Graupner mc 32

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
creagel

Re: Graupner mc 32

#196 Příspěvek od creagel »

Je nova verze fw pro graupnerovic hracky. Co jsem koukal do changelogu (1.046) tak se zatim zadny velky update nekona - jen aktualizace telemetrickych obrazovek v navaznosti na nove prodavane ESC s primou podporou HoTT + nejake novinky ohledne ucitel/zak rezimu.
Kamca

#197 Příspěvek od Kamca »

kde jsi prosímtě našel nový fw na ofic. strance nic není.
creagel

#198 Příspěvek od creagel »

Normalne na zalozce download na produktove strance graupnera. Ale kdyz to zkousim ted, tak uz tam neni :(

To by me zajimalo,co s tim delaji (jestli jim tam utekla nejaka beta nebo co to bylo).
creagel

#199 Příspěvek od creagel »

Nevim co s tema updatama porad delaji. Dneska na zalozce Download u radia na strankach graupnera sviti posledni update 16.4. 2013. Posledni verze je tam ale 1.041. Kdyz tam svitilo 15.4.2013, tak tam byl i ten 1.046.

Na strane s prehledem historie update je ale posledni update 17.1.2013 a pro MC-32 je tam 1.041.

btw: objevuji se ruzne zvesti, ze velky update bude znamenat prechod na verzi 5 (co a kdy konkretne bude mi ale Ralf Helbing neodpovedel - od te doby co z nej neni sef vyvojar ale reditel, tak nechce komunikovat :) )
martinre
Kontaktovat uživatele:

#200 Příspěvek od martinre »

S MC-32 lítám asi 2 měsíce a jsem teda hodně zklamanej z provedení. (já bych koupil Jeti, ale ostatní v práci chtěli "Deutsche Qualität"). Za ty peníze bych čekal lepší kvalitu-po chvilce upadlo to zadní víko kritu konektorů, postraní páčky jsou tesně před ulomením, trimy jsou jak z pouťový hračky, ty dotykový ovládací kolečka jsou nepřesný. Rád si chodím zalítat s mojí 15 let starou MC-24 s Duplexem u který nepochybuju, že tuhle přežije. Celkově je pro mě Hott velký zklamání. Po týdnu používání odešla nová MC-12, která byla jen na simulátor, ze tři koupených proudových senzorů jeden nefunguje... Takže za mě už Hott nikdy.
creagel

#201 Příspěvek od creagel »

Njn, prvni verze MC-32 mela sve nedostatky. Pokud se radio posila na jakykoliv servis, tak automaticky by meli menit:

- kryci plasty nad hornim a dolnim display
- zadni gumove krytky (nechapu jak takovou hovadinu ala puvodni krytky mohli pustit na trh)
- pokud jsou poskozene bocni ovladace, tak je vymeni

Bocni ovladace + trimy ma nova verze jiz hlinikove a min. ty bocni packy jsou odost lepsi na ovladani. Co se tyka tech dotykovych cap-touch ovladacu. Ja si na ne pomerne rychle zvykl a mne nevadi. Pokud ale radio pujcim nekomu, kdo je odkojeny MC-24, tak je to pro nej dost velky problem :)

K HoTT (prenosovy system) nemam vubec zadnou vytku. Vse funguje paradne. Co mi vadi, je sw v MC-32. Slibili zmeny (dela se na nich, ale otazkou je jakym tempem). Doufam, ze ted po vyreseni Graupner - SJ na to kluci vlitnou.
martinre
Kontaktovat uživatele:

#202 Příspěvek od martinre »

creagel píše:Njn, prvni verze MC-32 mela sve nedostatky. Pokud se radio posila na jakykoliv servis, tak automaticky by meli menit:

- kryci plasty nad hornim a dolnim display
- zadni gumove krytky (nechapu jak takovou hovadinu ala puvodni krytky mohli pustit na trh)
- pokud jsou poskozene bocni ovladace, tak je vymeni

Bocni ovladace + trimy ma nova verze jiz hlinikove a min. ty bocni packy jsou odost lepsi na ovladani. Co se tyka tech dotykovych cap-touch ovladacu. Ja si na ne pomerne rychle zvykl a mne nevadi. Pokud ale radio pujcim nekomu, kdo je odkojeny MC-24, tak je to pro nej dost velky problem :)

K HoTT (prenosovy system) nemam vubec zadnou vytku. Vse funguje paradne. Co mi vadi, je sw v MC-32. Slibili zmeny (dela se na nich, ale otazkou je jakym tempem). Doufam, ze ted po vyreseni Graupner - SJ na to kluci vlitnou.

