Letecká akrobacie

Taky vás už nebaví jen tak poletovat? Zkuste létat akrobacii nebo si o tom aspoň tady povídat.
Odpovědět
Zpráva
Autor
LittleFalco

Re: Letecká akrobacie

#16 Příspěvek od LittleFalco »

Ja prudim se zadosti o radu znalejsi kolegy - kamarady, kterym se znazim revansovat - flaskou, necim dobrym, co se tu neda koupit, nebo jinak, protisluzbou. Kdyz jsem chtel zacit s F3B vetronema a nevedel co a jak, tak jsem pohledal na netu, kdo to lita, napsal maily a za par dnu vyrazil ocumovat na jejich trenink.
Vsechno je jenom otazka nabidky a poptavky. Nekdo se zivi tim, ze sve zkusenosti prodava, jiny chce byt jejich kupcem, je to svobodna volba. Jsem instruktor v trochu jinem oboru a za to same, cim si privydelavam v komercni skole, u me kamaradi v domacim klubu neplati.
Zpátky doma, v kopcích :-)
LittleFalco

#17 Příspěvek od LittleFalco »

No tak to jsi presne na druhe strane Prahy, nez Klecany. My jsme vychodnari...
Zpátky doma, v kopcích :-)
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Hoki »

Jak píše "pikus-1". Manuály by měli ukázat, jak se co má zaletět. To je teorie, stejně jako trenáž na simulátoru. Ale praxe je trochu jinší. Tady musí být dost slušně vytrimovaná a nastavená mašina. Trochu v začátcích žáky omezuje pocit prostoru a roviny v něm, sluníčko a i vítr hraje roli. Takže to chce vědět, jak má obrat vypadat, jak se letí a pak lítat a lítat. A taky jak bylo řečeno, někam se dojet podívat na soutěžní lítání v reálu a nebát se zeptat.
Honza.V

#19 Příspěvek od Honza.V »

když si člověk vytyčí fáborky nebo kužely prostor, do kterého se musí vejít, hned se o mnoho lépe trénuje a učí :wink:
AR1
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od AR1 »

pikus 1 píše:
Screwball671 píše: Chci se zeptat, jestli existuje v Praze a okolí nějáký oddíl, nebo trenér, který se věnuje nějak systematicky trénování akro letadel. Ptal jsem se po známých, ale zatím jsem našel jen čistě placené služby.

Takových lidí asi moc nebude, kteří budou bezúplatně trénovat (dobře trénovat) 3D akro. No kdyby přeci, tak bych měl také zájem :wink: a myslím, že nejen já... :lol:

Čus. A brání nám něco něco takového vymyslet a nabídnout? Třeba by se našel modelář, co by se za odměnu o svůj čas podělil ve funkci trenéra. V nabídce odměny nevidím nic nemorálního a mohli bychom se složit, takže by to nemusela být žádná řacha pro trénované.

Nakonec ,ten nahoře, jehož nick nepřečtu, o placené službě píše. Máš nějaký odkaz?
http://ar1.rajce.idnes.cz/
Screwball671

#21 Příspěvek od Screwball671 »

Tak jsem si udělal z těch příspěvků vlastně odpověd na svou otázku, takhle systematicky na nějáké klubové úrovni se tomu asi u nás nikdo nevěnuje. Slyšel jsem o nějákých klubech na moravě ale tady v Praze asi ne. Opakuji, že se mi jednalo o pokročilou akrobacii, jako např. látání v piruetách a další 3D prvky, které jdou velmi tšžkou jen tak odkoukat někde na letišti. Tam se musí podle mě nějak systematicky trénovat a přes určité rozfázování se k tomu dostat. Sehnal jsem jen někoho v RC servisu, který má hodinovou sazbu 500Kč. Ale nevzdávám to, pokud máte jiné zkušenosti, tak sem s nimi.
Trex 700E, Trex 600 nitro, Protos 500, Trex 500, Trex 450 Sport, Yak 55M, RS352, Piper Cub, Variant
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Hoki »

