F45 - Vše o tomto vrtulníčku

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Zamčeno
Zpráva
Autor
milagros

Re: F45 - motorky

#886 Příspěvek od milagros »

srabsrab

#887 Příspěvek od srabsrab »

Ale jo asi to poleti na cokoliv :d ... budou to slusny otacky na ten motor pri 10zubem pastorku ... i kdyz se v modelarskych motorech neorijentuju (snad ti to na 2 clanky pojede)
AJRimmer

#888 Příspěvek od AJRimmer »

probuh pouzivej edit a davej to do jednoho příspěvku a navíc nespamuj na dvou forech to stejný!!!! Pak až si člověk chce přečíst forum dozadu aby se něco dozvěděl, tak ho akorát po 5 stránkách začne bolet hlava z takových blbostí!! Navíc jaký motor, ESC a pastorek tady bylo napsáno snad 1000000* aji kde to koupit!

BTW: s F45 sem začal asi před dvou měsícama a našel sem v tomhle foru VŠECHNO co se týče hlavního motoru už napsaný!!!
AJRimmer

#889 Příspěvek od AJRimmer »

tak jsem uspesne odstridakoval. Tady pár typů pro ty co se na to chystají:
1) nákupní seznam:
všechno z Hobbykingu
motor:EH 200 Produkt ID: EH200-4100
ESC:Hobbyking SS Series 18-20A ESC Produkt ID: HK-SS20A
pastorek:Produkt ID: E2.3-0.5-10T
konektory:Produkt ID: AM1001A a XT60

2) zapojení:
Trvalo mě to asi 3-4 hodiny s tím, že elektronice trochu rozumím, ale v RC jsem nový:). Prvně jsem si odpojil(dobré je si před odpojením nalepit na konektor serva, které je zapojeno jako první, nějakou nálepku, pak nebudete muset si vzpomínat jestli jste kabely od serv nezaměnili nebo neotočili) a odšrouboval "řídící desku" a klasický konektor JST jsem vyměnil za XT60 z kterého jsem ještě vyvedl jeden kabel navíc pro napájení ESC(aby to nemuselo jít přes desku) a opatřil 3,5mm konektory. Dál jsem si napájel na všechny kabely jak motoru tak ESC 3,5mm konektory. Následovala kalibrace, ke které se rozepíšu později. No pak následovala časově náročnější část a to narvat někam všechny ty kabely. Po pár pokusech a s použitím stahováku se to povedlo s tím, že motor sem pro lepší manipulaci odpojil. Pak následovalo uložení motoru. To šlo v pohodě otec má doma zásobu malých šroubků takže jsem po chvilce našel ten pravý a aji 2 díry v uložení po starším motoru pasují no a dál byl na řadě pastorek kterej sem musel trochu zkrátit a udělat plošku na hřídelce motoru a pastorek se musí nasadit obráceně jinak se tam nevleze. No a pak to všechno hurá poskládat dohromady a lítat.

3) kalibrace
u mého ESC nefungovala nejrozšířenější metoda, ale jenom 1, zapnout Tx projet plyn nahoru dolu 2. připojit napajeni k heli 3. čekat než se začnou reagovat serva. Potom se motor rozběhne v 12% a poslední zvýšení výkonu registruji při přechodu z 87-91%.
Dál je potřeba nastavit otáčení motoru, který se musí točit PO směru ručiček. To se provede přehozením libovolných dvou kabelů z ESC do motoru. Směr otáčení si mužete ověřit třeba tak, že na hřídelku přilepíte lepici pásku aby její konec byl v prostoru nepřilepenej k hřídeli a pak po cvilce běhu se vám stočí do směru otáčení motoru.

4) komplikace
Mám urvané lyžiny takže nemužu teď startovat ze země, takže nevím jak se to bude chovat potom, ale v ruce se mě stane, že při jemějším přidáváním plynu se začne dřív točit zadní motor než přední. Při rychlejším přidání je všechno ale ok.
Dál při prudkém přidání plynu na max ulítne zadek cca o 90°. Nevím jestli je to zadním motorkem nebo elektronikou, ale když se plyn přidává pomaleji je všechno ok.

