F45 - Vše o tomto vrtulníčku

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Zamčeno
Zpráva
Autor
Don

Re: F45 - motorky

#826 Příspěvek od Don »

Dáva je Jabloneckej. Já sem kousek od Jablonce. Na hlavní stříďák se těď chystám (čekám na pastorek) a zadní motor budu řešit až sleze to bílý venku.

Dáva není přímo z Jablonce. Do Držkova jezdím na burzy. Už se taky těším na ven. Zatím lítám o víkendech v práci v expedici. Jsou tam sice sloupy, ale dá se. Než sleze sníh, tak chci mít stříďáky hotový.
Flink

#827 Příspěvek od Flink »

Zdarvím kolegové, tak jsem konečně mezi Vámi.
Jako ostatním, tak i mě toto vlákno dost pomohlo s výběrem vrtulníku. F45ku mám +-2 měsíce, tak okolo 3 letových hodin (málo času nebo moc fouká). Zatím je vrtulník v serii.
První týden jsem kuriózně havaroval tak, že náraz vymrštil baterii ze svého uložení a ta měla tendenci projít krytem kabiny. Ovšem i potom vrtulník fungoval dál.
Teď pár všeobecných dotazů: Jaké používáte konektory k baterii (ty seriové se mi strašně brzo vymačkaly)? Čím mažete ozubená kola (grafitka, silikonový olej,...)? Jakou používáte nabíječku baterií (v současnosti mám půjčenou Turnigy Accucell 6 a docela se mi líbí)?
A teď k vrtulníku: Chci upgradovat hlavní motor na střídavý a dle vlákna se mi nejvíce líbí řešení s EH200 a k němu vhodný regulátor. Nic vlastního vymýšlet nebudu. Co vy na to? Dále jsem si vyhlédnul baterie s kapacitou 2000 mAh. Originál baterie váží okolo 95 g a ty co jsem si vyhlédl mají 100 g (nesnažte se mi rozmluvit kapacitu). Myslím, že 5 gramů navíc nebude mít zásadní vliv na chování za letu (baterii planuji umístit blíže k ose rototu), co myslíte? Zkoušel jste někdo s jakým největším závažím se v seriovém stavu F45ka zvedne ze země? :)

S pozdravem
Flink
shimanista

#828 Příspěvek od shimanista »

Flink píše:Zdarvím kolegové, tak jsem konečně mezi Vámi.
Jako ostatním, tak i mě toto vlákno dost pomohlo s výběrem vrtulníku. F45ku mám +-2 měsíce, tak okolo 3 letových hodin (málo času nebo moc fouká). Zatím je vrtulník v serii.
První týden jsem kuriózně havaroval tak, že náraz vymrštil baterii ze svého uložení a ta měla tendenci projít krytem kabiny. Ovšem i potom vrtulník fungoval dál.
Teď pár všeobecných dotazů: Jaké používáte konektory k baterii (ty seriové se mi strašně brzo vymačkaly)? Čím mažete ozubená kola (grafitka, silikonový olej,...)? Jakou používáte nabíječku baterií (v současnosti mám půjčenou Turnigy Accucell 6 a docela se mi líbí)?
A teď k vrtulníku: Chci upgradovat hlavní motor na střídavý a dle vlákna se mi nejvíce líbí řešení s EH200 a k němu vhodný regulátor. Nic vlastního vymýšlet nebudu. Co vy na to? Dále jsem si vyhlédnul baterie s kapacitou 2000 mAh. Originál baterie váží okolo 95 g a ty co jsem si vyhlédl mají 100 g (nesnažte se mi rozmluvit kapacitu). Myslím, že 5 gramů navíc nebude mít zásadní vliv na chování za letu (baterii planuji umístit blíže k ose rototu), co myslíte? Zkoušel jste někdo s jakým největším závažím se v seriovém stavu F45ka zvedne ze země? :)

S pozdravem
Flink

(nesnažte se mi rozmluvit kapacitu)
Počkaj zachvíľu ti napíše niečo o dlhých letoch užívateľ z nickom corona :o :o :o
Dostaneš takú lekciu že budeš radšej lietať na origo batériu :) :) A nakoniec skončíš ako aj mne napísal Seš beznádejný prípad :D :D :D
Vidlák

#829 Příspěvek od Vidlák »

Taky mám baterku TURNIG 2000 mAh a létám bez problémů. Kdy si přečteš předešlé příspěvky, tak s ní létá víc kolegů. Akorát musíš odříznout doraz pod motorkem , protože je o dva cm delší a vyzkoušet vyvážení já ji v předu zajistil gumičkou. Taky jsem vyzkoušel, jak dlouho točí s motorkem, než ho odstaví regulátor a je to cca 15 min.Doporučuji po deseti minutách přistát a dát dobíjet. Je to jenom z důvodu životnosti baterie, protože žádné baterce na životnosti nepřidá hluboké vybíjení.
zacatecnik

#830 Příspěvek od zacatecnik »

Flink píše: ....Zkoušel jste někdo s jakým největším závažím se v seriovém stavu F45ka zvedne ze země? :) ....

