F45 - Vše o tomto vrtulníčku

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Zamčeno
Zpráva
Autor
corona

Re: F45 - motorky

#841 Příspěvek od corona »

zacatecnik píše:...s jakym vetrem uz si f45 neporadi. ...

Kolik byl? 3 - 4 ...?
corona

#842 Příspěvek od corona »

zacatecnik píše:...kdyz dam vetsi vychylku v klopeni/kloneni, zacne rotor vydavat takovy ten "vrtulnikovy" zvuk listu - cim to je? ...

Listy překonávají větší odpor vzduchu, protože se v části oběhu kruhu zvýšil jejich úhel náběhu.
zacatecnik

#843 Příspěvek od zacatecnik »

Nemeril jsem to presne, ale odhadl bych tak 1-2m/s, urcite do 3m/s v tech silnejsich narazech, ktery uz to ovsem nezvlada, jak je videt. Pri vetsim vetru je to podle me s touhle hrackou bez sance...

Ok, dekuju moc za odpoved!
tadik

#844 Příspěvek od tadik »

Včera jsem se konečně dostal k tomu abych doladil švagrovu F45 se střídavým zadním motorkem. Mám tam Turnigy 2211 / 2300kV motor a Turnigy Plush 12A ESC. Když jsem tam zkoušel hodit DD vrtulku 5x3 tak byl vrtulník schopen držet ocas jen při klidném visu, pokud se trochu přidalo plynu, nebo jsem se snažil otočit vrtulník, tak už to ocas nezvládal a protáčel se. Zkusil jsem tedy po několika pokusech s nastavením BL heli firmwaru na ESC vyměnit vrtulku za originální, i přesto že není určena pro tak vysoké otáčky. S ní ocas drží jak přibitý a konečně už se dá zase létat. Zkusím se tedy ještě poohlídnout po nějaké větší DD vrtulce, aby zadní motorek běžel ve vyšších otáčkách a pak už budu spokojen.
Mini Titan E325 > PROTOS 500 FBL > Mini PROTOS FBL 6s, Chase 360 6s <
FrSky Taranis X9D
OrDa

#845 Příspěvek od OrDa »

zacatecnik píše:Nemeril jsem to presne, ale odhadl bych tak 1-2m/s, urcite do 3m/s v tech silnejsich narazech, ktery uz to ovsem nezvlada, jak je videt. Pri vetsim vetru je to podle me s touhle hrackou bez sance...

Ok, dekuju moc za odpoved!

Při větru 3 m/s je bez šance začátečník s jakýmkoli vrtulníkem.
zacatecnik

#846 Příspěvek od zacatecnik »

tadik píše:Včera jsem se konečně dostal k tomu abych doladil švagrovu F45 se střídavým zadním motorkem. Mám tam Turnigy 2211 / 2300kV motor a Turnigy Plush 12A ESC. Když jsem tam zkoušel hodit DD vrtulku 5x3 tak byl vrtulník schopen držet ocas jen při klidném visu, pokud se trochu přidalo plynu, nebo jsem se snažil otočit vrtulník, tak už to ocas nezvládal a protáčel se. Zkusil jsem tedy po několika pokusech s nastavením BL heli firmwaru na ESC vyměnit vrtulku za originální, i přesto že není určena pro tak vysoké otáčky. S ní ocas drží jak přibitý a konečně už se dá zase létat. Zkusím se tedy ještě poohlídnout po nějaké větší DD vrtulce, aby zadní motorek běžel ve vyšších otáčkách a pak už budu spokojen.

Dal byste sem prosim fotky, jak je motor na ocasni trubce uchyceny? A co je vse potreba k preflashovani regulatoru?
BorgMcz
Kontaktovat uživatele:

#847 Příspěvek od BorgMcz »

tadik píše:Včera jsem se konečně dostal k tomu abych doladil švagrovu F45 se střídavým zadním motorkem. Mám tam Turnigy 2211 / 2300kV motor a Turnigy Plush 12A ESC. Když jsem tam zkoušel hodit DD vrtulku 5x3 tak byl vrtulník schopen držet ocas jen při klidném visu, pokud se trochu přidalo plynu, nebo jsem se snažil otočit vrtulník, tak už to ocas nezvládal a protáčel se. Zkusil jsem tedy po několika pokusech s nastavením BL heli firmwaru na ESC vyměnit vrtulku za originální, i přesto že není určena pro tak vysoké otáčky. S ní ocas drží jak přibitý a konečně už se dá zase létat. Zkusím se tedy ještě poohlídnout po nějaké větší DD vrtulce, aby zadní motorek běžel ve vyšších otáčkách a pak už budu spokojen.

Prosím tě , jak jsi ten ESC připojil, pro zadní motor je k dispozici pouze PWM modulace.
Stránky o elektro bastlení a digitální modelové železnici - http://www.dccmm.cz
Don

#848 Příspěvek od Don »

corona píše:
otass píše:Takž myslíš tento motor http://www.rcking.eu/cs/blade-cp-pro/733-eflh1322.html ?
Já to klidně vyzkouším zda to bude fungovat.

Sice tam mám Xtreme, ale velikost je stejná jako tento N60. A N60 je origo ocasní např. pro Esky CP3, takže se od Xtreme příliš lišit nebude.

Tady je za pakatel i s poštovným:
http://www.banggood.com/Wholesale-Esky- ... 51343.html

Je tedy možná nějaká levná náhrada originálního ocasního motoru?
tadik

#849 Příspěvek od tadik »

Regulátor mám přefleshovaný, použil jsem BLHeli firmware, který podporuje dva druhy vstupů. A to buď klasický servový (PPM), nebo PWM. Automaticky si rozpozná který signál má na vstupu a správně ho dekóduje.
Pro přeflešování ESC se Silabs MCU je potřeba buďto originální Silabs programátor, který je ale poměrně drahý (cca $25) nebo stačí nějaké podporované arduino. Do arduina se naflešuje Olliw firmware, který z něj udělá Silabs programátor. Já šel touto cestou, použil jsem Arduino Nano V3 z ebay za cca $11.

