Detonační motor MK17

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
pert
Kontaktovat uživatele:

Re: Detonační motor MK17

#16 Příspěvek od pert »

MK-17 chce hlavně stříknout dostatečně pod píst a líp chytá na ten žlutý difuzor. Ten byl pro zabíhání. Náhodou v našich dobách začátků lítání s U-modely to byl dělník k nezaplacenía z Ruska se vozil za 9,5 ruble což bylo 95korun. :lol:
Ještě jich mám pár v krabici z nostalgie :oops:
Bucker131
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Bucker131 »

Nemá absolutně cenu investovat do detoňáku, natož do MK17.

Já střelil NOVEJ MK17 za 300 minulej rok a byl jsem rád že jde z domu ven.

Jinak palivo se kupuje už míchaný detonační, je to směs étheru a ricínového oleje, ale dá se to míchat různě.

Pro mě platí pravidlo: seřídíš MK17 na spolehlivý chod tak seřídíš jakejkoli motor :lol:

8) Ruskij Dvigatěl 8)
veka1
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od veka1 »

pavel MK17 píše:chtel bych se zeptat jake palivo se dava do mk 17 a jak ji dat do kupy mam ji po tatovi a nejde nastartovat pmevim cim to je sem zactecnik a moc tomu nerozumum dik za vodpovedy

Odkaz na podobnou debatu, ...možná trochu pomůže ty texty prostudovat,ale nejučinnější bude najít někoho,kdo problematice rozumí a s detonáky umí :

http://www.rcportal.sk/ako-zfunkcnit-mo ... 7-ft7424-1

veka1
CyCo
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od CyCo »

Manny píše:"TomasC"]Nastartovat detonační motor chce zkušenosti a pevné nervy. Alespoň co si pamatuji.

... a o MK 17 to platí dvojnásob! To si pamatuji :D

Mě tedy MKčko chytalo líp než MVVS 1,5. !!!
JardaRůžička

#20 Příspěvek od JardaRůžička »

pavel MK17 : Pokud o to opravdu stojíš, nedej se odradit. Názory ve většině odpovědí jsou přirozeně ovlivněné současným stavem techniky, to ale nic nemění na faktu, že kdysi s těmito motory začínako spousta modelářů v dost raném věku a zvládali to. Když ho zkrotíš, povyrosteš tím i kdybys ho dál nikde nepoužil. Předpokladem je, že je ten motor nepoškozený. Pokud je jenom zalepený, to se snadno a rychle napraví.
Palivo kup hotové, jinak si budeš zbytečně přidávat problémy.
Pokud jde o startování, je to samozřejmě náročnější než zapnout vypínač, ale opakuji, že to zvládaly děti ve školním věku. A já osobně nemodelařím proto abych dělal jen jednoduché věci, které zvládne kde kdo - viz překlopení páčky vypínače.
Jestli se dostaneš k oživování, tedy velmi stručně pár doporučení:
- Motor zásadně do nějakého lože, na tenhle staší z kusu překližky, nikdy jen do svěráku.
- Připoj nádrž, nějaký obrázek jistě seženeš, ale NE silikonové hadičky, v tomhle palivu bude rychle po nich
- Jehlu otevři tak na 3 otáčky a nasaj palivo (můžeš ho i vtlačit fouknutím do nádrže)
- Dost povol komresní šroub a můžeš startovat. Protočení vrtule musí býr rasantní, vezmi si rukavici a neboj se toho. Když Tě klepne po prstu, neumírá se na to.
Dělal jsem to takhle:
Levou ruku pořád na komresním šroubu, pravou nahazuji. S povolenou kompresí motor sice nenaskočí, ale taky se mu nic nestane. Před každým dalším protočením utáhni o 1/2 otáčky, ale rovnou o 1/4 ZPĚT. To proto, aby se motor nepoškodil, když ho "uleješ".
- Po postupném utažení komprese na použitelnou hodnotu motor naskočí. Teď už musíš poslouchat; s citem dotáhni kompresi do polohy, kde půjde nejlíp a z této polohy spíš ještě nepatrně povol. Vláčně, neplaš při tom.
Pak zvolna přivírej palivovou jehlu až dosáhneš max. otáčky a zase trochu vrať. Znovu dolaď komresní šroub na nejsympatičtější zvuk a je hotovo.

Tenhle popis vypadá možná jako dlouhé čtení a také v reálu Ti to asi moc rychle nepůjde, je to ale o praxi. Běžně jsem takhle jakýkoli i zcela neznámý motor rozběhl do jedné minuty, opravdu to taková věda není. To tvrdí jen ti, kteří to nikdy nezkusili. Je pravda, že dnes jsou pohony daleko výkonnější, ale jen o tom modelařina přece není.

Přesto by pro Tebe bylo daleko schůdnější, kdybys někoho s praxí k tomu přizval. Možná by pomohlo, kdybys uvedl bydliště...
igorb

#21 Příspěvek od igorb »

uzivatelske vlastnosti tychto motorov sa obycajne odvijali od toho kolko eteru uz stihlo z paliva vyprchat :mrgreen:
VTjr

#22 Příspěvek od VTjr »

CyCo píše:...
Mě tedy MKčko chytalo líp než MVVS 1,5. !!!