Ja na ni mam navic chladic a stabilizacni kriz, je v porovnani s videama z youtube takova linejsi, vychylky mam na 80%, aby se nejak rozumne pohnula z mista, ale nevim, jestli to vubec je zpusobeny tou vetsi hmotnosti? Ma nekdo nejaky napad, cim by to mohlo byt krome toho? Jinak se zvedne z mista celkem v pohode mi prijde, letovej cas tipuju tak kolem 10 minut, rozdeleny na vic casti.
A to s tim, ze dojde baterka uplne nechapu - mne se proste snizuje vykon, takze abych jen visel, musim mit cim dal vic plynu. A az je to temer na maximum, reknu si, ze uz ma asi baterka dost a jdu nabijet. Ale ze by se mi jen tak z niceho nic prestal tocit motor, to ne... Nebo neco spatne chapu? Diky predem za vysvetleni:)

edit: Tak jsem vazil ten stabilizacni kriz a ma 46g, ty chladice maji myslim 17g, spis min, takze dohromady tak 60g.
Hansen

#831 Příspěvek od Hansen »

WP_20130213_002.jpg

ukázka fota nových lyžin. Vyrobeno z pletací jehlice 4,5. Cena 30,-Kč
mascom22

#832 Příspěvek od mascom22 »

Ahojky tak bych rád sem dal názor na F 45 jak jsem už tu psal také ji vlastním skoro rok, hodně jsem uvažoval o předělání na střídák, ale nakonec jsem od toho upustil protože, když spočítám předělání hlavního motoru a pořád problém ze zadním, nebo s očesaným pastorkem tak se mi to zdálo hodně peněz a letové vlastnosti pořád nic moc, proběhly úpravy jak závaží tak pružinková metoda ,ale nic moc pořád je to hračka tak jsem si pořídil tarota 450 a musím říct že za 6000kč i s dopravou je to úplně jiné kafe. Hodně mi dal simulátor ,ale reál je zase trošičku jiný, mám za sebou teprve pár letů no spíše začínám zase jen u poskakování ,ale heli letí tam kam páčkuji a né pořád řešit, když se F 45 rozdivočí jak ji uklidnit. Takže můj názor je že F 45 je hodně dobrá HRAČKA , ale hračkou i zůstane po všech těch úpravách a proto říkám koho to jen trošičku chytlo nedávejte peníze do hračky a pořidte si opravdovou heli je to zážitek a adrenalin o kterém se vám ani nezdá. A tvrzení že se na F 45 něco naučíte není pravda já začínám úplně od začátku. Takže můj názor F 45 na hraní ,ale stojí to peníze ale moc si nezalétáte raději sim a opravdovou heli. STOJÍ TO ZA TO. :D
Flink

#833 Příspěvek od Flink »

shimanista: Proto jsem to psal... a kruh se uzavírá :D
Vidlák: Díky za reakci. S úpravou šasí počítám. Baterii jistím gumičkou již teď, protože ve svém lůžku s originálním jištěním moc nedrží. Vlákno jsem pročetl do 35 strany, dál jsem pokračoval až dnes :)
zacatecnik: Dobře, 60 gramů. Kdo dá víc? Schválně nainstaluju vlečný hák s košem a budu zkoušet co zvedne.
Výchylky mám na 95, i přesto stačí slabý vítr a mám co dělat. Je pravda, že i v hale má f45 dost velkou setrvačnost než začne reagovat. Osobně si myslim, že je to předimenzovaným flybarem.
Dál k baterii, když napětí na baterii poklesne cca k 6-7 voltům, tak řídící jednotka odpojí napájení od motorů. Děje se to nejspíš kvuli šetrnému chování k baterii. Ve chvíli vypnutí ovšem f45 už nemá sílu na to, zvednout se výš, než 10 cm nad zem na plný plyn, takže nejde o destruktivní situace.
Hansen: Pěkné lyžiny. Nezkoušel si vyrábět i držáky lyžin (komplet podvozek)?
Já zkoušel plexi (dobře tvarovatelný, lehký a pružný materiál), ale je to spíše jen provizorní řešení.
Hansen

#834 Příspěvek od Hansen »

Zatím jsem to nezkoušel(lyžiny), teď si hraju s přestavbou na carbonový díly. Ocasní tyč a stabilizátory. Budu dělat navigační osvětlení a tak. Prostě práce přes zimu.
shimanista

