Staré palivo do žhavíka

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
TYDY
Kontaktovat uživatele:

Staré palivo do žhavíka

#1 Příspěvek od TYDY »

Zdravim,
vyhrabal jsem po bráchovi starý palivo do žhavíka, který nevylítal a dal ho do sklepa a pak si koupil nový. Na palivu je napsaný, že je do roku 2008 :D Je to 75% methyl, 10% nitro a zbytek ricin. Otázka zní jestli je ještě takový palivo použitelný ?
sviznik

Re: Staré palivo do žhavíka

#2 Příspěvek od sviznik »

Pokud po promíchání neudělá mléčný zákal, mohlo by být použitelné. V opačném případě metyl absorboval vzdušnou vlhkost a s ricinem udělal emulzi - nepoužitelné.
roman71

#3 Příspěvek od roman71 »

Podobně jsem našel palivo cca7 let starý,vpohodě sem ho vylítal.Pokud se do kanystru nedostala vlhkost a palivo nemá mléčnou barvu tak by mělo být v pohodě.
TYDY
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od TYDY »

Palivo je čirý a normálně rozmíchaný, žádná emulze.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od DAF »

Sice to, co teď napíšu jsem zatím nezkoušel (nebyl důvod), ale pokud by tam byla voda (vznik emulze), tak tak se dá z paliva "vyšťourat" pomocí modré skalice. Nasype se do paliva a ta z metylu vytáhne vodu, potom se to přefiltruje. Pokud tam voda ještě nějaká zůstane, skalice se přepraží na plotýnce a postup se opakuje znovu, ža do vytáhnutí veškeré přebytečné vody.
Hitec Aurora 9X
JardaRůžička

#6 Příspěvek od JardaRůžička »

Proboha nezačínejte zase alchymii se skalicí. Určitě vyjde levněji znehodnocené palivo vylít, než pořizovat nový motor.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od DAF »

To byla jen poznámka na okraj, že to je možné "vyčistit", a samozřejmě pak i velmi dobře vyfiltrovat. Pokud má litrovou flašku, určitě bude jednodušší koupit novou. Pokud by měl 200l barel, už by to mohlo stát za úvahu. Dnes je palivo podstatně lépe sehnatelné, než dřív, kdy se metyl porůznu sháněl po všech čertech a doma se to mixovalo.
Hitec Aurora 9X
JardaRůžička

#8 Příspěvek od JardaRůžička »

Já vím, také jsem kdysi s metanolem vyváděl ledacos. Ale právě při dnešní snadné dostupnosti paliva ať to raději nikdo nezkouší.
TYDY
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od TYDY »

Jak říkám palivo je naprosto v pořádku nejeví nic co jste tady popisovali jako že by bylo mléčně zakalený apod. brácha už ho chtěl tak nějak vylít ale přišlo mi to zbytečný jestli je ještě použitelný tak jsem dal toto téma. Jinak v kanistru toho mám asi 6 litrů. Takže díky za všechny rady...
zdzd

#10 Příspěvek od zdzd »

DAF píše:To byla jen poznámka na okraj, že to je možné "vyčistit", a samozřejmě pak i velmi dobře vyfiltrovat. Pokud má litrovou flašku, určitě bude jednodušší koupit novou. Pokud by měl 200l barel, už by to mohlo stát za úvahu. Dnes je palivo podstatně lépe sehnatelné, než dřív, kdy se metyl porůznu sháněl po všech čertech a doma se to mixovalo.

1. To nebude moc fungovat u hotového paliva, kde je olej. Čistil se tak samotný metyl.

2. Část skalice se rozpustí ve zbytkové vodě v metylu a pak napadne motor.

Celkově: To vůbec není dobrý nápad...

http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom2. ... tec=285527
DAF
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od DAF »

to zdzd, hned na úvod jsem psal, že jsem tu technologii nikdy nezkoušel, nebyl důvod, jen vím, že něco takového existuje. V těch dobách jsem měl detoňáky, protože jsem neznal nikoho na ploché dráze, nebyl jsem nikdy nikde organizován a neměl jsem věk na pořízení jedového povolení. Dnes bych to už určitě nedělal. Ale dík za upřesnění.
Hitec Aurora 9X
TYDY
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od TYDY »

Kdyby jsem viděl, že v palivu je voda tak se ani neptám a hned ho vyliju. Dotaz zněl jestli je palivo vůbec použitelné a následně jsme se dohodli že v něm voda není. Pak z toho vznikla ať už plodná nebo ne debata coby kdyby ale není to odzkoušený, tak snad se najde někdo, kdo to zkusí :D
tibor

#13 Příspěvek od tibor »

TYDY píše:Kdyby jsem viděl, že v palivu je voda tak se ani neptám a hned ho vyliju. Dotaz zněl jestli je palivo vůbec použitelné a následně jsme se dohodli že v něm voda není. Pak z toho vznikla ať už plodná nebo ne debata coby kdyby ale není to odzkoušený, tak snad se najde někdo, kdo to zkusí :D

Aby tu nebola debata " coby kdyby", tak to palivo jednoducho odskúšaj sám. Nič tým nemôžeš pokaziť.
mnov

#14 Příspěvek od mnov »

Osobně problém se starým palivem řeším tak, že ho natankuji do trenéra s ASP 12 ccm a ten zvládne každé palivo. :)
Lark

#15 Příspěvek od Lark »

Nechápu co se tady pokoušíš vymámit. Když jsem se po 27 letech vrátil k modelařině, vylítal jsem asi 3 litry starého paliva v MVVS 7,5. Bylo dobře uskladněné v temnu a chladu a voda se do něj nedostala. Nedokážu posoudit v jakém stavu byl obsažený ricin, ale brno ho bez problémů sežralo. :mrgreen:
V jakém stavu je to tvoje palivo ti tady ale nikdo neřekne. Vyzkoušej ho v motoru, a pokud bez problémů poběží, tak ho vylítej. V opačném případu ho zlikviduj.
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“