Samostatné napájení pro FPV

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Zpráva
Autor
skiner

Re: Samostatné napájení pro FPV

#16 Příspěvek od skiner »

Neprepoloval si to nahodou ?
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Dejfak »

Vypadá to jako smd dioda, asi jsi to opravdu přepoloval.
Někdo zkušenější v součástkách by ti jistě poradil.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
Pajix

#18 Příspěvek od Pajix »

Já su takovej debil.....fakt, že jo. Měl jsem podobný napájecí kabely vedle sebe, na první pohled stejný. Šáhl jsem na ten špatnej. Na vysílači není označení kde je + a kde -
Ou nou :oops:

Můžete mi poradit díl? Třeba bych ho zkusil vyměnit samo-domo. Nebo to bude mít horší důsledek?

[album]2485[/album]
Graupner MX-20 HoTT
skiner

#19 Příspěvek od skiner »

Veru tak, niekde som to cital, ze existuju dva druhy zapojenia.
Vypada to na odpaleny nejaky kondenzator, ale aky presne netusim.
http://www.unmannedtechshop.co.uk/media ... -parts.jpg
skiner

#20 Příspěvek od skiner »

Este jedna otrazka...
Ked tam zapojis ten spravny kabel, tak to vobec nejde ? Ak by bol zniceny len ten kondik, tak by to malo ist. Ak nie, tak ten problem bude asi vacsi.
Pajix

#21 Příspěvek od Pajix »

Pokud dám správný kabel, tak vysílač funguje...doufám podle toho, že svítí kontrolní modrá dioda.
Tento spálený asi kondenzátor (nebo dioda - nepoznám to) je jen na cestě mezi plusovým vstupem od baterie a plusovým výstupem k napájení kamery > nikam jinak cesta nevede. Takže, asi je tam k nějakému stabilizování napájení kamery (z 12V na 5V). Nechci připojovat kameru, abych jí tím neodpálil taky.

[album]2486[/album]
Naposledy upravil(a) Pajix dne úte 12.02.2013 7:45, celkem upraveno 1 x.
Graupner MX-20 HoTT
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od koulinek »

Tak na to připoj nějakej externí stabilizátor napětí a pak až tu kameru ;) viz třeba totok: http://www.flytron.com/camera-transmitt ... lator.html
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
skiner

#23 Příspěvek od skiner »

Pajix píše:Pokud dám správný kabel, tak vysílač funguje...doufám podle toho, že svítí kontrolní modrá dioda.
Tento spálený asi kondenzátor (nebo dioda - nepoznám to) je jen na cestě mezi plusovým vstupem od baterie a plusovým výstupem k napájení kamery > nikam jinak cesta nevede. Takže, asi je tam k nějakému stabilizování napájení kamery (z 12V na 5V). Nechci připojovat kameru, abych jí tím neodpálil taky.

Dioda svietit moze, len ci modul vysiela.
To odpalene bude kondenzator. Je spojeny jednou stranou k + a druhou k - polu. Je to normalne, ze po prepolovani vybuchol. Schottkyho dioda je to vacsie cierne s oznacenim SS14.
Pajix

#24 Příspěvek od Pajix »

Tak už nevím co dál...jsem na mrtvém bodě a zlost mám takovou, že FPV odhazuji na nějaký čas do skříně. Měl jsem ještě jeden vysílač, tak jsem k němu připojil baterii...podotýkám všechny napájecí dráty byly správně. A zase prásk a odešel ten stejný kondenzátor (či co to je). Tudíž jsem se nechal zmást a měl jsem správně polarity i v předchozím případě. Vysílač + baterie v odkazu (anténa vždy nasazena). Je ta baterie vůbec vhodná? Vysílač jede na 7-14, tak jsem v rozsahu. Prosím o radu co dělám blbě.