5)zhodnocení
je živější než se stejnosměrným, delší výdrž, hezčí zvuk, nepřehřívá se. Takže jednoznačně doporučuji předělat na stříďák!!

a tak na závěr baterky
Používám ZIPPY Flightmax 1300mAh 2S1P 20C
Letový čas tak 10-15 minut. Podle mě jsou lepší jak nějaké 2000mAh sice vydrží míň, ale vrtulník je s nima lehčí nemusí se upravovat lože baterky a za cenu jedný 2000mAh mám dvě 1300.

PS: pro grammar nazis čeština mě nikdy nešla a nikdy nepujde :)
Joshuax

#890 Příspěvek od Joshuax »

A to ESC mas nejak napajene externe pri te kalibraci ? Pac me nejak nejde do hlavy kalibrace ESC bez pripojeni napajeni k heli, navic ten signal z TX se musi pres RX do toho ESC nejak dostat ne ? 8-O
AJRimmer

#891 Příspěvek od AJRimmer »

Joshuax píše:A to ESC mas nejak napajene externe pri te kalibraci ? Pac me nejak nejde do hlavy kalibrace ESC bez pripojeni napajeni k heli, navic ten signal z TX se musi pres RX do toho ESC nejak dostat ne ? 8-O

Připojením heli jsem myslel zapojení baterky k heli (jak k řídící desce tak k ESC). Kalibraci sem v podstatě neprováděl(nefungovala ale rozsah 12-90% mě stačí), jenom před každým zapnutím musím provést ten postup že nejdřív zapnu Tx a projedu plyn nahoru dolu.
Joshuax

#892 Příspěvek od Joshuax »

No to ze projedes plyn nahoru a dolu ale nema zadny smysl pokud neni vrtulnik zapnuty ne ? To ze hejbes packama na TXku je dost jedno, kdyz tu informaci nepredavas vrtulniku. Teda mozna se pletu a funguje to nejak podprahove i bez napajeni ;) Stejny postup se aplikuje napriklad u BNF modelu pokud se nepletu.
AJRimmer

#893 Příspěvek od AJRimmer »

Joshuax píše:No to ze projedes plyn nahoru a dolu ale nema zadny smysl pokud neni vrtulnik zapnuty ne ? To ze hejbes packama na TXku je dost jedno, kdyz tu informaci nepredavas vrtulniku. Teda mozna se pletu a funguje to nejak podprahove i bez napajeni ;) Stejny postup se aplikuje napriklad u BNF modelu pokud se nepletu.

no a ono fakt ne když nejdřív zapnu heli tak se motor roztočí až na 50% a hned na max. neptej se mě proč, ale prostě to tak je :D
PS.: ted jsem to zkoušel a zase to stejný když zapnu Tx projedu plyn zapnu heli tak rozsah (12-91%) když zapnu heli pak Tx tak od 50% max.
Joshuax

#894 Příspěvek od Joshuax »

Podivne, radeji se nesnazim pochopit :)
OPR
Kontaktovat uživatele:

#895 Příspěvek od OPR »

Před kliabrací - listy dolů.
AJRimmer

#896 Příspěvek od AJRimmer »

OPR píše:Před kliabrací - listy dolů.
co by to změnilo ?
2Joshuax: jestli chceš mužu ti to natočit:) sám to taky nechápu, ale funguje to tak :)
OPR
Kontaktovat uživatele:

#897 Příspěvek od OPR »

... asi nic, je to jen pojistka aby Ti to nenačechralo visage. Ber to jako bezpečnostní úkon. :D
AJRimmer

#898 Příspěvek od AJRimmer »

OPR píše:... asi nic, je to jen pojistka aby Ti to nenačechralo visage. Ber to jako bezpečnostní úkon. :D
no já si pravě říkal co by to mohlo ovlivnit. Jinak kalibraci jsem zkoušel když sem měl všechnu elektroniku + motor vytaženou z modelu. Ale jak sem psal u tohohle HK ESC kalibrace nefunguje(teda aspon podle klasického postupu)
AJRimmer

#899 Příspěvek od AJRimmer »

ještě jeden dotaz. Podařilo se to někomu s nějakým ESC zkalibrovat tak aby to bylo od 0-100% nebo to všem začínalo až na těch 10-12%?
vlkodlak
Kontaktovat uživatele:

#900 Příspěvek od vlkodlak »

..od 0 to popojede (nemělo by) nikdy, kvůli bezpečnosti....
RadiomasterTX16S, V 911, V 939, V912, Eachine E160
Zamčeno

Zpět na „Heli - začátečník“