Souhlas, mne taky, a skoro na první šup :) A se startérem absolutně v pohodě. :lol:

No a co se týče seřízení, nechápu kdo s tím může mít problém. 8O Nastavovací prvky jsou dva = komprese a bohatost.

1. Kompresi přitahovat dokud rostou otáčky až do bodu kdy začnou klesat a pak povolit asi o 1/6 až 1/4 otáčky, aby se klikový mechanismus motoru zbytečně nepřetěžoval a chod byl lehčí.

2. Bohatost zpočátku 3 otáčky, pak ubírat dokud rostou otáčky, když začne tarokovat tak rychle trochu přidat aby nezhasl. Před startem modelu ji seřídit v poloze čumákem nahoru, čili bohatší směs ve vodorovné poloze, kdy sice otáčky mírně klesnou, ale bude sám pak hezky přidávat do obratů. Kdyby se optimálně seřídil v rovině, tak by v obratech mohl zhasínat na chudou směs.
Pokud má motor dobrou kompresi a nepřílš vyvaklaný klikový mechanismus a přesto nejde seřídit, tak chyba je někde jinde (nečistoty nebo netěsnost palivové soustavy, vibrace a pěna v nádrži, nevhodné palivo a pod), nebo i zbytečně velká vrtule. Pro něj byla nejlepší šedá 180/100 od Modely (s ní točil 14 až 15 tisíc ot/min), nebo černá od KZ Prostějov. S původní setovou točil jen 12000ot, připadala mi příliš zatěžující (širší listy). Dnes bych tam dal asi APC 7/4, nebo 7/3.

Naproti tomu MVVS1,5 když se nevyvedla, tak to byl vrtošivý prevít. Ono se pak kdesi v modeláři psalo, co za to může (nějaká nedofrézovaná špona v přepouštěcím kanálu, kterou bylo třeba zbrousit a pak byl jako vyměněný. Naproti tomu MK-17, pokud nebyl vyběhaný, tak tyto problémy neměl.

Jeho neduhy byly dva:

1. Moc měkká klikovka na které se dost rychle opotřeboval ojniční čep. Pak to mělo strašnou vůli ale kupodivu to na chod motoru nemělo příliš velký vliv. Navíc klikovka neměla vyvažovací vybrání (ale to nebyl problém dopilovat i ručně). ONi ji ani nekalili ani necementovali či nitrovali. Ale zas to bylo lepší, než příliš tvrdé křehké kliky OTM 1,5 Stryž, které se často lámaly (ja měl takové motory 3 a u všech se zlomily navzdory tomu, že jsem je podla článku v modeláři popouštěl - asi málo).
2. povolováni kompresního šroubu za chodu. Rěšení je však velice jednoduché. Stačí konec šroubu, který tlačí na protipíst, zapilovat do úkosu asi 20° a už se nepovoluje. Nebo po vzoru motorů Jena doplnit šroub zajišťovací kontrovací páčkou - tu vypiluje každý z kusu plechu + díra se závitem M4 :wink: ).
Naposledy upravil(a) VTjr dne úte 30.04.2013 17:54, celkem upraveno 1 x.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
VTjr

#23 Příspěvek od VTjr »

Krásny popis, skoro není co dodat :wink:
JardaRůžička píše:pavel MK17 : Pokud o to opravdu stojíš, nedej se odradit. Názory ve většině odpovědí jsou přirozeně ovlivněné současným stavem techniky, to ale nic nemění na faktu, že kdysi s těmito motory začínako spousta modelářů v dost raném věku a zvládali to. Když ho zkrotíš, povyrosteš tím i kdybys ho dál nikde nepoužil.

Tak to by se mělo vytesat do kamene :lol:
Ale dnes je bohužel víc takových co chtěj jen zapnou ten vypínač :cry:
JardaRůžička píše:Předpokladem je, že je ten motor nepoškozený. Pokud je jenom zalepený, to se snadno a rychle napraví.

Naložit do C6000 na noc a pak propláchnou čerstvým palivem. Nebo se na to vykašlat a on si s těmi usazeninami poradí sám. Výhodou detoňáků proti žhavíkům je to, že nikdy neztuhnou úplně, protože petrolej to nedovolí (jeho směs s ricínem nevyschne ani za 20 let). Zatím co ty žhavíky se po odpaření metylu zalepí totálně protože i ten ricín pak postupně vysýchá (asi jako fermež v olejové barvě) a to co po pár letech neběhání v tom motoru zbyde je tvrdé jako kámen (tam hrozí i poškození ložisk a pod).
JardaRůžička píše:...
Tenhle popis vypadá možná jako dlouhé čtení a také v reálu Ti to asi moc rychle nepůjde, je to ale o praxi. Běžně jsem takhle jakýkoli i zcela neznámý motor rozběhl do jedné minuty, opravdu to taková věda není. To tvrdí jen ti, kteří to nikdy nezkusili. Je pravda, že dnes jsou pohony daleko výkonnější, ale jen o tom modelařina přece není.

