Probarvování pryskyřic pro laminace

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
SlávaP

Probarvování pryskyřic pro laminace

#1 Příspěvek od SlávaP »

Ahoj kolegové,

chci Vás požádat o radu ohledně probarvování pryskyřic pro laminaci. Upřednostňuji epoxidy, i když jsou dražší než polyestery. Potřeboval bych poradit, čím je probarvit, abych získal barevný laminát a nemusel už ho pak stříkat barvou. Našel jsem přípravky Eprotint. Znáte? Máte s tím někdo zkušenost než to koupím?

Díky za Vaše rady a postřehy,

Sláva
veka1
Kontaktovat uživatele:

Re: Probarvování pryskyřic pro laminace

#2 Příspěvek od veka1 »

SlávaP píše:Ahoj kolegové,

chci Vás požádat o radu ohledně probarvování pryskyřic pro laminaci. Upřednostňuji epoxidy, i když jsou dražší než polyestery. Potřeboval bych poradit, čím je probarvit, abych získal barevný laminát a nemusel už ho pak stříkat barvou. Našel jsem přípravky Eprotint. Znáte? Máte s tím někdo zkušenost než to koupím?

Sláva

... proč to chceš dělat? Povrch výrobku bude finální ,bez dalšího opracování? Jak tlusté stěny budou mít výrobky?

veka1
SlávaP

#3 Příspěvek od SlávaP »

veka1 píše:
SlávaP píše:Ahoj kolegové,

Sláva

... proč to chceš dělat? Povrch výrobku bude finální ,bez dalšího opracování? Jak tlusté stěny budou mít výrobky?

veka1

Ahoj,

právě, že povrch by měl být finální, laminovat chci do formy (trup lodě), tzn. první vrstva ve formě by měla být z té probarvené pryskyřice, pak sklo tkanina cca 150 g/metr2, papírová vošťina, a pak zase sklo 150-180g/m2. Celková tloušťka bude tak 3 mm, je to dáno hlavně tloušťkou té voštiny. Ve výsledku by měla vzniknout hodně tuhá a lehká skořepina.
Dělají se tak sportovní lodě-kajaky, kanoe, tak mě napadlo, jestli tento postup někdo nepoužívá a právě čím probarvuje tu pryskyřici do finálního odstínu,

Díky,

Sláva
veka1
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od veka1 »

SlávaP píše:
Ahoj,

právě, že povrch by měl být finální, laminovat chci do formy (trup lodě), tzn. první vrstva ve formě by měla být z té probarvené pryskyřice, pak sklo tkanina cca 150 g/metr2, papírová vošťina, a pak zase sklo 150-180g/m2. Celková tloušťka bude tak 3 mm, je to dáno hlavně tloušťkou té voštiny. Ve výsledku by měla vzniknout hodně tuhá a lehká skořepina.
Dělají se tak sportovní lodě-kajaky, kanoe, tak mě napadlo, jestli tento postup někdo nepoužívá a právě čím probarvuje tu pryskyřici do finálního odstínu,

Díky,

Sláva

Ne že by to tak nešlo, ale ... :wink:

Skus mi zavolat na Skype : vekamodel , můžem dát krátkou debatu.

veka1
Prorock
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Prorock »

Určitě zavolej Vekovi, má zkušenosti, taky jsem s ním o tomhle mluvil a měl pravdu :D
Taky jsem nejdřív chtěl dávat gelcoat z probarvené pryskyřice, našel jsem i výborný levný pigment určený do pryskyřic http://www.movychem.cz/barvy/praskova-barva-malirska-23 - tu versálovou žluť. Ale ikdyž jsem dal více než doporučovaných 5% (10% i více) a dával silnou vrstvu gelcoatu, tak výsledná barva nebyla sytá a byla nerovnoměrná. Takže nakonec jako první vrstvu do negativní formy jsem nastříkal autolak, pak vrstvičku čirého epoxidu jako ochrana proti protlačení tkaniny a po natuhnutí klasická laminace, výsledek vynikající.
tyci

#6 Příspěvek od tyci »

U havla kup tonovačku a nalej pryskyřici pak barvu a na toto množství tužidlo. Barva musí být natužená společně s epoxidem.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“