Scháním sken plánku z modeláře - Lupín (2001/6)
Scháním sken plánku z modeláře - Lupín (2001/6)
Zdravím, pořídil jsem letadlo Lupín na motor 2ccm z druhé ruky. Jsem začátečník se žhavíkem a potřeboval bych pouze sken stránky z modeláře s tímto letadlem. Model je absolutně neovladatelný a stoupá kolmo vzhůru i při potlačení výškovky , tak bych potřeboval vyčíst těžiště a vyosení motoru. Pokud by někdo měl budu rád. Nechce se mi kupovat plánek jen pro nastavení. Díky
Re: Scháním sken plánku z modeláře - Lupín (2001/6)
kanni píše:Zdravím, pořídil jsem letadlo Lupín na motor 2ccm z druhé ruky. Jsem začátečník se žhavíkem a potřeboval bych pouze sken stránky z modeláře s tímto letadlem. Model je absolutně neovladatelný a stoupá kolmo vzhůru i při potlačení výškovky , tak bych potřeboval vyčíst těžiště a vyosení motoru. Pokud by někdo měl budu rád. Nechce se mi kupovat plánek jen pro nastavení. Díky
..to jsi to ještě nerozbil? Jediná rada-zajdi na letiště a pokecej a určitě najdeš kamaráda, co ti pomůže. Jinak budeš smutný...znám to .
Ne, ale daleko od toho to nebylo. Jestli má někdo nějaký postřehy tak budu rád. Fakt to byla pěkná divočina. Orošenej jsem byl úplně všude.
Chtěl bych to vyřešit. Doufám, že to někdy snad poletí jak má.
...rád bych ti pomohl..ale jsem daleko...ale on se někdo najde. Zatím buď trpělivý, ať to nerozbiješ.
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
kanni píše:Zdravím, pořídil jsem letadlo Lupín na motor 2ccm z druhé ruky. Jsem začátečník se žhavíkem a potřeboval bych pouze sken stránky z modeláře s tímto letadlem. Model je absolutně neovladatelný a stoupá kolmo vzhůru i při potlačení výškovky , tak bych potřeboval vyčíst těžiště a vyosení motoru. Pokud by někdo měl budu rád. Nechce se mi kupovat plánek jen pro nastavení. Díky
.. bych řekl , že by bylo vhodné o problematice něco vědět,před pořízením létacího stroje.
Obšlehnuté úhly nastavení z plánku tě do souvislostí neuvedeou i když budou tak, jak mají být.
Skus začít prolistováním skenů na níže uvedeném odkazu a některé i prostuduj. Možná ti to pomůže rychleji pochopit , proč se model chová jak popisuješ.
http://www.vekamodel.cz/aerodynamika-a- ... ni-modelu/
Určitě se dovíš proč a kam je vhodné vyosit motor, jak se zalítavají a seřizují různé druhy modelů, čím je daná a ovlivněná stabilita a řiditelnost modelu, jaký vliv na stabilitu má poloha těžiště ....
Vybaven základními znalostmi pak můžeš pokračovat v jejich uvedení do praxe na svém polétadle,...ideálně pod dohledem někoho, co tomu trošku rozumí
PS. pokud mě paměť neklame, Modelář přestal existovat v roce 1997.
Možná by bylo lepší uvést, že se jedná o plánek vydaný redakcí časopisu RCModely, konkrétně č. 6/2001 a nepsat,že jde o plánek z modeláře.
veka1
Děkuji za odkaz, ale tohle jsem už pročítal. Asi nezbude fakt někoho pěkně poprosit a otravovat. Chtěl jsem podle plánku zjistit pár věcí, jako těžiště, vyosení motoru, nějakou toleranci váhy. Prostě něco na odražení. Jinak je to asi rc model. Je to pod čislem 082. Díky za ohlasy.
