Majko
Re: Majko
Zdravím, koupil jsem bazarového Majka a vcelku mě zarazilo jak moc je vyosen motor dolů, cca 10 stupnů oproti ose trupu. Na různých fotkách se mi ten motor zdá taky tak brutálně potlačený, je to tak tedy v pořádku? A pokud ano čím to, většinou se doporučuje cca 2-3 stupně, ale na druhou stranu, taková Proxima chce taky dost přidat potlačení, ale těch 10?
http://www.rcalbum.com/photoView.php?id=1362&nr=2&amode=
http://www.rcalbum.com/photoView.php?id=1362&nr=2&amode=
Je to v pořádku a u většiny elektrovětroňů, které jsem měl, jsem to dával podobně. Díky tomu i po přidání plynu Majko nezačne hned stoupat, ale letí stále ve stejném směru. Tu přepážku tam lepí už výrobce, takže se nemusíš bát nějakého stavebního omylu předchozího majitele.
P.S. Gratuluji ke špičkovému modelu, určitě budeš spokojený.
P.S. Gratuluji ke špičkovému modelu, určitě budeš spokojený.
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
Díka za info. Jojo je to krasavec, má tedy už něco za sebou ale i tak moc pěkné éro. A můžu potvrdit že je opravdu špičkově udělaný. Mám napípáno, čekám na baterku(1800MAh 3S je tak akorát abych to dovážil), motorová zkouška proběhla a asi to bude mazec. Je tam NTM 2836 1800kv s vrtulí 7x4. Naměřil jsem cca 24A a 240W a tah zhruba 750g. Ale ta baterka už má to nejlepší za sebou, má už slušný vnitřní odpor, s novou to bude asi o dost jinde.
Naposledy upravil(a) Mlhos dne úte 30.04.2013 21:25, celkem upraveno 1 x.
Ahoj, Majka mám, a je to tak hodně vyosené od přírody. Letí to potom pěkně rovně za plynem, nevzpíná se to. Opravdu luxusní polítání. Já tam mám motor Mega AC 400/něco, lítá to nádherně, a spíš rád lítám hodně rychle pod plným plynem nahoru/dolů než nějaké plachtění. On Majko nemá tak velké rozpětí, aby se s tím dalo lítat moc vysoko (kvůli viditelnosti), ale ta rychlost, ta mu svědčí. Je to jeden z mých nejoblíbenějších větroňů, ne-li ten vůbec nejoblíbenější. Taky je fajn, že se dá vozit v autě i sestavený, bez demontáže křídel, takže je pohotový. Uvidíš, že se s ním dobře ulahodíš! 
Jenom pozor, zkontroluj si zadní plastový šroubky na výškovce, případně je rovnou preventivně vyměň! Mě po normálním hladkém přistání upadla na zemi výškovka (nalomený šroubek). Bylo to se štěstím...
Jenom pozor, zkontroluj si zadní plastový šroubky na výškovce, případně je rovnou preventivně vyměň! Mě po normálním hladkém přistání upadla na zemi výškovka (nalomený šroubek). Bylo to se štěstím...
Naposledy upravil(a) Woita dne úte 30.04.2013 7:06, celkem upraveno 1 x.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
http://rc.ludl.cz
Ahoj, chtěl bych se zeptat kolik Majko ostatním pilotům skutečně letově váží, já navážil s aku 3s 1800 zippy compact a s ekvivalentem doporučeného mega motoru asi 794 gramů. Abych se dostal na těžiště 65-67 mm tak jsem totiž do čumáku musel dát 35 gramů a při dnešním druhým lítání bylo přidáno ještě dalších 20 gramů a vůbec to nebylo na škodu protože trochu pofukovalo (při záletu to za větříku s VOP v nule trochu houpalo). Jak k večeru lehne vítr tak naopak pro ploužení po obloze trimuju VOP z nuly trochu do natažena. Netvrdím, že takto to mám dobře, taky výrobcem uvedený výchylky jsem při záletu opravdu rapidně zmenšil, ale i přes vyšší váhu to lítá slušně. Jak se to chová ve větru když ostatním model váží jen 750 gramů, nehoupe to? Jak jsem se dostal na takhle vysokou váhu ale moc nevím, deska se servy mohla být o 1-2 cm víc dopředu, ale tím jsem asi 50 gramů nezpronevěřil. Maximálně můžu příležitostně místo aku 1800 nacpat 2200 a ubrat 30 gramů závaží, ale celkovou váhu tím nesnížím, mírné možné posunutí některých komponentů dopředu asi nevyváží pracnost přestavby.
Martin
Martin
Můj váží 741gramů se stejnou baterkou Zippy Compact 1800mAh, těžiště mám 67mm.Mám za sebou jen pár letů, zatím se jen seznamujem ale s houpáním problém nemám. Mám starší stroj na inzerát, má ještě konstrukční výškovku. Serva mám o cca 15mm více vpředu než ty a ta baterka je uplně vpředu pár mm od motoru. Těch 50 gramů opravdu nestojí za nějakou přestavbu, nevidím v tom žádný problém. Jen pro zajímavost, kolik ti hmotní ta výškovka? Moje 17g.
A ještě doplním že mi to s tím NTM 2836 1800kv a vrtulí 7x4 stoupá i přes 20m/s, no krása.
A ještě doplním že mi to s tím NTM 2836 1800kv a vrtulí 7x4 stoupá i přes 20m/s, no krása.
muj měl 755 g .... a stejně sem s ním v termice dal rekord lehce přez 500m 
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......
KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Cesta je mým cílem .......
KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Moje kompozit výškovka váží 26 gramů. Motor tam mám tuším tento http://shop.lindinger.at/product_info.p ... s_id=53104 podle papírových parametrů téměř totožné s doporučenou megou, ale za polovic. Vrtule 8x4, stoupavost jsem neměřil, ale pro mě parádní, délka motorového času taky dlouhá, lítám jen na jednu baterku.
Když vezmu v úvahu tu tvoji těžší výškovku, tak ono to skoro vychází, poměr pák motor - těžiště - ocas cca 1 ku 3. Na druhou stranu na RCAlbu jsou dvě éra s kompozitovými výškovkami a podobně těžkými motory a májí 740 a 745gramů. Máš to celé asi trochu bytelnější a buď rád, můj Majko měl někdy v minulosti zlomený trup před směrovkou a těch 50gramů opravdu není problém, jsou to cca 2g/dm2.