Elektro akrobat Kloník
Horkovzdušku mám asi za 3 stovky a O.K. Fén na PETku nemůže stačit. A hlavní poznatek z pokusů - je potřeba najít PET lahev pokud možno jen o málo větší než kopyto. Na Spita mám kopýtko malé, snaha o výrobu kabinky z velkých lahví od Kofoly byla marná, prostě se to tak moc nedokáže smrsknout. Nakonec jsem uspěl s 0,5l PETkou z kontajnéru vylovenou 
Přesně tak. Chce to mít láhev jenom o fous větší než je kopito a i tak ho v láhvi dost vypodložit a to nafest. Jinak bacha a nehřej pořád jedno místo, jak to přeženeš, tak to v tom místě zbělá. Vlastní zkušenost. Chce to nahřívat plynule a rovnoměrně. Já kopito celé napíchl na hliníkovou tyč a otáčel a natáčel jak bylo třeba.
K Jezisku si budu prat nakou horkovzdusku
. Pouzivate ji treba i na potahovani folii? A kdyz uz jsem zacal s folii, tak se chci zeptat jak se pouziva a na co se pouziva (ted myslim tu lepici). Jestli se nalepi a pak prejede zehlickou, aby se vypla, nebo z ni strihat napisy, znaky atd.....(napisy jsem doposud nazehloval) Co ta trouba? O ty se nemluvilo...
Moje modely: http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=137
Modely v provozu: Tracy, Alfa baby, Piper, Stíhačka
Modely ve stavbě: Spitfire Mk. IXC, Sopw. Camel, Hanriot HD 1,
Na potahování se horkovzduška nepoužívá, ale až na vypínání fólie, která se nejdřív po krajích přižehlí (ta s lepidlem, např. oracover apod.). Ale chce to si vyzkoušet, taky se dá snadno propálit, takže odstup a nefunět dlouho na jedno místo. Vypínat fólie se dá i tou žehličkou, asi jak komu vyhovuje který způsob. U staré žehličky, jako mám já, trošku hrozí poškrábání hladkého povrchu fólie. Proto se u mod. žehliček používají ty teflonové návleky.
Kloníka třeba potahuji Vliesem, což je polysterová fólie (podle Googlu) bez lepidla, která se dá jak přilakovávat klasicky jako papír a vypínat lakem, nebo se po okrajích přilepí disperzním lepidlem a vypíná teplem, ať už žehličkou nebo pistolí nebo kombinací obojího. Jo, propálit se dá taky snadno
Dělám s tím prvně, tak uvidím, jak to dopadne.
Poprvé jsem si práci s fólií nechal ukázat od známého a další věci už jsem si dělal sám. Není to zase až taková věda, ale určitě je dobrý si to nejdřív vyzkoušet (teplotu pro požehlování, pro vypínání ap.) na něčem (třeba jen na balzovém rámečku) co se dá zkazit. Na snad každé fóli je i postup práce s ní.
Určitě mě někdo doplní nebo případně i poopraví.
Kloníka třeba potahuji Vliesem, což je polysterová fólie (podle Googlu) bez lepidla, která se dá jak přilakovávat klasicky jako papír a vypínat lakem, nebo se po okrajích přilepí disperzním lepidlem a vypíná teplem, ať už žehličkou nebo pistolí nebo kombinací obojího. Jo, propálit se dá taky snadno
Poprvé jsem si práci s fólií nechal ukázat od známého a další věci už jsem si dělal sám. Není to zase až taková věda, ale určitě je dobrý si to nejdřív vyzkoušet (teplotu pro požehlování, pro vypínání ap.) na něčem (třeba jen na balzovém rámečku) co se dá zkazit. Na snad každé fóli je i postup práce s ní.
Určitě mě někdo doplní nebo případně i poopraví.
Asi jako 1. Tě poopravím já
. Nenarážím na to co jsi napsal, ale spíš na mojí chybu. Nenapsal jsem totiž že už mám zkušenosti s nažehlovací folií. Asi jsi mě nepochopil, nebo taky nevíš o co jde když jsem psal o té nalepovací fólii. Já sám nevím jak se používá atd... (chci se dozvědět jestli se z ní dělají líp nápisy a tak...) Vlies se má napínat jenom fénem myslím. Někde jsem to tu četl. Já Klona potáhnu fólií. Vlies si nechám na Spita
Alfa potahovaná mnou:
http://img149.imageshack.us/my.php?imag ... abymd4.jpg
P.S. zvykl jsem si na potahování žehličkou, takže ta pistole bude spíš jen na kabiny. Opravdu to vyznělo jako kdybych nikdy nepotahoval, ale není to pravda. Sorry, my bad.
Alfa potahovaná mnou:
http://img149.imageshack.us/my.php?imag ... abymd4.jpg
P.S. zvykl jsem si na potahování žehličkou, takže ta pistole bude spíš jen na kabiny. Opravdu to vyznělo jako kdybych nikdy nepotahoval, ale není to pravda. Sorry, my bad.
