Kopyto na laminování
Re: Kopyto na laminování
Asi áno ... či nie?
Veď píšem že idem prvýkrát laminovať, na googli a fórach toho až tak veľa nie je a to som toho preliezol dosť.
Mám L285 a tkaninu 140g/m2.
Veď píšem že idem prvýkrát laminovať, na googli a fórach toho až tak veľa nie je a to som toho preliezol dosť.
Mám L285 a tkaninu 140g/m2.
Už se to nějak začíná vše motat dohromady - lak chceš na XPS aby jsi mohl používat třeba polyester tmel(ochrana vůči leptání) nebo jako závěrečnou vrstvu a na něj už laminovat přímo výrobek? Radek
ICQ 638556901
Sorry že so to zamotal, nerobí sa to.
No kopyto z XPS chcem nalakovať lakom na parkety ako separátor a na to sklo s epoxidovou pryskyřicí L285.
Nebude to dobré? Nejaké jednoduché lepšie riešenie?
No kopyto z XPS chcem nalakovať lakom na parkety ako separátor a na to sklo s epoxidovou pryskyřicí L285.
Nebude to dobré? Nejaké jednoduché lepšie riešenie?
Ne ty za to vůbec nemůžeš - jen se tady skoro najednou vyrojily asi 4 témata ohledně laminace ( z toho jedno defakto duplicitní) a člověk se v tom už nějak neorientuje. Takže - pokud jen nalakuješ a nepoužiješ nějaký separátor - třebas obyč pastu na parkety Diava tak se to 100% slepí a vyhodíš to celý i s kopytem- Radek
ICQ 638556901
ďakujem .
Jinak co jsem se tady poslední dobou dočetl že epoxid se při vytvrzování zahřívá a hrozí deformace polyše - kdo a jak na tohle přišel? Radek
ICQ 638556901
- LittleFalco
arda1 píše:Jinak co jsem se tady poslední dobou dočetl že epoxid se při vytvrzování zahřívá a hrozí deformace polyše - kdo a jak na tohle přišel? Radek
Prisel jsem na to ja osobne, kdyz se mi prvne zacalo kourit a smrdet ze zaplaty na lodi
Resume - i kdyz mas odseparovany polystyrenovy model a polyester, ktery na to placas (treba akrylatovym tmelem, nebo bananovou folii), nemuzes si byt jisty, ze to dobre dopadne. Kopyta se kvuli cene delaji z polyesteru a take se (i kdyz na nekolikrat) patla pomerne silna vrstva. I kdyz to clovek chladi pri tuhnuti ventilatorem, prece jen se to obcas zahreje tak, ze to polys nevydrzi
Zpátky doma, v kopcích :-)
Počkej lak jako separátor? Nemyslíš náhodou vosk? Separuje se proto aby jsi pak oddělil laminát od kopyta. Když ale použiješ tu lepící pásku, tak ani nemusíš separovat. Kopyto vyleptáš acetonem a zbyde ti tam páska. Tu strhneš a kde nepůjde strhnout tak ji snadno vybrousíš (nebo jí tam prostě necháš).
Pokud jsem to pochopil správně, máš kopyto z polystyrenu, které je hrubé a potřebuješ ho vyhladit, vyrovnat a připravit na laminování? Dříve se to dělávalo tak, že se zředil Herkules nebo jiné podobné dispezní lepidlo s vodou, nalilo se to do nějakého pekáče, vzali se noviny a celá stana se opatrně, aby se nezmačkala, namočila- prosytila v tom roztoku. Pak se ta stránka vzala a rukou uhladila na tom kopytu. Udělalo se pár vrstev a nechalo se to vyschnout. Potom se to vzalo , lehce zbrousilo, ale neprobrousilo! , lehce vykytovalo a vyhladilo se to- udělal se tak úplně hladký povrch bez nerovností nebo propadů (když jsem dělával polystyrenové kabiny, ani jsem povrch nelaminoval a jen to nastříkal). Ten papír udělal docela pevný krunýř. Lze to pak i nalakovat jak tu psali nebo udělat i jinou povrchovku. Jako separátor jsem používal leštěnku na parkety ( taková bílá pasta, nevím zda se to ještě vyrábí, tu co jsem měl byla snad 25let stará, asi na bázy vosku), potom co se to olaminovalo, fouknul jsem na to fénem, aby ten vosk ztekutěl-povolil a vyndal jsem kopyto- ono stejně většinou, když bylo z polystyrenu tak se při vyndavání zničilo, nebo se to kopyto muselo někdy vyloupat po kusech. Takhle jsem to delával já, šlo to , ale je to pracné, dneska už asi budou jiné, lepší , překonané postupy.
- LittleFalco
Petr S... píše:Pokud jsem to pochopil správně, máš kopyto z polystyrenu, které je hrubé a potřebuješ ho vyhladit, vyrovnat a připravit na laminování? Dříve se to dělávalo tak, že se zředil Herkules nebo jiné podobné dispezní lepidlo s vodou, nalilo se to do nějakého pekáče, vzali se noviny a celá stana se opatrně, aby se nezmačkala, namočila- prosytila v tom roztoku. Pak se ta stránka vzala a rukou uhladila na tom kopytu. Udělalo se pár vrstev a nechalo se to vyschnout. Potom se to vzalo , lehce zbrousilo, ale neprobrousilo! , lehce vykytovalo a vyhladilo se to- udělal se tak úplně hladký povrch bez nerovností nebo propadů (když jsem dělával polystyrenové kabiny, ani jsem povrch nelaminoval a jen to nastříkal). Ten papír udělal docela pevný krunýř. Lze to pak i nalakovat jak tu psali nebo udělat i jinou povrchovku. Jako separátor jsem používal leštěnku na parkety ( taková bílá pasta, nevím zda se to ještě vyrábí, tu co jsem měl byla snad 25let stará, asi na bázy vosku), potom co se to olaminovalo, fouknul jsem na to fénem, aby ten vosk ztekutěl-povolil a vyndal jsem kopyto- ono stejně většinou, když bylo z polystyrenu tak se při vyndavání zničilo, nebo se to kopyto muselo někdy vyloupat po kusech. Takhle jsem to delával já, šlo to , ale je to pracné, dneska už asi budou jiné, lepší , překonané postupy.
To je zajimavy postup. Ten namoceny novinovy papir se da natahnout (treba v rozich) bez toho, aby se roztrhl?
Zpátky doma, v kopcích :-)
Já myslím, že ano, když je papír namočený, je jemňoučký a dobře vše kopíruje, ale musí se opatrně, rád se trhá.