Vysílač:
http://quadcopters.co.uk/58ghz-400mw-fp ... -484-p.asp

Baterie:
http://www.rcking.eu/cs/mikro-modely/12 ... -pack.html

Porucha:
[album]2483[/album]
Graupner MX-20 HoTT
Drondys

#25 Příspěvek od Drondys »

zskal píše:Ahoj, chtěl bych vás poprosit o radu jakou mám zvolit baterii pro samostatné napájení FPV kamery Sony WDR700, OSD Remzibi a VideoTx na kopteře. Doteď jsem všechno bez problémů a rušení napájel z hlavní napájecí baterie, ale chtěl bych přejít na 4S baterie a tou už tyto součásti napájet nemůžu (nebo se pletu?). Jak to řešíte vy?

Přímo v tom popisu píšou, že je tam integrovaný regulátor na 5V pro kameru viz "Onboard quiet switching regulator, powers 5v cameras", ale zvládá to napájení v rozmezí 6V až 16V tedy i ze 4S lipolky viz "Input voltage range: 6 – 16v -- Our favorite feature which enables single 4s Lipo pack set-ups without the need for a voltage regulator.". Pokud tam ovšem chceš dát menší lipolku a i 3S eti zdá být velká a pokud máš kameru, které stačí krmení z toho Tx tedy z těch 5V stabilizovaných co poskytuje pro napájení kamery tak by tam klidně stačila i 2S lipolka.
zskal
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od zskal »

Drondys píše:
zskal píše:Ahoj, chtěl bych vás poprosit o radu jakou mám zvolit baterii pro samostatné napájení FPV kamery Sony WDR700, OSD Remzibi a VideoTx na kopteře. Doteď jsem všechno bez problémů a rušení napájel z hlavní napájecí baterie, ale chtěl bych přejít na 4S baterie a tou už tyto součásti napájet nemůžu (nebo se pletu?). Jak to řešíte vy?

Přímo v tom popisu píšou, že je tam integrovaný regulátor na 5V pro kameru viz "Onboard quiet switching regulator, powers 5v cameras", ale zvládá to napájení v rozmezí 6V až 16V tedy i ze 4S lipolky viz "Input voltage range: 6 – 16v -- Our favorite feature which enables single 4s Lipo pack set-ups without the need for a voltage regulator.". Pokud tam ovšem chceš dát menší lipolku a i 3S eti zdá být velká a pokud máš kameru, které stačí krmení z toho Tx tedy z těch 5V stabilizovaných co poskytuje pro napájení kamery tak by tam klidně stačila i 2S lipolka.

Pro kameru potřebuju právě 12V. Nakonec jsem zvolil samostatné napájení FPV z 3S 850mAh. Je to sice 60g navíc ale aspoň se vyhnu možnému rušení, které teď s tímto novým ImmersionRC vysílačem pozoruju. S předešlým vysílačem (Bevrc) k žádnému rušení nedocházelo. Tu baterii mám někde na cestě, takže vyzkoušené to kompletní řešení ještě nemám.
Phantom 4 + Nvidia Shield K1
http://www.youtube.com/user/zskalfpv
Drondys

#27 Příspěvek od Drondys »

Pajix píše:Tak už nevím co dál...jsem na mrtvém bodě a zlost mám takovou, že FPV odhazuji na nějaký čas do skříně. Měl jsem ještě jeden vysílač, tak jsem k němu připojil baterii...podotýkám všechny napájecí dráty byly správně. A zase prásk a odešel ten stejný kondenzátor (či co to je). Tudíž jsem se nechal zmást a měl jsem správně polarity i v předchozím případě. Vysílač + baterie v odkazu (anténa vždy nasazena). Je ta baterie vůbec vhodná? Vysílač jede na 7-14, tak jsem v rozsahu. Prosím o radu co dělám blbě.

Těžko říct.