Bližší info o tom jak vyrobit a fleshnout Olliw programátor tady: http://www.olliw.eu/2012/owsilprog/

Signál odebírám stejně jako BobTheBuilder z hlavní desky. Mám zatím taky stejně uchycen zadní motorek http://rcmania.cz/viewtopic.php?f=102&t=48222&start=195#p865882 ale je to opravdová nouzovka, vůbec se mi to takhle nelíbí. Mám v práci kolegu s 3D tiskárnou, takže uvažuji že bych nějaký díl na uchycení motorku vymodeloval a nechal si ho vytisknout.
FrSky Taranis X9D
zacatecnik

#850 Příspěvek od zacatecnik »

Dobra prace! Diky za info. O Arduinu uvazuju, dalsi duvod ho poridit.
thoroid

#851 Příspěvek od thoroid »

Já používám se stejnou sestavou GWS 6x3 a drží perfektně.
tadik

#852 Příspěvek od tadik »

Tak to je dobrá zpráva. Tuhle vrtuli už mám pár dní doma na test, ale ještě jsem se k tomu nedostal.
FrSky Taranis X9D
Hansen

#853 Příspěvek od Hansen »

Carbonová přestavba, ocasní stabilizátory z W450D01,ocas na zakázku. Upravil jsem prohlížení fotek.
Přílohy
IMAG0311.jpg
IMAG0312.jpg
IMAG0310.jpg
IMAG0309.jpg
srabsrab

#854 Příspěvek od srabsrab »

Zdravim,
koupil jsem tento model z duvodu me neznalosti moznosti a zpracovani helikopter (naletl jsem na vychvalovani prodejcu kteri samozrejme cekaji od levneho modelu castou vymenu dilu ktere jsou navrzeny aby moc nevydrzeli) ...a po procteni fora a zacinajicich problemu s hlavnim motorem ... kdyz sem si ho kupoval tak jsem vubec netusil .. diky foru neskoncil nekde v rece... jsem si ho dle zdejsich dostupnych informaci ostridakoval.

Pastorek meli v cz obchode pouze 10 zubej takze vykonu zbytecne moc
Regulator Turnigy PLUSH 18A / 22A
... motor no .. EH200 4100kv jaky jiny .. jsem v tomhle uplny novacek a divim se ze to chodi kdyz sem to delal podle fotek protoze prilozeny navod k regulatoru je katastrofa (jako elektrikar proste nemuzu tolerovat obrazek na kterem neni absolutne nic o 3 ruznobarevnych dratech ... jenom ze maji prijit do prijimace ...)

Bohuzel mam 2 problemy ... (treti zatim neresim protoze nastaveni plynu sice neni idealni a neodpovida vubec puvodnimu motoru ale ja se prizpusobim .... to programovani mi nejak neslo ale nemam na to dostatek casu si vyhrat a zkoumat...jaky mezikus mezi regulatorem a puvodnim vystupem na ss motor by sel pouzit? misto pouziti volneho vystupu nebo pripadne na ocas letovani na desku? Existuje vubec neco takoveho? tedy puvodni vystup do soucastky x a z ni do regulatoru a z nej stridavy motor kde byl puvodne ss???? )

Pri zapojeni napajeni heli je vse v poradku nic se nedeje ... regulator zapipa jak ma... necham vrtas sparovat s vyslackou a ... problem 1 ... nechapu proc ale regulator roztoci na cca 1s motor na plno a pote jej zase zastavi ...tesne po dokonceni sparovani .. po tomto nebezpecnem manevru (musim drzet heli v ruce a nechat ji 'vytocit' hlavni rotor je vse v poradku a muzu normalne letat ....
Problem cislo 2 ... jakmile vypnu vysilac a vrtas ma napajeni ... deje se stejna vec okamzite po vypnuti vysilace (max otacky a pote zastaveni motoru) ...

Toto chovani je nebezpecne jak pro heli tak pro mne .. nevite cim je to zpusobeno? Zda je to normalni? Dava prijimac falesne signaly regulatoru po sparovani/ztrate signalu??? POkazde odpojovat regulator od napajeni nebo ten 3drat od prijmace se mi teda moc nechce nehlede na fakt ze problem 2 je take docela zavazny a neresi se timto ...

predem diky za rady

Ps: po experimentovani s nastaveim plynu zmizel problem 1 ale bohuzel jakmile jsem nabil baterii (byla docela vybita a jenom jsem testoval zda mam spravne otaceni a jestli reaguje na vysilac...) byl problem 1 zpet ....
thoroid

#855 Příspěvek od thoroid »

U mě se motor rozhodně za žádných okolností neroztáčí dokud mu k tomu nedám povel vysílačkou a neviděl jsem to ani u dalších kolegů.

Na Youtube jeden uživatel předváděl stejné chování co popisuješ s nejnovější elektronikou, kde je elektronické gyro naležato.

http://www.youtube.com/watch?v=0QZVfnGO ... e=youtu.be

Je tam i řešení v podobě připojení napájení regulátoru až po spárování s vysílačkou a odpojení napájení regulátoru před odpojením baterie.
Tahle "vylepšená" elektronika,dost komplikuje uvedení modelu do provozu,ale tohle řešení mě přijde i tak lepší než se nechat osekat vrtulí.
Zamčeno

Zpět na „Heli - začátečník“