Barva pod čáru ponoru

Pokud to plave na vodě, případně se potápí. Rychlíky, remorkery, plachtnice, makety.
Odpovědět
Zpráva
Autor
SlávaP

Barva pod čáru ponoru

#1 Příspěvek od SlávaP »

Zdravím kolegové,

poraďte prosím nezkušenému kolegovi. Jak řešíte barvy pod čáru ponoru? používáte stejné typy barev jako pro nátěry "nad hladinou"? Jde mi o to, že jsem slyšel, že do ponoru by měly nejlépe fungovat epoxidové barvy. Průmyslové emaily se dají sehnat celkem za rozumné peníze, tak mě to zajímá.
Používate je někdo? Nebo to řešíte jednosložkovýma syntetikama? Nebo ještě něčím lepším?

Díky,

Sláva
veka1
Kontaktovat uživatele:

Re: Barva pod čáru ponoru

#2 Příspěvek od veka1 »

SlávaP píše:Zdravím kolegové,

poraďte prosím nezkušenému kolegovi. Jak řešíte barvy pod čáru ponoru? používáte stejné typy barev jako pro nátěry "nad hladinou"? Jde mi o to, že jsem slyšel, že do ponoru by měly nejlépe fungovat epoxidové barvy. Průmyslové emaily se dají sehnat celkem za rozumné peníze, tak mě to zajímá.
Používate je někdo? Nebo to řešíte jednosložkovýma syntetikama? Nebo ještě něčím lepším?

Díky,

Sláva

.. vyber si jeden barevný systém, (ideální je od jednoho výrobce), kterého komponenty tj. stěrka, stříkací tmel, plnič, barva, tužidla, ředidlo, brusné papíry a brusná pasta, se vzájemně podporují a ten aplikuj na celý výrobek (trup lodi).
Nekombinuj , bo se ti může stát, že se nátěry mezi sebou pohádají :wink:
Pozn. jestli je barva po nebo nad vodou je snad úplně jednotj.vodě, mechanickém poškození a UV záření odolávat musí .

veka1
ladous
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od ladous »

Přesně tak. Z hlediska provozu modelu lodi je skoro jedno, kde čára ponoru je - stejně bývá model mnohdy mokrý skoro celý (vlny přes palubu, déšť). A když se ho tu a tam podaří poslat ke dnu, bývají po vyschnutí největší škody na nástavbě, pokud majitel nepočítal, že by se mohla namočit i zevnitř.
Z jihočeského Písku pozdravuje
Ladislav Douša (ladous)
veka1
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od veka1 »

ladous píše:Přesně tak. Z hlediska provozu modelu lodi je skoro jedno, kde čára ponoru je - stejně bývá model mnohdy mokrý skoro celý (vlny přes palubu, déšť). A když se ho tu a tam podaří poslat ke dnu, bývají po vyschnutí největší škody na nástavbě, pokud majitel nepočítal, že by se mohla namočit i zevnitř.

No jo, ale když se koukneš sem:
viewtopic.php?f=18&t=56242
tak to možná bude i něco většího a mokrý může být někdy i majitel ... kdoví? :)

veka1
ladous
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od ladous »

:o Tím spíš bych se čárou ponoru nezabýval a udělal vše podvodní.
Z jihočeského Písku pozdravuje
Ladislav Douša (ladous)
Kopec77
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Kopec77 »

Pokud průmyslovou tak místo epoxidu určitě polyuretan (nepraská, nekříduje, lepší odolnost UV). Epoxid se v průmyslu používá hlavně jako základ.
Odpovědět

Zpět na „Lodě“