#835 Příspěvek od shimanista »

mascom22 píše:Ahojky tak bych rád sem dal názor na F 45 jak jsem už tu psal také ji vlastním skoro rok, hodně jsem uvažoval o předělání na střídák, ale nakonec jsem od toho upustil protože, když spočítám předělání hlavního motoru a pořád problém ze zadním, nebo s očesaným pastorkem tak se mi to zdálo hodně peněz a letové vlastnosti pořád nic moc, proběhly úpravy jak závaží tak pružinková metoda ,ale nic moc pořád je to hračka tak jsem si pořídil tarota 450 a musím říct že za 6000kč i s dopravou je to úplně jiné kafe. Hodně mi dal simulátor ,ale reál je zase trošičku jiný, mám za sebou teprve pár letů no spíše začínám zase jen u poskakování ,ale heli letí tam kam páčkuji a né pořád řešit, když se F 45 rozdivočí jak ji uklidnit. Takže můj názor je že F 45 je hodně dobrá HRAČKA , ale hračkou i zůstane po všech těch úpravách a proto říkám koho to jen trošičku chytlo nedávejte peníze do hračky a pořidte si opravdovou heli je to zážitek a adrenalin o kterém se vám ani nezdá. A tvrzení že se na F 45 něco naučíte není pravda já začínám úplně od začátku. Takže můj názor F 45 na hraní ,ale stojí to peníze ale moc si nezalétáte raději sim a opravdovou heli. STOJÍ TO ZA TO. :D

Tak všetci majitelia F-45 ky,teraz tento chalan vystihol všetko o F-45.Je to hračka a aj zostane.Aj ja riešim tiež že keď sa rozdivočí ako ju ukludniť.A keď fúka vietor tiež len trniem čo si zmyslí. :P :P :P
Polietam si zo striedakom a idem tiež na niečo lepšie.Je pravda že F-45 naučí aspoň trochu na čo sú páčky.Ale to je asi tak všetko.O koľko pádov by sme mali my začiatočníci menej keby viac F-45 reagovala.Napr.letím do predu a z ničoho nič ide kolmo k zemi.Musím rychle dať spiatočku.Je dosť nevyspytateľná.A mal pravdu.Vymení sa hlavný striedák,potom je na rade zadný motor,praskajúce oká na hlave.Takže keď sa to všetko zráta,tak je naozaj lepšie polietať si na F-45,nevrážať peniaze ďalej a kúpiť niečo lepšie.Lebo aj mňa už stála dosť penazí. :( :(
shimanista

#836 Příspěvek od shimanista »

................
Vidlák

#837 Příspěvek od Vidlák »

Osobně si myslim, že je to předimenzovaným flybarem.

Dneska jsem zkoušel upravený flybar a jsem spokojen.Oddělal jsem závaží tak ,že jsem ho upnul do malého svěráčku a závaží ohřál plynovou pájkou a jednoduše stáhnul.Pak jsem zkrátil drát na každé straně o 15 mm, zvětšil otvor v závaží na 2,2 mm. Pro zajištění závaží a vyvážení jsem napříč závažím vyvrtal otvor 2,4 mm a vyřízl závit M 3. Závažíčka po vyvážení zajistil červem na imbus. Vrtulník teď výrazně lépe reaguje.
zacatecnik

#838 Příspěvek od zacatecnik »

Hansen píše:
WP_20130213_002.jpg

ukázka fota nových lyžin. Vyrobeno z pletací jehlice 4,5. Cena 30,-Kč

Pekny, dobrej napad..
zacatecnik

#839 Příspěvek od zacatecnik »

Prosim, ma byt rovina flybaru stale stejna? Na nahranym videu je videt, ze rovina hlavniho rotoru se hybe, jak ma, ale flybar se nehne.. Taky kdyz dam vetsi vychylku v klopeni/kloneni, zacne rotor vydavat takovy ten "vrtulnikovy" zvuk listu - cim to je? Nema to spojitost s tim, ze treba ty tahla jdou pres vetsi odpor, kdyz chteji pohnout flybarem, kterym ovsem nepohnou? Sry za hloupe polozeny dotaz, snad nekdo pochopi, co mam na mysli.

http://www.youtube.com/watch?v=k8RGQIafZ0Q
zacatecnik

#840 Příspěvek od zacatecnik »

A jeste jen tak pro zajimavost a oziveni pridavam kratky video s jakym vetrem uz si f45 neporadi. Je to prvni let, podminky nejsou idealni, ale uz me nebavilo dal cekat na lepsi pocasi...

http://youtu.be/wXWiYoVhtHM
Zamčeno

Zpět na „Heli - začátečník“