Align Flybarless 3G FL 760 a nově i 3GX

Motory, gyra, serva, regulátory, stabilizátory, ale i ložiska a jiné obecné technické problémy
Odpovědět
Zpráva
Autor
habasek
Kontaktovat uživatele:

Re: Align Flybarless 3G FL 760 a nově i 3GX

#796 Příspěvek od habasek »

Spirit System (Spirit W1, GTR & others)
Spirit Wave & JETI DS 12
http://www.habada.cz
kisond

#797 Příspěvek od kisond »

Zdravím
Dlouhou dobu jsem měl pádlovku na HK450 (komplet již předělaný na ALIGN), rozhodl jsem se jít do bezpádla.
Vrtulník jsem zkompletoval podle návodu nastavil vše OK. Nastavení v PC jsem nechal na doporučení výrobce. Vrtulník jsem bez problému zvednul do visu, avšak v momentě pokusu o osmu jsem zjistil, že je to opravdu „divočina“ kam páčka tam vrtulník a musím s páčkama opravdu hodně malinko.
Vysílačku mám DX6i a swash mixy mám na 50,50,55, dvojí výchylky na 40% a 30expo a stejně je to hrozně divoké. Pokud to srovnám se stejným strojem v Phoenixu (nastavení vysílačky stejně) tak je to klidné jak beránek.
Tímto se ptám nevíte, jak přesněji nastavit a co nejvíce ovlivňuje (jaké položky) v PC configurátoru, abych se pro začátek přiblížil pádlovému systému a postupně ubíral.
Dále jsem zjistil a nevím jestli je opravdu tomu tak, že není dobré, když je vrtulník seřízený (DIR mode) a poté upravovat swash mix (když jsem toto provedl systém byl trochu poblázněn) je tomu tak ?
Firmware v 3gx mám 3.0 nastavení taktéž podle nové verze. Zdejší fórum jsem prošel zahraniční taky ale pořádných odpovědí jsem se nedobádal.
Uvítám jakékoli další rady, případně sem i hoďte Vaše nastavení díky.
Junker83

#798 Příspěvek od Junker83 »

kisond píše:Zdravím
Dlouhou dobu jsem měl pádlovku na HK450 (komplet již předělaný na ALIGN), rozhodl jsem se jít do bezpádla.
Vrtulník jsem zkompletoval podle návodu nastavil vše OK. Nastavení v PC jsem nechal na doporučení výrobce. Vrtulník jsem bez problému zvednul do visu, avšak v momentě pokusu o osmu jsem zjistil, že je to opravdu „divočina“ kam páčka tam vrtulník a musím s páčkama opravdu hodně malinko.
Vysílačku mám DX6i a swash mixy mám na 50,50,55, dvojí výchylky na 40% a 30expo a stejně je to hrozně divoké. Pokud to srovnám se stejným strojem v Phoenixu (nastavení vysílačky stejně) tak je to klidné jak beránek.
Tímto se ptám nevíte, jak přesněji nastavit a co nejvíce ovlivňuje (jaké položky) v PC configurátoru, abych se pro začátek přiblížil pádlovému systému a postupně ubíral.
Dále jsem zjistil a nevím jestli je opravdu tomu tak, že není dobré, když je vrtulník seřízený (DIR mode) a poté upravovat swash mix (když jsem toto provedl systém byl trochu poblázněn) je tomu tak ?
Firmware v 3gx mám 3.0 nastavení taktéž podle nové verze. Zdejší fórum jsem prošel zahraniční taky ale pořádných odpovědí jsem se nedobádal.
Uvítám jakékoli další rady, případně sem i hoďte Vaše nastavení díky.

Ahoj,tak na simulaci pádlové mechaniky je tam přímo položka "simulateted fly bar parametr",která ke umístěna pod záložkou "Flight mode parameter 1". Čím větší bude hodnota,tím věrnější bude simulace pádla.
Swash mix musíš mít nastavený podle manuálu,nastavuješ v DIR.Pak už myslím není potřeba ho nějak nastavovat.Pak jedině zase v DIR režimu.Collective pitch +-12,cyclic pitch -8.Ale to je vše uvedeno v programu 3GX i s obrázkovým návodem.
KDS AGILE 5.5 (SPIRIT), KDS AGILE 7.2 (SPIRIT PRO) , TARANIS X9D+,Futaba T8FG
kisond

#799 Příspěvek od kisond »

Zdravím
To jsem všechno pochopil (DIR nastavení) a podle manuálu nastavil, jen prostě jak jsem s tím začal lítat tak to fakt šlo hodně ale opravdu hodně za páčkama. Klasika dal jsem mírně páčku do předu a vrtulník se hned naklonil do předu, leknutí a korekce zpět takže páčka do zadu a von zase hned na prdel prostě jak houpačka, tento stav nechci, (ne že nechci v budoucnu určitě ale je třeba se zžít s tímto systémem). Je mi jasné, že je to něco jiného než pádla, ale že by až tolik, to jsem nečekal. Přistál jsem úprava D/R expo a sice trochu lepší ale furt nic moc. U pádlovky jsem jednoduše upravil swash mix a bylo tady ne.
Před letem jsem včera upravil hodnotu "simulateted fly bar parameter” na 50% ale taky to bylo nic moc. Zkusím to dát na 90% a ještě jednou si pohrát s jinými prvky. Některé položky jsou v „softu“ dobře popsány některé vůbec to mě trochu štve. Bližší popis nikde není.
Jaké případně máte nastavení vysílačky a PC „softu“. Díky letu zdar
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#800 Příspěvek od pkotatko »