Chápu, že nový výsílač má svoje neduhy, ale jejich docela hodně na můj vkus. Jinak přenosový systém funguje bez problémů, ale to mi fungoval i Assan a Duplex.
creagel

#203 Příspěvek od creagel »

Ta verze 1.046 by mela opravdu obsahovat jen tu "zasadni" zmenu Ucitel/zak - tzn. prijimac by mel byt bindovan pouze na ucitelsky vysilac. Podporu novych HoTT regulatoru neberu jako zasadni vec. Tak to je trochu malo na vetsi jarni update :(((( Jestli se na tohle cekalo skoro 6 mesicu, jak dlouho se bude cekat na ostatni veci. Zkusil jsem se optat, jestli napr. na tu zmenu pomeru mixu budeme cekat zace 6 mesicu, nebo jak to s tim bude.
creagel

#204 Příspěvek od creagel »

Vysla nova verze firmware 1.051 - ac je dle cisla zmen pozehnane, tak na prvni pohled nic. Dle changelogu se zmenila prace s bindovanim prijimacu v rezimu ucitel/zak a take detekovani pripojenych telemetrickych cidel.

Jinak na strankach Graupner.de je ta historie aktualizaci spatne - nejak se jim to cele rozsypalo a posledni update to na hlavni strance ukazuje v lednu (na produktove strance se zase ta aktualizace meni kazdy den).
Dzordzik

#205 Příspěvek od Dzordzik »

creagel píše:Co mi vadi, je sw v MC-32.

Co ti konkrétně na sw vadí?
creagel

#206 Příspěvek od creagel »

Primarne to, ze bych par veci oproti MC-24 cekal jinak. Obcas se tam nastavuji veci stylem "drbat se levou rukou za pravym uchem a jeste pres prdel" :(

Nektere veci tam zatim vubec nejdou - napr. menit pomer mixu pres otocne ovladace. Na co jich tam sakra pak je tolik? Navic takova vec, co vsechny "top" vysilace ostatnich vyrobcu maji a je to pomerne jednoducha fce.

Nemoznost grupovat telemetricke hlasky (na jednem prepinaci mit napr. vysku a letovy cas a na jinem aktualni cas), pripadne priradit si na ruzne prepinace ruzne hlasky. Kdyz clovek chce sem tam neco zahlasit a neco chce casteji tak musi jak trotl vzdy "premackat" vsechny ostatni hlaseni a dostat se na to spravne.

Mam pokracovat? :)

Jeste pred tim, nez se Graupner stal Graupner/SJ byla prislibena "velka" aktualizace (ktera mela vyse uvedene resit), jenze pak museli propustit pomerne dost zamestnancu a za 100dni z pohledu sw vysilace zadny pokrok - spise oprava chyb, ale jinak nic moc. Na to ze se jedna o jejich TOP vysilac trochu skoda.

Co se mi naopak libi, tak spolehlivost a rychlost odezvy. Za celou dobu letani bez jedineho vypadku, zaznam telemetrie funguje bezchybne, prohlizeni v dataExploreru taky ok.

Uz jsem popravde premyslel, ze bych presel na Duplex a DC16, ale na Duplexu mi vadi jedna zasadni vec (pro me) - bindovani prijimace. Nevim jestli se neco nezmenilo, ale porad je tam tusim potreba propojka - coz s prijimaci v tezko dostupnych v trupech je trochu problem. Sice to nedelam casto, ale delam. U Graupnera neni problem - vzdy jednoduche udelatko na zmacknuti tlacitka na prijimaci a jede to.
mafraf

#207 Příspěvek od mafraf »

creagel píše:Uz jsem popravde premyslel, ze bych presel na Duplex a DC16, ale na Duplexu mi vadi jedna zasadni vec (pro me) - bindovani prijimace. Nevim jestli se neco nezmenilo, ale porad je tam tusim potreba propojka - coz s prijimaci v tezko dostupnych v trupech je trochu problem. Sice to nedelam casto, ale delam. U Graupnera neni problem - vzdy jednoduche udelatko na zmacknuti tlacitka na prijimaci a jede to.

