převodovka na spalovák

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
DAF
Kontaktovat uživatele:

#61 Příspěvek od DAF »

blesk píše:
DAF píše:
mik.plechacek píše:budou na tom pracovat oz vojáci ale vleče se to ještě nemám všechny podrobnosti zatím zdar

v jakých hodnostech a z jaké armády? pokud to není PT.

já jsem neměl odvahu se ptát :wink: no ale když to dělá armáda ČR a nedohlíží an to Hoki tak bych to do ruk raděj nebral... :roll:

Já tě plně chápu, vyzvědačství je trestné. Mě osobně také nezajímá vlastně ta hodnost, jen jsem chtěl vědět, jestli mají dostatečné velitelské pravomoci, aby dokázali poručit i fyzikálním zákonům.
Mimochodem jak znám (přes net) Hokiho, asi si o tom myslí své a raději se nezapojuje.
blesk
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od blesk »

Jn,Hokimu se nedivím... ten ať se raděj pořádně postará o ty svoje malé broučky tam má hezké turbiny,tak nemusí nic dělat a vymýšlet,tam to většinou šlape...
Curtiss
Kontaktovat uživatele:

#63 Příspěvek od Curtiss »

No, tak jsem si přečetl celé téma od začátku a upřímně - větší blbost jsem dlouho neslyšel. Velmi relevantní a akceptování hodné jsou příspěvky DAFa, bohužel, zakladatel tématu je akceptovat nehodlá, což je dost na pováženou, nehledě na tu nešťastnou češtinu, to je taky běs! Pokud si dobře vzpomínám, tak co se technologie výroby zmíněného pekelného stroje týká, bylo zmiňováno poze třískové obrábění. I kdyby se nějakým záhadným způsobem podařilo dosáhnout deklarovaných 100 000 ot/min, tak třískově vyráběný rotor se na 1000% roztrhne jak malina. Vnitřní pnutí, byť kvalitního materiálu a směr "let" po obrobení ve spojení s odstředivou silou udělá svoje, nehledě na to, že na obrobení takového rotoru je zapotřebí 5-ti osá CNC frézka a už vidím, jak někdo z čistého nadšení tvoří 3D model a generuje z něho CNC program. Sorry, ale nedalo mi to, abych nereagoval. Nadále budu téma opět jen sledovat z povzdálí a doufat, že dotyčného s jeho "vynálezem" nepotkám někde na letišti.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od DAF »

Autor má možná slabší češtinu, zato umí velmi dobře číst, naposled to byl zcela určitě Jirásek (všichni tuší). :evil: Ale možná bude jako ten čmelák Marcela Blocha (který lítá proto, že nezná fyzikální zákony).
:lol: :lol: :lol:
blesk
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od blesk »

DAF píše:Autor má možná slabší češtinu, zato umí velmi dobře číst, naposled to byl zcela určitě Jirásek (všichni tuší). :evil: Ale možná bude jako ten čmelák Marcela Blocha (který lítá proto, že nezná fyzikální zákony).
:lol: :lol: :lol:
tak toho čmeláka neznám... :lol:
tak jelikož něco málo o programování CNC Strojá jak soudtruhů tak fréz vím,a o zpracování materiálu,vnitřním pnutí atd. taky něco základního vím,tam bych do toho nešel. obrobit by top nebyl zas takový rpoblém,ale toto navrhnout je práce pro velmi zkušeného konstruktéra a technologa,kdyby to bylo tak jednoduché tak to vyrábí mnohem víc firem než je například Graupner,funsonic atd...
DAF
Kontaktovat uživatele:

#66 Příspěvek od DAF »

to blesk: nevím zda se mi podaří přesná citace, Marcel Bloch (fa. Bloch, vojenská éra všecho druhu, Francie) měl říci něco v tomto smyslu:
"čmelák létá proto, že nezná fyzikální zákony"
Jinak to co jsi zde nastínil o technologicích a konstrukci se tu snažím mikimu vysvětlit už dlouho. Jsem původem strojař a ještě něco si z tohoto oboru pamatuju. I když ne úplně přesně do detailů, dokážu si představit tu horu problémů s konstrukcí, materiály a hlavně zpracováním. Snažil jsem se to popsat, tak se nebudu opakovat. Nehledě na to, že si nedokážu představit, že by program pero CNC + výrobu (možná opakovanou s vylepšeními) dělal někdo za flašku, nebo za hubičku. Pokud by autor musel vše platit, dostal by se ,dle mého, na cenu pěkné, pravé, značkové, kvaltiní a hlavně funkční turbíny.
Curtiss
Kontaktovat uživatele:

#67 Příspěvek od Curtiss »