Screwball671 píše:Tak jsem si udělal z těch příspěvků vlastně odpověd na svou otázku, takhle systematicky na nějáké klubové úrovni se tomu asi u nás nikdo nevěnuje. Slyšel jsem o nějákých klubech na moravě ale tady v Praze asi ne. Opakuji, že se mi jednalo o pokročilou akrobacii, jako např. látání v piruetách a další 3D prvky, které jdou velmi tšžkou jen tak odkoukat někde na letišti. Tam se musí podle mě nějak systematicky trénovat a přes určité rozfázování se k tomu dostat. Sehnal jsem jen někoho v RC servisu, který má hodinovou sazbu 500Kč. Ale nevzdávám to, pokud máte jiné zkušenosti, tak sem s nimi.

Já si myslím, že toto je těžší, než učit někoho lítat. Taky každej na to nemusí mít buňky, tím nikoho nezhazuju. A co model, to jinší chování a jinší reakce kormidel, atd., atd. Než klasického učitele, spíše kamaráda známého, co to lítá a chodit s ním a ptát se. Toto se nedá okoukat s očima na kniplech. Lítat, rozebírat, lítat, komunikovat, lítat. Učilet se prodraží, neb tisíckrát mohu dotyčnému říkat, kdy tam tu směrovku dát - když on to nevycítí sám. Je to těžká písemka. 8)
Honza71
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Honza71 »

nevím jak klasická akrobacie (F3A), ale pokud ti jde o 3D, je na YT plno instruktážních videí kde jsou paralelně zobrazeny i kniply pilota. Stačí odkoukat, znovu a znovu pouštět, v kritických momentech zastavit, znovu pustit, mít u toho svoji vysílačku v ruce, abys opakoval po instruktorovi na videu a dostal do rukou grif dotyčného obratu a pak hrrr na simulátor. Ze začátku to na simulátoru moc nejde, ale je to zase o tom trénovat, trénovat a cvičit daný obrat do zblbnutí ... pak najednou lup - ono se to povede a jde to :wink: Já to dělám taky tak. samozřejmě pokud umíš ANJ, je to o něco lehčí, ty komentáře pilota jsou mnohdy důležité a užitečné, ale i bez ANJ to jde.
na rcgroups v sekci 3D flying jsou hned na začátky odkazy na jakési 3D clinics a podobné lekce.
pikus 1
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od pikus 1 »

Honza71 píše:nevím jak klasická akrobacie (F3A), ale pokud ti jde o 3D, je na YT plno instruktážních videí kde jsou paralelně zobrazeny i kniply pilota. Stačí odkoukat, znovu a znovu pouštět, v kritických momentech zastavit, znovu pustit, mít u toho svoji vysílačku v ruce, abys opakoval po instruktorovi na videu a dostal do rukou grif dotyčného obratu a pak hrrr na simulátor. Ze začátku to na simulátoru moc nejde, ale je to zase o tom trénovat, trénovat a cvičit daný obrat do zblbnutí ... pak najednou lup - ono se to povede a jde to :wink: Já to dělám taky tak. samozřejmě pokud umíš ANJ, je to o něco lehčí, ty komentáře pilota jsou mnohdy důležité a užitečné, ale i bez ANJ to jde.
na rcgroups v sekci 3D flying jsou hned na začátky odkazy na jakési 3D clinics a podobné lekce.

To je všechno hezké, ale většina videí yt nejsou v modu1..... takže aspoň pro mě ( a myslím pro většinu zde) je tato rada na dvě věci.....
K létání nepotřebuji mít v dosahu trafostanici...
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od TomasC »

Ještě bych doporučil se zúčastnit školení bodovačů. Tam se člověk hodně dozví z pohledu druhé strany.