No párování jde buď přes párovací propojku nebo přes menu Jetiboxu. Pokud se k přijímači nemužeš v trupu dostat, lze vyvést prodlužovací třížilovej kabel z telem. konektoru na nějaké dostupné místo - a tam na něj připojit třeba senzor nebo nechat jenom tak pro strýčka příhodu.
Všechno jde poladit :-D
Dzordzik

#208 Příspěvek od Dzordzik »

Mě se na MC32 líbí především jedna věc, je ergonomicky dobře řešená a hlavně si do ní můžu dát systém jaký chci já a ne jaký mi výrobce vnutí a to v případě Jeti je Duplex, kterému já a nejen já bohužel důvěřovat nemůžu. Rozebírat proč netřeba, ale je to tak. Navíc mi vůbec nevyhovuje rozmístění přepínačů a trimy. Zbytečně tím to rádio pro mě pohřbili. Mít možnost si tam dát jiný modul, mít trimy umístěné jako u pultovky a ne prapodivně a mít tam standardně umístěné trimy, uvažoval bych o ní. Takto čekám dál co kdo představí. Další požadavek je mít v základu BT pro přenos do sluchátka a rychlé a co nejpřímější programování. Bohužel mi tyhle požadavky zatím nikdo neřeší. Na spoustu věcí, i přes některé nelogičnosti, mi i dneska nejvíc vyhovuje styl programování Graupneru. Multiplex ani náhodou, Futaba je strašně uklikaná, byť toho umí asi nejvíc, jenže to nevyužiju. Co tam zbylo dál. Jeti, který to z mého pohledu zazdil ergonomií a tím že neumožňuje jednoduše vyměnit modul.
tks
Kontaktovat uživatele:

#209 Příspěvek od tks »

mafraf píše:vyvést prodlužovací třížilovej kabel z telem. konektoru na nějaké dostupné místo - a tam na něj připojit třeba senzor nebo nechat jenom tak pro strýčka příhodu.

Přesně tak, takto jsem to měl u všech modelů a nebyl s tím žádný problém. Pokud chceš přehazavat čidla telemetrie, tak to asi jinak nebudeš řešit ani u jiných systémů.
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
creagel

#210 Příspěvek od creagel »

Rozlozeni prvku na MC-32 mi take vyhovuje naprosto dokonale (kdyz jsem zkousel par letu s DC-16, tak to bylo takovy .... neslany/nemastny).

To ze v MC-32 muzes mit pripojeni jiny modul - no, ano jde to :) Ale proc bych to chtel (krome pripadu, kdy prechazim z jineho systemu a nechci ihned vse "prezbrojovat"). Preci jen to propojeni je pres PPM a to se nevyrovna nativnimu prenosu.

Co se tyka bt v zakladu - MC-32 jej ma jiz opravdu v zakladu ;) Osobne hw MC-32 povazuji za povedeny (design hodnotit nechci, kazdemu se libi neco jineho). Ano, nema vnitrni usporadani tak hezke jako DC-16. Na druhou stranu - za tu dobu kdy jsem letal s graupnerem na 35MHz, tak naprosto zadny problem (a to mel vnitrni usporadani vicemene stejne). A navic kolik lidi a jak casto tu krabici otevira? :)

Ono od te zmeny na Graupner/SJ (resp. od te chvile kdy Ralf Helbing neni sef vyvojar, ale CEO) neni temer zadny progres ve vyvoji sw. I samotna komunikace Ralfa je ted temer nulova. Jiste, ma ted jine starosti, ale bylo prijemne obcas videt jeho reakci na konkretni podnety na nemeckych forech (bylo videt, ze naslouchaji a ze na necem delaji).

Pokud by na ten sw poradne vlitli, dopsali par veci, tak to bude velice povedeny radio. Vzdyt potencial na to ma. Treba ta kravinka jak ma posledni fw DC-16 - prohlizeni grafu telemetrie primo na radiu. To by na MC-32 slo taky relativne lehce udelat.

atd atd atd

Jedine co je jiste, ze kvuli historii (a navyku svych zakazniku) bohuzel nemuzou zasadne zmenit zpusob programovani funkci v radiu (tzn. nejaka zasadni zmena prostredi neni realna).
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“