TERMIKA - fígle

Název je dostatečně samovysvětlující...
Odpovědět
Zpráva
Autor
pepin

Re: TERMIKA - fígle

#796 Příspěvek od pepin »

na té Vidouli už to je špatný, jak tam zastavěli to pole před hranou, tak je to turbulentní a nosí opravdu jen ta hranka, takže pokud není termika, na plynulé svahování už to tam moc není.
Mám na ten svah ale vcelku zajímavou vzpomínku ještě z dob, kdy tam bylo pole. nelétnul tam na mě Orel :D opravdu nefalšovaný živý orel --tuším skalní, ten s tím bílým pruhem na krku.Spadnul těsně přede mě, páč jsem mu nenastavil ruku--dole šli sokolníci po poli a on se rozhodl vydat ke mě.Docela jsem z něj byl vykulenej, chvilku zobákem oklovával směrovku větroně,tak trošku mi pokloval boty, pak odkráčel na hranu a odletěl za páníčkem.

co mě docela překvapilo, jak ohromné rozpětí--přez 2 metry měl určitě, poskládal vedle trupu,když ty křídla složil, tak to byl v podstatě jen králík na zadních s ohromným zobákem :D
Decca
Kontaktovat uživatele:

#797 Příspěvek od Decca »

..ty vago Pepine, ale teď jsem se fakt začal chechtat..:-D ...já bych se lekl jak sviňa... ...prej poklobal boty:-DDD
...já bych mu nic nenastavoval...ve mě by se krve nedořezal jak bych se lekl.
Já si pamatuju jak se jednou jedno vcelku zvědavé káně chtělo kámošit s mojí Tracy právě na Dívčákách a vydrželo to tomu pašákovi dobře pul hodiny. Občas se vznesl na nějakém stoupáčku o něco vejš a pak se spustil na moje letadlo. Asi se tim dobře bavil pták jeden. Pak odplachtil někam za potravou, páč mu z toho blbnutí asi vyhládlo:-))

Tu Vidouli dost pokazili tou zástavbou. Když jsem začal létat, vzpomněl jsem si na ten kopec z dob, kdy jsem jako kluk chodil s tátou touhle oblastí a ještě tam nic nebylo...jen v dálce počátky stavenišť starších sídlišť... Když jsme tam pak s bratrem jeli cosi zaměřit, už tam začali stavět tyhle nové vila domy...škoda...:-/
pepin

#798 Příspěvek od pepin »

tak on nijak agresivní nebyl :D jen ho asi překvapilo, že jsem mu nenastavil ruku, aby na ní mohl přistát--já si rukama chránil obličej, páč opravdu nalétnul uplně na mě a vzhledem k tomu, že jsem mu nenastavil ruku, tak opravdu spíš spadnul--myslím, že přistání vypadá jinak :D prostě mi to zapíchnul před obličejem a žuchnul přede mě,Tím oklováváním se asi domáhal nějaké laskominy v podobě myši, oni se ti dravci nevrací k páníčkum pomazlit ,jediná motivace je kus žvance :D Nevšední zážitek to ale rozhodně byl, já už měl ero složené ale všimnul jsem si na poli právě těch sokolníku, tak jsem tam ze zajímavosti ještě chvilku zevloval, najednou ho vypustili, on párkrát plácnul křídly a neomylně nabral kurz přímo na mě a s každým dalším plácnutím byl větší a větší :D
Decca
Kontaktovat uživatele:

#799 Příspěvek od Decca »

...mít svého dravce jako indikátor termiky by byla dobrá vychytávka...:-)
padák

#800 Příspěvek od padák »

Pepine a jak to bude zítra s termikou ? :-) , má být sluníčko ale vítr se má motat , teda alespoň zítra...
Carbon Minicorado, P 51 Hacker, YG COSY, Slowboat, SSL, Salpeter F3K, DX9, skipper.
LV
Kontaktovat uživatele:

#801 Příspěvek od LV »

padák píše:Pepine a jak to bude zítra s termikou ? :-) , má být sluníčko ale vítr se má motat , teda alespoň zítra...

Ak si zajtra v tom mraze nasadíš rukavice, tak vo vzduchovej vrstve medzi rukou a rukavicou sa budú utrhávať menšie termické bubliny. :mrgreen:
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
pepin

#802 Příspěvek od pepin »

LV píše:
padák píše:Pepine a jak to bude zítra s termikou ? :-) , má být sluníčko ale vítr se má motat , teda alespoň zítra...

