Nabíjení přes max kapacitu

Nabíječky, zdroje, přístroje
Zpráva
Autor
walter2

Nabíjení přes max kapacitu

#1 Příspěvek od walter2 »

Po koupi vysilacky z druhe ruky jsem po ujisteni,ze NiMh aku je ok,dal Nimh 1700mAh 7.2 V (6ti clanek) do nabijecky nabíjet proudem 0,1 A a nabijecka ukazuje,ze nabila 2140 mAh a nabijeni koncilo napetim 8.825V

Zatim to interpretuji,ze aku to ma za sebou ve vzsilaci je riskantni ho pouzivat.

Zkusim aku pack jeste cyklovat,ale protoze nemam moznost zmerit vnitrni odpor,tak aku “vyhodim“ trochu naslepo. Jake jsou vase zkusenosti?

Edit:doplnen pocet clanku
Edit2: Opraveno 2.140 mAh na 2140 mAh, aby nemohlo dojít k matení
Edit 3: Doplněna dikaritika do nadpisu
Naposledy upravil(a) walter2 dne stř 06.03.2013 20:53, celkem upraveno 4 x.
cilek

Re: Nabijeni pres max kapacitu

#2 Příspěvek od cilek »

Chybí informace o počtu článků baterie.
vitousek
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od vitousek »

Nevypovídá to vůbec nic. Při takto nízkém nabíjecím proudu nemusí nabíječ vyhodnotit Delta peak a "přebytečná" dobitá kapacita se de-facto protopí. Naopak tím dochází k formování sady článků - tedy jsi baterii mohl naopak pomoci.
Rychlost, výška, myšlenka.Pro úspěšné létání je třeba mít alespoň dvě.
JMalik

#4 Příspěvek od JMalik »

Už to vypni.
Pokud to bylo úplně vybité, tak je to dobité na max. kapacitu, nabíjení takhle malým proudem nevede k poškozování článků. Na nabíječce nemůžeš při tomhle nastavení spoléhat ba delta peak. Nabíjej to na čas.
Zkus to vybít ( cca 200-300mA) a zjisti, kolik se vybilo.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
cilek

#5 Příspěvek od cilek »

Trochu jsem se v tom zamotal: Dobilo se jen něco přes dvě mAh? Nebo máš zmateně napsaná čísla?
walter2

#6 Příspěvek od walter2 »

Diky za bleskove reakce. Prepnul jsem na vybijeni a uvidime.
cilek

#7 Příspěvek od cilek »

Ta baterie vypadá, že je úplně v pořádku. Tak malý proud se v pohodě "vytopí", takže poškození se bát nemusíš.
JMalik

#8 Příspěvek od JMalik »

cilek píše:Trochu jsem se v tom zamotal: Dobilo se jen něco přes dvě mAh? Nebo máš zmateně napsaná čísla?

Těch 2140 tam měl myslím od začátku. To je 440mAh nad jmenovitou kapacitu. Doplnil to úpravou v 19.54 jen o šestičlánek ne?
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
cilek

#9 Příspěvek od cilek »

JMalik píše:
cilek píše:Trochu jsem se v tom zamotal: Dobilo se jen něco přes dvě mAh? Nebo máš zmateně napsaná čísla?

Těch 2140 tam měl myslím od začátku. Doplnil to úpravou v 19.54 jen o šestičlánek ne?

Napřed jsem to pochopil jako 2140, potom jsem viděl 8.825, tak mě napadlo i 2.140 (dvě celé .....). Pak jsem si zase uvědomil, co je v nadpisu, takže už je to jasný. :D
walter2

#10 Příspěvek od walter2 »

JMalik píše:Zkus to vybít ( cca 200-300mA) a zjisti, kolik se vybilo.

Je to myšleno tak, že mám 300 mAh řízeně vybít například tak, že hodinu budu vzbíjet proudem 0,3A a pak "nějak" zkontrolovat kolik se vybilo ? Nebo spíš naopak, že mám vybít 300mAh dle údaje na nabíječce (bey ohledu na dobu vzbíjení) a pak začít nabíéjet dle délky nabíjení dopočítat, kolik jsme nabil?