Tak si sniz vychylky cykliky v 3GX. Asi tam mas moc.
Neco malo prelozeneho k 3G je tady :
http://pkotatko.rajce.idnes.cz/Align_3G/#
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
kisond

#801 Příspěvek od kisond »

No jo ono to se lehce řekne ale jak nastavit ty výchylky je tady položka "Elevator Flip Rate Adjustment" a Aileron Roll Rate Adjustment" a v programu jsou docela zvláštně popsány. Dále jsou tady položky "Elevator Travel Limit" a "Aileron Travel Limit" Tyto chápu jako výchylky.
Pak jsou položky pro útlum kolektivu a cikliky a položky akcelerace, z těch mám trochu strach pře to je o ladění a odladit to tak aby soustava serva mechanika se nedostala do "kmitavé soustavy". Spíše by mě zajímalo, jak jste to nastavili vy před prvním startem?
Jak jsem psal výše ze startu se chci dostat na parametry pádlovky a postupně přecházet na systém bezpádla.

moje nynější nastavení (stačí skopírovat do TXT a otovřít v programu):

0; // Roll_Exp_Level
1; // Piro_Flag
1; // Bell_Delay_Flag
70; // Back
0; // Hiller 50 // 80 for 450
0; // Bel
0; // Rud_ACC
40; // Roll_Cmd
70; // Roll_P
70; // Roll_I
55; // Roll_D
50; // Roll_Ele_Comp
40; // Ele_Cmd
65; // Ele_P
54; // Ele_I
55; // Ele_D
75; // Yaw_Cmd
40; // Yaw_P
70; // Yaw_I
60; // Yaw_D
60; // Yaw_Comp
30; // Piro_Opt
95; // Bell_Delay
; //soft
20; //Rpm_Gain
;

Budu rát za každé připomínky Díky
Letu zdar :)
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#802 Příspěvek od pkotatko »

Roll a flip rate adjustment je to co potrebujes snizit. Pokud snizis travel adjustment, tak se okrades o moznost rychlejsich korekci ktere dela elektronika. Roll a flip rate je rychlost rotace pri plne vychylce kniplu. Jednoduse receno, jak rychle se heli bude tocit okolo danne osy. Maximalni rychlost rotace. Od toho se odviji i rychlost a akcelerace reakce na pohyb kniplu.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
kisond

#803 Příspěvek od kisond »

Podtrženo sečteno pro první poletování a zatím dávám pro Flip a Roll rate 30% Travel 60%.
Dampening na cca 50% a Acceleration 0%.
Flight Condition na 70%
Simulated Fly Bbar na 95%
Na vysílačce výchylky na 50% expo 30%.
To snad bude dost otupené. Prolítnu to a uvidíme, podle toho jak se to bude chovat tak upravím vysílačku, pokud pude o hrubší zásah upravím software.

Nějaké další návrhy? Dík
dj_krata
Kontaktovat uživatele:

#804 Příspěvek od dj_krata »

hezký večer ,
nevíte jak zapojit 3GX jen jako gyro (ocas) k pádlové verzi?

děkuji za info.
JR DSX7, T-Rex 450PRO FBL beastX , T-Rex 600 EFL beastX , RC-Factory Sbach , DJI f550 naza-m V2
Junker83

#805 Příspěvek od Junker83 »

dj_krata píše:hezký večer ,

děkuji za info.

Na netu jsem našel tohle,třeba ti to pomůže.

http://rc.runryder.com/helicopter/t678567p1/
dj_krata
Kontaktovat uživatele:

#806 Příspěvek od dj_krata »

Junker83 píše:
dj_krata píše:hezký večer ,

děkuji za info.

Na netu jsem našel tohle,třeba ti to pomůže.

http://rc.runryder.com/helicopter/t678567p1/

odkaz bohužel nefunguje... :-(
JR DSX7, T-Rex 450PRO FBL beastX , T-Rex 600 EFL beastX , RC-Factory Sbach , DJI f550 naza-m V2
Junker83

#807 Příspěvek od Junker83 »

Ted sem ten odkaz zkousel a jede,tak to jeste zkus. :wink:
Nezbeda

#808 Příspěvek od Nezbeda »

Miniprotos, Futaba T8FG
Kardam

#809 Příspěvek od Kardam »

Je v poradku, kdyz dam v DIR kloneni a klopeni misto doporucovanych 8 stupnu 10 stupnu? Nebo je lepsi zvysit Elevator Flip Rate a Aileron Roll Rate, aby byly obraty rychlejsi. Diky za odpoved.
T-Rex 550, Logo 550 SE, KDS Agile 5.5, Goblin 700, KDS Chase, Goblin 380
Junker83

#810 Příspěvek od Junker83 »

Já by nechal předepsaných 8 a hejbal s posuvnikama.
Odpovědět

Zpět na „Heli - technika“