Už jsem se setkal s případem kdy podobný videovysílač od jiného prodejce koupený jako stejná položka ve dvou měsících po sobě byl určen pro úplně jiné napájecí napětí aniž si to prodejce uvědomoval a defacto stále definoval stejné hodnoty napájecího napětí, které už ovšem pro tu další várku Tx neplatily a tak to lidem co to následně použili hořelo pod rukama. Až když si následně vyžádali informaci od výrobce od něhož tu novu várku relativně stejných Tx dostali tak se dodatečně zjistilo, že šlo o sérii pro mnohem nižší napájecí napětí než byla ta předchozí.

Jediné co mohu doporučit je kontaktovat prodejce a požadovat, aby kontaktoval výrobce od něhož má ten konkrétní kus z doby kdy jsi to kupoval a podle toho by měl být ten výrobce schopen definovat jednak použitelné napájecí napětí i správné zapojení.

Bajvočko bych to rozhodně nedoporučoval testovat ani zapojovat, protože to pak v případě podobného problému může vést k podobných likvidačním efektům.
Pajix

#28 Příspěvek od Pajix »

Drondys píše:Jediné co mohu doporučit je kontaktovat prodejce a požadovat, aby kontaktoval výrobce od něhož má ten konkrétní kus z doby kdy jsi to kupoval a podle toho by měl být ten výrobce schopen definovat jednak použitelné napájecí napětí i správné zapojení.

Tak jsem napsal dotaz prodejci, jestli může kontaktovat výrobce a ověřit hodnoty a polaritu napájení. Odpověď jsem dostal, že nebudou nikoho kontaktovat, že mají všechno správně a že je chyba u mě. Buď v napájení, že jsem použil vyšší než 14V nebo jsem obrátil polaritu.
Tak už tedy nevím. Aku jsem použil 860mAh 11,1V 3S1P, měřil jsem ji už snad stokrát a dává plně nabitá max 12,2V, tudíž jsem v jejich rozsahu 7-14V. Polarita vývodů z baterie také v pořádku (nikdo to při výrobě nepřehodil - měřeno). Zapojeno červený z baterie na červené napájení vysílače. Polarita dodržena. Kontrolováno i z mnoha různých fotek na netu. A stejně došlo ke spálení. Utraceno 150 liber a už se bojím cokoliv kolem FPV zapojit.
Graupner MX-20 HoTT
skiner

#29 Příspěvek od skiner »

Jedine co ma napada ako chyba by musel byt ten kondenzator poddimenzovany na nizsie napatie. Tiez sa mi nepozdava prehodena polarita, pretoze ten kondenzator si myslim ze bude keramicky a tie zvacsa polaritu nemavaju. Mozno ze sa mylim, tieto SMD komponenty moc neovladam.
Mrkni na tento odkaz do zlozky Files. Su tam fotky podobne tvojim, takze ten problem sa tykal aj inych predajcov.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... itter.html
Drondys

#30 Příspěvek od Drondys »

skiner píše:Jedine co ma napada ako chyba by musel byt ten kondenzator poddimenzovany na nizsie napatie. Tiez sa mi nepozdava prehodena polarita, pretoze ten kondenzator si myslim ze bude keramicky a tie zvacsa polaritu nemavaju. Mozno ze sa mylim, tieto SMD komponenty moc neovladam.
Mrkni na tento odkaz do zlozky Files. Su tam fotky podobne tvojim, takze ten problem sa tykal aj inych predajcov.

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... itter.html

Je otázka jestli je to vůbec kondenzátor. Polaritu mívají tantalové kondenzátory, které se dělají i v provedení SMD a taktéž jsou pro různá napětí a případné přepětí nebo v případě obráceného zapojení z hlediska polarity to u nich může skončit podobně. Pokud ovšem nemá zapojení od výrobce tak se může z nějakého ohořelého zbytku jen těžce odhadovat co to vlastně je a jakou to má mít vlastně správnou hodnotu.

Problém může být v závadě už z výroby, ale v takovém případě to může být klidně i zcela nefunkční kus a kromě toho shořelého bůhvíčeho může být třeba odrovnaný i čip.
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“