Z ostatních příspěvků jsme pochopil, že při malém nabíjecím proudu mi nabíječka vlastně "neporadí" kolik jsem nabil, protože se část protopí, tak mi není úplně jasné, jak správně zkontolovat, kolik se vybilo.
jag42

Re: Nabíjení přes max kapacitu

#11 Příspěvek od jag42 »

Vykašli se na měření. Nabité baterky dej do vysílačky a nech ji zapnutou.
Pokud je baterka dobrá, musí běžet cca 5 hod (odběr cca 300mA a trochu rezervy).
Pokud bude po této době funkční a nebude řvát, že má slabé baterky, tak je vše v pořádku.
U NiMh nabíjených malým proudem je sledování dodaného náboje k ničemu.
Naopak velmi důležité je vědět, jak dlouho vydrží krmit Tx.
JMalik

#12 Příspěvek od JMalik »

walter2 píše:

Je to myšleno tak, že mám 300 mAh řízeně vybít například tak, že hodinu budu vzbíjet proudem 0,3A a pak "nějak" zkontrolovat kolik se vybilo ? Nebo spíš naopak, že mám vybít 300mAh dle údaje na nabíječce (bey ohledu na dobu vzbíjení) a pak začít nabíéjet dle délky nabíjení dopočítat, kolik jsme nabil?

Z ostatních příspěvků jsme pochopil, že při malém nabíjecím proudu mi nabíječka vlastně "neporadí" kolik jsem nabil, protože se část protopí, tak mi není úplně jasné, jak správně zkontolovat, kolik se vybilo.

Zvolíš vybíjecí proud 200-300mA a vybiješ úplně ten pack ( do odstavení nabíječkou). Na nabíječce uvidíš kolik se z toho vybilo. Když se vybije cca 1500mAh a víc, tak bych to považoval za schopné a šel létat. Když se vybije výrazně méně, tak bych to párkrát cyklovaně nabil - vybil a potom posoudil stav baterky.
sova1

#13 Příspěvek od sova1 »

walter2 píše:

Ta baterka vypadá naprosto v pořádku. JMalik ti radí dobře. Nastav vybíjecí proud 200-300 mA, nastav konečné napětí pro vybíjení na 6,0V (NiMh se vybíjí na napětí 1.0V na článek a máš šestičlánek) a tímto způsobem změříš kapacitu plně nabité baterie. Je pravda že u malých nabíjecích proudů nefunguje spolehlivě delta peak. Jinak pro informaci: výrobci doporučují při nabíjení malým proudem (u tvé baterky je to cca 170mA) při nabíjení na čas dobu 16hod. t.j. 1.6x kapacita baterie. Takže by jsi při tvém prvním nabíjení (oním malým proudem) měl do baterky vlastně "nacpat" cca. 2720 mAh. S vnitřním odporem (Ri) u vysilačové baterie nemusíš dělat moc velký problém. Odběr vysílače není příliš velký na to aby to bylo kritické. Jinak je možné si velice jednoduše Ri vypočítat.
cilek

#14 Příspěvek od cilek »

walter2 píše:

Už zase pleteš jednotky. Nemáš vybít 300 mAh (kapacitu), ale vybíjet proudem 300 mA. Až do "úplného" vybití, tj. 0,9 - 1 V/článek.

walter2 píše:Takže by jsi při tvém prvním nabíjení (oním malým proudem) měl do baterky vlastně "nacpat" cca. 2720 mAh.

Tomu výpočtu trošku nerozumím :roll: .
sova1

#15 Příspěvek od sova1 »

walter2 píše:Takže by jsi při tvém prvním nabíjení (oním malým proudem) měl do baterky vlastně "nacpat" cca. 2720 mAh.

Tomu výpočtu trošku nerozumím :roll: .[/quote]

Jmenovitá kapacita (u tebe 1700mAh) X 1.6 = 2720 mAh

Teoretická kapacita 1700 mAh je navýšena 1.6x a tím dochází k mírnému přebíjení článků které jim naprosto nevadí (při nabíjení proudem = 1/10 kapacity t.j. 170 mA) ale současně dochází k vyrovnání jednotlivých článků do stavu plného nabití. Články které jsou již plně nabité tak ten nadbytečný náboj "vytopí" jak ti již někteří zde psali (lehce se ohřejí a dále se již nenabíjejí) a současně ještě ne plně nabité články se na ně "dotáhnou". Proto ta prodloužená doba nabíjení doporučovaná výrobci aby byly všechny články tvořící baterii vyrovnané a současně kryje ztráty při nabíjení protože samozřejmě ten proces nemá 100% účinnost.
Odpovědět

Zpět na „Pozemní elektronika“