ahoj
ono to zase tak složité není ,jestli chceš ,pošli mi mailovou adresu a já ti s tím poradím a taky napiš co je to za model ( hornoplošník,dolnoplošník, sportovní nebo akrobat) .modeláře mám až do roku asi tak 94-5 ale ten model neznám
ono to zase tak složité není ,jestli chceš ,pošli mi mailovou adresu a já ti s tím poradím a taky napiš co je to za model ( hornoplošník,dolnoplošník, sportovní nebo akrobat) .modeláře mám až do roku asi tak 94-5 ale ten model neznám
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
jarsin píše:ahoj
.. hm strýcu , plánek vyšel v RCM 6/2001 ne v Modeláři. ...viz název vlákna a moje předchozí připomínka. Jinak je to klasický hornoplošník, s dvoukolým podvozkem.
veka1
mám jenom neteře ,o žádném synovci nevím 
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
kanni píše:Děkuji za odkaz, ale tohle jsem už pročítal. Asi nezbude fakt někoho pěkně poprosit a otravovat. Chtěl jsem podle plánku zjistit pár věcí, jako těžiště, vyosení motoru, nějakou toleranci váhy. Prostě něco na odražení. Jinak je to asi rc model. Je to pod čislem 082. Díky za ohlasy.
... když jsi to pročítal,mělo by ti být prakticky vše jasné, nebo v čem je problém?
Jak se určí těžiště, celkové seřízení modelu, výchylky kormidel , vyosení a potlačení motoru u hornolpošníku ... vše tam najdeš. Nebo máš pocit,že je tam toho málo?
Hele máš klasický školní hornoplošný model, takže ...
...úhel seřízení tj . úhel mezi tětivou profilu VOP a tětivou profilu křídla by měl být v rozmezí 1,5 - 2,5 st.
Tětiva VOP by měla být rovnoběžná s konstrukční osou trupu.
Motor by měl být potlačený cca 1,5 - 3 st. a vyosený cca 1-2st. vpravo.
Výchylky výškového kormidla by neměli být větší jak + -10 st. a směrového kormidla max +- 15 -20st.
Těžiště by mělo být v rozmezí 28-35% SAT.
Vzepětí křídla vzhledem k tomu,že jde o model řízený pouze směrovkou a výškovkou,by mělo být v rozmezí 4-5st. tj. aby model vůbec zatočil a po uvolnění kormidel měl tendenci vracet se do základní letové polohy.
Křídlo vzhledem k obdélnikovému půdorysu nemusí být negativně zkrouceno,ale může.... max však 1,5st.
Kola by měli mít takové předsunutí (stabilní vzlet a přistání), aby spojnice osy otáčení kol s těžištěnm, svírala se svislicí z těžiště spuštěné cca 15-20 st.
Uhel postoje modelu na zemi by měl být cca 5-10st.
To je vše.
Model na plánku má vzepětí křídla 5st, úhel potlačení motoru -6st,vyosení vpravo je 3st. a celkový úhel seřízení +3 st. Přijde mi to relativně dost ,ale budiž...
Osa VOP je v 0,...je to výchozí hodnota k odměřování všeho dalšího.
Těžiště je uvedeno v rozmezí 57 - 69mm od náběžné hrany křídla,což je cca 30 - 35% hloubky reálneho křídla.
Protože křídlo modelu je obdélnikového půdorysu, můžeme jeho hloubku považovat za hloubku SAT.
Dole máš k nahlédnutí sken výkresu a popis stavby.
V lepším rozlišení ti ho můžu posat do Emailu ,ale myslím že je to zbytečné.
Vhodnější by byla debata přes Skype ( viz kontakt na mém webu), nebo přímo na letišti.....
veka1
Naposledy upravil(a) veka1 dne sob 09.03.2013 10:59, celkem upraveno 3 x.
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
jarsin píše:mám jenom neteře ,o žádném synovci nevím
.. toš, ale roozu ještě nemáš, když si to pamatuješ : http://www.youtube.com/watch?v=A-vr41kE458
veka1
Děkuji, za ochotu. Ještě do nastavím jak by mělo bejt a hlavně to překontroluji. Patří Vám moje velké díky. Kdyby se nepovedlo,tak někoho oslovím.