Přesně tak. Jsou i tací, které baví jen ty motory jako takové. Mají radost, když je testují a spouštějí i na stojanu (ani nemusí být v modelu).
A pravdou taky je, že ten adrenalínový pocit z řevu nastartovaného spalováka (byť i jen jedenapůlky) u elektriky srovnatelného výkonu nikdy nezažiješ. A o tom to taky je :wink:
JardaRůžička píše:Přesto by pro Tebe bylo daleko schůdnější, kdybys někoho s praxí k tomu přizval. Možná by pomohlo, kdybys uvedl bydliště...

Taky myslím. Třeba já mu ze Žiliny pomůžu tak akorát dobrou radou přes fórum :lol:
VTjr

#24 Příspěvek od VTjr »

igorb píše:uzivatelske vlastnosti tychto motorov sa obycajne odvijali od toho kolko eteru uz stihlo z paliva vyprchat :mrgreen:

Veru tak. Éter odletí aj zo zavretej fľaše. Nikdy som sa nad tým až tak nezamýšľal dovtedy, kým sa mi nepodarilo zohnať si čistý éter a miešať si palivo sám. Jeho ubúdanie v palive príliš nevidno, ale keď je vo fľaške čistý, tak áno. A tak keď som v pivnici chodil okolo tej fľaštičky s čistým éterom, tak sa mi zdalo, že pomaly ubúda. Pritom to bola taká ta lekárenská pollitrovka s plastovým uzáverom, ktorý som poctivo omotal lepiacou páskou. Ale ani to nepomáhalo, stále ho bolo menej a menej. :cry: Nakonec som si uvedomil, že cez tie plastové vrchnáky a lepiacu pásku molekuly éteru difundujú a našiel som kdesi starý bakelitový uzáver od fľašky napínacieho laku, v ktorej sa predával ešte za socializmu. Odkedy je tam ten, tak sa ubúdanie zastavilo. Cez sklo a bakelit ten éter neprejde.
:wink:
Keď som si ale pred pár rokmi zakúpil detoňákové palivo, tak bolo síce v plechovke, ale s takým plastovým hrdielkom a uzáverom. :( Tak to by sa malo okamžite preliať do niečoho s bakelitovým alebo plechovým uzáverom, alebo do sklenenej laboratórnej fľašky s pribrúsenou sklenenou zátkou. :idea:

Samozrejme najlepšie je ho čo najskôr minúť a neskladovat. :wink: Ale vzhľadom na spotrebu jedenapolky minúť litrové balenie nejde rýchlo - to je tak na 40 až 50 štartov. :mrgreen:
igorb

#25 Příspěvek od igorb »

myslim ze minimalne polovicu alebo aj viac polamanych klukoviek a ojnic co sme ako chalani polamali bolo sposobene prave vycuchlym palivom ... to sa kupovalo v modelarskom, havne v lete a flasa nikdy nebola plna, takze bolo jasne kolko eteru tam chyba ... ten motor ide aj bez toho, ale s daleko vyssou kompresiou, takze 1/ ide mu o zivot a 2/ tazko sa steluje

inac - pre toho zaujemcu ... v pripade ze ma clovek pocit ze motor treba startovat s uvolnenou kompresnou pakou a po rozbehu ju treba pritiahnut (resp lepsie povedane s kompresiou potrebnou na beh to nastartovat kvoli tvrdosti nejde), je to neklamne znamenie ze ten eter tam uz chyba
JardaRůžička

#26 Příspěvek od JardaRůžička »

Ještě dodám - nevím jak komu, ale mně těch motorů prošlo rukama minimálně 20 (modelářský krouže), a chodily všechny...
pavel MK17

#27 Příspěvek od pavel MK17 »

dik za odpoved VTjr a kdiby si mel nakej navrh namk17 tak posilej cokoli jsem novacek dik
pavel MK17

#28 Příspěvek od pavel MK17 »

dik za radu jarda ruzicka
VTjr

#29 Příspěvek od VTjr »

pavel MK17 píše:dik za odpoved VTjr a kdiby si mel nakej navrh namk17 tak posilej cokoli jsem novacek dik

Za málo :D Je nás fandů malých spalováků čím dál tím míň, elektrika to válcuje, tak proč bychom jednoho nadějného nepodrželi :wink:
Tady jsem z jiných diskusí našel link, kde prodávají jak éter, ricín ale i kompletní palivo pro detoňáky nebo žhavíky http://www.ciste-chemikalie.sk/produkty/. Je to na Slovensku, ale určitě podobná firma funguje i v ČR.
Jen si myslím, že pro Tvé experimenty asi bude mít větší smysl ho sehnat v nějakém modelářském obchodě. S E-šopem ale může být problém ohledně zasílání. Pošta to nevezme a kuriér to asi dost prodraží.

Tak ať Ti to vrčí :lol:
JardaRůžička

#30 Příspěvek od JardaRůžička »

pavel MK17 : Pokud nemáš důvod tajit své bydliště, třeba se opravdu najde i prostřednictvím RCmanie někdo ochotný poblíž.
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“