Dle mě je zásadní otázka, zda jde o leteckou akroacii stylu F3A nebo nějaké 3D (jak mám pocit, že píšeš).
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Hoki »

TomasC píše:Ještě bych doporučil se zúčastnit školení bodovačů. Tam se člověk hodně dozví z pohledu druhé strany.

Dle mě je zásadní otázka, zda jde o leteckou akroacii stylu F3A nebo nějaké 3D (jak mám pocit, že píšeš).

Znám bodovače co ví jak patřičnej obrat má přesně vypadat, ale sami by ho tak nezaletěli. Aspoň né tak, aby stáli na bedně. Taky mám papíry bodovače, lítám si s akrobaty, ale na žádnou soutěž by mne nikdo nedostal :lol: , a to nemluvím o 3D.
jio

#27 Příspěvek od jio »

A proč by to měli umět sami zaletět? Po rozhodčím ve fotbalu také nikdo nechce aby uměl to co Lionel Messi.
pikus 1
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od pikus 1 »

Pokud mohu za sebe.
Nemám ambice se aktivně zúčastnovat různých soutěží v akrobacii...at už toje typu F3A nebo F3M, ale zalétnou pěknou sestavu s minimem chyb by byl pro mě určitý posun a také skvělý pocit. :)
Takže jak já to vidím na nějaké "soustředění pilotů" (nemluvím o reprezentaci), která má určitě toto v programu, ale o obyčejných modelářích, kteří se opravdu chtějí něco naučit a né jen poletovat kolem hlavy. To nemyslím špatně, ale každý máme tu pomyslnou laťku někde jinde.
Prostě setkání nejen na pokec a určité chlubení, ale také se "jen" něco naučit.
Ale to asi neklapne :( , takže dle mého jediný způsob vidím (jak bylo už zde napsáno) naložit éro a vyrazit na nějakou akci, kde bude předpokládaná účast dobrých pilotů :idea:, kteří budou ochotni něco předvést a vysvětlit...
K létání nepotřebuji mít v dosahu trafostanici...
Honza71
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Honza71 »

pikus 1 píše:
Honza71 píše:nevím jak klasická akrobacie (F3A), ale pokud ti jde o 3D, je na YT plno instruktážních videí kde jsou paralelně zobrazeny i kniply pilota. Stačí odkoukat, znovu a znovu pouštět, v kritických momentech zastavit, znovu pustit, mít u toho svoji vysílačku v ruce, abys opakoval po instruktorovi na videu a dostal do rukou grif dotyčného obratu a pak hrrr na simulátor. Ze začátku to na simulátoru moc nejde, ale je to zase o tom trénovat, trénovat a cvičit daný obrat do zblbnutí ... pak najednou lup - ono se to povede a jde to :wink: Já to dělám taky tak. samozřejmě pokud umíš ANJ, je to o něco lehčí, ty komentáře pilota jsou mnohdy důležité a užitečné, ale i bez ANJ to jde.

To je všechno hezké, ale většina videí yt nejsou v modu1..... takže aspoň pro mě ( a myslím pro většinu zde) je tato rada na dvě věci.....

..... když se chce jde všechno :D Já sám také létám v modu 1. Jednoduše vypozoruju co dělá v insturktážním videu pilot s kniplama v modu 2, v hlavě si to převedu do modu 1 a cvičím. Zpočátku to dělá trošku problémy, ale věřte, že to je otázka cviku a konverze Mode 2 => Mode 1 jde pak snadno, téměř automaticky. Pár večerů s YT a simulátorem a cvik se dostaví.
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od Hoki »

jio píše:A proč by to měli umět sami zaletět? Po rozhodčím ve fotbalu také nikdo nechce aby uměl to co Lionel Messi.

Protože TomasC doporučoval se zůčastnit školení rozhodčích. Tak jsem jen naznačil, že toto nic nepřidá.
Odpovědět

Zpět na „Akrobacie a 3D létání“