně, či spíše ještě moc brzo.
Odpovědět

Zpět na „Volný let“