To blesk: Tady ani nejde o to, kolik firem to vyrábí. Sériové výrobky jsou buď kompozitové, nebo plastové - čili buď laminované, nebo tlakově stříkané do kovových forem. A tady je ten rozdíl - forma je dělená - v nejlepším případě na dvě části, ale spíš na víc a to se dá obrobit celkem bez problémů, jenže autor chce mít duralový rotor vyrobený třískově a to už problém je. Aby se to dalo vyfrézovat na jedno upnutí najednou, je potřeba 5-ti osá frézka. Ve 3D by to šlo sice taky, ale musel bys mít CNC děličku a ještě by to nebylo zcela bez roblémů. Netvrdím, že to nejde vyrobit, to ano, ale jen jako model k zaformování, nebo ke statickým účelům. Jako funkční, pro zmíněný počet otáček, v žádném případě ne obráběný z jednoho kusu :?
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#68 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Muj dotaz tedy neni uplne presne k tematu, ale myslite, ze by cca 4 kg stihacku mohl utahnout 15ccm spalovak s duralovym dmychdlem naprimo? Prumer dmychadla je 12 cm a motor je pylonovy special, ktery toci 25.000 ot / min.

Neni to muj napad a nehodlam to realizovat ja, ale chtel bych se zeptat, zda by to teoreticky melo fungovat. Co myslite?
DAF
Kontaktovat uživatele:

#69 Příspěvek od DAF »

to vzduchoplavec: Teoreticky možná ano. To dmychadlo je tovární, nebo samo domo? Musel bys vyzkoušet jaký má tah. Bude tam rozdíl mezi dmychadlem a klasickou vrtulí v neprospěch dmychadla. Osobně bych se bál, pokud to není tovární výrobek, použít kovové dmychadlo. Musel by tam být silný (pevný) plášť, který by byl schopen dostatečně ztlumit případné odletující lopatky. Dmychadly se zaobírá Pavel Bosák (pokud se nemýlím), pro MHM myslím dělal nějaké plánky na toto téma. Přeš Model Hoby Magazín by snad bylo možno ho nějak sehnat. Mě tahle problematika také zajímala, ale zatím jsem ještě dmychadlo nerealizoval.
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#70 Příspěvek od Vzduchoplavec »

DAF: Ne, tak jsem to spletl. Je to MVVS 6.5 ccm... Dmychadlo vypada bytelne, ale nevim, zda je to domaci vyroba nebo kupovane.
blesk
Kontaktovat uživatele:

#71 Příspěvek od blesk »

no já bych se do toho nepouštěl,koupil bych již hotové a co se týka napsání CNC programu tak to fak nikod za flašku neudělá,to by musel být nějaký hodně zapálený modelář
venry

#72 Příspěvek od venry »

Vzduchoplavec píše:Muj dotaz tedy neni uplne presne k tematu, ale myslite, ze by cca 4 kg stihacku mohl utahnout 15ccm spalovak s duralovym dmychdlem naprimo? Prumer dmychadla je 12 cm a motor je pylonovy special, ktery toci 25.000 ot / min.

Neni to muj napad a nehodlam to realizovat ja, ale chtel bych se zeptat, zda by to teoreticky melo fungovat. Co myslite?

Ahoj
S dmychadly jsem koketoval cca před dvaceti lety.Měl jsem od Pavla Bosáka jeho dynafan coš je kopie dynamaxu Dynafan s mvvs 7,5 nebo 6,5 táhl při cca 25000ot/min něco kolem třech kil. Dynafan lítal v jeho MiG 15 a chodila celkem slušně.Později jsem ji předělal na vrtuli(nebyla vzletová dráha-musel tedy z trávy)Hmotonost patnáctky byla kol 3,5-4kg.Nad 5kg chodil dynafan s motory 13-15cm/3 myslím tenkrát Picco atd.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#73 Příspěvek od DAF »

To takhle nedokážu říct. Koukal jsem na ty Bosákovy plány. Nevím jaká v tom má dmychadla, ale píše, že to je na 6,5 ccm a hmotnost 3500g (má tam Mig 15 a F-86 Sabre). 4kg je o cca 15% víc, už by to mohl být trochu problém. Musel by se změřit tah dmychalda a zjistit jaký tah by byl třeba pro to 4 kilový éro. Asi bych tam dal osobně něco většího, tak 10 ccm. Ale říkám, zajímal jsem o to zatím jen teoreticky.
venry

#74 Příspěvek od venry »

Ahoj
V dílně jsem ti pro představu změřil Pavlův Dynafan , průměr rotoru je 114mm,pětilístý rotor,čtrnáctilístý stator,hmotnost je cca 300gr.tenkrát jsem v tom měl MVVS 6,5GRRT .Pavel do svých modelů používal právě ten svůj dynafan,do těch větších nad 5 kilo dynamax.Než na obsahu bude hlavně záležet na otáčkách motoru,jestli si dobře vzpomínám tak dynafan cca při 25tis.otáčkách táhl tři kila,nejčastěji motory MVVS.PICCO,OS
_George_
Kontaktovat uživatele:

#75 Příspěvek od _George_ »

georg píše: němci když začínali za druhý světový války tak museli vyvinout špičkové materiály

a pritom životnosť toho nemeckého reaktívneho motora bola iba 24 letových hodín :)
http://www.galerie.rcserver.cz/index.php?sum=122
Odpovědět

Zpět na „Dílna“