Ak si zajtra v tom mraze nasadíš rukavice, tak vo vzduchovej vrstve medzi rukou a rukavicou sa budú utrhávať menšie termické bubliny. :mrgreen:

asi to bude přesně jak píše Laco, možná něco nízko u země okolo poledního ,ale tak na Daidalose a jiné lehouše , pokud bude u země ale okolo nuly, jako že asi ano, tak jak říká Dalibor--pouze motorová termika :D

http://flymet.meteopress.cz/meteogram2/BUBOVICE.png

v předpovědi je to také psané bez termiky, ale uplně blbý by to mělo být až nad 1200m, na velký era to nebude určitě.

blbej jeden den, dnes to bylo dobrý.

http://old.chmi.cz/meteo/oap/mobile/dsd_11520.html

http://flymet.meteopress.cz/cr/?gmetyp=curya&gmepic=12

tak asi opravdu jooo---teda do těch 1000mnm :D

http://flymet.meteopress.cz/crdl/index. ... &gmepic=11

ale spíš dřív, než až po obědě.
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#803 Příspěvek od mihlit »

Hlásím, že dnes to tam bylo :) Letos poprvé se mi podařilo jít lítat, když byla i termika. Již při pohledu z okna bylo vidět, že to tam být prostě musí, tak jsem popadl letadlo a fakt že jo. Ani jsem neměl zprovozněné vario, takže musela být celkem slušná, když jsem to dal i já :) Rytmus Max (2.4 m; 2,5 kg) a z 200 m do 350 m. Jak by řekla moje ex, tak "chrochtal jsem si blahem" :D Zhruba o půl třetí. Vyrazil jsem ale pozdě a po třetí už rychle mizla.
pepin

#804 Příspěvek od pepin »

mihlit píše:Hlásím, že dnes to tam bylo :)

Tak to je super, tím se jasně ukázalo, že nestačí přečíst pouze předpověd pro plachtaře, páč pro nás modeláře stačí ten teplotní gradient v nižší letové hladině---v podstatě podle těch grafu to mělo být dnes do těch 1200mnm lepší, než když jsem byl létat minulé pondělí a uterý.Když si vzpomenu, jak mě tady v zimě všichni kopali do zadku, machrovali, předháněli se v urážení--vcelku žádná konstruktivní rada, jen bohapustý odkaz na všeobecné meteorologické stránky, přitom je to pro modeláře tak jednoduché si na to určité místo, kde plánuje létání den předem sehnat pár informací, které asi opravdu vcelku zodpovědně napoví, co se bude druhý den dít.
PH

#805 Příspěvek od PH »

Ano, dnes to bylo móóc pěkné. Stoupák vedle stoupáku. S kamarádem jsme létali asi od 10:45 do 11:45. Šroubovalo se to nahoru jak ve výtahu. Kamarád byl také spokojený, konečně poznal, co je termické létání. Elektrovětroň 3,2m předělaný z F3j. Váha 2,2 kg. Kamarád easy glidera a taky mu to šlo. :D :D :D
Když je termika, lítaj i vrata od stodoly. PH
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#806 Příspěvek od mihlit »

pepin píše:přitom je to pro modeláře tak jednoduché si na to určité místo, kde plánuje létání den předem sehnat pár informací, které asi opravdu vcelku zodpovědně napoví, co se bude druhý den dít.

No já to řeším spíš tak, že dle předpovědi akorát tak poznám, že to bude z 99 % na prd. Jestli to tam ale možná bude, nebo určitě bude, tak to nepoznám. Maximálně dopoledne kouknu z okna a když to je stav "tam to určitě musí být", tak popadnu nabitou vysílačku, letadlo, nabíječku a baterku a než za těch 20 minut dojedu na plac, tak se ze storage stavu baterka v autě nabije.
pepin

#807 Příspěvek od pepin »

zítra už by mělo foukat od JV přez 7m Na jednom odkazu tam nějaká termika na dopoledne ve středních čechách je,v horách vubec nic, ale vzhledem k tomu větru to stejně bude nevyužitelné, navíc, jiný odkaz tu termiku popírá---podle mého bude pravdivější.zítra hold pouze svahy.
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#808 Příspěvek od mihlit »

No windguru oba modely (WRF, GFS) tvrdí JV vítr 9-10 m/s. Nárazy 13-15 m/s, takže zítřek jsem si vyhodnotil jako z 99% ne poměrně snadno :D
tomashr

#809 Příspěvek od tomashr »

pepin píše:asi to bude přesně jak píše Laco, možná něco nízko u země okolo poledního ,ale tak na Daidalose a jiné lehouše , pokud bude u země ale okolo nuly, jako že asi ano, tak jak říká Dalibor--pouze motorová termika :D

Realita v sobotu vypadala takto (soutěž RCVN Poříčí):
RCVNporici.png

Mě to tedy přišlo jako termiky až dost :-)
pepin

#810 Příspěvek od pepin »

tomashr píše:
pepin píše:asi to bude přesně jak píše Laco, možná něco nízko u země okolo poledního ,ale tak na Daidalose a jiné lehouše , pokud bude u země ale okolo nuly, jako že asi ano, tak jak říká Dalibor--pouze motorová termika :D

Realita v sobotu vypadala takto (soutěž RCVN Poříčí):
RCVNporici.png

Mě to tedy přišlo jako termiky až dost :-)

musíš číst až do konce, dole píšu, že do 1200m by to nosit mělo, přesto, že píšou plachtařsky bez termiky.Dával jsem tam i odkazy na tabulky.
Odpovědět

Zpět na „Větroně“