Malý dosah příjmače FrSky
-
bundes
- Kontaktovat uživatele:
Malý dosah příjmače FrSky
Zdravím.
Mám tento příjmač http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... eiver.html a trápí mě jeho dosah. Dosah na HC píšou <1000m, ale mě se zdá mnohem menší. Každou chvíly když zalítnu někam dál tak letadlo na vteřinu přestane reagovat, hodí se failsafe a po chvilce se letadlo zase chytne. Je používán v 1m EPP modelu a cca 1/2 antény kouká ven z trupu. Stalo se vám někomu někdy něco takového? Nebo je to u tohoto malého příjmače s malou anténou normální? Nakonec ještě dodám, že když používám větší 7k příjmač se dvěmi anténami, tak se tento problém nevyskytuje.
Díky za rady,
Bundes
Mám tento příjmač http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... eiver.html a trápí mě jeho dosah. Dosah na HC píšou <1000m, ale mě se zdá mnohem menší. Každou chvíly když zalítnu někam dál tak letadlo na vteřinu přestane reagovat, hodí se failsafe a po chvilce se letadlo zase chytne. Je používán v 1m EPP modelu a cca 1/2 antény kouká ven z trupu. Stalo se vám někomu někdy něco takového? Nebo je to u tohoto malého příjmače s malou anténou normální? Nakonec ještě dodám, že když používám větší 7k příjmač se dvěmi anténami, tak se tento problém nevyskytuje.
Díky za rady,
Bundes
Letuschopno: Diablotin 8,5 ccm, Mig 7 (EPA kombat)
Re: Malý dosah příjmače FrSky
Na první pohled jsou v popisu nesmysly. Píše se tam o dosahu nad 1000m a taky dvou anténách - True Diversity with two antennas, ale podle fotky je to jednoduchý přijímač s jedinou anténou, určený pro lítání "okolo hlavy" s dosahem snad 300-400m. Na podobném přijímači (verze pro Hitec, ale jinak skoro to samé) jsem musel nejprve vyměnit anténu, která skoro upadla při montáži. Je to poměrně tuhé lanko z několika drátků, které se snadno láme. Kapka lepidla, která by to měla udržet, není k ničemu. Anténka je letovaná hned u kraje desky a tak to nemá na čem držet. Je docela možné, že je ta Tvoje už upadlá a drží jen na tom lepidle...
"Rozum, který zůstává stát, je v pořádku – jen si nesmí lehnout." J. Werich
U techto prcku se bohuzel z vyroby dost casto vyskytuje vada s poskozenou ci blbe pridelanou antenu... uz jsem jich na zakazku opravil vice jak 30 kousku behem trech mesicu (vymena anteny). Osobne jsem mel V8R4 se stejnym problemem, opet pomohla vymena a kontrola anteny...
Jeti DC-16 | „Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora“
-
bundes
- Kontaktovat uživatele:
Takže radíte sehnat jinou anténu a napájet jí tam místo téhle? A nebo by stačilo připájet tuhle?
Doporučuji zkontrolovat a případně vyměnit. Anténa je v tomto případě jen obyč. izolovaný drát patřičné délky (asi 34mm vč. pájeného konce). Délku je nutné přesně dodržet, vodič může být libovolný. Osobně používám raději ohebné lanko v silikonové izolaci, které má velký počet drátků a snadno se ohýbá, nehrozí tedy ukroucení u pevného konce. Pokud nemáš zkušenosti a vybavení, požádej o výměnu raději někoho zkušeného. V Hradci se určitě někdo najde.
Ani po výměně antény ale nepočítej s dosahem 1000m, s popisu jsou opravdu ptákoviny. Rozumný dosah bude snad 400m, ale do EPP poletovadla je to OK
S tou jednoduchou anténou a obvodovým řešením to asi nebude žádný zázrak...
Ani po výměně antény ale nepočítej s dosahem 1000m, s popisu jsou opravdu ptákoviny. Rozumný dosah bude snad 400m, ale do EPP poletovadla je to OK
Naposledy upravil(a) petan64 dne pon 29.04.2013 22:15, celkem upraveno 1 x.
"Rozum, který zůstává stát, je v pořádku – jen si nesmí lehnout." J. Werich
Jen na doplnění. Manuál od výrobce FrSky ke zmíněnému přijímači V8R4-II je ke stažení viz tento odkaz. V manuálu je zmíněno, že předchozí verze přijímače V8R4 měla dosah cca 500m, ale tato nová verze V8R4-II by měla být citlivější s dosahem cca 1Km.
Problém může být způsoben jednak poškozením připojení antény jak zde již bylo zmíněno a jelikož se jedná o přijímač pouze s jednou anténou tak může mít více neblahý vliv na signál za provozu i poloha antény vůči anténě vysílače a k tomu doporučuji prostudovat článek viz tento odkaz.
Z hlediska spolehlivějšího příjmu v různých pozicích modelu je vhodnější přijímač se dvěma anténami jako je např. V8R7-II viz tento odkaz nebo třeba D4R-II viz tento odkaz.
Problém může být způsoben jednak poškozením připojení antény jak zde již bylo zmíněno a jelikož se jedná o přijímač pouze s jednou anténou tak může mít více neblahý vliv na signál za provozu i poloha antény vůči anténě vysílače a k tomu doporučuji prostudovat článek viz tento odkaz.
Z hlediska spolehlivějšího příjmu v různých pozicích modelu je vhodnější přijímač se dvěma anténami jako je např. V8R7-II viz tento odkaz nebo třeba D4R-II viz tento odkaz.
V Hradci problém nebude zkus se poradit s bráchou
jinak anténa musí být stejně dlouhá jako ji mají oni nebo se může dát jiná délka ?
TYDY píše:V Hradci problém nebude zkus se poradit s bráchoujinak anténa musí být stejně dlouhá jako ji mají oni nebo se může dát jiná délka ?
V tomto případě je celá délka toho vodiče bez stínění anténa a tak pokud ji bude nahrazovat opět vodičem bez stínění tak je potřeba ji dát stejnou tedy co nejpřesnější.
Jiné délky kablíku se používají zejména v případech když je to koax a tam je anténa jen část na konci bez stínění a ta část bez stínění je pak stejně dlouhá jako je ta anténa a zbytek koaxu se stíněním je pak pouze přívod k anténě. Anténa se stíněním se o něco hůř připojuje a když už na tom přijímači má anténu bez stínění tak ať tam dá stejný kablík tedy bez stínění a stejné délky tj. doporučoval bych ať s tím raději moc nelaboruje jinak to může domrvit ještě víc než to má teď a domrvená anténa to je z hlediska dosahu špatné.
-
bundes
- Kontaktovat uživatele:
Nakonec jsem to opravil a včera letovou zkouškou prověřil, sundal jsem totiž kousek izolace na tom drátku a napustil ho cínem. Od té doby funguje skvěle, žádné výpadky signálu jsem včera nezaregistroval... Asi se tím "utěsnilo" nějaké přerušení.