Fatality píše: když jsem psal o té nalepovací fólii...
Informační šum? :D
Tak asi myslíš ty fólie co z nich reklamky řežou nápisy ne? Na plotru to vyříznou a pomocí přenášecí fólie se to pak přenese kam libo a už se nic nevypíná. Nechal jsem si kdysi něco udělat, ale i když to bylo od známého, cena za pár písmen, i když velkých, byla docela nepříjemná.
samot píše:Hoki píše:... ale balsové nikdo ze známých.
Tak se seznámíme a budu první![]()
Byla to malá kabinka na Spitfiříka, tak jsem to slepil a vybrousil z pár prkýnek 10ky balzy. Měl jsem ji po ruce a dobře se to opracovávalo. Povrch lehce vylepšen polyesterovým dvousložkovým tmelem a přebroušen.
Já neříkal, že tací neexistují. Já jen podotknul, že nikdo z mých známých. A myslím si, že to není tak špatný nápad. A hlavně to půjde líp (rychleji), než ze dřeva.
samot píše:Fatality píše: když jsem psal o té nalepovací fólii...
Informační šum?![]()
Tak asi myslíš ty fólie co z nich reklamky řežou nápisy ne? Na plotru to vyříznou a pomocí přenášecí fólie se to pak přenese kam libo a už se nic nevypíná. Nechal jsem si kdysi něco udělat, ale i když to bylo od známého, cena za pár písmen, i když velkých, byla docela nepříjemná.
Možná. Já totiž kupoval u Pecky nažehlovací fólii a omylem mi urizli prave nalepovaci. Samozřejmě si toho prodavač hned všiml, takže mi dal nažehlovací. Bohužel ani Hoki ještě zádnej návrh na tu fólii nenapsal. Stále o ní nic nevím.
Promiň, nějak jsem to vynechal. No k té nalepovací folii, já nevím co k tomu napsat. Já ji totiž nepoužívám. A nechci si hrát na chytrýho, že si o tom něco někde přečtu a pak to dám jako svůj nápad. Já používám jen dvě folie a mám je na modelech v RC-galerii. Solarfilm na elektry a Oracover na spalováky. Nápisy a ozdůbky taky dělám z nich. Dříve jsem na nápisy používal takovou tu samolepící tapetu z papírnictvý, ale to už je dávno.
To snad nevadí, že to není tvůj nápad. Stejně se to někde musíš dočíst, vyptat a pak radit těm kteří to buď nečetli, nebo o tom nemají ani páru
Otázka pro Samota: Z jaký balzy jsi udělal stojiny (jak lehká, pevná, a tloušťka)?
A bude nějaký zásadní rozdíl mezi Vliesem a fólií Oracover?
předem dík za odpověď(i)
Otázka pro Samota: Z jaký balzy jsi udělal stojiny (jak lehká, pevná, a tloušťka)?
předem dík za odpověď(i)
Fatality píše: Z jaký balzy jsi udělal stojiny (jak lehká, pevná, a tloušťka)?
Stojiny - zatím tam žádné nemám, jen v prvních dvou polích je pouzdro na spojku a dál už nic. ZATÍM, křídla jsou stále otevřená, protože si nejsem jistý, jestli nemám radši alespoň do dalších dvou polí nějakou stojinu doplnit. Tak 2ka balza by mohla stačit ne?.
Potah - tvrdívá se, že pro malá letadla je výhodnější potah "chlupatým" papírem (nebo v tomto případě Vliesem, který se jeví povrchově podobně) než hladkou fólií. Je to snad něco o proudění...ale tomu moc nerozumím. Lakovaný papír výrazně víc zpevní konstrukci než fólie. V mém případě Vlies proto, že vydrží při přistání do trávy víc než papír (údajně
samot píše:Fatality píše: Z jaký balzy jsi udělal stojiny (jak lehká, pevná, a tloušťka)?
Stojiny - zatím tam žádné nemám, jen v prvních dvou polích je pouzdro na spojku a dál už nic. ZATÍM, křídla jsou stále otevřená, protože si nejsem jistý, jestli nemám radši alespoň do dalších dvou polí nějakou stojinu doplnit. Tak 2ka balza by mohla stačit ne?.
Potah - tvrdívá se, že pro malá letadla je výhodnější potah "chlupatým" papírem (nebo v tomto případě Vliesem, který se jeví povrchově podobně) než hladkou fólií. Je to snad něco o proudění...ale tomu moc nerozumím. Lakovaný papír výrazně víc zpevní konstrukci než fólie. V mém případě Vlies proto, že vydrží při přistání do trávy víc než papír (údajně).
Stojiny, a to hlavně akrobat, by měl určitě mít(po celé délce křídla) Musí to tak být, protože pak by to křídlo prostě nevydrželo ty "géčka"
Udělám je nejspíš z lehký balzy 2,5mm