Ahoj modeláři.....tohle vlákno je sice staršího data, ale snad mi někdo pomůže......pořídil jsem si stavebnici AT 6 Texan, výrobce Phoenix.....je tam originál mechanický zatahovací podvozek, servo HS 75BB.....funguje to dobře, jen to má jednu vadu....při otevření mají nohy vůli do stran....sice "chloupek", ale při délce nohy to dělá cca 1 cm.....přitom jsem na mechanismu neobjevil nic, čím by se to mělo nechat seřídit....s vyjímkou táhel (drátů).....ale tam už žádná možnost není.....konstrukce je dělaná tak, že v mechanismu po otevření už nejde nic dotáhnout......takže se ptám.....je to už tak myšleno konstrukčně??.....že jako ta vůle by měla zachytávat případné rázy??....nebo je něco špatně??....podotýkám, že při zavření sedí vše bez jakýchkoliv vůlí.....
Díky za odpovědi a rady.....
mechanický zatahovací podvozek
- sopta
- Kontaktovat uživatele:
Re: mechanický zatahovací podvozek
Ahoj,
z konstrukce mechaniky podvozku bude v otevřené stavu vůle vždy větší než v zavřeném. Při zavření vačka dosedne do otvoru v uchycení. Podvozkové nohy jsou asi do vačky přichyceny červíkem a pokud tam jdou celkem těsně nasunout, tak s tím nic moc dělat nepůjde. 1 cm je sice dost, ale pokud ti to funguje a nezhoršuje se to, tak bych to neřešil. Pouze by měl být podvozek v obou polohách mechanicky zamčený.
Mě to taky valká a provozuju podvozek i na trávě. Dvakrát jsem již musel trochu rovnat drátěné nohy po nepodařených přistáních, ale pořád to funguje dobře na to jak to dostává zabrat.
Letu zdar
Zdeněk
z konstrukce mechaniky podvozku bude v otevřené stavu vůle vždy větší než v zavřeném. Při zavření vačka dosedne do otvoru v uchycení. Podvozkové nohy jsou asi do vačky přichyceny červíkem a pokud tam jdou celkem těsně nasunout, tak s tím nic moc dělat nepůjde. 1 cm je sice dost, ale pokud ti to funguje a nezhoršuje se to, tak bych to neřešil. Pouze by měl být podvozek v obou polohách mechanicky zamčený.
Mě to taky valká a provozuju podvozek i na trávě. Dvakrát jsem již musel trochu rovnat drátěné nohy po nepodařených přistáních, ale pořád to funguje dobře na to jak to dostává zabrat.
Letu zdar
Zdeněk
sopta píše:Ahoj,
Letu zdar
Zdeněk
Ahoj....díky moc za vysvětlení....tak uvidím, až to vyzkouším v provozu.....taky to budu používat na travnatým letišti....
Je to přesně jak píšeš....v plastovém takovém jako kloubu nebo jak to nazvat, jsou kovové vložky a v nich jsou nasunutý nohy z hodně silnýho drátu....ty jsou zajištěný červíkem....konstrukce mi připadá celkem robustní.....jen ty vůle mně zaskočily.....
V zavřený poloze to je nadoraz, podvozek nemá žádnou vůli, jen v tom otevřeným stavu......
Tak uvidím.....díky za odpověď...
Já sice žádnou vůli nemám, za to ale čelím přímému přenosu všech otřesů do křídla.
I když jsem mechanismus přidělal k balzovému loži, přilepenému k nosníkům, přesto z toho u depronu nemám někdy dobrý pocit.
Kdyby mi větší vůle pomohla část napětí "odpérovat," možná by to bylo lepší.
I když jsem mechanismus přidělal k balzovému loži, přilepenému k nosníkům, přesto z toho u depronu nemám někdy dobrý pocit.
Kdyby mi větší vůle pomohla část napětí "odpérovat," možná by to bylo lepší.
Hurá, hurá....problém je vyřešen.....byl u mně kolega modelář...mnohem zkušenější......podvozek jsme z křídla vymontovali a zkoumali mechanismus.....a ejhle.....objevili jsme tam vymezovací šroubky....takový maličký červíky......úplně mi unikly......jsou tam z boku.....takže hurá.....vůle jsme vymezili a celý mechanismus namontovali zpátky....už to šlape přesně jak má.....ty kluci šikmooký to nemaj vymyšlený špatně.....jednoduše a účinně.....pro mně poučení, příště se líp dívat...
tak sláva slávoucí